Recension av Babytravel Dublin syskonvagn

DSC08412DSC08639

Märke: Babytravel
Modell: Dublin (Facelift)
Årsmodell: 2011
Chassifärg: Svart
Färg: Svart

Babytravel Dublin är en syskonvagn med två framåtvända sittdelar. Det går även att köpa till en eller två bakåtvända liggdelar. Jag har kört Babytravel Dublin på flera promenader, jag har handlat med den och åkt buss med den.

Den här recensionen kommer inte att vara lika utförlig och detaljerad som de recensioner jag brukar göra, anledningen till det är dels att detta är en äldre vagn som är ganska sliten och det därför är svårt att göra en rättvis bedömning, dels har jag inte använt den så jättemycket utan den används lite då och då vid de få tillfällen vi har behov av syskonvagn nu för tiden. Men jag kan ändå dela med mig av de tankar och erfarenheter jag har av vagnen, så det kommer jag göra i denna recensionen.

Sittdel

DSC08417DSC08414DSC08415DSC084212014-09-22 16b

Babytravel Dublin har två framåtvända sittdelar med steglöst ställbara individuella ryggstöd. Ryggstödet justeras med en rem och klämma på baksidan av ryggen. Ryggen kan fälls i princip plant liggläge. Det är lätt att justera läget. Det är däremot svårt att dra åt så att det blir helt upprätt sittläge, särskilt när barnet sitter i vagnen. Det är något bakåtlutade ryggar.

Bågen går att ta loss genom att trycka in två knappar på den, men den går inte att svänga åt sidan.

Sittdelen är rymlig, min dotter som är 3,5 år och 102 cm lång sitter fortfarande riktigt bekvämt i vagnen, även med vinterkläder på, det är högt upp till suffletten och fotstödet är långt. Däremot är ryggstödet lite kortare. Det finns ett huvudskydd längst upp på ryggstödet som sitter med knappar. Det är till för att barnet inte ska glida ur vagnen baktill när man har den i fullt liggläge. Till ett äldre barn kan man knäppa upp knapparna så blir det inte lika trångt för barnet att sitta. Även min son som är 9 månader sitter bra i vagnen.

Sele

DSC08422

Babytravel Dublin har en fempunktssele med ställbar höjd i två olika lägen. Alla remmar har ställbar längd och det går lätt att knäppa loss axelbanden om man bara vill använda midje- och grenband eller vill sätta i en åkpåse eller sittdyna. Det finns också D-krokar vid höfterna för att fästa en extern sele.

Sufflett

DSC08420DSC08413DSC08419

Babytravel Dublin har individuellt ställbara suffletter. Det finns en förlängning på suffletten som öppnas upp med en dragkedja. Förlängningen gör att suffletterna täcker riktigt bra. Längst bak på suffletten finns en vädringslucka som också kan användas som tittlucka.

Fotstöd

DSC08423DSC08424DSC08425DSC08426DSC08427

Babytravel Dublin har ställbart fotstöd i flera olika lägen. Det justeras genom att föras uppåt, och för att fälla ner det trycker du in knappar som finns precis under fotstödet. Jag tycker det är väldigt bra att vagnen har ställbart fotstöd för min son både sitter och sover bättre med fötterna uppe. Nedanför det ställbara fotstödet finns ett längre fotstöd som är klätt i plast och är smuts- och vattenavvisande.

Liggdel & Babyskydd

Till Babytravel Dublin finns en separat liggdel som jag har, men inte själv har använt. Till liggdelen ingår en ställning som klickas fast i samma fästen som bågen. I den placerar man sedan liggdelen.

DSC08641

Liggdelen hakas fast i ramen med spännen på undersidan. Man kan antingen ha sittdelsklädseln kvar eller ta av den när liggdelen används.

DSC08635

Liggdelen har precis som sittdelen en extra förlängning på suffletten som öppnas upp med dragkedja. Den har också en extra solkeps framtill, och ett liggdelslock. Liggdelen bärs i suffletten, vilket innebär att man måste trycka in knappar på sidan för att justera suffletten. Liggdelen väger 4,3 kg och har ett innermått på 75×29 cm, vilket är rymligt för en syskonvagn. Höjden från marken upp till liggytan är 62 cm.

DSC08638DSC08639

Det finns även en universal babyskyddsadapter till Babytravel Dublin som jag inte har testat.

Handtag

DSC08428DSC08429

Babytravel Dublin har ställbart knäledshandtag som kan justeras mellan 65-105 cm. Det har metallförstärkning. Det är inte något jättehögt handtag, men i högsta läget tror jag det fungerar okej för de flesta, min man som är 184 cm tycker det fungerar bra. Handtaget har en skön skumgummibeläggning.

Varukorg

DSC08432DSC084332014-10-27 15.19.42DSC08418

Babytravel Dublins varukorg är i tyg, den är en enda men har en stång i mitten baktill vilket begränsar åtkomsten. Generellt är åtkomsten till varukorgen riktigt dålig. Att få i lite större grejer, som ett paket man hämtat på posten kan bli ett riktigt projekt. Särskilt när man fällt den i liggläge är åtkomsten extremt dålig. Ska man lägga i många småsaker rymmer varukorgen helt okej med grejer, jag har veckohandlat med vagnen ett par gånger och precis fått plats med allt, men att stoppa i en packad matkasse kan man glömma, det finns ingen tillräckligt stor öppning för att få i den. Varukorgen har måttet 42×42 cm, den är förhållandevis djup, men höjden upp till sitsarna är kort. Det finns också två ganska stora fickor på baksidan av suffletterna där man kan få plats med lättare småsaker, som vantar och mössa tex.

Broms

DSC08435DSC08434

Babytravel Dublin har traditionell kugghjulsbroms som fälls ner och trycks in mellan kuggarna för att bromsa och lyfts upp för att obromsa. Den är enkel och bra, man måste bara trycka till så att den går i ordentligt.

Hjul

DSC08430DSC08431

Babytravel Dublin har 12 tums lufthjul på alla fyra hjul. De är 30 centimeter i diameter och framhjulen är svängbara och låsbara.

Fjädring

Babytravel Dublin saknar fjädring, men är ändå inte jättestum tack vare stora lufthjul.

Hopfällning

För att fälla ihop Babytravel Dublin måste du först ta loss liggdelen och ställningen till liggdelen, om du har liggdel. Använder du sittdelarna måste du fälla fram bågarna mot fotstödet.

DSC08436

Efter detta öppnar du upp klämmorna som sitter runt chassit på båda sidorna av vagnen och håller upp säkerhetsspärren.

DSC08437

Handtaget kan sedan fällas fram mot framhjulen.

DSC08439

Det sista du gör är sedan att trycka ner på bakkanten av varukorgen och skjuta bakhjulen inåt mot framhjulen. Då fäller vagnen ihop sig helt. Den blir 83x74x51 cm ihopfälld.

DSC08440

Det finns lås på båda sidor som man kan fästa så att vagnen hålls ihopfälld.

DSC08441

När liggdelen används måste den läggas bredvid vagnen och då tar den mycket plats ihopfälld.

DSC08642DSC08643

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag gillar att köra Babytravel Dublin syskonvagn, den är lättkörd, den både rullar bra och svänger lätt. Särskilt när bara lillen på 9 kg sitter i känns den riktigt lättkörd, däremot när även storasyster på 16 kg sitter i blir det såklart tyngre och det märks främst i uppförsbackar. Men det är som sagt en lättkörd vagn, vilket jag gillar. Den känns ganska stum eftersom den inte har någon fjädring och däcken behöver vara ganska hårt pumpade för att den inte ska kännas tung att rulla. Hävkraften är bra. Jag är ganska imponerad av hur lättkörd den känns med tanke på vad den väger, som sittvagn väger den nämligen 19,5 kg. Det märks dock inte särskilt mycket alls när man kör den, jag tycker den är lättkörd. Det är mest i uppförsbackarna som man märker att det blir riktigt tungt. Har man dessutom liggdelen också så väger den ytterligare 4,3 kg, det vill säga 23,8 kg sammanlagt.

2014-12-11 14b

Babytravel Dublin sägs vara 75 cm bred, när jag har mätt den får jag den dock snarare till 74 cm bred och mellan bakhjulen är den endast 71 cm bred. Den går till och med in genom vår ytterdörr, även om den tar med sig några flisor från dörrlisten, det gjorde inte Bugaboo Donkey, som ska vara 74 cm bred. Detta är alltså en smal syskonvagn och man borde kunna ta sig in nästan överallt utan problem. Den är dock lång, med en längd på hela 121 cm med handtaget utfällt är det ingen smidig pjäs att vända runt. Jag har kört den i mataffärer vilket fungerar helt okej, det är ofta ganska rymligt i sådana, men detta är nog ingen smidig vagn att gå i mindre affärer med. Den är ganska stor.

2014-09-22 16.39.07

Jag har kört Babytravel Dublin på min terrängstig. Det gick att ta sig fram, men eftersom vagnen inte har någon fjädring och det blir tungt med båda barnen i så är det inte helt optimalt att köra den på en skogsstig med rötter och stenar. Jag tror inte direkt det är någon syskonvagn som är lättkörd på ett sådant ställe, det blir för tungt helt enkelt. Tack vare stora lufthjul klarar den sig dock bra över grusvägar, gräsmattor och mildare terräng. Det borde inte heller vara några problem att köra den i snö, men det har jag inte testat.

2014-12-11 14.16.35

Jag har åkt buss med Babytravel Dublin ett par gånger. Jag har haft turen att det inte varit så trångt på bussen så jag har kunnat ställa den på längden i bussen, om man ställer vagnen rakt in så blir vagnen lång och borde sticka ut ganska mycket i bussgången. Den är däremot inte särskilt bred för att vara syskonvagn.

Jag har bara packat in Dublin i bilen en gång, detta är nämligen en vagn som jag nästan bara använder när jag är själv med barnen och jag har inget körkort. Den är tung att lyfta, men även jag som är 167 cm når lätt runt hela vagnen och trots tyngden var den faktiskt inte särskilt otymplig att lyfta in i bilen. Den tar däremot stor plats i vår Saab 9-5 eftersom den är så hög och bakväggen i bagaget luta utåt hamnar den ganska långt ut i bagaget trots att den bara är 83 cm lång när den är ihopfälld. Den tar alltså upp rejält med plats och om vi hade använt liggdel också hade vi behövt ha den i bagaget också, då hade vi inte rymt så mycket mer faktiskt.

2014-12-11 14.43.14

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdelar: 83x74x51 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 104 cm
Längd med handtaget utfällt: 121 cm
Bredd: 74 cm
Hjulbas (Svängradie): 64 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 64 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 20 cm
Sitsens bredd: 26 cm
Fotstöd: 20/26 cm
Ligglängd: 85 cm (inklusive det uppfällbara fotstödet)
Höjd till sittytan: 49 cm

Liggdel:

Liggmått: 75×29 cm
Höjd till liggytan: 62 cm

Vikt:

Vagn med sittdelar: 19,5 kg
Liggdel: 4,3 kg

Maxvikt: 18 kg per sittdel

 

Tillbehör

Det ingår en fotsack till Babytravel Dublin som fästs med tryckknappar och kan användas när man har båda sittdelarna.

 

Sammanfattning & Betyg

Jag gillar Babytravel Dublin, den är lättkörd vilket är ett stort plus, den har uppfällbart fotstöd, plant liggläge och bra suffletter. Tittlucka var också viktigt för mig eftersom vagnen är framåtvänd. Vi köpte Babytravel Dublin när vi letade en billig (begagnad) syskonvagn att ha ståendes i förrådet och använda de gånger en syskonvagn behövs. Att den skulle vara billig var alltså väldigt viktigt och då tycker jag att jag fick en riktigt bra vagn för pengarna.

Den största nackdelen tycker jag är att vagnen endast är framåtvänd, min son på 10 månader känns lite för liten och att åka framåtvänd, men eftersom det är så sällan den används och det nästan är möjligt att hitta vändbara syskonvagnar med svängbara framhjul i den här prisklassen så fick det bli ett nödvändigt ont. Andra nackdelar tycker jag är att varukorgen är liten, och framförallt väldigt svåråtkomlig, att ryggstödet inte är helt upprätt och att det är en ganska stor och tung vagn.

Största fördelarna tycker jag är att den är lättkörd, tar sig fram nästan överallt, att den har en rymlig sittdel, uppfällbart fotstöd och bra suffletter.

Den här syskonvagnen rekommenderar jag till de som söker en skön promenadvagn som tar sig fram bra nästan överallt. Den har god komfort för både den som kör och för barnen. Denna vagn är inte jättesmidig varken att åka buss med eller ha i bilen men fungerar väldigt bra att gå långa promenader med. Babytravel Dublin får 4 av 5 i betyg.

Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

20 reaktion på “Recension av Babytravel Dublin syskonvagn

  1. Pernilla G

    Hejsan!
    Jag har också köpt en begagnad Babytravel men jag har en väldig fundering på liggdelen.. Jag tycker verkligen inte att den sitter fast i sittdelen, jag kan rucka lite på den framåt och bakåt.
    Och själva nederkanten (vid fötterna) på liggdelen säckar ihop lite när jag trycker på den, jag vet att man kan fälla ihop den så den blir platt men ska inte formen hålla när den sitter i ställningen. Märkte du det eller har du något tips? 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hm, har du kontrollerat så att bågen i botten av liggdelen sitter på plats? Om den gör det och liggdelen ändå säckar ihop kanske bågen är böjd? Har du knäppt fast spännena under liggdelen runt bygeln? När man gjorde det tyckte jag den satt bra (men jag har ju som sagt aldrig använt den själv).

      Svara
  2. Christine

    Hej! Jag har en babytravel som jag varit jättenöjd med förutom att den tar mkt plats i bagagen. Särskilt nöjd var jag över liggdelen, då vi kunde fälla upp sufletterna åt båda hållen så att de fick ordentlig skugga. Vi kommer snart att sälja den, då barnen börjar bli stora, och undrar om ngn vet var man kan utläsa årsmodellen på den?

    Svara
  3. Caroline

    Hej!

    Jag har en dublin och måste bara säga att man tar väldigt lätt av däcken på vagnen när man ska ha den i bilen så blir den nästan helt platt! Så gör vi och det fungerar super!

    Däremot undrar jag om man kan köpa ny klädsel till denna vagnen? Har en 2012:a 🙂

    Tack på förhand!

    Svara
  4. Karolina

    Hej!
    Jag har köpt en begagnad vagn av detta märke och undrar hur man gör när man har en sittdel och en liggdel i vad gäller regnskydd? Regnskyddet passar ju bara om man har sittdelar på båda sidor. Myggnät antar ja att de funkar om man har de olika delarna i och köper ett till syskonvagn?

    Svara
  5. Emma

    Hej! Jag läser på de flesta sidor att maxvikten per sittdel är 15 kg och här har du skrivit 18kg. Vilket stämmer?
    Vi är nämligen intresserade av en vagn med lite högre maxvikt än 15kg per sitts.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det stod 18 kg i bruksanvisningen som jag hade till, men denna är ju från 2011, tror att de ändrat maxvikten till 15 kg tyvärr.

      Svara
  6. Agata

    Hello,
    Can you help me and tell which tvilling stroller is better Babytravel Dublin or baby jogger city mini? What do you think? I have two kids one 2,5 years and second 6 months. Both are bigger than their age.
    I will be gratefull for your opinion! 🙂
    Best regards,
    Agata

    Svara
    1. Limse

      Agata: babyjogger city mini gt (not the same as babyjogger city mini) or bumbleride indie twin is far better than dublin

      Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      I think Dublin is sturdier and can go better in the terrain. But City Mini is much easier and much samller folded so it depends on what you are looking for. Personally, I prefer Dublin (or new Jogger Terrain) in front of City Mini.

      Svara
  7. Rosanna

    Great detailed review! Thank you for posting this. It really helped me on my decision buying a double stroller for my daughters. 🙂

    Svara
  8. Sofia B

    Hej
    Vi fick en baby travel av en vän och tycker den verkar funktionell och bra. Men det som vi har svårt med är framhjulen. När vi ställer in den på rörlig så är den inte alls lika följsam som vår enkelvagn vilket gör en så stor vagn jobbig att köra när man ska svänga.

    Hur var din upplevelse på detta?

    Med vänlig hälsning,
    Sofia

    Svara
  9. Annhelen

    Hejsan.
    Vi har köpt en beg babytravel. De som hade den innan hade tvättat den och nu visar det sej att de inte fått dit remmarna till ryggstöden som de ska vara utan satt fast dem med buntband. Vet du hur remmarna som styr ligglägena ska sitta eller om man kan få tag på en manual där det visas. Alla remmar verkar finnas de låg i fickan på suffletten men när de inte fick dit dem tog de buntband istället och det medför att man inte kan höja o sänka ryggstödet speciellt mycket.
    Mvh Annhelen

    Svara
    1. Jenny Karlsson

      Hej Annhelen,
      Vi gick till Babyproffsen som hjälpte oss att göra det för en billig penning. Det var värt pengarna för att få vagnen både säker och användbar. Sedan dess har vi varit jättenöjd med vagnen.
      Mvh,
      Jenny

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.