Elodie Details åkpåse – recension

DSC08619DSC08620DSC08621

Jag har testat en Elodie Details åkpåse i ett samarbete med Elodie Details. Elodie Details åkpåse finns i många fina färger och mönster, perfekt för att piffa upp vagnen lite. Denna design heter Graphic Devotion och är ny för i år.

DSC08623

Åkpåsen levereras i en väska med handtag och plastruta på ena sidan, som sedan fungerar bra att förvara åkpåsen i. Man får också med sig en informationsbroschyr om åkpåsen. Åkpåsen har vindtät och vattenavvisande utsida, syntetisk fyllning och insida i microfleece. Jag mäter åkpåsen till 100×52 cm i yttermått.

Elodie Details åkpåse har uttag för fempunktssele på baksidan. Det finns två olika höjder för axelbanden och dessutom faktiskt två olika hål för midjebanden beroende på var vagnens sele är fäst, det finns också två olika hål för grenbandet, denna åkpåse går alltså bra att anpassa till nästan alla selar. Däremot upplever jag öppningarna som ganska små, särskilt hålen för grenbandet känns tajt att få igen grenbandet spännne igenom. På vagnar som har klumpigt grenbandsspänne har jag fått kämpa ordentligt för att få igenom spännet.

DSC08629DSC08626

Fuskpälskanten som sitter längst upp mot huvudet är avtagbar och sitter fast med knappar. Runt barnets huvud finns resår, men det finns ingen dragsko som går att dra åt och anpassa själv. Trots det tycker jag att åkpåsen sluter åt bra runt barnets huvud, just eftersom det är resår runt om.

DSC08633DSC08622DSC08634

Åkpåsen öppnas med dragkedja från båda sidor och locket går att ta av helt och hållet så att man kan använda baksidan som sittdyna. Det är praktiskt om man tex. går in i en affär.

DSC08625DSC08627

Det går också att öppna upp locket delvis och knäppa ner locket en liten bit med hjälp av knappar på sidan.

DSC08632

På baksidan av åkpåsen finns en ficka som man kan använda för att vika över ryggstödet och på så sätt hålla åkpåsen på plats så att den inte glider ner. Fickan är ganska “djup” och fungerar därför bara på vagnar som har “löst” ryggstöd som inte sitter ihop med tyg.

DSC08631

Något av det första jag lade märke till med min Elodie Details åkpåse var hur otroligt mjuk, fluffig och mysig den verkar. Det är lite dunkänsla på den, väldigt fluffig och följsam, trots att den inte är fylld med dun. Den är verkligen otroligt mjuk och det är en av de tjockaste åkpåsar jag testat, utan att för den skull kännas stel. Det känns som att den skulle vara riktigt varm och det tror jag också att den är. Vi har haft som kallast nollgradigt när jag har använt den (den har tyvärr inte blivit kallare än så här i vinter än) och då har lillen inte haft något mer än vanliga kläder på nederdelen av kroppen och han har trots det alltid känns riktigt varm och gosig. Han har sovit ute i den i två och en halv timme och trots att byxorna hade åkt upp så att det var en stor glipa med bar hud mellan strumpan och byxorna så var han varm och go när jag tog ur honom.

Åkpåsen har suttit bra i de vagnar jag testat den i. Fickan går att använda i de flesta vagnar och håller åkpåsen bra på plats. Som till exempel i Easywalker Mini.

2014-11-28 13.57.30

Och i Emmaljungas vanliga sittdel sitter den jättebra eftersom det är lätt att vika över hela fickan. (Jag har tyvärr inget chassi till denna sittdelen längre men jag hoppas ni ser ändå).

DSC09458DSC09460

Och i Emmaljunga Viking. Till Viking (och Super Viking) finns också ett speciellt litet tips, knapparna på Elodie Details åkpåse går nämligen att fästa i suffletten, på så sätt hålls den riktigt bra på plats.

2014-11-28 14.13.042014-11-28 14.16.222014-11-28 14.16.50DSC09441

I Stokke Trailz går det att trä över fickan delvis och jag tycker den sitter helt okej.

2014-11-28 14.01.412014-11-28 14.02.50

I Kronan Sulky S kom jag på ett litet trick. Kronans vagnar har nämligen öglor längst upp på ryggstödet för att fästa åkpåsar med knappar i. Elodie Details har inga knappar avsedda att fästas i. Jag upptäckte dock att knapparna som används för att fästa fuskpälsen går utmärkt att trä i öglorna i Kronan Sulky. Detta är däremot inget som Elodie Details rekommenderar eftersom knapparna är gjorda för pälskanten, risken är att de lossnar av tyngden.

DSC09144DSC09145DSC09253

På många åkpåsar trycker jag det kan vara lite trögt och krångligt att stänga dragkedjan, så tycker jag inte alls är fallet med dragkedjan på Elodie Details åkpåse, den är föredömligt lätt att stänga, utan att för den skull glida upp så lätt när man inte önskar det.

DSC09443

Åkpåsen är tvättbar i 40 grader och kan torktumlas på låga temperaturer, detta har jag dock inte testat då min åkpåse inte blivit smutsig.

Denna design heter Graphic Devotion och den är i mina ögon äggvit med mörkgrått mönster och insida, möjligtvis att den mörka färgen går lite mer åt mullvad-hållet men den är i alla fall inte beige i basfärgen så som Zebra Sunshine. Här har jag fotat Graphic Devotion på en vit bänk.

DSC08876

Sammantaget är jag väldigt nöjd med Elodie Details åkpåse, den är varm, mysig, snygg, sitter bra i de flesta vagnar och är lätt att använda.

Elodie Details åkpåse finns tio olika färger och kostar 1199 kronor. Den finns att köpa hos Elodie Details.

14 thoughts on “Elodie Details åkpåse – recension

 1. Linda

  Hej! Vi har precis köpte en emmaljunga viking och behöver en ny åkpåse! Elodie details är fina men jag har ingen erfarenhet eller ens sett/känt på dem… Skulle du kunna rekomendera Elodie eller kanske till och med någon annan?

  Tack på förhand//linda

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag gillar Elodie-åkpåsen mycket och den sitter jättebra i Viking, så den kan jag absolut rekommendera. Jag gillar även Buppas åkpåsar som är lite billigare men de är också lite ”stelare” än elodies åkpåsar.

  2. Hayal Küçük

   Hej
   Har precis köpt Emmaljunga Nitro,skulle det även här fungera att använda Elodie details åkpåsar,tänker även om de är tillräckligt varma?
   Finns ju även i dun om det skulle vara bättre?

   Med vänlig hälsning,
   Hayal

   1. Elin Inläggsförfattare

    Ja, den passar bra i Emmaljunga Nitro, jag har bilder här ovanför på den i Emmaljungas sittdel (alltså samma sittdel som till Nitro). Jag tycker Elodie Details vanliga åkpåse är en av de varmaste jag testat, och den klarar i alla fall flera minusgrader utan att man behöver några extra kläder på barnet. Dunåkpåsen har jag tyvärr inte testat så det kan jag inte säga.

 2. Evgeniya

  Hej! Har ingen erfarenhet i åkpåsar och det är så svårt med Brio Smile. Kan du snälla rekommendera bra åkpåse för Brio smile 2013. Tack så mycket för hjälpen!!!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Vagnar där ryggstödet och suffletten sitter ihop är alltid svårt. Jag skulle kikat på Brio/Britax egna åkpåsar som går att fästa i öglor längst upp på ryggstödet.

 3. Emma

  Hej,

  jag undrar om det går att lossa suffletten på Kronan sulky så man kan trä på åkpåsen över ryggstödet så den sitter fast ordentligt? Tack för en superblogg där man kan hitta svaret på allt!!

  Mvh
  Emma

  1. Elin Inläggsförfattare

   Suffletten går ju att ta loss men själva bakstycket av vagnen sitter ihop med ryggstödet och det är där du skulle behöva lossa om du ska kunna trä över en åkpåse. Men det går inte det är fastsytt i ryggstödet. Men som du ser i inlägget går det att fästa med knapparna.

 4. Maria

  Hej! Jag är på jakt efter en åkpåse men vilken djungel! Känner att jag inte har en aning om vad jag ska köpa och vilka pengar det är värt.
  Har en Kronan Duo S och har tittat på både Gekås egna, Beemoos och Elodie details, är det någon av dem du rekommenderar eller är Kronans egna bäst i Duo S?
  Läste att Gekås åkpås läckte in vid fötterna så funderar på att tänka bort den. Men har du nåt råd att ge till velig mig? 🙂

  Tack för en superbra blogg!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tror att Kronans egna sitter bäst i vagnen. Kronan har knappar för att fästa åkpåsen och det är det ingen av de andra åkpåsarna du nämner som har. Det var väl babyboom-åkpåsen som läckte vid fötterna? Den finns inte längre, ullared säljer young clubs åkpåse nu, den tror jag är helt okej, dock finns det inget att fästa den med. Elodie Details åkpåse är riktigt bra, det är ju lite så att du får vad du betalar för.

 5. Anna Katrin Gudmundsdóttir

  Jag håller på och tittar efter åkpåsar till vår bugaboo donkey twin (köpt i år) tror du elodie funkar i den? (både liggdel och sittdel)

 6. alexandra

  hej har första barnet på väg och har köpt en britax go next. tror du elodie funkar o sätta stabilt i den? jag undrar också hur man gör när barnet ska ligga i liggdelen?

 7. Pingback: Åkpåsar som håller din bebis varm i vinter - Barnnet.se

Kommentarer är stängda.