P-märkning av barnvagnar

Det finns ingen standardiserad märkning eller oberoende prövning av barnvagnar. Det är tillverkaren som ansvarar för att barnvagnen är säker, tex. kan tillverkaren pröva sin vagn mot den europeiska standarden EN1888. Men det är alltså tillverkaren själv som gör dessa tester och inte något oberoende testinstitut.

Nu har däremot SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) i samarbete med organisationen Barn&Baby infört en certifiering av barnvagnar. Om barnvagnen klarar certifieringen blir den P-märkt. För att tillverkaren ska klara certifieringen krävs att vagnen klarar ett antal tester och tillverkarens egenkontroll kontrolleras också. P-märkningen innebär bland annat att vissa prov utförs i sträng kyla och att högre krav ställs på vagnens vältegenskaper och på spärren som låser fällningen. Efter en provning ska dessutom samtliga delar vara hela och fungerande. Detta är några av de test som utförs:

– Rycktest i sträng kyla: Säkerställer att handtaget håller även vid kallt och torrt väder, ner till -30°C.
– Utmattningstest 1, konstruktion: Kontroll genom 72 000 cykler – alltså
30 mil! – på skakigt rullband för att säkerställa att alla komponenter (däck, nitar, skruvar m.m.) håller.
– Utmattningstest 2, slitstyrka: Simulerar lyft upp och ner, som från en trottoarkant, 10 000 gånger.
– Parkeringsbroms i lutning: Testas vid hög lutning (10 grader!) framåt, bakåt och i sidled och vagnen får inte glida.
– Lättare krocktest: I 10 graders lutning rullar vagnen fritt en meter in i massiv stålsarg utan att vagnen får ta någon skada.

De första P-märkta barnvagnarna i Sverige är Kronan Duovagn och Kronan Sulky.

One thought on “P-märkning av barnvagnar

  1. Anonym

    ditt påstående att tillverkaren är den som testar vagnen är helt felaktigt,tillverkaren som har testade vagnar låter ett oberoende testinstitut testa vagnen enl eu standard 1888.till exempel
    Nowalex focus komfort är testad av The Polish Office of Competition and Consumer Protection och uppfyller kraven i gällande standard EN 1888/2004/A3:2006 göran andersson

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.