Vilken vagn ska man köpa?

Jag får många mailfrågor om vilken vagn man ska köpa. Tyvärr är det omöjligt för mig att säga vilken vagn som någon annan bör köpa och det beror på två saker. Dels har alla olika behov och olika vagnar passar olika behov. Vad man har för behov vet man bäst själv. Det finns ingen vagn som är “the one and only”. Dels finns det många vagnar som har samma funktioner och kvalité och då blir det helt enkelt en fråga om utseende och känslan för vagnen som får avgöra.

Jag har dock lite generella råd när det gäller barnvagnsköp. Första rådet är att satsa på en kvalitétsvagn. Det behöver inte vara den allra dyraste, men vagnar som ingen har hört talas om och som inte nämns här på bloggen är riskabla att satsa på. Välj någon av de “vanliga” märkena är mitt tips.

Nytt eller begagnat får jag också en del frågor om och jag tycker personligen att det är ganska smart att köpa begagnat. Har du tur så hittar du en vagn i riktigt fint skick och kan spara in några tusenlappar, vagnar förlorar mycket i värde så fort du rullar ut dem ur butiken… Att köpa begagnad (och ny) vagn har jag skrivit mer om här.

Något som man absolut bör göra innan man köper vagn (om det är möjligt) är att provköra vagnen. Vissa vagnar kan se ut att vara lika tunga om man endast tittar på antal kilo men när du väl står där i affären kan den ena kännas dubbelt så tung att trycka ner. Ofta har lite billigare vagnar sämre hävkraft och köregenskaper och detta är väldigt viktigt, eftersom du måste trycka ner en vagn med fyra fasta hjul varje gång du ska svänga.

Under kategorin Köpa vagn har jag skrivit fler inlägg om vad man ska tänka på när man köper vagn. Där finns till exempel min Guide till barnvagnsköpet i 6 delar. Har du läst den så vill jag nästan lova att du vet tillräckligt för att göra rätt köp.

Man kan också ta en titt under kategorin Varningar. Där finns de vagnar som man till varje pris bör undvika.

2 thoughts on “Vilken vagn ska man köpa?

  1. Anonym

    Måste säga att du har en väldigt bra blogg för den som ska köpa barnvagn! Funderar på att köpa en briovagn men tänkte att 2012 kollektionen borde komma snart med tanke på att emmaljunga släppt sin. Vet du när den kommer? / Anneli

  2. Elin Inläggsförfattare

    Anneli: Brio släpper sin kollektion lite senare än Emmaljunga. Den brukar presenteras i slutet av augusti-september någon gång och brukar vara klar för leverans i november ungefär.

Kommentarer är stängda.