Greentom – en grön barnvagn

underBARA BARN tittade jag på Greentoms barnvagnar. Greentom är ett alldeles nytt märke i Sverige. Deras barnvagn är gjort i 100 % återvunnet material. Chassit är gjort i återvunnen plast och bio-plast och klädseln är gjord av återvunna PET-flaskor. Det enda på hela vagnen som inte är i plast är de fyra skruvarna som håller fast hjulen. Detta gör också att det inte finns några skruvar eller nitar på vagnen som kan gå sönder. Huvudtanken är alltså en riktigt miljövänlig barnvagn och den produceras i Holland vilket får ses som närproducerat i det här sammanhanget eftersom nästan alla andra barnvagnar produceras i Kina eller Taiwan.

DSC07859

Men Greentom är inte “bara” en miljövänlig vagn, den har många andra bra egenskaper också. Greentom har ett chassi och tre olika delar till. Det finns både liggdel, vändbar sittdel och framåtvänd sittdel. Liggdelen har en madrass tillverkad bio-bomull, lin och ull. Suffletten har en lite solkeps och locket sätts fast med dragkedja.

DSC07812

Det finns även en vändbar sittdel, den är ergonomisk och har två lutningslägen som bakåtvänd (viloläge och liggläge) och tre lägen som framåtvänd. Även denna sufflett har en liten solkeps och en båge som går att ta av med inte svänga undan. Chassit blir otroligt kompakt ihopfällt och med sittdelen ovanpå tar den inte farligt stor plats heller.

DSC07856DSC07855DSC07857DSC07858

Det finns också en framåtvänd sittdel som är ett tyg om fästs direkt i chassit. Denna ser riktigt rymlig ut. Bågen går att använda även där och går att ta av. Det går att justera ryggen med hjälp av en rem men det blir bara lite viloläge, långt ifrån fullt liggläge.

DSC07852DSC07815DSC07818DSC07820

Som framåtvänd blir den otroligt kompakt ihopfälld. Den är också lätt att fälla ihop.

DSC07850

Hjulen är gjorda i plast (uppenbarligen), de är ganska små och framhjulen är inte låsbara.

DSC07816DSC07817DSC07822

Varukorgen är liten och handtaget är inte justerbart.

DSC07819

Greentom är dock en riktigt liten och smidig vagn. Den väger endast 7,3 kg och uppfälld är den bara 77×55 cm. Hopfälld blir den 72x55x25 cm. Maxvikten är på hela 18 kg. Men säljaren ville visa att vagnen klarar betydligt mer än så 😉

DSC07849Alla tre delar sitter alltså på samma chassi och vill du ha dem allihop landar priset på ca 6000 kronor. Men det går också att köpa varje del för sig efter de behov man har. Vagnarna finns med både svart och vitt chassi och i massor av olika färger vilket ger 40 olika kombinationer. Greentom kommer börja säljas i svenska butiker i januari -15.

Jag tror att Greentom kan vara en riktigt bra resevagn, lätt och smidig och antingen vändbar eller framåtvänd, det känns som att den har det mesta som efterfrågas hos en resevagn och dessutom ett roligt och modernt utseende.

Jag tycker det är superbra att det kommer in en riktigt miljövänlig barnvagn på marknaden. Tidigare har det funnits en hel del vagnar som har öko tex-certifierade tyger men tyvärr känns det som att miljöaspekten är något man inte fokuserat så mycket på. Förhoppningsvis kommer denna nya barnvagn göra att fler barnvagnstillverkare fokuserar mer på miljöaspekterna för i sanningens namn känns det som att barnvagnsbranschen ligger lite efter. Vi köper ekologisk mat som aldrig förr och kläder i ekologisk bomull och plastbantar hemma, nu är det dags att sätta lite press på barnvagnsbranshen, tycker ni inte?

Mer info om miljövänliga barnvagnar finns här.

2 thoughts on “Greentom – en grön barnvagn

  1. AktivaDagar

    Ser nu att du hade skrivit om detta tema vilket jag efterfrågade i en kommentar till ett annat inlägg! Kul! Dock verkar utbudet inte så stort. Vet du om mer är på gång? Har du haft nån kontakt med barnvagnstillverkare för att fråga (försöka påverka…) om det? Du som har en stor blogg är ju en intressant aktör tänker jag! Och… Ju fler som frågar desto bättre… Uppmuntra gärna läsare att fråga också…. Känner att jag låter lite moraltant men jag tycker vi konsumenter ska ta tillvara mer av vår makt… Producenterna vill tillverka- det vi köper eller vill köpa…. Men vi kanske måste förtydliga mer vad vi vill ha… Inte ”bara” köpa annat i brist på det vi vill ha… ?!?

Kommentarer är stängda.