Första intrycket av Teutonia Cosmo V3

I veckan fick jag hem min Teutonia Cosmo V3 som jag beställt från MyPram. Teutonia Cosmo är en vagn som jag själv bestämt mig för att köpa för att jag tror att det kan vara en vagn som passar mig eller “den perfekta vagnen för mig”. Även om jag efter 60 vagnar är medveten om att den perfekta vagnen inte finns 😉 Jag har lovat att utveckla detta lite.

DSC00861

Vad jag söker hos en vagn är en liten och smidig barnvagn, det är viktigt för mig eftersom jag åker ganska mycket buss och i allmänhet gillar små vagnar. Den ska också vara lättkörd, gärna riktigt lätt att svänga och ha bra fjädring så att den är mjuk och skön att köra. De grejerna är nog faktiskt nästan de allra viktigaste för att jag ska tycka om en barnvagn på riktigt. Emmaljunga Viking har varit vår “permanenta” vändbara vagn här hemma senaste tiden, men det finns två anledningar till att jag tror att Cosmon eventuellt kan vara bättre. Det är dels varukorgen, som är för liten på Vikingen för att funka fullt ut för mig, jag gillar stooooora varukorgar. Och dels är det sittdelen som är ergonomisk, min dotter älskade ergonomiska sittdelar, och även om min son accepterar dem så trivs han lite bättre och sover snäppet bättre när det är helt plant liggläge, allra helst sover han på magen. Jag har tidigare testat Teutonia BeYou och vet därför att Teutonias sittdel har i princip allt jag söker hos en sittdel, enhandsfällning på både rygg och fotstöd, fyra lutningslägen, helt plant liggläge, swing away-båge och sedan 2012 har man också infört en extra solkeps i suffletten som gör att suffletten täcker otroligt bra. En besvikelse är dock att man gjort om selen, vilket jag iofs visste om men jag visste inte att det nu inte går att koppla loss axelbanden från selen. Jag som aldrig brukar använda axelbanden utan bara gren- och midjebandet.

DSC00857

BeYou-chassit var dock lite för klumpigt så jag ville gärna testa Cosmo som är både smalare och betydligt kortare. Från och med denna årsmodellen, 2015, finns ett nytt hjul till Teutonias vagnar som är skumfyllda gummihjul, det är superbra för gummihjul eller gummiliknande hjul som det inte fastnar sten i har blivit mer eller mindre ett krav från min sida. Något annat som i princip är ett krav är knäledshandtag, jag tycker nämligen det är skönare och gillar också vagnar med bra hävkraft, vilket knäledshandtag ofta ger. Dessutom har vagnen flera trevliga plus i kanten, som automatiskt lås ihopfälld, leatherettehandtag, bra vädring i sittdelen, UV-skydd 50+, Öko-tex tyger och vinterhjul som tillbehör. Teutonias vagnar håller riktigt god kvalité och testats noga, tex. i trappor, de har också tre års garanti.

DSC00866

Hittills gillar jag den, den är precis så lättkörd som jag hade hoppats och dessutom riktigt nätt, bara 57 cm bred och 76 cm lång med handtaget infällt. Fjädringen funkar riktigt bra, trots att hjulen är hårda gör framförallt framhjulsfjädringen att vagnen rullar mjukt trots ojämnheter. Jag är dock lite tveksam till varukorgen, den är lite mindre än jag hade trott, men jag ska vänta tills jag testat den ordentligt innan jag dömer ut den.

Nackdelar som jag upptäckt hittills eller kände till sedan innan är att den både blir ganska stor ihopfälld och är lite tyngre. Här är några slarvig bilder på hur den ser ut ihopfälld med sittdelen bakåtvänd och ryggstödet framfällt.

DSC00895

Och med sittdelen framåtvänd.

DSC00896

Teutonia har inte heller den största sittdelen, men min son ryms bra och med en ligglängd på 94 cm räknar jag med att han ska kunna ha den minst ett år till. Min son är 1 år, 78 cm och väger 10,5 kg.

DSC00869b

Faktum är att min dotter som snart är 4 år faktiskt ryms i vagnen. Nu är hon “bara” ca 101 cm lång och har kort rygg, men hon kan sitta i vagnen och det går att fälla ut suffletten, även om tyget tar i lite lätt.

DSC00897b

Det ska bli mycket spännande att testa denna vagnen noga och se om den lever upp till mina förväntningar. Så får vi se om det slutligen blir denna som får stanna, eller om Vikingen får bo kvar. Sedan har vi också Kronan Sulky S kvar som komplement för snabba ärenden med bilen och resor, plus en massa recensionsvagnar såklart 😉 Den fullständiga recensionen av vagnen finns nu här.

9 thoughts on “Första intrycket av Teutonia Cosmo V3

 1. Linn

  Hej. Jag läser på om massa vagnar på din blogg. Riktigt bra! Tack så mycket för dina recensioner.

  Vi är sugna på nya kronan duo s. Jag vill ha en promenad vagn som rullar lätt med hög comfort. Gillar kronan sulky som vi har och hade vanliga kronan till min 2a, men den sittdelen blev för stor och klumpig och vägde mycket tycker jag. Såg din jämförelse med Brio Smile och Kronan Duo S. Bra! Gillar verkligen lufthjul, som gör att vagnen rullar lätt och att den får högre comfort.

  Nu blev jag lite sugen på denna.. Vet du hur liggdelen är på den här? Jag blir lite osäker på dessa gummihjul.. hur är det jämfört med lufthjul? Tycker du denna går att jämför med kronan på det sättet? Vi hade teutonia Mistral S med vår först, men kanalhjul.. värdelöst. ingen bra rull och ingen comfort. Hela vagnen var ganska tung.. Gillar du hellre 3 hjul än 2 rörliga fram?

  Tack än en gång!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Tack 🙂 Vad kul att du blir hjälpt av bloggen.
   Det finns olika liggdelar till, två olika separata och mjuklift eller hårdlift. Du kan läsa mer om dem här: http://www.teutonia.com/sv/liggdelar.html
   De är mycket hårdare än lufthjul tyvärr, men jag tycker de rullar bra och stora fördelen är att det inte fastnar något grus i dem och att de håller mycket bättre. Teutonias vagnar är ganska tunga, men jag tycker ändå de jag testat rullar bra, det är mest när man ska lyfta den som det märks att den är tung, denna med dessa hjulen väger 14,7 kg, inte så farligt ändå. Den här är betydligt mindre än Duo S, flera decimeter kortare och betydligt smidigare när den är uppfälld, ihopfällda skiljer det inte så mycket på storleken. Skulle säga att denna är mer som Smile, mer än cityvagn medan Duo S är mer som en stor duovagn med svängbara framhjul. Vill man ha något riktigt stadigt så är Duo S att föredra. Jag gillar fyra hjul, tycker det blir stabilare och lättare när man ska gå ner för kanter.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej den har fyra hjul. V3 betyder version 3, den har uppdaterats till denna årsmodell till den tredje versionen.

 2. Fanny

  Hej!

  Tack för en fantastisk blogg som är till stor hjälp i barnvagnsdjungeln. Vi ska sälja vår syskonvagn (Donkey) då storasyster vuxit ur den. Istället tänkte vi köpa en cykel/joggingvagn (Thule Chariot Cougar 2) och komplettera med en begagnad sittvagn till lillebror. Jag har sett en hel del begagnade Teutonia Cosmo på blocket och undrar om du vet om tidigare årsmodeller skiljer sig mycket åt från den du recenserat. Jag har tittat på några från 2013. Helst skulle vi vilja ha en Kronan Duo S eller allra helst en Emmaljunga Super Viking då den har högre maxvikt och mina barn är långa och tunga. De vagnarna verkar dock vara svåra att få tag på begagnade till ett bra pris.

  Tack på förhand!

  /Fanny

  1. Elin Inläggsförfattare

   Kronan Duo S är svår att få tag på men Super Viking brukar jag se på blocket ganska ofta. Äldre Cosmo har ganska stora skillnader. Hjulen är helt annorlunda, EVA-hjul som det fastnar en del grus i, de har inte heller solkepsen i suffletten och det finns fönster i suffletten där solen kan lysa in. Handtaget är inte heller i leatherette. Annars har jag min till salu om du är intresserad 😉

 3. Lena

  Hej, tack för en fantastisk blogg som har gett mig mycket klarhet och kunskap kring barnvagnar! ?
  På fredag ska jag provköra en begagnad Teutonia Cosmo från 2012 men är lite fundersam kring att köpa nya hjul till den. Vet du hurvida hjul anpassade för Cosmo passar till 2012s modell? 🙂

Kommentarer är stängda.