Första intrycket av Emmaljunga Viking

Hela recensionen finns här.

I fredags var jag hos Babyexperten och hämtade ut min Emmaljunga Viking -15 med ecco-hjul. Jag ser verkligen fram emot att få testa denna vagnen, extra mycket ser jag fram emot att få testa de nya ecco-hjulen som jag hört otroligt gott om. Nu har jag kört vagnen i några dagar och jag kan säga att det märktes direkt att dessa hjul är betydligt bättre än Emmaljungas gamla EVA-hjul. Det blir en helt annan känsla när man kör vagnen eftersom hjulen är mycket mjukare men också i ett mer gummiliknande material som det inte fastnar några stenar i och som låter mycket mindre. Vagnen är helt tyst att köra och hjulen ger ett väldigt dovt och dämpat ljud ifrån sig om man kör den för en kant tex. Efter att ha testat dessa hjul så kort tid kan jag redan nu säga att jag skulle ha väldigt svårt att gå tillbaka till de gamla EVA-hjulen.

2014-10-04 15.57.01

Nog om hjulen, det är ju egentligen själva vagnen det här ska handla om. Emmaljunga Viking är framförallt otroligt smal utan att egentligen tumma på utrymmet för barnet. Sitsen är förvisso ganska smal vid själva sittytan men i övrigt är den bred och lång vilket ger barnet gott om plats där det behövs som mest. Min dotter på 3,5 år och 99 cm fick provsitta, hon har dock passerat maxvikten då hon väger 16 kg, men hon satt väldigt bekvämt. (Säckig kroppshållning pga trötthet)

DSC07931bDSC07929b

Jag mäter Viking med ecco-hjul till endast 51 cm bred mellan bakhjulen. Vid mitten av hjulet är det en liten klump som sticker ut lite så där är den 52 cm bred. Jag har redan åkt en hel del buss med vagnen och kan konstatera att det här verkligen är en otroligt smidig vagn, den är både smal och även kort när man fäller in handtaget.

Att suffletterna är utbytbara har jag redan utnyttjat. Jag har fått en Petrol-sufflett i present till min Viking som matchar riktigt bra med min åkpåse från The Buppa Brand i färgen Foxy.

DSC07909

Suffletten är underbar, jag har haft många vagnar det senaste med kort sufflett så det känns extra skönt att nu kunna dra fram suffletten precis hus långt som helst när det behövs.

2014-10-04 16.15.04

Körmässigt är den väldigt lik Ozonen, mycket lättkörd och lättsväng och riktigt lätt att häva. Förutom skillnaden då att hjulen gör den mjukare och tystare när man kör.

Alla Emmaljungas vagnar blir ganska stora ihopfällda och Viking är tyvärr inget undantag. Den blir ganska lång ihopfälld, har man sittdelen bakåtvänd får den inte plats på längden med bakhjulen utåt utan man måste i sådana fall ställa den med bakhjulen inåt i vår Saab 9-5. Varukorgen är medelstor och antagligen inte tillräckligt stor för att jag ska kunna veckohandla med den, vilket jag ser som den största nackdelen.

2014-10-04 14.29.56

Detta test av Emmaljunga Viking är ett samarbete med Babyexperten på Sveavägen i Stockholm. Det är ingen slump att jag samarbetar med just dem. Babyexperten är extremt kunniga när det gäller Emmaljunga. Det är en liten butik men de har fullt Emmaljunga-sortiment med mycket på lager. De har Stockholms största Emmaljunga-utställning. Bor du i Stockholm och funderar på Emmaljunga tycker jag absolut att du ska besöka Babyexperten.

Recensionen finns nu här.

10 thoughts on “Första intrycket av Emmaljunga Viking

 1. Cecilia

  Hej!

  Vilken skulle du rekommendera mellan vikingen och britax affinity till norrländska vägar?( snö, skogsväg..men den är rätt platt med )
  Inga knöliga vägar på så vis.
  Får gärna ta liten plats i bilen med.

  Mvh cecilia

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Affinityn tar minst plats. Det finns vinterhjul till båda, affinityns är billigare, rejälare och mycket lättare att sätta dit. Tror inte jag skulle vilja köra någon av dem utan vinterhjul en norrländsk vinter, är nog ingen höjdare. Vikingen har dock bättre fjädring så jag skulle tro att den klarar knöligt underlag bättre.

   Svara
 2. Linda

  Ett litet tips när du fäller den…jag brukar fälla fram suffletten helt genom att lossa den i bakkant. Om du förstår vad jag menar 🙂

  Svara
 3. Anna

  Vad tror du om dessa ecco hjul vs de med luft? Vilka andra märken har motsvarande vagnar. Som är så smala menar jag.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag gillar dessa hjulen massor. De har liknande egenskaper som lufthjul, men de är ganska platta vilket skulle kunna ställa till det lite i snö. Men det vet jag såklart inte innan jag testat. Fördelen är att de är lättare och smalare än lufthjulen och att man slipper pumpa och slipper riskera punktering. Det finns faktiskt bara sulkys som är så pass smala som 52 cm, Teutonia Fun är 54 cm, Easywalker Mini och June 55 cm och Kronan City 56 cm. Finns som sagt en del sulkys, Buddy, Brio Spin och Kronan Sulky tex som är 53 cm smala. Men de är endast framåtvända.

   Svara
 4. Calle

  Äntligen! Väntar med spänning på vad du tycker om Viking. För oss står det mellan Cameleon 3, Kronan City och Emmaljunga Viking. Vi behöver en vagn som är så liten och lätt som möjligt i city och vårt meckiga trapphus. Just nu står Viking högt i kurs.

  Svara
 5. Emelie

  Väntar med spänning på din Viking-recension! Jag har en vagnfundering som jag undrar om du kan hjälpa oss med. Vi har i dagsläget en Duo Edge -12 med sportchassi till lillasyster på 5 månader, men tänkte sälja denna och köpa en lättare vagn med sittdel när vi får byta bort liggdelen. Edgen är ju ganska stor och tung, vilket förstås funkat helt bra här där vi bor ute på landet, men efter att ha testat svängbara hjul på syskonvagnen (Carena) vill jag gärna ha sådana. Velar nu mellan en Super Nitro och Viking. Vi bor som sagt på landet med grusvägar och mycket snö på vintern, går dock aldrig i skogen. Äldre dottern är väldigt lång (99 cm vid 2 år 10 mån) så jag räknar med att lillasyster följer samma mönster. Storasyster ryms alltså inte i Edge:ns sittdel längre. Även jag och sambon är långa och kan uppleva att Edge:ns sportchassi är svårt att få passligt åt båda 170/190 cm) samt att sittdelen är lite låg. Vilken skulle du rekommendera i denna situation?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Du behöver nog inte vänta allt för länge till 🙂 Jag är lite nyfiken på varför ni funderar på just Super Nitro eller Viking? Varför inte Super Viking? Det låter som att ni skulle föredra den ergonomiska sittdelen men gärna vill ha de lite större hjulen så då är väl Super Viking perfekt? Den ergonomiska sittdelen är större än den vanliga (samma ram till Edge och Super Nitros sittdel), den har betydligt längre ligglängd men är lite smalare. Viking och Super Nitro är ganska låga vagnar, lägre än sportchassit, så återigen är Super Viking den högsta och den som borde passa er bäst. Även handtaget är lite högre på Super Viking och Super Nitro än på Viking. Tror inte att Vikingen är optimal om man vill kunna köra i mycket snö, men grusvägar klarar den.

   Svara
 6. emelie

  Hehe, jag har helt ”glömt” den då jag hittills bara sett den som syskonvagn och vi inte varit i behov av en sån. Ska kika mer på den då! Tack för hjälpen! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.