Emmaljunga Viking – en första titt

Läs min recension av Emmaljunga Viking här.

Emmaljungas nya 2014-modeller kommer in i butikerna allt eftersom de tillverkas. Nu har Emmaljunga Viking och Double Viking kommit ut i butik.

Emmaljunga Viking bygger på förra årets modell Monkey, men man har bytt ut de dubbla framhjulen mot enkla framhjul och gjort om sittdelen en hel del. Sittdelen har fått en annan form på ramen, den går ut vid axlarna vilket gör att barnet får mycket mer utrymme. Sitsen är dock fortfarande ganska smal vid rumpan. Tyget är också omgjort. Man har nu fyra enfärgade sittdelar att välja på (All Black, Navy, Dark Grey och Khaki) och suffletten är utbytbar med hjälp av dragkedja så du kan köpa till en sufflett i en annan färg för 400 kronor. Suffletterna finns i färgerna All Black, White Leatherette, Apple, Black/Red, Black/Blue, Light Grey, Khaki, Black/Yellow, Black/Pink. Chassit finns i svart eller vitt.

DSC01419

I helgen var jag på Babyproffsen för att kika på Viking. Jag var rädd att jag skulle tycka illa om suffletten, men jag blev faktiskt positivt överraskad. Visst är den tunnare än Emmaljungas andra suffletter (den har inget innertyg) men jag tyckte att den sträcktes bra, sufflettbågarna var rejäla och stannade i sina lägen. Jag var rädd att den skulle kännas sladdrig men den kändes tvärt om väldigt stadig. Suffletten går verkligen att dra jättelångt fram, nästan hela vägen till bågen, vilket jag verkligen gillade.

DSC01420DSC01422

När man fällde suffletten allra längst fram kom även en liten vädringslucka fram längst bak.

DSC01421

Bågen går att knäppa loss och svänga undan, det går dock inte att snurra den. Jag tyckte det var ganska trögt att få loss bågen. På bågen sitter en skumrulle med leatheretteklädsel. Min dotter var väldigt nöjd med att den snurrade fritt på bågen, det tyckte hon var roligt. Om den är snygg eller inte låter jag vara osagt 😉

DSC01417

Viking har fempunktsele som kan justeras i två höjder för axelbanden och två olika lägen för grenbandet. Axelbanden går också lätt att knäppa loss.

Sittdelen är smal men lång, min 2,5-åring är ca 88-90 cm lång och 14 kg tung, normalstor för sin ålder och hon fick plats utan problem. Om det är någonstans det blir trångt så är det precis vid sittytan där det kan bli svårt att få plats med overall eller åkpåse.

DSC01415b

Viking är förutom Monkey även ganska lik Emmaljunga Ozone. Ozone är 4 cm bredare och även bredare i sitsen, men vagnarna väger lika mycket, 11 kg och de är även lika långa uppfällda, ca 100 cm med handtaget utfällt och 80 cm med handtaget infällt. En annan skillnad är att Ozones  bakhjul är lite större än Vikings.

Hopfälld blir Viking (enligt Emmaljunga) 85x53x35 cm. Här ser du den ihopfälld med sittdelen bakåtvänd och jag skulle nog säga att den blir ganska mycket större än så. Men det är bra att den går att fälla ihop med sittdelen åt båda hållen och är så lätt.

DSC01424

Till Viking finns också en liggdel som även den har utbytbar sufflett. Liggdelen bärs i suffletten.

Emmaljunga-Viking-liggdel

Vikings liggdel och sittdel går att använda på Double Viking chassit. Emmaljunga Viking kostar 5500 kronor som sittvagn, liggdel kostar 2300 kronor och extra sufflett 400 kronor. Det finns även en fotsack att köpa till viking som har öppning med dragkedja mitt fram, den kostar 600 kronor.

23 thoughts on “Emmaljunga Viking – en första titt

 1. Lisa

  I vilken butik har du kunnat se denna ”live”? I Västerås där jag bor har jag fått intrycket av att de inte får in Viking (Dubble Viking finns men jag vill se chassit till Viking) förens v43 :-/ Alla tips på vart man kan se och klämma på Viking är välkomna 🙂

  1. Lisa

   Jag svarar på mitt eget inlägg om och utifall någon annan är nyfiken: på Babyproffsen i Örebro, Marieberg, finns Emmaljunga Viking att se, klämma och känna på 🙂

 2. Helene

  Hej
  Är grymt sugen på en viking till våren då andra barnet kommer, är det någon som har en sådan och kan säga något om den? Det som lockar mig är att den är lätt och att sittdelen är bakåtvänd. Är hjulen tillräckligt stora för att den ska rulla lätt eller är det bättre att köpa en super viking fast vi aldrig ska ha dubbla sitsar?
  Vad tror någon??
  /H

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det beror nog på var du vill att den ska rulla bra. På vanlig asfalt funkar säkert viking utmärkt, men det är nog ingen vagn man går skogspromenader med.

 3. Sara

  Hej,
  Kan man använda ozone eller nitro sittdel till viking-chassit och vilka andra liggdelar än viking- liggdelen kan man använda till viking-chassit? Tycker vikings egna delar verkar så smala och trånga.

  Tack på förhand,
  Sara

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Nej, man kan inte använda de vanliga sittdelarna till viking-chassit, för det är smalare än övriga. Det är bara Monkey och viking-delarna som passar till viking-chassit, men monkey är mindre än viking, i alla fall sittdelen.

 4. Linda

  Hejsan. Vi ska ha barn i oktober och letar för fullt efter en lite å smidig vagn. Har kollat på Emmaljunga Viking men är lite tveksam till sittdelen att den är så smal. Men kanske bara är en känsla man får när man ser den?!
  Men en fråga har jag om liggdelen med plats?

  MVH Linda

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag upplever inte sittdelen som så jättesmal, det skulle nog inte vara några problem för min 3-åring att få plats i den fortfarande. Barn växer inte så mycket på bredden utan mer på längden när de blir större 🙂 Liggdelen är 75 cm lång och 33 cm bred, en ganska rymlig liggdel.

   1. Cissi

    Jag tycker också sittdelen på viking ser smal ut, såg en bild på nätet med ett barn, som är ett år ca.. Hade overall.. Såg ihopknölad ut:/ super vikings sittdel är ju 1 cm bredare, vilket ej kanske vara så mycket väl? Trodde det skulle vara lite mer skillnad än så. Gillar vikingen jätte mycket, men är just att den verkar så smal. Om man ska tänka med overall, åkpåse. Vi kommer ha sittvagnen till barn kan sitta framåt. Har en annan till då. Så den kanske ej blir så smal för mindre barn. Tycker super vikingen känns lite stor. Och gillar ej handtaget så värst. Men bättre framhjuls storlek. Bor i Jämtland så ska funka i snö.

    Så svårt:/ tar gärna emot tips om vagn, ska vara vändbar, bra skyddande sufflett. Funka i snö, ej tung att lyfta i bil, bli liten ihopfälld.

    1. Elin Inläggsförfattare

     Jag har aldrig haft overall och åkpåse samtidigt, det blir kaka på kaka och helt onödigt, har de overall på sig räcker det med filt eller fotsack, men oftast har jag kört med åkpåse och jacka på barnet, blir mysigare och mer plats också. Jag tror inte att det blir några problem att få plats i den tills barnet ska åka framåtvänt. Men så bra i snö är den säkert inte. Du har inte funderat på Kronan City eller Duo S, eller Brio Go Next, fast de är förstås inte lika små som Viking.

 5. cissi

  Hej!

  Vet du om man kan ha Vikingsen chassi och super vikings sittdel? Eller super vikings sittdelen kanske ej passar.

  Med vänlig hälsning Cecilia

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, Super vikings sittdel passar inte Viking, Viking och Monkeys sittdel är smalare än övriga så det är bara de delarna som passar på deras chassi. Däremot passar super viking sittdelen på Ozone och Nitros chassin.

 6. Cissi

  Hej igen:)

  En fråga till, finner ej på nätet.

  Vet du måtten på viking och super viking ihopfällda?

 7. Susan

  Hej!
  Jag ska få barn i månadsskiftet augusti-september och har först nu börjat titta på vagnar. Vi har köpt en två år gammal lift/bilbarnstol (Emmaljunga) av en vän och vill naturligtvis ha en vagn som denna passar i. Jag tycker att Viking verkar lätt och smidig….vet du om den liften funkar i Viking?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Ja, Emmaljungas babyskydd fungerar på alla Emmaljungas vagnar om du köper till adaptern för deras babyskydd 🙂

 8. Lisa Vestergård

  Vilken blir minst ihopfälld av ozone och viking? Har en superviking nu, men är sugen på att byta till ett nitro-chassi för att få plats med den åt andra hållet i bilen. Eller vänta tills viking kommer med lufthjul. Svårt det här.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Super Viking blir störst, Ozone mitt emellan och Viking minst 🙂 Vet dock inte exakt hur lång viking är för jag har inte kontrollmätt den själv. Jag älskar min Ozone och kan verkligen rekommendera den, men Viking med lufthjul verkar också riktigt bra 🙂

 9. Cissi

  Har nu övergett tanken om viking, får bli en super viking! Älskar 2015 års modell färgerna! Fanns många fina! Den kommer finnas med lufthjul med,men bara o svar chassi då. Den blir det! Skulle komma ut i augusti sa de på butiken. Väntar med spänning! Nu finns färgerna till andra av Emmaljunga modellerna med.
  Blir super viking då den har större hjul och större sittdel. Passar Norrland bättre

  1. Elin Inläggsförfattare

   Okej, det är en ganska stor och klumpig vagn, betydligt större än Viking, men du har rätt i att den antagligen passar mycket bättre i Norrland 🙂

   1. Cissi

    Ingen super viking, på tok för stor sa mannen:D baby jogger select avstår jag med. Blir en viking med lufthjulen. Smidig, lätt, rätt liten ihopfälld. Kommer antagligen funka i snö med, annars får man fynda en annan ” snövagn” men vikingen är så smidig. Så nu måste jag sluta spana alla vagnar. Ler. Du måste ja det toppen som får testa så många! Rena drömmen. Får du testa vagnar gratis sedan lämna tillbaka eller hur funkar det?:D nyfiken ju!

    1. Elin Inläggsförfattare

     Det är lite olika, vissa köper jag själv, andra får jag testa gratis och skicka tillbaka, vissa enstaka får jag behålla 🙂

Kommentarer är stängda.