Emmaljunga Ozone med Super Vikings båge och sufflett

I ett tidigare inlägg har jag konstaterat att Super Vikings och Ozones sittdel är väldigt lika och att de har samma ram. Det innebär också att vissa delar går att byta mellan sittdelarna.

Super Viking har swing-away båge vilket Ozone saknar, men det går alldeles utmärkt att sätta den bågen på Ozone. Fästet för bågen i ramen är exakt samma. Du kan köpa Super Vikings båge som reservdel vilket kostar runt 350 kronor, se bara till så att du får med hela bågen inklusive fästen.

Ozones originalbåge:

DSC06004

Ozone med Super Viking-båge:DSC05991DSC05989

Klädseln borde absolut passa oavsett ram, ramen är som sagt den samma. Dock har de olika vagnarna olika sufflettfästen. Jag har tidigare fått frågan om Super Vikings sufflett passar på Ozone och nu har jag testat. Eftersom Ozones sufflett sitter fastsydd på sufflettbågen går det inte att ta loss den för att sätta dit en Super Viking sufflett. Vill man offra sin Ozone-sufflett kan man förstås sprätta upp den så att det går att sätta dit en super viking-sufflett istället. Jag har jämfört bågarna och Super Vikings båge är kantigare och kanske lite kortare så jag kan inte garantera att det blir snyggt med en super viking sufflett på Ozones båge. Ett annat alternativ är att köpa Ozones sufflettbåge som reservdel och använda den för att sätta dit super vikings sufflett, den kostar runt 100 kronor, men jag kan som sagt inte garantera att det blir snyggt.

Ett tredje alternativ som jag testat är att fästa Super Viking-suffletten på Ozone med Super Vikings båge. Super Vikings båge fästs direkt på ramen, så den går att fästa ovanför Ozones ordinarie sufflettfäste (som är fastskruvat i ramen) om man kämpar lite. Men suffletten fastsatt tycker jag inte att det ser konstigt ut. Vill man inte använda Ozone-suffletten mer man kan skruva loss Ozonens sufflettfäste från ramen så får Super Vikingens sufflettfäste mer plats. Super Vikings sufflettbåge kostar ca 200 kronor. Själva suffletten kostar 400 kronor.

DSC05993DSC05995DSC05998DSC05997

Suffletten har bra passform och går att ha i alla lägen. Det går däremot inte att sätta fast suffletten i bakkant eftersom Super Vikings sufflett fästs med kardborre och Ozones med tryckknappar.

Ozones sufflett går däremot inte att fästa på Super Vikings ram eftersom den helt saknar fästen för det.

DSC05999

17 thoughts on “Emmaljunga Ozone med Super Vikings båge och sufflett

 1. Susanna

  Hej!
  Vi funderar på att köpa en begagnad ozone (från 2012), ska åka o titta på den på torsdag kväll o ev köpa då om den ser bra ut… MEN jag insåg just att den inte säljs ny längre – kommer det att vara ett problem tror du? Kommer man kunna få tag på reservdelar, t.ex. vinterhjul?

  Priset är 3500 inkl. liggdel – låter det rimligt?

  Det är första gången vi köper barnvagn så vi känner oss ganska förvirrade 🙂

  Tack på förhand för tips o råd, och för en superbra blogg!!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Emmaljunga är bra på reservdelar (eller, de kan vara väldigt dyra, men de brukar ha kvar ganska länge) Nitro-chassit säljs fortfarande och är likadanat som Ozone-chassit, vinterhjulen är de samma till båda de vagnarna så de finns fortfarande kvar. Dessutom är Super Viking-sittdelen väldigt lik och har många delar som passar med varandra, så jag tror inte det är någon fara. Tycker det låter som ett bra pris, och det är en riktigt bra vagn 🙂

   Svara
   1. Susanna

    Stort tack för snabbt och tydligt svar! När vi surfat runt planlöst bland alla vagnar som finns så fastanade vi framför allt för kronan duo s, men den är ju såpass ny så den finns nästan aldrig begagnad (det kom ut en i sthlm för några dagar sen för 6500 och den gick på nån timme!) och att köpa ny blir ju ganska dyrt… en kompis tipsade om ozone och sen såg jag att just dessa två vagnar är de som du har gett högst betyg och det kändes ju betryggande 🙂
    Fördelen med ozone för oss är att den är lite mindre, vår hiss är 88×98 cm så kronan skulle precis gå in… däremot är jag lite orolig för hur ozone ska funka om det blir mycket snö i vinter, men då får vi väl testa med vinterhjulen!
    Tack igen för hjälpen, ha en skön sommar!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

     Ja, eller köp ett billigt begagnat chassi med fyra fasta hjul. Det går nämligen att sätta ozonens sittdel på alla chassin från -05 och framåt. En gammal crossway, city cross eller classic sport brukar inte kosta många hundra, då har du en riktigt bra vintervagn 🙂

     Svara
     1. Susanna

      Aha, vad smart! Det finns mycket att lära sig för oss nybörjare, tur att vi har experter som dig att vända oss till 🙂 tack igen!!

     2. Susanna

      Hej igen! Vi har varit jättenöjda med vagnen hittills, men nu när det är en del snö så är den ju rätt trög att köra… Har letat på blocket efter ett chassi (eller en hel vagn av äldre modell) som du tipsade om men inte hittat nån av dem du nämnde. Kan det funka med en cerox..? Kan inte se på bilden om den har samma typ av fäste eller ej…
      Finns det några andra ställen än blocket o tradera där man kan köpa begagnade barnvagnar…?

      Tack igen på förhand! Hälsningar,
      Susanna

     3. Elin Inläggsförfattare

      Nej, Cerox har fast sittdel och vändbart handtag, så den går inte att flytta över sittdelen på. Finns det ingen Emmaljunga City Cross eller Emmaljunga Edge till salu i närheten? De brukar vara väldigt vanliga på blocket. Jag har tyvärr inget tips om någon annan sida att titta på.

 2. Heléne

  Hej! Jag har en ozone och vill byta ut bågen till vikings båge. Men jag funderar på ifall du testat ifall fotsacken passar efter bytet?
  Mvh!!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, det har jag tyvärr inte testat, men det borde inte vara några problem. Bågen sitter ju fortfarande på samma ställe, däremot går det inte att öppna bågen med fotsacken på 🙂

   Svara
 3. Susanna

  Kan inte svara på din kommentar ovan men tyvärr har jag inte fått tag på nån av de vagnarna till rimligt pris… de vagnar som säljs är oftast rätt nya o kostar minst 1000-1500 vilket det inte riktigt är värt för mig, det är ju inte så många dagar då swivelhjulen inte funkar – som du klokt påpekat i andra inlägg

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Testa att sök på bara Emmaljunga, på många riktigt äldre vagnar har ägarna glömt bort var modellen heter, så de ligger ofta bara utlagda som Emmaljungavagn eller Emmaljunga kombi. Det viktig är att chassit har Easyfix fäste, det har jag skrivit om i detta inlägget https://www.barnvagnsblogg.com/emmaljunga-sittdel-liggdel-och-chassi-vilka-passar/
   Du ska kolla efter en svart avlång plastgrej på sidan av sitt/liggdelen. Var bor du någonstans?

   Svara
 4. Susanna

  Ja, jag söker bara på emmaljunga men det är nästan bara nya, dyra vagnar ute, plus en o annan ”vintage”. Jag bor i Sthlm men söker även i angränsande län. Nu är dock den mesta snön borta så problemet är över för den här gången…

  Svara
 5. Sara

  Tips på vart man kan köpa emmaljungavagnar, mest i delar vad jag märkt, är i emmaljunga gruppen på facebook eller köp och sälj emmaljunga.
  Men jag har en fråga oxå: Jag har köpt en begagnad ozone-sittdel, tänker byta till swing-awaybågen på den men det finns ingen fotsack med, skulle superviknings funka? eller någon annan som man kan få tag på idag?
  Tack //Sara

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Super Vikings fotsack fästs med kardborre och funkar tyvärr inte. Men Scooterns fotsack ska funka, den blir tajt men funkar bättre om man har fotstödet uppfällt eller tar bort bågen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.