Den perfekta barnvagnen

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vilken barnvagn jag skulle välja om jag bara fick ha en. Men jag vet inte riktigt om jag håller med fortfarande. Just nu känner jag inte att jag är 100 % nöjd med någon av mina vagnar vilket är tråkigt. Det är så skönt när man har en favoritvagn att luta sig tillbaka på. Jag har väl för höga krav helt enkelt 😉 Utifrån detta föddes idén att skriva ihop ett inlägg om hur jag tycker att den perfekta barnvagnen skulle utformas. Alla barnvagnstillverkare där ute, se det som en utmaning!

Min drömvagn ska ha fyra hjul, de främre ska vara svängbara och jag är faktiskt inte så noga med hur stora de är, någonstans mellan 17-20 cm tycker jag är lagom, större hjul blir ofta lite klumpiga. Bakhjulen får däremot gärna vara 30 cm. Efter mina 70 vagnar har jag upptäckt att hjulstorleken är långt ifrån avgörande när det kommer till framkomlighet och körkomfort, det är så mycket annat som påverkar som jag tycker är viktigare (fjädringen, vagnens balans, hävkraften). Det är otroligt viktigt att det är bra hjul, jag gillar inte grussamlare och förstår inte varför det fortfarande kommer nya vagnar med EVA-hjul. Nä, allra mest gillar jag nog fortfarande lufthjul, som är mjukast och brukar rulla riktigt bra, men även skumfyllda gummihjul funkar. De nya PU-hjulen har också blivit en favorit, de är mjuka och fastnar inget grus i, men man slipper pumpa och riskera punktering. Den perfekta vagnen skulle ha nätta lufthjul bak och PU-hjul fram.

Sittdelen skulle vara vändbar och lätt att vända runt. Dottern föredrog ergonomisk sittdel men sonen gillar vanlig sittdel med plant liggläge så det är vad drömvagnen skulle ha. Ryggen ska vara ställbar med en hand och gärna ha fyra lägen från helt upprätt till helt plant. Sittdelen ska såklart vara rymlig med en ligglängd på 95 cm eller mer. Bågen ska gå att svänga undan och gärna vara i leatherette som känns både hygieniskt och tåligt. Fotstödet ska vara ställbart i minst tre lägen och gärna avslutas utan tyg så att det inte blir så skitigt. Suffletten ska såklart gå att dra långt fram. Den ska vara ställbar i flera olika steg och gärna ha både förlängning baktill och en rejäl solkeps framtill. Baktill ska man kunna öppna upp för vädring och det ska finnas en tittlucka med lock med magnetstängning i suffletten.

Selen ska vara en fempunktsele. Min favoritsele är Kronans där barnet inte sitter fast med axlarna, men den kan vara lite bökig att sätta på så även en sele där axelbanden lätt går att knäppa loss från selen (men ändå inte glider av hela tiden) kan vara att föredra. Selen ska såklart vara lätt att knäppa och knäppa upp och gå att ställa in bra på barnet (både kort och långt). Axelmuddarna ska gå att kroka fast på något sätt så att de inte glider ner hela tiden.

Liggdelstiden är förbi för vår del, men det ska gärna finnas en rymlig liggdel som tillbehör, som lätt klickas fast på chassit och har riktiga bärhandtag. Suffletten ska gå långt fram och liggdelslocket ska ge bra skydd. Även adaptrar för alla sorters babyskydd ska finnas.

Handtaget ska vara ett knäledshandtag som är ganska brett och ganska långt från knäleden så att vagnen blir kort när man fäller in det. Det ska inte vara ergonomiskt, men gärna vinklat lite svagt nedåt, det brukar vara skönt. Jag har alltid gillat skumhandtag men på senare tid har jag börjat gilla handtag i leatherette som är både snyggt och praktiskt så ett mjukt leatherettehandtag som sitter riktigt tajt på vagnen skulle min drömvagn ha.

Alla som läser bloggen vet väl att min drömvagn ska ha enorm varukorg, ju större desto bättre, den ska även ha platt och stadig botten och höga kanter så att det är lätt att packa, men fortfarande vara lättåtkomlig. Maxvikten ska vara minst 10 kg.

Bromsen är inte så viktig så länge den är lätt att använda, en pedal som trycks ner brukar fungera bra och den ultimata vagnen skulle ha en broms som även är lätt att fälla upp genom att trycka ner framtill, så att man inte förstör skor eller tår.

Fjädringen är viktig, den ska vara mjuk och ge ett skönt gung vilket gör att den både blir bekvämare att köra och tar sig fram bättre över ojämnheter. Jag tycker också att en vagn ska ha riktigt bra framhjulsfjädring, vagnar med bra framhjulsfjädring tar sig fram förvånansvärt bra på ojämnt underlag har jag upptäckt.

Måtten får man inte heller glömma, vagnen ska vara max 60 cm bred, men gärna 56-57 cm. Den ska också vara kort när handtaget fälls in så att den tar liten plats på bussen, under 80 cm. Den ska inte heller vara särskilt lång med handtaget utfällt. Vagnen ska också vara lätt och väga runt 11 kg. Maxvikten ska ligga på 17 kg, min fyraåring har precis passerat 17 kg och slutade åka vagn för över ett halvår sedan, så 17 kg maxvikt räcker gott för mig.

Jag gillar vagnar som fortfarande står på sina egna hjul när de är ihopfällda. Dessutom ska vagnen såklart gå att fälla ihop med sittdelen både framåtvänd och bakåtvänd och fortfarande bli liten ihopfälld. Automatiskt lås som håller den ihopfälld ska såklart också finnas. Brio Go har tex. en riktigt smart konstruktion på ihopfällningen men av de vagnar jag har haft är nog Joie Chrome den som kommit allra närmast den ultimata ihopfällningen. (Här med sittdelen bakåtvänd).

2014-08-08 08.56.36

Något av det allra viktigaste hos en vagn tycker jag är att den är skön att köra. Mycket har att göra med balansen i vagnen, sittdelen får gärna sitta lite längre bak mot bakhjulen, det gör att mindre tyngd hamnar på framhjulen vilket gör den mer lättsvängd, det är lättare att komma över ojämnheter då framhjulen inte fastnar lika lätt och vagnen blir lättare att häva med tyngdpunkten längre bak. Höga vagnar är trevligt men jag har hellre en “normalhög” vagn som är kompaktare och bättre balanserad. För mig är det väldigt viktigt att vagnen är lättsvängd sedan får den gärna vara lätt att rulla också, men lättsvängdheten är det viktigaste. Den ska gå att köra med en hand utan problem och hävkraften ska vara bra.

Det tror jag var allt, en ganska gedigen lista, jag vet. Håller ni med, eller håller ni inte alls med? Hur ser den perfekta vagnen ut för er? Och skulle någon se vagnen jag beskriver någonstans så snälla, tipsa mig! 🙂

11 thoughts on “Den perfekta barnvagnen

 1. Maria Pettersson

  Jag håller med i många punkter men vill lägga till lite 😉

  Sufflett som inte ”klickar” när den fälls in och ut (nackdel hos brio smile)
  Magneter eller annan tyst lösning istället för kardborre vid tittluckor i sufflett, lock till liggkorg m.m.
  Fästen för åkpåsar, dynor
  Bra regnskydd inkl förvaring.
  Och i syskon utförande.
  Ja man får helt enkelt starta egen tillverkning ?

 2. Ida Wahlgren Ege

  Hej!
  Tack för en mycket informativ och trevlig blogg! Jag och min man väntar vårt första barn och jag sitter nu i barnvagnsdjungeln något förvirrad. Jag har läst många av dina inlägg och tycker verkligen det känns som att du har stenkoll. Så därför till min fråga; vilken vagn uppfyller dina önskemål bäst? Det känns som att jag håller med om i princip alla av dem.

  Vi behöver en vagn som både funkar i stan och på landet. Åker ganska mycket bil så en vagn som får att fälla ihop enkelt och som inte är för tung att lyft i och ur bilen är att föredra. Jag har tidigare tittat på emmaljunga och kronan, de känns stabila. Och så skulle jag verkligen vilja ha en ljusgrå eller en beige vagn. det sista önskemålet som inte är ett krav är att det vore fint om man kunde fästa babyskyddet i chassit, det känns som en enkel och trevlig lösning när lillflickan är precis nykläckt.

  Hoppas du kan hjälpa mig. Jag tror jag har koll på vad jag är ute efter men har inte en aning om vilken vagn som är bäst.

  Mvh
  Ida W. Ege

  1. Elin Inläggsförfattare

   Tyvärr finns det ingen vagn som uppfyller alla de här kraven, då hade jag ägt den 😉 Och enligt mig finns det inte riktigt någon som är nära heller, utan man får göra ganska stora kompromisser. Jag tycker du ska titta på Emmaljunga Viking eller Brio Go Next, Emmaljungas vagnar tar generellt stor plats i bilen, men Viking är minst. Go är supersmidig att fälla ihop när man använder sittdelen och tar lite plats. Har man stort bagage kan man fälla Kronan Duo S med sittdelen på, då är den också lätt att fälla ihop. Man kan fästa babyskydd på alla de här.

 3. Malin

  Hej!
  Jag har en B-smart britax vagn med en mycket solblekt sufflett. Vet du om det är möjligt att köpa en ny sufflett och byta ut? ☺ har letat men hittar ingen information om detta gällande just denna Britaxen.

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar,
  Malin Jönsson.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det vet jag tyvärr inte. Men kontakta någon av Britax återförsäljare så kan de svara på om det finns som reservdel.

 4. Sandra

  Låter som en BeYou, bortsett från vikten då 😉 Jag håller med i det mesta.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nja, den är för bred, för tung och fälls ihop på fel sätt. Sittdelen uppfyller dock nästan alla mina krav, förutom att de nu ändrat selen så att axelbanden inte går att knäppa loss 🙁 Cosmo-chassit är mer rätt storlek för mig, men då är varukorgen för liten och det fälls också på fel sätt.

 5. Emelie

  Jag har nog inte så mkt mer att tillägga på din lista utan de kraven har jag i princip också. Synd det inte finns nån sån vagn, tycker nån av dom stora barnvagsmärkena ska läsa din lista och tillverka en sån vagn- jag hade köpt den direkt! Är själv på jakt efter en bra barnvagn men har lite svårt att hitta en ”perfekt”. Vilka affärer i Göteborg tycker du har bäst utbud av vagnar? Sist jag var på babyproffsen i backaplan(förra året) så har jag för mig dom inte hade lika många barnvagnsmärken som hos Storken t.ex?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Storken har bäst bredd, de har väldigt många olika märken. Men babyproffsen har också mycket barnvagnar. Sedan gillar jag också Din Baby i sävedalen där jag jobbar. Vi har inte så stor bredd men har tex. Crescent, vilket inte några andra butiker i Göteborg har.

 6. Ebba Källqvist

  Det här är nyttig läsning men lite för informativt så jag har typ hål i huvudet av all ny kunskap 🙂
  Med erfarenhet från en Emmaljunga med gött gung, en Brio med lika gött gung, En Kronan med bra lyfthandtag, en Bugaboo Cameleon som är lätt och går att stuva i bilen när man har mkt packning samt en Kimba Neo, som är den ultimata vagnen att köra, men så uppenbart kass på många andra sätt – i alla fall om man utgår ifrån din önskelista så är det nu dags att skaffa en riktig vagn.
  Hittills har vi alltså fått, fått, lånat, köpt begaganat och fått förskrivet.
  Killen är fem månader, har ergonomisk sits på cameleon men sitter ganska stadigt och skulle kanske klara sittdel även om den var plan. Mina önskemål är ställbart handtag så den passar båda föräldrarna, inte massa funktioner som krånglar, lätt att hantera, lätt att köra, svängbara hjul, gött gung och terräng (läs ”över spårvagnsspårs- och trottoarkants-) gående och viktigast – att den typ försvinner när man fäller ihop den och ska ha in den i bilen. Där skall den nämligen samsas med systerns Kimba Neo, lösa delar till den, en Pandastol och emellanåt även andra hjälpmedel. Vad är ditt bästa tips på de ”kraven”?
  Nu försöker jag mig på en genväg, men jag är sååå trött på vagnar. Inte alls passionerad, mest bara trött. För lånat, fått, köpt begagnat har en tendens att inte hålla någon längre tid. Dags att köpa vagn med garanti.
  (Vilket vi är glada att det var på den Thule Chinook 2 som vi köpte, eftersom det var fel på den och den nu återköps efter ca fyra veckor i verkstaden…suck!)
  Hoppas att du är passionerad nog att hjälpa mig 🙂

  Glad midsommar!

Kommentarer är stängda.