Britax B-Motion – en första titt

Jag har ända sedan jag först såg Britax B-MotionBarn & Baby varit väldigt exalterad och verkligen trott på denna sulky och tänkt att den har nästan allt som jag gillar. Idag har jag varit och tittat på en på Babyproffsen Backaplan och jag blev inte besviken!

IMG_0167

Britax B-Motion är en liten och smidig sulky, med enhandsfällning, automatiskt lås, fullt liggläge, ställbart handtag, fjädring och lufthjul både fram och bak!

Vagnen har som sagt justerbart handtag, det är ett knäledshandtag som har många olika lägen. Det går att fälla rakt upp men inte rakt ner. Det justeras med knappar på insidan av knäleden och handtaget är skumbelagt.

IMG_0184IMG_0185

IMG_0186IMG_0187

Hjulen är riktiga lufthjul med ventil. Ja, man kan få punktering och behöver pumpa dem ibland men lufthjul går att anpassa mjukheten på, de rullar riktigt bra och ljudlöst och blir inte lika slitna som punkteringsfria. Hjulen är 10 tum (24 cm) bak och 7 tum (18 cm) fram. De främre hjulen är svängbara och låsbara. Det finns bra fjädring i framhjulen och en riktig fjäder i bakhjulen som ger riktigt bra dämpning (kändes det i alla fall som i affären).

IMG_0169IMG_0168IMG_0171

Varukorgen såg inte jättestor ut men helt okej för att vara en sulky. Bromsen var lätt att hantera, en liten pedal vid hjulet som trycks ner eller skjuts upp. Vagnen har steglöst ställbar rygg med fullt liggläge, men tyvärr går inte fotstödet att fälla upp. Liggläget justeras med ett spänne i ryggen som man drar neråt och för att fälla upp ryggstödet drar man i snörena, som passande nog har öglor på ändarna. Som de flesta vagnarna med denna typ av fällning så är inte sittläget helt upprätt.

IMG_0178IMG_0195

Bakstycket på vagnen har en ficka där man kan lägga saker, och det går även att ta bort detta tygstycke helt (det sitter med dragkedja) då kommer det fram ett nät som ger bra luftcirkulation när det är varmt.

IMG_0181IMG_0183IMG_0180

Det finns även en vädringslucka i suffletten och om man öppnar upp dragkedjan mitt på suffletten kommer en ny panel fram som också är i nät, riktigt bra cirkulation på sommaren alltså. Tyvärr är suffletten utan den extra förlängningen inte så jättebra. Ska man tex. skydda mot vind och kyla eller vill ha mörkt i vagnen vill man kanske inte fälla fram vädringspanelen och då blir suffletten väldigt kort.

IMG_0179

Bågen som är helt avtagbar och även går att knäppa loss på ena sidan och snurra undan, ingår i priset!

IMG_0189IMG_0190

Vagnen har fempunktssele som är ställbar i höjd och axelremmarna går att knäppa loss.

Jag lät såklart min 2-åring provsitta vagnen. Hon är ganska liten för sin ålder och är ca 84 cm lång och väger ca 12 kg. Till vänster är suffletten infälld och till höger är den utfälld. Upp till suffletten finns det oceaner av plats, säkert 30 cm kvar där. Däremot når hon nästan kanten på fotstödet, men jag tror att barn kan sitta ganska skönt i denna vagnen även med böjda ben.

IMG_0191bIMG_0192

I liggläget har hon gott om plats, men ett stort barn ha ha svårare att få plats. Maxvikten är 17 kg (men maxvikten på BOB Motion, som har samma chassi, är 30 kg, så jag tror den klarar betydligt mer, men den är inte testad och godkänd för det).

IMG_0194b

Hopfällningen är riktigt smidig. Som jag skrev tidigare har den enhandsfällning. På sidan av chassit finns en knapp som man ska dra uppåt och trycka in (den stannar intryckt). När man gjort det är det bara att dra i en rem i sitsen så fälls vagnen ihop.

IMG_0174IMG_0177IMG_0172

IMG_0175

Vagnen har automatiskt lås när den är hopfälld och om man fäller ut handtaget kan den stå själv. Det officiella hopfällda måttet är 70x58x27 cm. (Men som jag ska berätta längre ner mätte jag bredden till 55 cm). Denna vagn är både lätt att fälla ihop, lätt att hantera ihopfälld och liten ihopfälld. En perfekt bilvagn eller resevagn.

Jag tog såklart en liten testrunda med vagnen inne i affären. Jag tyckte att den hade helt okej hävkraft. Den var lätt att köra och ganska lätt att svänga. Jag tyckte att den var trevlig att köra helt enkelt, efter vad jag kunde känna i affären. Den kändes dessutom stadig och rejäl.

Jag har tidigare fått bekräftat av Britax att BOB Motion och Britax B-Motion har samma chassi. Eftersom BOB Motion är 55 cm bred blev jag väldigt förvånad när det stod på Britax hemsida att Britax B-Motion är 58 cm bred. Nu har jag i alla fall mätt själv och den är 55 cm bred, eller möjligtvis 55,5 cm, men inte 58 cm. Längden på vagnen med handtaget infällt är 84 cm.

IMG_0182

Vikten på Britax B-Motion är 10,5 kg. På Babyproffsen där jag var kostade den 2999 kronor. Men på internet verkar den ligga på 3800 kronor. I priset ingår bågen och adaptrar till Britax babyskydd. Den finns i färgerna svart, röd och brun, den bruna har svart chassi och svart och röd har silvrigt chassi. Riktigt synd att den inte kommer i de snygga blå och lila som B-Agile finns i.

De största fördelarna med B-Motion tycker jag är att den har lufthjul, bra fjädring, blir så liten ihopfälld och dessutom är liten uppfälld.

Som den sanna barnvagnsnörd var jag bara tvungen att testa, och ja, Britax B-Agiles vinterhjul passar på Britax B-Motion. De klickade dit perfekt. Jag vet dock inte om den är godkänd att användas så. Vinterlufthjul till Britax B-Motion hade väl varit något annars? (B-Agiles vinterhjul är punkteringsfria).

IMG_0232