Barnvagnstest i snö

Idag har jag testat fyra av mina vagnar i rejält med snö. Det är något jag brukar göra varje år, de tidigare testen hittar du här och här.

I år var förutsättningarna 15 cm (jag, jag har mätt 😉 ) nyfallen kramsnö. Jag körde där det var asfalt under och jag gjorde nya spår för varje vagn så att ingen skulle ha fördel av “uppkörda” spår. Vagnarna som deltog i testet var Beemoo Maxi Travel 2 in 1, Babytravel Quattro Duo Combi, Kronan Sulky S och Emmaljunga Viking (med ecco-hjul). Jag körde alla vagnarna med låsta framhjul och jag hade min ettåring på drygt 10 kg i alla vagnarna.

Jag tycker det är riktigt spännande att göra sådana här test, för resultatet blir aldrig riktigt som jag förväntat mig, här trodde jag tex. att Babytravel Quattro, som har stora rejäla lufthjul skulle vara en klar vinnare, och att Kronan Sulky S, som ändå har ganska små hjul skulle klara sig dåligt, men så blev det inte.

Bäst i test blev lite förvånande Beemoo Maxi Travel 2 in 1. Beemoo Maxi Travel har EVA-hjul framtill som är 23 cm i diameter, dvs. 9 tum. Bakhjulen är 12 tums lufthjul. Den här vagnen rullade absolut lättast genom den tjocka snön, det var inte ens ansträngande att köra. Jag vet faktiskt inte varför denna rullade lättare än Babytraveln, kanske kan det vara för att den har smalare hjul? Jag vill också nämna att det inte är originalsuffletten på vagnen eftersom den inte dykt upp än, det funkade med Emmaljunga Vikings sufflett.

DSC00472b

Sedan upplevde jag faktiskt att Babytravel Quattro och Kronan Sulky S tog sig fram ungefär lika bra och var ungefär lika tungkörda i snön. Trots att Sulkyn hade bakaxeln i snön hela tiden och man fick ploga sig fram med bakaxeln i, var den faktiskt inte så farligt tung att köra. Båda vagnarna har lufthjul, Kronan Sulky S har 8 tums hjul fram och 10 tums hjul bak, Babytravel Quattro har 10 tums hjul fram och 12 tums hjul bak. Kanske är det för att Kronan Sulky är en lättare vagn som den tar sig fram lika bra trots mindre hjul? Den har också smalare hjul än vad Babytraveln har. Båda vagnarna var klart framkomliga, även om det var lite tungt.

DSC00469bDSC00477b

Absolut sämst i test blev Emmaljunga Viking med Ecco-hjul. Den har på tok för små hjul och även ganska breda hjul och det blir väldigt tungkört, det var ett riktigt gympapass att ta sig dessa metrarna och jag skulle absolut inte vilja gå en promenad med denna vagnen i såhär mycket snö, så fort vi hade filmat klart vände jag vagnen och körde den baklänges. Dessutom kom det massor av snö i varukorgen. Däremot så fort jag kom över där det var plogat, men ändå låg kanske tre-fyra centimeter nyfallen snö ovanpå var det riktigt lättkört, och det fastnade inte heller någon snö på hjulen, trots att det var nollgradigt.

DSC00479b

Eftersom Viking fungerade så dåligt bestämde jag mig även för att testa vilken skillnad det skulle bli om man satte barnvagnsskidor på. Jag monterade Axso barnvagnsskidor och testade igen, det blev betydligt lättare att ta sig fram, det var inte längre en kamp, men jag skulle inte heller säga att det var särskilt lättkört. Eftersom all snö var nyfallen och fortfarande mjuk sjönk skidorna ner väldigt mycket, men så fort jag kom till ett ställe där det var lite mer upptrampat (jag svängde barnvagnen till höger på bilden här nedanför och fortsatte köra) gick det betydligt bättre att köra med barnvagnsskidorna på.

DSC00488bDSC00487b

Här kommer en film där jag kör alla olika vagnar så att ni själva kan avgöra vilket som ser tyngst ut 😉 Stort tack till min make som ställde upp att filma.

I år hade jag varken någon trehjuling eller någon vagn med fyra fasta hjul med i testet, vilket beror på att jag inte har någon sådan hemma. Generellt brukar trehjulingar vara bättre än fyrhjulingar med svängbara framhjul, och vagnar med fyra fasta hjul brukar vara allra bäst i snö.

4 thoughts on “Barnvagnstest i snö

  1. Linda L

    Ja det var ett gympapass att köra Emmaljunga Superviking med lufthjul och i syskonutförande, dvs två sittdelar på längden i snön till skolan idag, enbart branta uppförsbackar och oplogad kramsnö, det funkar men det är inget jag vill göra dagligen, fast de flesta vagnar blir tungkörda en sådanhära dag, det fastnar som tur var ingen snö på däcken som det gör på tex city crossens däck, men det blev halt så jag fick låsa däcken

    Svara
  2. Susanna

    Jag funderar på att köpa vinterhjul till en ozone men får höra helt olika saker om det går att byta själv el inte… vet du..?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det går, men det är tydligen ganska krångligt, man behöver någon specialnyckel i en mellanstorlek och sedan är det ganska bökigt att skruva loss dem har jag förstått. Emmaljunga vill att man lämnar in till återförsäljare, men det går att göra själv om man är händig och har rätt verktyg.

      Svara
      1. Susanna

        Ja, jag kan intyga att det är krångligt… vi köpte hjulen o lånade verktyg men gav upp, så nu ska vi lämna tillbaka dem o fortsätta jakten på ett ”vinterchassi”… (se min andra kommentar

        Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.