Barnvagnstest i snö, med och utan Axso Barnvagnsskidor

Igår fick vi ordentligt med snö här och jag passade såklart på att testa ett par av mina barnvagnar i ordentligt snöföre, jag testade också mina Axso Barnvagnskidor, som du kan läsa mer om här.

Vi hade fått ca 10-15 cm nysnö, ganska tung snö men inte blötsnö, på förmiddagen och snön fortsatte att vräka ner under testets gång. Jag körde alla vagnar samma slinga, runt vår innergård och försökte såklart gå där det var så djup snö som möjligt och inte gå i mina tidigare spår.

De vagnar som ingick i testet var Emmaljunga Ozone och Emmaljunga Edge med Classic-chassi (jag hade Ozone-sittdelen även på detta chassi för enkelhetens skull, en Edge-sittdel skulle väga lite mer). Jag testade både med och utan barnvagnsskidor på. För fler vagnar se förra årets test där jag testade fem olika modeller.

Sämst i test blev (inte så förvånande) Emmaljunga Ozone utan barnvagnsskidor. Med tanke på förra årets test hade jag nog väntat mig att det skulle gå ännu sämre, men årets snö var tillräckligt kall så den fastnade inte på hjulen och låste inte framhjulen så som blötare snö kan göra, dessutom var inte snön tillräckligt djup för att vagnen skulle köra fast. De gick alltså att köra vagnen, med framhjulen först, runt hela innergården. Men det var tungt, riktigt tungt och jag fick stanna flera gånger för att orka ta mig runt gården. Detta är alltså verkligen ingen vagn jag skulle välja att köra i nysnö. Dessutom samlades det massor av snö i varukorgen.

DSC02687DSC02688

Emmaljunga Ozone med barnvagnsskidor blev näst sämst i testet. Det var absolut en klar förbättring att köra den med barnvagnsskidor på. Framhjulen borrade sig inte ner i snön utan gled ovanpå, men de breda punkteringsfria bakhjulen gled fortfarande ner i snön vilket gjorde att vagnen fortfarande var ganska tung att köra. Jag hade förväntat mig att det skulle vara större skillnad mellan att köra den med och utan skidor. Nu tror jag i och för sig att det främst beror på vagnen, som inte alls lämpar sig för snö, snarare än att skidorna är dåliga.

DSC02684DSC02686

Näst bäst i test blev Emmaljunga Edge med classic-chassi. Med sina fyra fasta lufthjul rullade vagnen förvånansvärt bra. Lufthjulen är lite smalare vilket ger mindre motstånd, dessutom sitter framhjulen och bakhjulen på samma bredd vilket gör att vagnen bara behöver göra två spår (och inte fyra, som en vagn med svängbara framhjul). Stålvarukorgen i stål gör också att det inte smalas någon snö i varukorgen. Det var fortfarande ganska tungt att köra, men rullade alltså betydligt bättre än Ozone, både med och utan skidor.

DSC02690

Bäst i test i år blev Emmaljunga Edge med classic-chassi och Axso Barnvagnskidor. Trots att Edge rullade ganska bra som den var blev det såklart ännu mer lättkört när jag satte på barnvagnskidorna fram. Då gled framhjulen ovanpå snön samtidigt som de plogade en liten bana åt bakhjulen att köra i, vilket gjorde det riktigt lättkört. Detta är definitivt den kombination jag skulle välja om jag skulle ge mig ut på promenad i det här föret.

DSC02691DSC02694

Vi kan alltså konstatera att vinnare blev i år igen en barnvagn med fyra fasta lufthjul. Förra årets vinnare blev Kronan Sulky med terränghjul, som är en otroligt bra vinter vagn. Fyra fasta lufthjul är absolut vad du ska välja om du söker en bra vintervagn, de brukar dessutom ha bra fjädring vilket också är en fördel eftersom det lätt blir ganska knöligt när man kör på snö.

I samma före testade jag även det traditionella vinter-färdmedlet pulka, och jag kan säga att den var riktigt tung den också att dra i drygt en decimeter nysnö. Jag skulle nog säga att det var ungefär lika tungt som Ozone med barnvagnsskidor på, jag hade hellre valt Edge för en promenad än pulkan.

2013-12-08 11.52.22

Jag tänkte också dela med mig av mina intryck av Axso barnvagnsskidor nu när jag använt dem för första gången. Läs vad som ingår och hur skidorna passas in i detta inlägget. Att sätta dit dem tyckte jag inte var speciellt svårt alls. Mitt tips är att förbereda innan och passa in så att man har rätt bygel på rätt avstånd, gärna trä i remmen en liten bit också. Då är det bara att stoppa skidan under hjulet och dra åt när man kommit ut. Till Edge använde jag här mellanstorleken på bygeln eftersom det var den som satt på skidan, egentligen hade den största bygeln passat mycket bättre till så stora hjul, men det funkade förvånansvärt bra även med dessa mindre byglar. En nackdel är att skidorna måste tas på ute (där det är kallt och snöigt) eftersom det inte går att köra med skidorna inomhus. Det kan dock funka att ta på dem inne om man är två vuxna så att den ena kan köra vagnen på bakhjulen och den andra öppna och hålla upp dörrar. Så fort det plogas och sandas går de inte att använda (och då behövs de egentligen inte heller). En annan nackdel är att det kan vara bökigt att använda dem om man ska gå in i en affär eller åka buss, då måste skidorna tas av. Skidorna funkar såklart allra bäst när det är mycket snö, i mycket oplogad snö eller på ställen som skidbackar eller promenader på isen. Bor man där det är mycket snö och ofta kommer nysnö (som kanske dessutom plogas dåligt) kan jag absolut rekommendera Axso Barnvagnsskidor. De kan också vara en bra lösning om man har en barnvagn som är dåligt lämpad för snö och kanske inte går att ta sig fram med alls i nysnö. Av testet kan man dra slutsatsen att oavsett vilken typ av barnvagn du har, så tar den sig fram bättre i snö med Axso Barnvagnsskidor på framhjulen.

DSC02683

One thought on “Barnvagnstest i snö, med och utan Axso Barnvagnsskidor

  1. Macarena

    Jag brukar ockse5 te4nka se5. Och se5 ger jag mig ut pe5 poraenmd Lucas somnar.Men varje ge5ng vi kommer innanff6r df6rren se5 vaknar han. Det spelar ingen roll om han sovit tio minuter eller en halvtimme. Han vaknar varje ge5ng

Kommentarer är stängda.