Babyskydd på vagnen – användbart eller onödigt?

Nu för tiden börjar travelsystem blir allt mer vanligt, dvs. att kunna sätta fast sitt babyskydd på barnvagnen. Det förväntas nästan av alla nya vagnar att man ska kunna fästa babyskyddet på den. Men, en återkommande fråga är om det verkligen är användbart, om det är värt pengarna, eller om man klarar sig precis lika bra utan. Jag tänkte ge min syn på saken.

2014-02-03 12.02.25

Jag har inget körkort, men vi har bil som vi använder ett par gånger i veckan om vi ska någonstans och min man ska med (eftersom han får köra 😉 ). När vi fick första barnet hade vi också bil och hade då ett babyskydd som inte gick att fästa på vagnen. Nu med andra barnet har vi ett babyskydd som går att fästa på flera av våra vagnar, vi har ett Maxi-Cosi babyskydd som passar på vår Quinny Zapp Xtra 2, men även på våra tre Emmaljunga-chassin med adapter. Vårt första barn var både svår att få att somna och lättväckt och även om vi inte använde bil så ofta så kan jag tänka i efterhand att det nog hade förenklat mycket för oss om vi hade kunnat fästa babyskyddet på vagnen istället för att lyfta över henne i vagnen eller bärselen (för hon vaknade varje gång). Jag hade bestämt långt i förväg att till nästa barn ska vi ha möjlighet att fästa babyskyddet på vagnen.

2014-02-21 13.15.56

Nu är lillen fem veckor gammal och vi har använt funktionen att fästa babyskyddet på vagnen otaliga gånger, första gången redan på väg hem från BB. Eftersom vi har ett par hundra meter till bilen så fäster vi babyskyddet på chassit nästan varje gång vi ska ut och åka bil och kör så även fram och tillbaka till bilen. Om vi ska en kortare tur tar vi oftast ingen liggdel med oss utan har bara babyskyddet och chassit. Då blir det enkelt att lasta in chassit i bilen och man slipper bära liggdelen.

Om man inte har möjlighet att fästa babyskyddet på vagnen, får man välja mellan att lyfta över bebisen i vagnen och riskera att väcka det eller att bära babyskyddet. Lillen somnar nästan alltid i bilen så det är väldigt skönt att bara kunna lyfta ut babyskyddet och klicka fast det på vagnen utan att riskera att han vaknar. Att bära babyskyddet är både oergonomiskt och tungt och inget man gärna gör längre sträckor, speciellt inte när bebisen börjar bli lite större och bebis plus babyskydd kan väga över 10 kg.

En annan fördel tycker jag är att det blir mer plats över i bagaget när man tex. ska handla mat, i synnerhet om man har en liten bilvagn som det går att fästa babyskyddet på (tex. Quinny Zapp Xtra 2).

2014-02-21 12.58.31

Vi använder möjligheten att fästa babyskyddet på vagnen i stort sätt varje gång vi åker bil och jag är otroligt glad att vi har den möjligheten. Jag tycker absolut att det är värt att lägga några hundra extra för adapter och kanske ett dyrare babyskydd för att få den möjligheten. Men man får själv överväga hur mycket man tror att man kommer använda funktionen beroende tex. på hur mycket man åker bil, var man åker med bilen och hur långt man har till bilen.

En lista på vilka babyskydd som passar vilka vagnar hittar du här.

20 thoughts on “Babyskydd på vagnen – användbart eller onödigt?

 1. Maria Pettersson

  Vi har en brio smile med brios egna babyskydd till. Det har fungerat superbra då vi inte behöver någon adapter utan stolen passar på chassit.
  Vi har använt det ofta precis som ni, påväg till bilen, på tåget till mormor (för att sedan åka hennes bil), till affären, promenad till pappas jobb för bilfärd hem m.m.
  I vår bil har vi även basenheten så vi lätt klickar loss den där och klickar den på chassit.
  Guld värt!

  Svara
 2. Anna

  Hej!

  Jag undrar om du vet något om vagnen Tako Laret 3 in 1? Jag tycker att den ser rejäl och stabil ut, men att man får allt för 5000 verkar lite konstigt. Skulle uppskatta om du skrev något om den (om du vet något såklart) eller om någon annan här vet något?

  Ha det bra!
  Anna

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag vet inte så mycket. Det är en polsk vagn, som finns att köpa ännu billigare i Polen. De flesta verkar nöjda enligt det jag hört. Mer nöjda med den än tako jumper.

   Svara
 3. sofie/diktera

  men kan man ha adaptern samtidigt som man har liggdelen? eller måste man plocka bort den då??

  .tex. man har babyskyddet när man är och handlar men sedan kanske man ska ta en promenad med hunden eller vara borta väldigt länge typ träffa vännina på stan för fika och då hellre vill ha liggdelen?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Du måste ta bort adaptern i de allra flesta fall, men den är ju lätt att klicka loss och klicka dit liggdelen istället.

   Svara
 4. Therese

  Jag trodde jag skulle använda funktionen mer… I vårt fall var problemet att vi hade EN vagn (som stod i trapphuset och behövde användas utan bil i princip dagligen) . Varje bilfärd med adaptern innebar att vi behövde bära upp liggdelen i lägenheten, ut med chassit och sedan samma procedur bakvänt då vi kom hem. Hade jag valt om så hade jag köpt en liten bilsulky från någon av babyskyddstillverkarna istf en adapter till duovagnen (dyrare lösning dock).

  Svara
 5. Malin EKlund

  Oj vilken bra blogg! Grattis till bebis!
  Letar efter bilder på en babytravel Amsterdam med adapter och babyskydd så att man ser om det ser stabilt ut, annars funderar jag på att byta till en vagn som mitt britax babyskydd passar på, men vet inte vad min man skulle säga då 🙂 har lovat att detta är sista vagnen… Vet du nåt om ovanstående adapter?
  Mvh Malin

  Svara
   1. Malin EKlund

    Har köpt adapter nu. Den kosta ju bara 250:- så tyckte inte det var så mycket att fundera på. Har provat den på ica maxi och till och från bilen och det kändes helt ok! Men nu är jag sugen på en promenadvagn 🙂 letar för fullt på blocket efter brio happy eller kanske Emmaljunga city cross. Och läser dina tester 🙂

    Svara
 6. Jenny

  Hej!

  Du som har sådan himla bra koll på barnvagnar. Jag har försökt att ta reda på om det finns en adapter så att man kan ha ett babyskydd ifrån en Akta Graco (Logic) på en Emmaljunga City Gross, men hittar ingenting. Så nu ställer jag frågan till dig. Vet du om det finns? 🙂

  Svara
 7. Esther

  Hej Elin!
  Har beställt en britax shr babyskydd och vill köpa en kombivagn på blocket. Kollar märkena brio, britax och emmaljunga just nu. Jag undrade vad som är smartast liggdelmässigt för att smidigt kunna kombinera/byta ut med babyskydd: separat, hård- eller mjuklift? Tack!
  Mvh Esther

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag skulle säga att separat liggdel är smidigast. Då klickar du bara loss liggdelen och sitter dit adaptern istället, har du sittdel med lift måste du klicka bort hela sittdelen med liften i vilket både är större och tyngre.

   Svara
 8. Esther

  Tack för ditt svar Elin. Nu har vi köpt en Teutonia Cosmo från 2010 som vi gärna vill kunna koppla ihop med vårt babyskydd Britax babysafe plus SHR II. Adaptern som finns nu verkar bara passa till teutonia modeller från 2012, har du någon bra lösning för oss?
  Tack igen!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Då finns det antagligen ingen adapter som passar en äldre Cosmo, eller så har det funnits, och i sådana fall får man väl leta begagnat, jag vet faktiskt inte.

   Svara
 9. Anna

  Hej Elin!
  jag ser att detta inlägg är nåt år men tänkte ändå ställa dig en fråga från en riktigt barnvagnsamatör!

  Vad är skillnaden mellan babyskyddet och liggdelen. Jag förstår ju att babyskyddet är för bilen och allt vad det innebär med säkerhetsanordningar och dylikt, men skulle ett babyskydd kunna ersätta en liggdel för att sedan byta direkt till fällbar sittvagn??
  Vad skulle man få för nackdelar om man använder endast babyskydd istället för liggdel?

  Tack på förhand!!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, babyskyddet är inte helt platt utan barnet sitter i en halvsittande position som inte är bra för spädbarns rygg flera timmar i sträck. Därför ska man främst använda babyskyddet på vagnen för kortare ärenden. Barnets andning kan också påverkas av att sitta lite ihoptryckta som de gör i babyskyddet. Särskilt om de är riktigt nyfödda eller prematurer. Det finns iofs de som hoppar över liggdelen och bara har babyskydd, men det är främst utomlands där man inte använder vagnen på samma sätt (främst för ärenden med bilen). Men jag rekommenderar det inte. Köp hellre en sittvagn med plant liggläge och skippa liggdelen i sådana fall.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.