Barnvagnshjul – en guide

Jag är ingen expert på området, men eftersom det har efterfrågats ska jag försöka skriva ihop en liten guide om olika typer av hjul till barnvagnen. Jag har ju åtminstone använt en massa olika hjul. De olika typerna av barnvagnshjul kan man dela in i tre stora grupper, punkteringsfria EVA-hjul, lufthjul och hjulet som blir allt vanligare, skumfyllda gummihjul. Förutom dessa finns också några underkategorier och några uppstickare som väljer helt egna materialval till hjulen.

 

Punkteringsfria EVA-hjul

EVA-hjul

De här hjulen kan ha lite olika namn, jag kallar dem oftast för punkteringsfria hjul, men de kan också kallas EVA-hjul, eller plasthjul. Dessa hjul är helt enkelt i plast, i vissa fall är de helgjutna och solida, i vissa fall kan det finnas en luftkanal inuti sDSC01805om ska göra att vagnen går lite mjukare och låter lite mindre. Det är ofta de lite dyrare vagnarna med punkteringsfria hjul, som Teutonia och Emmaljunga, som har luftkanal. Det som kan hända när man har en luftkanal inuti är att stenar borrar sig in hela vägen till luftkanal och sedan ligger och skramlar där inne. Det var framförallt ett problem på 00-talet men på de nyare vagnarna från 10-talet ska det inte vara något problem längre.

Många tillverkare vill mena att punkteringsfria hjul är underhållsfria, jag menar att det inte stämmer. De allra flesta punkteringsfria hjul får problem med att det fastnar stenar i hjulen. Det kan vara mer eller mindre och det kan variera på samma typ av hjul på samma modell hur mycket sten som fastnar. Men ett plasthjul där det inte fastnar något sten alls är väldigt svårt att hitta. I första skedet händer inte så mycket mer än att hjulet blir “fult” och att det knastrar om de små stenarna när man tex. går in i en butik. Här är ett punkteringsfritt hjul som bara använts en promenad, här sitter stenarna ytligt och är fortfarande lätta att peta loss.

2013-03-23 17.49.50

Men om man låter stenarna sitta kvar i hjulen så dröjer det inte så länge innan de borrar sig in hjulet där de orsakar mer permanent skada och har du otur kan de också ta sig hela vägen ner till luftkanalen (om det finns någon). Här är ett Bugaboo Cameleon-framhjul som är välanvänt, dessa hjul håller bara några år och får närmast ses som en förbrukningsvara. På bilden nedanför finns ett sju är gammalt Emmaljunga-hjul som också farit illa och man kan se tydligt hur stenarna borrat sig in och lämnat stora hål i hjulet (det hjulet hade också problem med rasslande stenar inne i luftkanalen).

DSC01231

IMG_0060

För att även visa lite goda exempel kommer här en bild på ett fem år gammalt Emmaljunga-hjul som klarat tidens tand riktigt bra.

IMG_0356

Så vad gör man då för att i möjligaste mån undvika att hjulen blir förstörda? Mitt tips är att alltid borsta bort så mycket sten som möjligt innan man går in (då slipper man också grus i hela hallen) och vill man vara riktigt noga kan man också använda pincett och plocka ut de stenar som hunnit borra in sig lite djupare. Det blir ofta fula märken precis när man plockat ut stenarna, men däcken har en tendens att “självläka” när man plockat ut stenen.

De stenar som orsakar störst problem är de krossade stenar som man ofta sandar med på vintern. De är tillverkade för att vara vassa och alltid ligga med den vassaste delen uppåt, just för att ge så bra halkskydd som möjligt. När snön sedan smälter och stenarna ligger kvar direkt mot asfalten blir det oftast störst problem med stenar i hjulen, är min erfarenhet.

Fördelar: Den absolut största fördelen med ett plasthjul är att det är lätt, det väger väldigt lite vilket också göra att hela vagnen blir lätt. Det kräver också förhållandevis lite underhåll. Du riskerar inte heller att få punktering.

Nackdelar: Hjulen har inte lika bra hållbarhet som gummihjul, de bli slitna fortare och man kan behöva byta ut dem efter några år. De är också ganska hårda och går inte lika mjukt som lufthjul.

Underhåll: Skrapa bort stenar som fastnar på hjulen, ibland också peta ut stenar med pincett.

Snö-egenskaper: EVA-hjul har dåligt grepp i snö och sladdar lätt. När det är kramsnö finns det också risk att snön börjar fastna på hjulen och ibland kan den byggas upp på hjulet vilket gör det nästan omöjligt att köra. I slask kan det bli halt med punkteringsfria hjul men i torr och hårt packad snö är det sällan några problem.

DSC05741

Lufthjul

IMG_0043Lufthjul

Lufthjul liknar cykelhjul. De är gjorda i gummi och har en slang inuti som man fyller med luft. Lufthjul har förr ofta varit stålekrade men har numera ofta hjulsidor i plast. Du kan vara säker på att det är ett lufthjul om du hittar en ventil på hjulet. Lufthjul är som sagt gjorda i gummi vilket känns strävare än plasthjul. Det finns lite olika form och utseende på olika lufthjul, många är ganska breda och platta, vissa har mer mönster vilket gör att de får bättre grepp. Ju mindre yta av hjulet som är mot marken när du kör vagnen, desto lättare går vagnen att rulla. Lufthjul har ofta mindre anläggningsyta än punkteringsfria hjul, men ju smalare lufthjul desto mindre blir ytan. För att hjulet ska rulla bra är det också viktigt att det är välpumpat. Ofta står det i bruksanvisningen eller tryckt i gummit hur hårt däcket får pumpas. Att pumpa däcken på bensinmacken kan vara riskabelt då det är lätt hänt att de blir för hårt pumpade och i värsta fall kan de explodera. Jag rekommenderar istället en fotpump som man kan ha hemma och som inte kostar mycket. Vi har denna från Biltema som kostar 49 kronor, en mycket god investering som gör det mycket enklare att pumpa. Var noga med att munstycket är litet och att slangen är böjlig så att man kommer åt ventilen i de små barnvagnshjulen. Om du har riktiga lufthjul riskerar du alltid punktering, men jag skulle säga att rädslan för punktering är lite överdriven. Jag har kört olika barnvagnar med lufthjul i flera år nu och jag har ALDRIG fått punktering. Då har jag ändå några vagnar med riktigt gamla lufthjul. Jag har dessutom råkat köra över glas flera gånger, helt utan att få punktering alltså. Får man punktering går det bra att byta innerslang själv, innerslang finns att köpa på tex. Biltema och i en barnvagnsbutik finns ofta innerslang i “original”, som brukar vara lite dyrare. Om man inte vill eller orkar laga punkteringen själv kan man lämna in den för lagning på en cykelverkstad eller barnvagnsaffär, det brukar kosta mellan 100-200 kronor inklusive slang och är oftast billigast på cykelaffärer. Har man problem med upprepade punkteringar kan det vara en bra idé att byta ut hela däcket till ett lite tåligare, tex. ett kvalitetsdäck från Continental.

En fördel med lufthjul är att du kan bestämma lite själv hur hårda de ska vara, är de välpumpade rullar vagnen väldigt bra, men hjulen dämpar inte så bra. Är det lite mindre luft i hjulen rullar inte vagnen lika bra, men ger mer dämpning. Där kan man alltså välja själv vad man föredrar, eller försöka hitta den gyllene medelvägen.

Fördelar: Gummi är tåligare och slits inte lika lätt som EVA-hjul. Du kan bestämma själv hur mjuka du vill att hjulen ska vara, om du går mycket i terräng så dämpar de bättre. Det fastnar inget grus i hjulen.

Nackdelar: Du kan få punktering när som helst. Hjulen väger mer än EVA-hjul.

Underhåll: Lufthjul kräver regelbundet underhåll eftersom du behöver pumpa hjulen ibland, hur ofta beror på hjulens kvalité och hur ofta du använder vagnen men jag skulle uppskatta det till 1-2 månaders mellanrum om man alltid vill ha välpumpade däck. Du kan också behöva laga punktering.

Snö-egenskaper: Lufthjul har riktigt bra snöegenskaper, de har bra grepp och sladdar inte. Det fastnar inget snö på dem och om de är smala går det oftast lätt att rulla vagnen även där det är djupare snö.

Skumfyllda gummihjulSkumfyllt-gummihjul

Dessa typ av hjul blir allt vanligare och man kan säga att det är en blandning mellan de två övre. Hjulet ser ut som ett lufthjul och har samma yta dvs. gummi. Men istället för att vara fyllda med luft är de fyllda med ett sorts skum. Gummiytan gör att hjulet har samma tålighet och slitstyrka som lufthjul, de har även samma bra grepp i snö. Men eftersom hjulet inte är fyllt med luft behöver man inte pumpa dem och de kan inte få punktering. De väger dock ännu lite mer än vad lufthjul gör, detta är alltså det tyngsta hjulet. Om du tittar på ett hjul som ser ut som ett lufthjul men du inte hittar någon ventil så är det med största sannolikhet ett skumfyllt gummihjul. Bugaboo använder sådana på Cameleons bakhjul och på Buffalo, även Babyjogger har denna typ av hjul på många av sina vagnar. Detta kan tyckas vara det optimala hjulet, men min upplevelse är att dessa hjul antingen är väldigt hårda, och inte har alls samma mjukhet som lufthjul, eller så är de lite för mjuka vilket gör vagnen trög att köra. Här kan du alltså inte bestämma själv hur hårda du vill ha dem, så som du kan med lufthjul.

Fördelar: Det fastnar inget grus i dem, ingen risk för punktering.

Nackdelar: Detta är det tyngsta hjulet, du kan inte välja hårdhet själv.

Underhåll: Underhållsfritt!

Snö-egenskaper: Lika bra grepp som ett lufthjul och det fastnar ingen snö på dem. Det dämpar dock inte lika bra som ett lufthjul.

Alternativa hjul

Det börjar också komma lite nya typer av hjul, vilket jag tycker är riktigt bra. Av alternativen ovan framgår kanske att “det ultimata barnvagnshjulet” inte är uppfunnet än. Framförallt tycker jag att de punkteringsfria EVA-hjulen borde kunna utvecklas och ersättas helt av något som är mer slitstarkt. En liten dröm jag har är ett vanligt EVA-hjul fast där ytan är helt belagd med gummi, då får man det bästa av två världar.

TPU-hjulEmmaljunga har utvecklat TPU-hjul som är vanliga punkteringsfria hjul fast med en remsa av gummi i mitten av hjulet, dessa har nästan lika låg vikt som EVA-hjul men med fördelen att gummit gör att det fastnar mindre grus och får bättre grepp i snö. Detta är en bra utveckling, som jag hoppas kan utvecklas ännu mer. Emmaljungas nya Scooter 3 har också ett nytt typ av punkteringsfritt hjul som ska vara i ett nytt material som det inte fastnar så mycket sten i, spännande!

 

Det finns några få vagnar med inlines-hjul, en av dem är Quinny Yezz. Dessa hjul är väldigt hårda, men de är också mycket slitstarka och rullar gudomligt bra. Denna idén kanske man skulle kunna vidareutveckla på något sätt?

IMG_0241

Babyzens vagnar har ett hjul gjort av PU-foam, som är ett väldigt tåligt plastmaterial. När jag kände på det tyckte jag att det kändes mer strävt och mjukt, ungefär som gummi. Detta material ska vara så tåligt att man kan sätta en spik i det och sedan dra ut den igen utan att det blir något bestående märke.

DSC01864

Tyvärr kan man sällan välja vilken typ av hjul man vill ha på sin vagn, oftast kommer vagnen som standard med ett visst typ av hjul, även om det finns undantag. Är det väldigt viktigt vilken typ av hjul man vill ha så får man kanske välja vagn efter hjultyp. Min personliga favorit är än så länge lufthjul. Jag väljer inte bort en vagn enbart pga. hjulen. Det är dock ett stort plus för mig om vagnen har lufthjul och i andra hand skumfyllda hjul. Och ska jag välja en riktigt bra vintervagn så blir det garanterat en med lufthjul, det är så mycket trevligare att köra i snö. Men eftersom de flesta vagnarna, framförallt små cityvagnar, fortfarande har punkteringsfria hjul så har jag såklart kört en hel del vagnar med punkteringsfria hjul också. Och punkteringsfria hjul har sin fördel, då tänker jag framförallt på vikten, som är mindre än hälften av den för lufthjul. Därför skulle jag tycka det var väldigt bra om branschen gnuggade sina geniknölar och kom på ett nytt typ av punkteringsfritt hjul, med bra mycket bättre slitstarkhet. Ett annat önskemål är att man som köpare skulle få större möjlighet att välja vilken typ av hjul man vill ha, så att man får det man föredrar och kanske till och med kan köpa dubbla omgångar och byta beroende på tillfälle.

22 thoughts on “Barnvagnshjul – en guide

  1. Madeleine

    Hej! Jag har en Emmaljunga scooter 3s som jag älskar, men jag önskar att den hade lufthjul. Kan man byta till lufthjul? Den har idag dom här nya ekologiska hjulen. Jag vet att det finns en annan EL modell med samma storlek och swiwel på hjulen fast de är lufthjul. Förstår du hur jag menar? Tack för en underbar blogg!

    Svara
  2. David

    Tack. Jag håller dock inte alls med om att det skulle vara riskabelt att pumpa på bensinmack. De flesta lufthjul tål 30psi. På många bensinmackar ställer man dessutom in i förväg hur mycket tryck du vill ha. Om du provar att pumpa ett bildäck med din biltema-pump så kommer du inse att det är väldigt lätt och att det inte är så stor skillnad på bildäck, cykeldäck och barnvagnsdäck..

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ställer man in trycket i förväg är det såklart inga problem. Risken när du pumpar ett så litet däck är att luften fylls på så snabbt att du av misstag fyller på för mycket luft och då kan däcket explodera. Det handlar alltså inte om att att själva däcket inte skulle klara det utan om att det är så otroligt lite luft som behöver fyllas på att det är lätt hänt att det blir för mycket.

      Svara
  3. Liridona

    Hej jag har en Malibu hauck barnvagn och hjulen till vagnen har blivit så slitna och behövs byttas jag hittar inga såna hjul kan någon hjälpa mig att hitta såna hjul att köpa eller om det finns andra hjul som man kan kombinera ?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kontakta en återförsäljare av Hauck och fråga om de kan beställa nya hjul som reservdel, sådana saker ligger sällan ute i webbshoppar.

      Svara
  4. Emelie Klintäng

    Hej!

    Först – jag älskar bloggen, den har varit till mycket hjälp så stort tack!

    Vi valde en begagnad Brio Happy från 2012 som vi är mycket nöjda med men problemet är att ett hjul behöver bytas och det finns inga reserv att få tag i vad det verkar. Alternativet är att byta alla 4 hjulen och vi har blivit tipsade om EVA-hjul men dessa vill vi absolut inte ha, vi vill ha lufthjul. Vet du spontant vilka som skulle kunna fungera? Vi har frågat vår lokala barnvagnshandlare (Babyproffsen), men de verkar inte veta och ville att vi skulle komma in med vagnen? Känner mig lite desperat då hjulet är så skevt att jag inte törs gå ut med vagnen (vi bor på landet där det är mycket oplogat) och det börjar bli tråkigt inne.

    Mvh Emelie K

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det verkar konstigt att det inte skulle finnas några reservhjul? Vagnen tillverkas ju fortfarande och Brio brukar hålla reservdelar några år i alla fall. Har ni kollat med återförsäljare om de verkligen inte kan beställa ett hjul som reservdel? Jag vet tyvärr inte om det finns några andra hjul som passar, och det lättaste sättet att ta reda på det är nog att åka in till en butik och prova olika.

      Svara
  5. Kristina

    Hej! Jag har ett emmaljunga classic cryptonite chassi från -07! Jag skulle vilka byta hjul på det och undrar om hjulen från ett classic chrome chassi passar? (Dvs från helt svarta hjul till svarta med vita däcksidor) om det passar, har du någon aning om pris på hjulen?
    Tack för en väldigt bra blogg :o)
    /Kicki

    Svara
  6. Emelie

    Hej, tack för att du tog dig tid att svara 🙂 Vi kom äntligen iväg (bor lite på landet och internetshopping är liksom grejen), och fick med vagnen till Babyproffsen – vilka vi tidigare frågat utan att ha vagnen med – den här gången visade det sig att det var himla enkelt iaf. 2014-års hjul passade perfekt! De har dessutom inte de dumma ekrarna, är lite bredare och ungefär 100 ggr snyggare. För 1200kr fick vi nästan en ny vagn, åtminstone känns det så 🙂

    Svara
  7. Miriam

    Ett litet tips, det tycks vara samma sorts hjul till många (!!) olika vagnar, bara bromsen stämmer så kan man ganska fritt kombinera. Jag har testat Teutonia, med Brio Happy, med Emmaljunga Sport och t.o.m. en gammal brio från sekelskiftet. Även på retrovagnar har jag testat lite olika en Jovi -69 med Emmaljunga från -87 passar samma däck 🙂

    Svara
    1. Miriam

      Jag måste rätta mej själv 😀 Alltså det var inte Teutonia, för den har lite annan broms.
      Mellan de äldre vagnarna så testade jag även Gesslein hjul från 90-talet, så samma hjul gick mellan 1969 och 1991.

      Svara
  8. Christina

    Jag har precis köpt en Emmaljunga Viking med air-hjul och har sedan tidigare en Scooter S (2013) med punkteringsfria hjul.
    Vet du ifall det är möjligt att använda hjulen från Scooter till Viking i det fall att jag ångrar mitt val?
    En ny uppsättning hjul kostar 1200:- enligt min återförsäljare.

    Svara
  9. Susanne Wallenius

    Hej!
    Jag undrar vad det är för skillnad på babyjogger versa och versa gt? Det ska väl vara hjulen? Och då undrar jag i så fall vilken vagn du hade föredragit? Vi tänkte börja använda den i maj till vår dotter som då är 5 månader. Kommer även ta med den till Rhodos i Augusti.
    Mvh Susanne

    Svara
  10. Irma

    Hej! Är det någon som vet vilka däck som kan passa brio sing? Den äldre modellen 2010 modell kanske det är. Däcken är luftfria. Finns ingenstans att beställa dessa reservdäck. Kan man kanske montera lufthjul isf vet någon vilka?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.