Stokke Xplory

Från Stokke (det norska företag som gjort den klassiska Tripp Trapp-stolen) kom år 2003 en ny revolutionerande barnvagn, Stokke Xplory. Det var dock först 2007 som den lanserades i Sverige. Xplory är en väldigt hög vagn där både sitt- och liggdel sitter väldigt högt. Detta gör att förälder och barn får bättre kontakt och barnet ser också bättre jämfört med andra vagnar. Enligt Stokke själva så stärker den känslomässiga band, uppmuntrar ögonkontakt, främjar samverkan, ökar medvetenheten om världen runt omkring och gör att man känner sig trygg och säker. De skriver också att ”No other stroller brings child and parent together like the Stokke Xplory” Det låter som att det är väldigt mycket att åstadkomma med bara en barnvagn, men jag tror att det kan ligga något i att barnet mår bättre av att komma upp lite, inte minst för föräldrakontaktens skull. Men då krävs det såklart också att föräldern söker kontakt med barnet och att man har barnet bakåtvänt. En film om varför ”higher is better”.

Vagnen är en cityvagn, det vill säga med små svängbara hjul fram och dessa hjul går inte att låsa. Xplory har en ergonomisk vändbar sittdel och en liggdel. Det går också att justera höjden på sittdelen och även längden på fotstödet är justerbart. I bakåtvänt läge går det att ha sittdelen i tre positioner och i framåtvänt går det bara att ha den i två lägen. Vagnen väger 12,5 kg med liggdel och 10,5 kg med sittdel. Sittdelen är också väldigt stor och passar barn upp till 108 cm, vilket gör att det är den enda vagn du behöver till ditt barn.

Vagnen är känd för att vara en ”celebritetsvagn”, använd av:
Brad Pitt och Angelina Jolie,
Heidi Klum och Seal
Claudia Schiffer
Courtney Cox
Rachel Weisz
Russel Crowe
Sophie Ellis-Bextor
Det danska kronprinsparet

Det finns dock några nackdelar med vagnen. Den går inte att ha i liggläge när sittdelen är framåtvänd, utan bara i litet viloläge. Liggdelen går bara att använda till 9 kg. Vagnen är förhållandevis svår att fälla ihop eftersom man först måste ta bort fotstödet, sedan sittdelen, sedan tar man bort förvaringspåsen under vagnen för att sedan fälla ihop den och justera handtaget efter det lägger man på sittdelen, fotstödet och förvaringspåsen igen. Här kan du se en film på hur det går till. Xplory blir också ganska stor hopfälld 94x56x46,5 cm. Dessutom är det en dyr vagn, den kostar ca. 10 000 kronor.

Här finns en video om skillnaden mellan gamla Xplory och nya Xplory 2010.
Demofilm för Stokke Xplory
Recension och instruktionsfilm för Stokke Xplory

Källa och mer info: www.stokke.com