Teutonia

Teutonia är ett tyskt barnvagnsmärke som funnits sedan 1947. Teutonias ledord är säkerhet och kvalité och de satsar också mycket på design, med många olika färgalternativ.

Teutonia har inte mindre än fyra vagnar med små svängbara hjul och de är egentligen rätt så lika, men jag tänkte ta upp vad som skiljer dem åt. Till alla vagnarna går det att välja separat liggdel, mjuklift eller hårdlift. På alla går det även att klicka på Teutonias babyskydd på chassit och de har likadan sittdel men fästet är samma på Fun, Cosmo, Spirit S3 och Lambda. Mistral S och Prestige har en annan fästning.


Teutonia lambdaTeutonia Lambda:
Är Teutonias designvagn. Den har en häftig bågliknande design med kraftiga rör. Den har också handtagsöverdrag i konstläder. En annan smart finess är att det går att höja sitt- och liggdel. Vagnen har låsbara och fjädrade hjul. Sittdelen är vändbar och hjulen är luftkanalhjul. Den väger 15,3 kg och blir 95x59x46 cm hopfälld.

teutonia mistral sTeutonia Mistral S: Är den tyngsta (16,2 kg) och bredaste (62 cm) av Teutonias cityvagnar, men den har å andra sidan både vändbart handtag och vändbar sittdel, vilket gör att man kan bestämma helt själv vilka hjul man vill ha framåt och vilket håll man vill ha barnet och det går lätt att ändra också. Om man vill köra i lite mer terräng blir det lättare om man vänder de stora hjulen framåt. Hjulen är luftkammarhjul med lågprofil (det är väldigt platta hjul, jämför till exempel med Lambda). Vagnen blir 100x62x45 cm hopfälld.

Teutonia funTeutonia Fun: Är en populär vagn eftersom den är så liten. Den är bara 54 (!) cm bred (90x54x49 cm hopfälld) och väger 14 kg. Sittdelen är vändbar och hjulen är luftkammarhjul med lågprofil. Den har stor och lättillgänglig varukorg. Hjulen är låsbara och alla hjul har fjädring.

Teutonia cosmoTeutonia Cosmo: Är väldigt lik Fun men har en “spännande design”, den är också lite bredare (57 cm). Cosmo är också lättare att fälla ihop jämfört med Fun. Cosmo har vändar sittdel och luftkammarhjul. Den väger 14,2 kg och blir 89x57x51 cm hopfälld. Framhjulen är låsbara och fjädrade.Teutonia Cosmo film

Teutonia har också två vagnar med fyra fasta hjul, de heter Mistral och Prestige. De har också samma sittdel som cityvagnarna.

Teutonia mistralTeutonia Mistral: Har vändbart handtag, men inte avtagbar sittdel, vilket gör att man bara kan ha mjuklift eller hårdlift till den. Till Mistral kan man välja hjul och det finns även lufthjul till den. Vagnen väger 16 kg och blir 93x57x42 cm hopfälld.

Teutonia prestigeTeutonia Prestige: Är väldigt lik Mistral, skillnaden är att Prestige har avtagbar sittdel vilket gör att man kan vända den, man kan även ha separat liggdel och klicka på babyskydd om man vill. Men den har också vändbart handtag. Precis som med Mistral kan man välja hjul till Prestigen, det finns också lufthjul. Prestige väger 16 kg.

I 2010 års kollektion har Teutonia tio “standardfärger” som är flerfärgade och nio “fashionfärger” som är enfärgade. Teutonia har också ett koncept som heter color-it. Det innebär att man kan byta ut sittinlägg, solskydd och liggdelens innertyg och madrassöverdrag till andra färger. Det finns i fyra mönstrade och nio enfärgade tyger.

Som jag tidigare nämnt har alla vagnarna likadan sittdel och måtten på den är längd 92 cm och bredd 33 cm. Den är 55 cm hög från sittdynan upp till suffletten, ryggstödet är dock bara 42 cm högt och jag har hört att barn fort växer ur sittdelen. Jag vet också att Teutonia haft problem med att det går hål i hjulen och samlas småsten inuti, jag tror att detta främst gäller lågprofilhjulen.

Alla Teutonias vagnar kostar mellan 6000-7000 kronor, utan liggdel (liggdel kostar ca. 2000 kronor), vilket jag tycker är ganska dyrt.

Deras sulky har jag skrivit om här.

Teutonias reklamfilm

Källa och mer info: teutonia.de

13 thoughts on “Teutonia

 1. sofia

  Hej! Undrar bara om du vet: en hårdlift från en Cosmo, går den i en Mistral S? Försökt kolla hemsidan men blir osäker…
  Tack på förhand!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Det ska vara samma sittdel till alla Teutonias singelvagnar, i alla fall från 2012, så det borde inte vara några problem 🙂

   Svara
 2. Hanna

  Hej! Jag undrar om du vet om det finns en bilstol adapter till Teutonia mistral s 2010? Kan inte hitta information någon stans om det? Tack på förhand! Mvh Hanna

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tycker de flesta sittdynor sitter bra i Teutonias sittdel, vanliga enkla dynor av tex. ullareds, petit cheries och elodie details modelle tyckte jag satt bra tex.

   Svara
 3. Therese Björk Gardell

  Hej! Tack för en strålande blogg! Jag väntar mitt andra barn nu i vinter, äldste sonen hinner bli 4 år så syskonvagn behövs inte men möjligen ståbräda. Jag vill köpa begagnat. Vi har behov av dels en skogsvagn med fyra fasta hjul och bra gung (hade en gammal Emmaljunga Edge med classic-chassi till sonen – älskade den) och dels en nättare vagn med svängbara framhjul. Den sistnämnda måste vara smal, ff a framtill, för den ska rymmas bredvid en hundbur i bagaget. Vi har inte fått buren till vår nya bil ännu så måtten är lite osäkra men max tror jag är 56-57 cm. Jag vill inte heller ha någon billig plastig vagn utan en rejäl och stabil, med vändbar sittdel. Har funderat på Emmaljunga Viking som verkar perfekt förutom att jag är tveksam till ergonomisk sittdel och även att den är så ny att det inte finns några billiga begagnade än. Även Brio Smile har jag kollat på. Men så såg jag din recension av Teutonia Cosmo och att deras sitt-/liggdelar går att flytta mellan chassina. Så om jag fattat rätt, (förutsatt att Cosmon går in bredvid hundburen) skulle man kunna ha ett Cosmo-chassi, ett Prestige-chassi och så bara en sittdel och en liggdel? I så fall, vilka årsmodeller är kompatibla? En annan tanke är att ha adapter till babyskydd på, vet du om Teutonias adapter från typ 2010-2011 passar med nya babyskydd (vill naturligtvis inte ha ett gammalt babyskydd)? Hoppas på lite vägledning från dig – om inte du vet, vet nog ingen…

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hm, för några år sedan gjorde de om sittdelsfästet så någonstans runt 2010 skulle jag tro att det är skillnad på fästet. Sedan är jag inte helt säkerp å att alla sittdelar passar på samma chassi, vet tex. att Sprit s3 haft en egen sittdel så jag vågar inte lova att samma sittdel passar. Testa att maila till MyPram service@mypram.com (på engelska) de säljer jättemycket teutonia och borde veta.

   Svara
 4. Lotta

  Hej! Vet du om det är samma däck som används till Fun och Cosmo? Eller rättare sagt kan man använda däck som varit på Fun och använda på cosmo?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Som jag förstår det har BeYou och Cosmo en typ av hjul och Fun och Mistral S ett annat hjul. Men jag vet inte om det skulle passa ändå.

   Svara
 5. Ataman

  Hej!
  Jag har en fråga.
  Undrar om cosmo tillbehör till Teutonia barnvagn passar till mistral s? Dvs. sittdyna, fotsäck, båge och sufflett.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.