Recension av Quinny Zapp Xtra 2

DSC03304

Märke: Quinny
Modell: Zapp Xtra 2
Årsmodell: 2014
Färg: Rocking Black

Jag har kört Quinny Zapp Xtra 2 i ett par månader. Jag har använt den som sittvagn, som liggvagn och först och främst som travel system med babyskydd på chassit. Jag har haft den som bilvagn och shoppingvagn, men jag har även gått promenader med den och åkt kollektivt. Nu är det dags för en recension.

Sittdel

DSC03302DSC03301DSC03305DSC03306DSC03307DSC03317DSC03319DSC03320DSC03323DSC03282b

Quinny Zapp Xtra 2 har en ergonomisk sittdel som är ställbar i olika lägen. Sittdelen är vändbar och när den är bakåtvänd går sittdelen att ha i viloläge och liggläge, när den är framåtvänd går den att ha i sittläge, viloläge och liggläge. Den har alltså inget upprätt sittläge när den är bakåtvänd. Lägena justeras med en hand genom att trycka in en knapp i sittdelens rygg.

Sittdelen är rymlig, min 3-åring som är 93 cm lång och väger ca 15 kg får fortfarande plats att sitta bra i sittdelen, det enda som är lite litet är fotstödet, men hon kan antingen böja på benen eller låta dem hänga fritt.

För att vända sittdelen använder du samma knapp i ryggen som för att ändra lutningen. Men när du tryckt in knappen så långt det går viker du den lilla spaken åt sidan och trycker sedan in den stora knappen lite till. Då kan du lossa sittdelen i sina fästen på sidan för att vända runt den.

Sele

DSC03324DSC03325

Selen i Quinny Zapp Xtra 2 är ställbar i tre olika höjder, det är lätt att ställa om höjden genom att peta ut fästet genom hålet och sätta tillbaka det i det hål man vill ha det. Extra plus för att axelmuddarna sitter fast med knappar så att de inte glider ner. Fempunktsselen går inte att knäppa loss axelbanden från och selen knäpps ihop ungefär som på en bilbarnstol genom att först passa ihop spännena för axelbanden och sedan knäppa i dem i spännet. När vi använt vagnen till 3-åringen och hon haft overall på sig har selen varit lite i tajtaste laget, så den kan bli trång till ett större barn.

Sufflett

DSC03302DSC03303DSC03304DSC03310DSC03311DSC03312

Suffletten på Quinny Zapp Xtra 2 är ställbar i flera olika lägen. Det finns också en extra solkeps som går att fälla fram och ger extra skydd. Jag tycker suffletten skyddar bra både i sittläge och liggläge. Det finns fönster vid sidan av suffletten, jag har bara använt vagnen vintertid men jag kan tänka mig att solen kan lysa in där och irritera barnet under sommaren.

Fotstöd

DSC03326DSC03327DSC03329

Fotstödet är fast men eftersom sittdelen är ergonomisk följer fotstödet med upp när vagnen fälls i liggläge. Det går också att vända fotstödet ut och in så att fotstödet går mer rakt ut även i sittläge. I botten på den lilla fotstödsfickan finns smuts- och vattenavvisande tyg. Fotstödet är som sagt ganska kort, själva fickan på fotstödet är bara 10 cm lång. Men barnet kan även stödja sina fötter nedanför fotstödet.

Liggdel

2014-03-26 08.50.552014-03-26 09b2014-03-26 09b2DSC03289DSC03296DSC03298DSC03300DSC03295

Det finns ingen liggdel till Quinny Zapp Xtra 2, det finns däremot ett extra nyfödd-inlägg om man vill använda den från nyfödd. Hur du sätter i inlägget ser du i denna filmen. Inlägget gör att liggytan blir helt plan och för att kunna dra igenom selen ingår extra förlängningsband. Att trä igenom selen blir därför lite extra krångligt, därför växlar man inte gärna mellan nyfödd-inlägg och vanlig sittdel så ofta. Med nyfödd-insatsen blir liggytan helt plan, barnet läggs på den plana liggytan och man knäpper fast det i selen, för fötterna finns en liten ficka och man lägger sedan tyget omlott runt barnet och knyter ihop det. Tyget är väldigt mjukt och bebisen ligger ordentligt invirat, det ser väldigt mysigt ut. I nyfödd-insatsen hamnar barnet inte så långt in i vagnen och jag upplevde därför att suffletten täckte lite dåligt. Barnet ligger också ovanpå vagnens sittdel så den upplevs inte så ombonad och när det blåser mycket, vilket det ofta gör här, så blåser det lätt in på bebisen. Det är bra att det finns ett inlägg som möjliggör användning från nyfödd (sittdelen är annars godkänd från 6 månader) men vagnen känns inte helt optimal att använda till så små barn. Det går inte att fälla ihop vagnen med nyföddinsatsen i, det enklaste är att ta bort sittdelen och lägga den ovanpå. Vagnen blir då 95x39x40 cm ihopfälld.

DSC03391DSC03393

Det går även att använda vagnen med mjuklift, även om den inte är avsedd att användas så. Babytravels lilla mjuklift får plats i sittdelen och går att spänna fast runt sittdelsfästena. Liggytan blir förstås plan även med mjuklift i. Fördelen är att mjukliften är enklare att sätta dit än babyinstansen, vilket gör det lättare att växla mellan sittdel och ligginsats.

Det ingår också babyskyddsadaptrar för Maxi-Cosi till Quinny Zapp Xtra 2. För att sätta dit adaptrarna behöver du ta loss sittdelen. Ovanpå sittdelsfästena finns två adaptrar som måste tas loss genom att föra fram den gråa ringen och sedan dra upp adaptern.

DSC03396DSC03397DSC03399

När man gjort detta är det bara att klicka dit babyskyddsadaptrarna.

DSC03401DSC03402

För att ta loss adaptrarna trycker du in den grå knappen på adaptern och drar upp dem. Det går utmärkt att fälla ihop chassit medan adaptrarna fortfarande sitter kvar.

DSC03405DSC03406

Jag har använt vagnen med ett Maxi-Cosi Pebble babyskydd. Babyskyddet fäster väldigt enkelt på vagnen och ger i från sig ett tydligt klick-ljud när det fastnar. Babyskyddet har memory-knappar vilket innebär att det går att trycka in en i taget och sedan lyfta upp babyskyddet. På så sätt behöver du bara använda en hand när du ska lyfta av babyskyddet, väldigt smidigt! Att man kan fästa babyskyddet på vagnen tycker jag är väldigt smidigt och det är en funktion som vi använt mycket. Du kan läsa mer om det här.

Handtag

DSC03330DSC03332

Quinny Zapp Xtra 2 har en fast handtagshöjd på 101 cm. Handtaget är delat och handtagen är riktade uppåt. Jag tycker handtagen är sköna att hålla i, men jag är bara 167 cm lång, för en längre person kan de nog upplevas låga. Jag uppskattar också att vagnen är så lätt att den faktiskt går att köra med en hand även om den har delat handtag. I alla fall om man har en ganska lätt bebis i. Jag har lyckats köra vagnen samtidigt som jag hållit min stora i handen.

Varukorg

DSC03333DSC033362014-01-26 10.58.272014-03-06 09.44.59

Varukorgen ser inte mycket ut för världen, men faktum är att den rymmer betydligt mer än man tror. Måttet är 39×29 cm och den är ganska djup så det går att packa i riktigt mycket småsaker. Jag har lyckats packa i en del matvaror utan problem. Maxvikten i varukorgen är dock 2 kg. Det går inte heller att packa i större föremål, tex. skötväskan i varukorgen eftersom det finns en stång mitt i som gör dem svåra att få ner. Men när man använder chassit med babyskydd finns det gott om plats ovanpå varukorgen att lägga grejer, tex. skötväskan eller till och med sittdelen, som ni ser här på nedersta bilden.

Broms

DSC03338

Quinny Zapp Xtra 2 har en broms som är enkel att trycka ner. Man använder foten och trycker ner den röda pedalen och för att bromsa upp vagnen trycker man ner den grå istället, så släpper bromsen. Bromsen är kugghjulsbroms. Jag tycker att det är lätt att bromsa vagnen.

Hjul

DSC03340DSC03342DSC03346DSC03345

Quinny Zapp Xtra 2 har punkteringsfria EVA-hjul. Den har helt platta hjul och de bakre hjulen är också väldigt breda vilket gör att det lätt fastnar grus, slask och sådant på dem. Både framhjulet och bakhjulen är 15 cm i diameter och bakhjulen är 5 cm breda. För att ta loss bakhjulen trycker du in den lilla grå knappen innanför hjulet. Framhjulet är dubbelt och går att låsa genom att trycka ner den grå plattan.

Fjädring

Quinny Zapp Xtra 2 saknar fjädring.

Hopfällning

Att fälla ihop en Quinny Zapp Xtra 2 kräver ganska många moment, men det är inte svårt och väldigt pedagogiskt utmärkt med siffror så man vet exakt i vilken ordning allt ska göras.

Vagnen måste vara framåtvänd för att fällas ihop. Första steget är att fälla fram ryggstödet på sittdelen. Det gör du med samma knapp som du använder när du vänder sittdelen. Du trycker ner den stora knappen, för den lilla knappen åt sidan och trycker sedan ner den stora knappen lite till. Sedan går det att fälla ihop sittdelen på mitten.

DSC03320DSC03348

Nästa steg är att fälla fram handtaget. Då trycker du först in knappen på sidan av chassit där det står 1. Den hålls sedan intryckt.

DSC03349

Knappen på andra sidan där det står 2 måste hållas intryckt, sedan fäller du fram handtaget.

DSC03350DSC03351

Bakom vagnen vid varukorgen finns en knapp som först ska tryckas mot dig.

DSC03353DSC03354

Sedan ska den tryckas neråt på fyran.

DSC03355

Glid sedan hela fästet framåt och tryck ihop vagnen.

DSC03356

Hopfälld med sittdelen på blir vagnen 72x30x34 cm.

DSC03357

För att fälla upp vagnen igen gör du samma sak fast åt andra hållet. Jag vet att det verkar krångligt, men när man gjort det ett par gånger och lärt sig hur man ska göra är det inte alls svårt och går ganska fort.

Om man fäller ihop chassit utan sittdelen blir den ännu mindre, bara 70x27x29 cm.

DSC03294

En barnvagnsnörd bara måste testa, jo, det går att fälla ihop den med sittdelen bakåtvänd också, men det blir inte särskilt smidigt. Den är inte avsedd att fällas ihop så och jag vet inte om det kan skada vagnen på något sätt.

DSC03390

Körkänsla & Hanterbarhet

Quinny Zapp Xtra 2 är framförallt en sulky för shopping, den är supersmidig att gå i affärer med, den tar väldigt lite plats och svänger lätt och smidigt genom trånga utrymmen. Både med babyskydd på och med dottern på 15 kg i är den lättkörd och lättrullad. Hävkraften är helt okej. Jag tycker Zapp Xtra funkar bäst som shoppingvagn och att köra på plan asfalt och inomhus. Där rullar den jättefint. På lite mer ojämnt underlag och på trottoarer som det ligger grus på blir det genast ganska skakigt, det irriterar främst om man har en liten bebis i vagnen. Min lilla sover jättebra i vagnen men när jag kör honom i zappen och vi kommer till ett område där det ligger kvar mycket grus på trottoaren så vaknar han för att det skakar så. På ojämnt underlag skramlar också vagnen lite grann. Du kan se när jag kör den på asfalt med grus på i filmen.

Något som jag uppskattar med Zapp Xtra är att jag kan använda den både till min treåring och min nyfödda och den är lika smidig i båda fallen. Treåringen använder sittdelen och den nyfödda använder antingen sittdel med babyinsats eller mjuklift, eller babyskyddet på chassit. Att växla mellan sittdel och babyskyddsadapter kräver några moment (det finns beskrivet under rubriken liggdel längre upp). Men det är inte svårare än att man klarar av att göra det under tiden man är ute med vagnen. Vi har tex. använt först babyskyddet på chassit på väg till bilen (sittdelen går att lägga ovanpå varukorgen) för att sedan växla till att använda sittdelen med lift när vi kommit fram och sedan låtit stora åka i sittdelen på väg in från bilen. Det är alltså en mångsidig vagn som man kan omvandla efter behov.

2014-01-26 11.36.242014-02-21 13.15.56

Men som sagt, inomhus i shoppingmiljöer och på jämn asfalt är vagnen jättesmidig och skön att köra. Den är väldigt kort med hjul som sitter nära varandra vilket gör att den svänger tight och tar väldigt liten plats. Den är också lättkörd och rullar bra.

Quinny Zapp Xtra är ingen terrängvagn, den har små hjul och saknar fjädring, det är ingen vagn man går skogspromenader med och jag skulle nog även undvika grusvägar.

Att åka buss med Quinny Zapp Xtra 2 funkar väldigt smidigt. Vagnen är liten och tar därför liten plats på bussen. Den har låg tyngdpunkt vilket gör att den står stabilt. Den stod faktiskt förvånansvärt stadigt på bussen. Eftersom vagnen har så kort hjulbas tar det liten plats att svänga runt den. Om det är ett högt steg att gå på och av bussen kan det kanske bli problem i och med att hjulbasen är så kort och hjulen små.

2014-01-26 12.04.18

En av Quinny Zapp Xtra 2’s största fördelar är att den blir så otroligt liten ihopfälld. Att fälla ihop den kräver några moment, men om man är lat och har plats i bilen kan man skippa flera av dem. När vi använt chassit med babyskydd har vi klickat loss babyskyddet, fällt fram handtagen och lyft in chassit i bilen som det är, det är väldigt enkelt att lyfta då också. Det tar faktiskt mindre plats än många andra vagnar, trots att den bara är halvt ihopfälld. Chassit väger bara 6,8 kg och är alltså inte alls tungt att lyfta in i bilen. Det är också väldigt lätt att klicka dit och klicka loss babyskyddet, den funkar alltså riktigt bra att använda som travel system.

2014-02-25 10.01.28

På liknande sätt skulle man kunna göra också när man använder sittdelen, bara fälla fram ryggen på sittdelen och fälla fram handtagen.

Väljer man att fälla ihop vagnen helt och hållet tar den extremt liten plats. Jag skulle vilja påstå att detta är den vändbara vagn som tar minst plats ihopfälld. Vagnen blir lite större med sittdelen på än med bara chassit, men i båda fallen tar den väldigt liten plats i bilen. Vagnen väger inte heller mycket och är därför riktigt lätt att hantera och lyfta in i bilen. Här ser du den ihopfälld i vår Saab 9-5 kombi.

2014-03-06 14.21.252014-02-21 12.58.31

Vagnen tar så liten plats att den till och med får plats i bagaget tillsammans med vår gigantiska syskonvagn. Syskonvagnen tar upp nästan hela golvet i bagaget, förutom en liten yta längst fram och där ryms faktiskt Quinny Zapp Xtra 2-chassit precis. Väldigt smidigt då vi inte har babyskyddsadapter till syskonvagnen och inte heller vill släpa med den när vi bara ska göra ett kort ärende (men har behov av syskonvagnen senare).

2014-03-17 08.41.10

Att vagnen tar liten plats har också andra fördelar, den tar väldigt liten plats att förvara. I hallen har vi ett förvaringsfack där vi brukar förvara en barnvagn. Om vagnen går in där anser jag att det är en vagn som blir liten ihopfälld. Men nu ryms det två vagnar på samma yta. Både Quiny Yezz och Quinny Zapp Xtra 2-chassit får plats bredvid varandra.

DSC03422

Tack vare vagnens kompakta mått ihopfälld och att det finns resväska att köpa till borde den också fungera bra som resevagn.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel på: 72x30x34 cm
Med nyföddinsats: 95x39x40 cm
Chassit med hjul: 70x27x29 cm

Uppfälld:

Längd: 79 cm
Höjd: 104 cm
Bredd: 60 cm
Hjulbas (Svängradie): 49 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 60 cm
Ryggstöd: 54 cm
Sitsens djup: 21 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd: 10 cm
Ligglängd: 90 cm
Höjd till sittytan: 40 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 9,3 kg
Chassi: 6,8 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 2 kg

 

Tillbehör

När man köper Quinny Zapp Xtra 2 ingår ett fäste för parasoll.

DSC03358

Det ingår också ett regnskydd i PVC som är anpassat för vagnen. Det har kardborre för att fästas runt chassit på vagnen och luftningshål på sidan.

DSC03359DSC03360DSC03362

 

Sammanfattning & Betyg

Quinny Zapp Xtra 2 är en liten och smidig vagn som fungerar bra som travel system tillsammans med Maxi-Cosi babyskydd. Den fungerar också bra att använda som sittvagn från 6 månader upp till 3 år. Att den har vändbar sittdel och ändå blir så väldigt liten ihopfälld är ett stort plus. Vagnen är lätt att köra, den rullar bra och är väldigt lättsvängd. Den är smidig att svänga runt med inne i affärer och den fungerar också superbra som bilvagn tack vare att den blir så liten ihopfälld.

Det är dock ingen vagn som man går långpromenader med eller i terräng och snö. Vagnen saknar fjädring och har små hjul. Att vagnen inte har något upprätt sittläge när den är bakåtvänd kan irritera vissa barn som inte gillar att halvligga.

Quinny Zapp Xtra 2 finns i många olika färger och kostar ca 3400 kronor.

Trots att Quinny Zapp Xtra 2 inte är någon terrängvagn eller promenadvagn är den ändå en riktigt bra vagn i de kategorier den är avsedd för, nämligen till stadskörning och som bilvagn och resevagn. Det är också en mångsidig vagn som kan användas hela vagnperioden, därför har jag valt att ge den fyra i totalbetyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

11 reaktion på “Recension av Quinny Zapp Xtra 2

  1. Fredrik

    Hej! Grym blogg du driver!

    Vet du om det går att få tag i det här nyföddinlägget i Sverige? Har sökt runt lite men har svårt att hitta det..
    Tror du att man kan göra någon egen variant med åkpåse som har hål för att selen ska komma fram inne i påsen?

    Har inte köpt vagnen (än) men vi tycker den verkar bra, dock tänkte vi ha den för vår 3månaders när vi åker nu på resa. Så om vi inte hittar det här nyföddinlägget så får vi nog leta upp någon annan vagn tyvärr.

    I övrigt kan man ju hitta zapp extra för 2300 nu medan extra 2 fortfarande kostar 3400. Att lägga 1100 mer bara för att slippa ta bort liggdelen innan man viker ihop vagnen känns lite väl kostsamt, missar jag något?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag vet faktiskt inte, jag hittar det ingenstans heller. Grejen med nyföddinlägget är att det blir helt plant för bebisen, den fyller upp gropen som är för barnets rumpa i den ergonomiska sittdelen. En åkpåse får inte riktigt samma funktion, det är i sådana fall om man rullar ihop någonting och lägger i gropen, men det kan ju bli lite knöligt. Bryr man sig inte om själva gropen går det bra att ha barnet i sittdelen trots att hen är mindre. Här har jag min 4-månaders i sittdelen utan nyföddinlägget, tyckte det funkade väldigt bra http://instagram.com/p/o0YUiBSRwK/?modal=true
      Skillnaden mellan Zapp Xtra och Zapp Xtra 2 är att du måste ta bort sittdelen innan de fäller ihop ihop chassit, sittdelen går inte att vika ihop på något sätt och blir därmed mycket större och du får även två delar att hantera, den sitter inte ihop på något sätt. Men Zapp Xtra 2 kan du fälla ihop den med sittdelen på, få ett enkelt paket att hantera och den blir mycket mindre ihopfälld. Zapp Xtra ser ut såhär ihopfälld: http://www.pushchairtrader.co.uk/en/image/resize/size/800×800/file/roadtest/Quinny_Zapp_Xtra_folded.jpg (den sitter alltså inte ihop utan är i två delar) den är 95x42x29 cm och Zapp Xtra 2 är 72x30x34 cm.

      Svara
      1. Fredrik

        Stort tack! Vi beslöt oss för att beställa en Xtra 2 från ebay till sist. Sparar några hundringar och så fanns det lite mer färger att välja på!

        Svara
    2. Elin Inläggsförfattare

      Om du googlar på Quinny from birth inlay eller newborn inlay så ser du att det går att beställa från utländska sidor.

      Svara
  2. Jenna

    Hej,

    Tack för ett givande inlägg! Jag undrar om du vet ifall hela vagnen ihopfälld inklusive sittdelen som man kan ha kvar på vagnen, får plats i den transportväska som hör till vagnen?

    Med vänlig hälsning
    Jenna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Väskan till Quinny Zapp finns listad som tillbehör till Zapp Xtra 2 på Quinnys hemsida, så den borde ju passa. Men det verkar samtidigt som det finns en speciell transportväska för Zapp Xtra i USA. Så jag vet faktiskt inte.

      Svara
  3. Sofia

    Hej! Jag undrar om det enbart är maxi cosis Babyskydd som går att fästa på denna vagnen? Vet du någon annan motsvarande vagn där besafe går att fästa? Med vänlig hälsning, Sofia

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Maxi Cosi och Besafe har likadana fästen på sina babyskydd, så det borde gå att fästa även Besafe på denna vagnen. Men jag har inte testat så jag kan inte garantera något 🙂

      Svara
  4. Caroline

    Hej! Tack för en superblogg! Jag undrar om du skulle kunna råda mig lite i barnvagnsdjungeln? Letar efter en vagn att ta med på resa. Vi kommer att befinna oss i Thailand i två månader med små barn och behöver en vagn framförallt för vår 11 månaders. Krav: vändbar sittdel med liggläge, så lätt och smidig som möjligt, gärna en rymlig varukorg och skön att köra. Har släppt tanken om en resesulky utan vill ha nåt rejälare då vi ändå ska vara borta så pass länge men är inte beredd att betala hur mycket som helst. Kan ju iof finnas begagnat.. Har kikat på ovanstående modell och graco evo. Har du fler tips? Vilken skulle du välja? Tacksam för svar!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag skulle nog kolla på Cybex Balios M, Easywalker Mosey och Bugaboo bee den typen av vagn om den ska vara rejäl och skön och köra. Eventuellt Beemoo Flexi travel då, den tyckte jag var skönare att köra än Zapp.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.