Recension av Phil & Teds Navigator V2

DSC07146DSC07126

Märke: Phil & Teds
Modell: Navigator V2
Årsmodell: 2014
Färg: Cherry

Phil & Teds Navigator V2 är en singelvagn som går att göra om till syskonvagn om man köper till en syskonsits. Jag har testat den som syskonvagn, både med min lilla i liggläget och stora ovanpå och med lilla i syskonsitsen bakom och stora i huvudsitsen. Jag har testat Navigator på promenader, i stan, i skogen, på bussen och att packa in i bilen. Här kommer min recension av vagnen.

Sittdel

DSC07092DSC07097DSC07098DSC07099DSC07100DSC07101DSC07103DSC07102DSC07111

Phil & Teds Navigator har en framåtvänd sittdel. Jag ska först fokusera på hur den är när man använder vagnen som singelvagn. Sittdelen är som sagt bara framåtvänd, den har flera olika lägen för ryggstödet. Det första läget är helt upprätt, nästa läge får man om man knäpper upp spännet bakom ryggstödet, du kan också dra ner remmarna på båda sidor för att få ner ryggstödet ytterligare, och sist kan du dra ner dragkedjor på sidorna på insidan av sittdelen för att få ner ryggen till ett helt plant läge. Som ni hör är det en ganska omständlig process att fälla ner ryggstödet och det är samma procedur när man ska fälla upp det igen. När sittdelen är i fullt liggläge blir själva sittplattan väldigt bakåtlutad, nästan helt vertikal, det funkar helt okej när man fäller upp ryggstödet med remmarna, så att det inte är helt plant, men har man ryggstödet helt nerfällt blir det väldigt konstigt för barnet att ligga så, hen måste ha knäna väldigt böjda. Om jag har förstått det hela rätt är liggläget, då man öppnat upp dragkedjorna, endast tillåtet att använda när barnet väger under 9 kg. Det gör att vagnen har väldigt begränsat viloläge när man använder den till ett lite större barn. Det blir också helt öppet baktill när man fäller ner ryggstödet. Till syskonsitsen ingår ett UV-nät som man kan använda, men vill man ha mer vindskydd får man köpa till en så kallad back flap i klarplast som täcker öppningen.

Sittdelen har också en båge som fästs med små piggar som ska tryckas in för att ta loss den. Den går alltså att ta loss, men inte att svänga undan.

När sittdelen är i fullt liggläge kan man också använda den som en liggyta från nyfödd. Om ingen syskonsits används kan man välja om man vill ha bebis mot sig eller från sig. Det går att dra om selen så att den passar ett mindre barn som ligger på den helt plana ytan, men med fördel använder man en mjuklift. Detta utrymme är dock inte så stort, måttet är 61×25 cm (utan att man lagt i någon lift). Min son var över 60 cm vid 3 månaders ålder så ni kan förstå att det blev trångt för honom att ligga i det utrymmet när han var 4-5 månader. Min bedömning är att de flesta barn växer ur liggläget när de är 3-4 månader.

Sittdelen har väldigt hög rygg, ryggstödet är hela 64 cm högt. Fotstödet är dock inte lika rymligt, men det fungerar bra till min 3,5-åring på 98 cm.

Syskonsits

Till Phil & Teds Navigator kan du köpa en syskonsits för att använda vagnen som syskonvagn. Sitsen placeras först ovanpå den vanliga sitsen medan man har sitsen i fullt liggläge och bebisen ligger där i. När bebisen växt ur liggläget (vilket alltså sker någon gång runt 3-4 månader eftersom den bara är 61 cm lång) så flyttar man bak syskonsitsen bakom vagnen.

När vagnen används för en bebis och ett äldre syskon sitter det äldre barnet i syskonsitsen ovanpå huvudsitsen. Bebisen ligger då helt plant i huvudsitsen, antingen i mjuklift eller så drar man om selen så att man kan spänna fast bebisen som då ligger löst i huvudsitsen. Phil & Teds säljer egna mjukliftar men vi har använt Babytravels lilla mjuklift vilket funkar utmärkt. När syskonsitsen används ovanpå har den inget viloläge, bara upprätt sittläge. Höjden upp till suffletten är då lite begränsad (55 cm) och jag upplevde att man 3-åring på ca 95 cm inte skulle få plats under suffletten så länge till.

DSC07126DSC07125DSC071272014-06-30 16.41.43DSC06098bDSC06101b

För att fästa syskonsitsen framtill klickar du bort bågen, sätter dit två adaptrar som ingår med syskonsitsen och klickar sedan dit syskonsitsen ovanpå. Vid huvudändan av syskonsitsen finns även en säkerhetsrem som ska fästas i chassit på vagnen.

DSC07122DSC07123DSC07124

Syskonsitsen kan också fästas baktill på vagnen, det gör du bara genom att klicka dit den i färdiga fästen som finns vid varukorgen.

DSC07136

När syskonsitsen sitter baktill har den två olika lägen, ett ganska upprätt läge och ett viloläge, det är dock ganska långt ifrån liggläge och min 7-månaders har varken suttit eller sovit särskilt bra i syskonsitsen. Dessutom finns ingen sufflett till syskonsitsen, det får man i sådana fall köpa till för 450 kronor, så barnet sitter ganska oskyddat där bak. Eftersom bebisen växer ur liggläget när de är runt 3-4 eller möjligtvis 5 månader, tvingas man flytta bak syskonsitsen ganska tidigt. Det går att placera det yngre barnet i huvudsitsen om man vill, men med syskonsitsen baktill är även liggläget i huvudsitsen väldigt begränsat och dessutom är det mycket trängre för det äldre barnet i syskonsitsen. Maxvikten är också 20 kg i huvudsitsen och 15 kg i syskonsitsen när den sitter bak.

DSC07137

För att fälla bak syskonsitsen använder du ett handtag i ryggen som syns på bilden här ovanför. På bilden nedanför är både sitsarna i upprätt läge.

DSC07142

Huvudsits upprätt och syskonsits i viloläge.

DSC07138

Båda sitsarna i “liggläge”, detta är så mycket liggläge det blir när du använder vagnen som syskonvagn, inget av mina barn har sovit särskilt bra i denna positionen.

DSC07140

Det går kanske att ha syskonsitsen upprätt fastän huvudsitsen är i viloläge, men det blir trångt för barnet bakom.

DSC07141

Båda i viloläge:

2014-08-29 14.08.41

Face-to-face

Med hjälp av syskonsitsen kan man använda vagnen med barnet mot sig. Du behöver fälla ner ryggen till fullt liggläge och sedan placera syskonsitsen bakåtvänt i huvudsitsen. Syskonsitsen fästs sedan i bågen med båda remmarna. På detta sätt kan du använda syskonsitsen tills barnet väger 12 kg. Jag tyckte det var lite svårt att få till på ett bra sätt och hur jag än gjorde blev sitsen väldigt bakåtlutad så att barnet ligger ner. Det var också svårt att få suffletten att skydda bra i detta läget. Jag har faktiskt aldrig använt denna funktionen annat än för att testa den. Men jag kan tänka mig att det kan vara en användbar funktion om man inte har någon annan vagn än denna och är ute själv med det yngre barnet ibland och vill ha det mot sig. Vi har så många vagnar att jag helt enkelt tar en annan vagn om jag ska vara ute själv med det yngre barnet. Jag tycker också att det är lite krångligt att “bygga om den”, det är inget du gör när du är ute eftersom det yngre barnet måste tas ur och syskonsitsen flyttas. Jag upplevde det också som att benutrymmet var ganska begränsat och jag tror i alla fall inte att min son skulle få plats där tills han väger 12 kg. Jag skulle heller inte vilja använda denna position till ett barn som har skor på sig eftersom de har fötterna direkt mot tyget på ryggstödet.

DSC07161DSC07158DSC071622014-06-30 17.18.502014-06-30 17b

Sele

DSC07093DSC07094DSC07095

Phil & Teds Navigator har en fempunktssele som går att justera i tre olika lägen. Längden är lätt att justera genom att öppna klämmor och dra åt eller släppa efter. Bakom axelmuddarna gömmer sig spännen som du knäppar upp för att trä i en åkpåse, sittdyna eller trä om selen till en annan höjd. Det finns också uttag för grenbandet en bit upp på ryggen och det kan man använda om man ska ha vagnen i fullt liggläge med en liten bebis i och inte använder någon lift. De går inte att koppla bort axelbanden då hela selen sitter ihop. Selen knäpps ihop lätt, för att knäppa loss den behöver du två händer då du måste trycka ner de röda knapparna mitt på samtidigt som du knäpper upp spännet. Säkert för utbrytarbarn men lite krångligt även för vuxna.

Selen på syskonsitsen är utformad på precis samma sätt och har också den tre olika lägen för axelbanden.

Sufflett

DSC07112DSC07090DSC07150DSC07091

Navigator har så kallas “follow the sun”-sufflett som inte sitter fast baktill utan går att dra fram framför barnet om solen kommer framifrån. Suffletten täcker bra och det finns en extra liten solkeps i mesh att dra fram för att skydda mot solen. Det finns också fickor för småsaker på sidan av suffletten.

Fotstöd

DSC07110

Phil & Teds Navigator har ett fotstöd som är helt i plast, det är lätt att torka av och har hål så att det inte ska ligga kvar vatten på det. Det är inte ställbart.

Liggdel & Babyskydd

Det går att använda både separat liggdel och babyskydd på Navigator, jag har dock inte testat något av det. Det går att använda babyskyddsadapter och syskonsits samtidigt, däremot inte liggdel och syskonsits.

Handtag

DSC07114DSC07112DSC07118

Navigator har ställbart knäledshandtag i 11 olika lägen som går att justera mellan 73-110 cm. Handtaget är belagt med något sorts skum men det är inte som de vanliga skumhandtagen utan mindre håligt. Det är väldigt mjukt att hålla i. Som ni ser på bilden blir det lätt märken i handtaget, detta beror på att jag har haft vagnen ståendes ihopfälld på handtaget. Märkena jämnas dock ut och försvinner efter ett tag.

Varukorg

DSC07104DSC07105DSC07155DSC07144

Phil & Teds Navigator har en ganska liten varukorg redan som singelvagn. Måtten på den är 31×38 cm och den är inte särskilt djup utan har ganska låga kanter. Maxvikt i varukorgen är 5 kg. När man använder den som syskonvagn med huvudsitsen i liggläge till en bebis så blir varukorgen väldigt svåråtkomlig, det går inte heller att lasta särskilt högt eftersom ryggen åker ner i varukorgen när man fäller bak den. När syskonsitsen används baktill blir utrymmet i varukorgen nästan obefintligt. Min son som är ca 70 cm lång tar upp nästan hela varukorgen med sina ben, det utrymme som finns till förfogande är det under syskonsitsen där man kan stoppa in lite småsaker. När man använder syskonsitsen bak kan man dessutom inte hänga någon skötväska på styret (vilket man aldrig bör iofs) eftersom den då hamnar rakt i huvudet på barnet i syskonsitsen. Det finns speciella sidoväskor till Phil & Teds vagnar som kallas pannier bags, och jag skulle säga att det är ganska nödvändigt att skaffa sådana om man vill kunna få med sig någonting. De kostar dock 745 kronor så det blir en ganska stor extra utgift.

Broms

DSC07115DSC07116DSC07117DSC07118

Phil & Teds Navigator V2 har en annorlunda broms. Det har en automatisk broms med autostop-funktion, ungefär som bagagevagnar på flygplatser brukar ha. För att köra vagnen måste du trycka ner den röda bågen mot handtaget och så fort du släpper åker bågen upp och vagnen bromsas automatiskt. Det kan vara lite irriterande att hela tiden behöva trycka ner bågen och inte ens kunna släppa handtaget för att sätta håret bakom örat utan att vagnen tar tvärstopp. Men det går som tur är att sätta fast bågen med en litet spänne på mitten av handtaget. Det spännet är också kopplat till handledsremmen, så om du drar i handledsremmen så bromsas vagnen automatiskt, det tycker jag är den smartaste funktionen med denna bromsen.

Hjul

DSC07106DSC07107DSC07109

Phil & Teds Navigator har lufthjul som är 28 cm i diameter. Det främre hjulet är svängbart och låsbart genom att vrida på en skruv ovanför framhjulet. Hjulen får inte pumpas särskilt hårt, max till 22 psi. Detta gör att när vagnen är tungt lastad med två barn blir hjulen faktiskt ganska slappa.

Fjädring

Phil & Teds Navigator saknar fjädring.

Hopfällning

Phil & Teds Navigator kan fällas ihop med syskonsitsen på när den är placerad ovanpå. Vagnen är lätt att fälla ihop men man får vara försiktig så att man inte skadar handtaget och framhjulsarmen. För att fälla ihop vagnen tar du tag i ett handtag under sitsen, du trycker in en knapp baktill på handtaget och drar de röda knapparna åt sidan så fälls vagnen ihop.

DSC07130DSC07131

Vagnen blir väldigt kompakt ihopfälld men ligger på framhjulets hjularm när den är ihopfälld vilket gör att det lätt blir repor. Hopfälld med syskonsitsen på framtill blir den 94x59x43 cm.

Vagnen har automatiskt lås ihopfälld, ibland har jag tyckt att det varit lite krångligt att lossa på låset, men man måste ha framhjulet vinklat åt rätt håll och sedan trycka ihop vagnen lite extra, så går det bättre att lossa låset.

DSC07133

Har man syskonsitsen baktill måste man ta loss den innan man fäller ihop vagnen. Bäst placerar man den dock sedan i huvudsitsen. Här sitter bågen kvar på vagnen också och den blir då lite längre, 99x69x43 cm. Även som singelvagn blir den lika stor.

DSC07154DSC07135

Körkänsla & Hanterbarhet

Phil & Teds Navigator är en lättkörd vagn som både rullar och svänger lätt för att vara syskonvagn. Jag har bara kört den som syskonvagn och det är därför så jag kommer att bedöma den. Den är skön att köra och lättkörd. Den har ingen fjädring men i och med att den har stora lufthjul som inte får pumpas särskilt hårt så är den ändå inte särskilt stötig att köra. Hävkraften är ganska bra, även om det alltid blir tungt att häva när det sitter två barn i. Vagnen är smal (59 cm) men längre än de flesta andra vagnar, den är 112 cm lång med handtaget utfällt och med syskonsitsen på baktill kan den aldrig bli kortare än 105 cm.

Vagnen är lättkörd när man går på stan, lätt att svänga och lätt att rulla. Men med tanke på att vagnen är ganska lång är den inte jättelätt att ta sig runt i trånga utrymmen med, framförallt inte att vända runt.

2014-09-01 14b2

Tack vare de stora hjulen går vagnen faktiskt riktigt bra att köra i terräng. Eftersom vagnen saknar fjädring blir det lite skumpigt men inte alls farligt. Jag har kört den i skogen med båda mina barn i och de verkade trivas bra. Min son sov under tiden jag körde i skogen och vaknade inte. Framkomligheten var det inget fel på alls. Även vanlig grusväg klarar den utan problem.

2014-09-01 14b

Jag har inte testat vagnen i snö men det borde vara en riktigt bra vintervagn tack vare sina stora lufthjul.

Jag har åkt buss med Phil & Teds Navigator ett par gånger. Den är lätt att komma på bussen med och den är smal, men problemet är att den är så lång. Om man ställer den rakt in i bussen så blockerar den vägen för de som behöver gå förbi i bussgången. Antingen får man ställa den snett, eller så får man helt enkelt ställa den åt andra hållet, på längden, men då tar den väldigt mycket plats, nästan hela barnvagnsutrymmet. Trots att det är en ganska liten syskonvagn tycker jag alltså inte att den är helt optimal för buss-åkning, den är helt enkelt för lång. Personligen har jag nog hellre en vagn som är någon decimeter bredare, men flera decimeter kortare när man fäller in handtaget.

2014-08-05 13b

Phil & Teds Navigator blir väldigt liten ihopfälld för att vara en syskonvagn. Trots att det inte alls är svårt att fälla ihop vagnen tycker jag ändå på något sätt att det är lite krångligt i och med att man måste vara försiktig så att den inte blir repig både när man fäller ihop den och när man lägger den i bilen. Den blir dessutom ganska lång och väger 16 kg inklusive syskonsitsen så det blir ganska tungt att lyfta. Den tar däremot väldigt lite plats, det gör den absolut, här är den hopfälld i vår Saab 9-5.

2014-09-11 15.07.46

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 94x59x43 cm
Med båge: 99x59x43 cm
Med syskonsits fram: 94x59x43 cm

Uppfälld:

Längd med handtag: 112 cm
Längd med syskonsits i sittläge: 105 cm
Längd med syskonsits i viloläge: 110 cm
Längd med handtaget infällt (singelvagn): 99 cm
Bredd: 59 cm
Hjulbas (Svängradie): 60 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 70 cm
Ryggstöd: 64 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 26 cm
Fotstöd: 23 cm
Ligglängd: 108 cm
Höjd till sittytan: 46 cm
Maxvikt sittläge: 20 kg
Maxvikt plant liggläge: 9 kg

Syskonsits fram:

Sittyta till sufflett: 55 cm
Ryggstöd: 47 cm
Sitsens djup: 20 cm
Sitsens bredd: 23 cm
Fotstöd: 33 cm
Höjd till sittytan: 60 cm
Maxvikt: 20 kg

Syskonsits bak:

Ryggstöd: 47 cm
Sitsens djup: 20 cm
Sitsens bredd: 23 cm
Fotstöd: –
Höjd till sittytan: 25 cm
Maxvikt: 15 kg

Vikt:

Vagn med sittdel: 14 kg
Syskonsits: 2 kg

Maxvikt huvudsits: 20 kg
Maxvikt syskonsits, fram 20 kg, bak 15 kg
Maxvikt bakåtvänd syskonsits: 12 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Phil & Teds Navigator, syskonsitsen får man köpa till vilket kostar ca 1400 kronor. Till syskonsitsen ingår ett UV-nät som fästs på baksidan av suffletten. Det är främst tänkt att användas när man har syskonsitsen baktill, men fungerar även för att täcka öppningen när man har syskonsitsen ovanpå. Det fästs med knappar i chassit, men blir väldigt tajt om man har syskonsitsen i viloläge.

DSC07151DSC07153DSC071522014-07-11 16.56.56

Om jag skulle använda denna vagn mer skulle jag vilja köpa till ett regnskydd för dubbel (500 kr), en sufflett till syskonsitsen (450 kr) och sidoväskor (750 kr), då landar vi alltså på 1700 kronor extra. Jag har faktiskt aldrig använt vagnen när det har regnat, men konstaterade när jag fick vagnen att mitt Akta Graco-regnskydd i klarplast fungerar helt okej även med syskonsitsen bak.

DSC06097

Övriga tillbehör som finns att köpa till är babyskyddsadapter, liggdel, regn- och vindskydd för baksidan, bakåtvänd sittdel (face-to-face), sittdyna, åkpåse, parasoll, solskydd, resväska, matbricka och mugghållare.

 

Sammanfattning & Betyg

Phil & Teds Navigator är en mycket smidig syskonvagn som är extremt smal (59 cm) och är smidig att ta sig fram med både i affärer och i skogen och tar liten plats i bilen. Den är med andra ord riktigt liten och smidig och dessutom väldigt lättkörd. Den har en smart autobroms och stor sufflett.

På den negativa sidan finns dock att liggläget är väldigt begränsat både i huvudsitsen och syskonsitsen, att båda barnen måste sitta framåtvända och barnet i syskonsitsen är ganska oskyddad. Jag upplever den helt enkelt inte som komfortabel för mina barn, framförallt inte när de ska sova. Att en vagn är liten och smidig är såklart ett stort plus men är den det på bekostnad av barnens komfort och välbefinnande är det faktiskt inte värt det tycker jag. Dessutom har vagnen hemskt dålig varukorg och är ganska lång vilket gör att den inte är så smidig på bussen. Jag kan dock tänka mig att den skulle passa bättre till två lite äldre barn som inte är i lika stort behov av att kunna sova bra i vagnen. Även till en bebis och ett äldre barn fungerar den bra så länge bebisen får plats i liggläget. Jag ger vagnen 3 av 5 i totalbetyg.

Phil & Teds Navigator kostar 5000 kronor för själva vagnen och syskonsitsen kostar 1400 kronor. Den kan ofta köpas som paket för runt 6000 kronor. Vagnen finns i fyra färger, Black, Cherry, Midnight Blue och Graphite.

Sittdel: [image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

4 reaktion på “Recension av Phil & Teds Navigator V2

  1. Johanna

    Har nyligen skaffat en navigator v2 men tyckte den vobblade lite, rullade man den på plant underlag smågungade den, tycker en ngn ska rulla rakt o stabilt…, tog upp detta med barnvagnsbutiken.., som skickade oss en ny., men upplever att denna är likadan, dock inte aå mycket…. Är jag bara nojig, är det pga att det är lufthjul, tre hjul, felpumpade däck(ska de ej va..) eller är de sånna? Var det något du tänkte på ang din?
    Tacksam för svar
    /johanna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag tyckte inte att den gungade när jag körde den. Så det låter inte som att det ska vara så riktigt. Men kolla så att det inte är ojämnt pumpade däck eller att något däck har ”svällt ut” över kanten.

      Svara
  2. Anna

    Du skrev i recensionen att uv-skyddet till syskonsitsen är tajt, det trodde jag också tills jag tittade på phil&teds monteringsvideo för navigatorn. I videon såg jag att lika som på din vagn hade jag suffletten fäst för högt uppe, knäpperna passar på de två plastbitarna på sidorna då passar uv-skyddet mycket bättre. Monteringen syns bra i videon. Tänkte bara tipsa om detta ifall det finns andra som inte får uv-skyddet att passa.

    Svara
  3. Mia

    Hej!
    Är det bara jag som har problem med spännet på ryggstödet när jag ska fälla upp ryggen? Så tight att man får ta i för allt man har och lite till..

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.