Recension av Maxi-Cosi Stella

DSC03661DSC03647

Märke: Maxi-Cosi
Modell: Stella
Färg: Robin Red

Jag har testat Maxi-Cosi Stella i ett samarbete med Maxi-Cosi/Dorel. Stella är en vändbar sittvagn som även går att köpa liggdel till så att det blir en duovagn. Jag har använt vagnen i drygt en månad till min son som snart blir två år. Jag har testat den på promenader, på shopping i affärer, åkt kollektivt med den och gått skogspromenad. Nu är det dags för min recension av vagnen.

 Sittdel

DSC03669DSC03662DSC03663DSC03664DSC03668DSC03648DSC03649DSC03650DSC03653DSC03660DSC03670DSC03675DSC036762015-10-24 15b2015-11-02 18b2015-11-30 09b

Maxi-cosi Stella har vändbar sittdel, sittdelen vänds runt genom att trycka in en knapp och dra i ett handtag längst ner på ryggstödet. Det är lite svårt att komma åt och sittdelen måste lyftas rakt upp om man ska få loss den så det är inte helt lätt att göra. Sittdelen har tre olika lutningslägen både framåtvänd och bakåtvänd. Det går lätt att med en hand fälla ner ryggen genom att lyfta på en spärr längst upp på ryggstödet. Det mest upprätta läget är inte helt upprätt utan lite bakåtlutat och även sittytan är lite bakåtlutad. Liggläget är helt plant. Sittdelen hamnar långt bak när den är bakåtvänd och barnets ben sticker ut ganska mycket vilket gör att om man kör ett långt barn bakåtvänt i vagnen finns det riska att man slår i barnets ben när man går. Jag tycker att vagnen passar bäst bakåtvänd upp till ca 2 års ålder. Efter det blir det mycket bättre plats för barnets ben framåtvänt då det finns ett inbyggt fotstöd ovanför framhjulen. Sittdelen är väldigt låg, den sitter bokstavligen i knähöjd på mig.

Maxi-Cosi har liksom föregångaren Mura, en annorlunda båge. Den är gjord i en T-form och sticks ner mellan barnets ben, den sitter ganska tajt mot barnets ben vilket jag tycker är en fördel då det gör att man kan vara ganska trygg med att barnet sitter fast i vagnen även om man inte knäpper selen. Bågen klickas loss genom att trycka in en knapp på bågen och dra den uppåt, det kan vara lite trögt. Man väljer själv om man vill att bågen ska sitta fast i sittdelen med en gummisnodd så att den bara viks framåt när man lossat den, eller om man vill att den ska gå att ta loss helt. En fördel med denna bågen är också att man kan använda den inuti åkpåsen genom att först lossa den och sätta dit åkpåsen och sedan sätta fast bågen genom åkpåsens öppning för grenbandet. Den enda vagn jag känner till där man kan ha båge med “grenband” inuti åkpåsen.

Sittdelen är ganska hög i ryggen, men sittdelen är smal och fotstödet är kort. Min 4,5-åring som är 107 cm lång och väger 18 kg har vuxit ur vagnen. Hennes huvud gör en stor knöl på suffletten när man fäller ut den. Hon har också passerat maxvikten som ligger på 15 kg. Min son på 22 månader och 87 cm har bra med plats i vagnen och har marginal att växa lite till. Dock är fotstödet för kort så han får inte mycket stöd för benen vare sig när han sitter eller ligger.

Sele

DSC03672DSC03673DSC03674

Maxi-Cosi Stella har en fempuntssele med ställbar höjd i tre olika lägen. Lägena justeras genom att öppna upp tyget på baksidan av ryggstödet och trä om selen. Axelmuddarna är mjuka och sitter på plats bra, det är lätt att ändra längden på selen. Det finns spännen längst ner på selen så att du lätt kan dela den om du ska trä i en åkpåse eller sittdyna, det finns också D-krokar att fästa en extern sele eller en sittdyna i. Selen löper i en enda lång rem vilket innebär att axelband och grenband sitter ihop och det går inte att koppla bort axelbanden från selen. För att knäppa selen måste du först passa ihop spännena till båda remmarna precis som på många bilstolar. Det kan vara riktigt krångligt att få till när barnet inte alltid är så samarbetsvilligt.

Sufflett

DSC03678DSC03679DSC03652DSC03651DSC03665DSC03667

Maxi-Cosi Stella har en bra sufflett som täcker bra i ursprungsläget när den är i sittläge. Lite för bra tycker min son som alltid puttar tillbaka den. Suffletten har också en stor förlängning som öppnas upp med dragkedja. Jag ser ingen poäng i att använda förlängningen i sittläge då den går alldeles för långt fram men i liggläge är det bra att förlängningen finns för annars hade suffletten blivit alldeles för kort. Med förlängningen utfälld täcker suffletten bra även i liggläge. Dock upplever jag att suffletten är svår att få att stanna i det mest utfällda läget, den hoppar ofta bak ett hack och blir lite skrynklig. När förlängningen öppnas kommer det fram en tittlucka i plast som inte går att täcka för, men den släpper inte in så väldigt mycket ljus och den har inte stört min son.

Fotstöd

DSC03680DSC03681DSC03683DSC03684DSC036822015-10-24 14.16.38

Maxi-Cosi Stella har ett fotstöd på sittdelen som är ställbart i tre olika lägen och det finns ett fotstöd i chassit ovanför framhjulen. Fotstödet har tre olika lägen och de justeras genom att trycka in runda knappar på båda sidor av fotstödet och fälla det upp eller ner. Det översta läget lutar svagt uppåt, mellanläget lutar ganska brant neråt och det allra nedersta läget lutar nästan bakåt och jag tänker att det är till för att användas när vagnen är ihopfälld och när sittdelen är framåtvänd och man använder det inbyggda fotstödet.

Fotstödet är väldigt kort och min son som snart är 2 år har fötterna långt nedanför fotstödet och det ger inte mycket stöd. Fotstödet är också smalt och det i kombination med att det lutar lite uppåt gör att fötterna trillar ner på sidan om fotstödet när barnet sover och fotstödet är uppfällt.

Liggdel & Babyskydd

Det ingår adaptrar för babyskydd till Maxi-Cosi Stella, adaptern som ingår passar Maxi-Cosis egna babyskydd. Det finns även liggdel att köpa som tillbehör till Maxi-Cosi Stella, jag har tittat på de olika kombinationerna, men inte använt de själv.

Till Maxi-Cosi Stella ingår egentligen två par adaptrar, en adapter till liggdel och en till babyskydd, för att använda adaptern till babyskyddet sätter du först dit liggdelsadaptern och sedan klickar du i adaptern för babyskyddet i liggdelsadaptern. Adaptern för liggdelen har en annorlunda konstruktion så det kan vara lite svårt att veta hur den ska sitta, men jag är säker på att man lär sig det ganska snabbt när man använder den. Och faktum är att det de första 6 månaderna inte finns någon anledning att ta loss adaptern, adaptern kan nämligen sitta kvar när man fäller ihop vagnen och viks då även in så att de inte sticker ut och gör chassit större. När du klickar i och ur babyskyddet kan du också välja om du vill låta adaptrarna för babyskyddet sitta kvar på vagnen eller i babyskyddet. Klickar du på de stora grå knapparna på adaptern (minnesknappar som stannar intryckta) så lossar adaptern från vagnen, men sitter kvar i babyskyddet och du kan låta adaptern sitta kvar i babyskyddet även när du klickar fast babyskyddet i basen. Och då är vagnen redo för att klicka i liggdelen direkt nästa gång du ska använda den.

DSC03715DSC03716DSC03717DSC03718

Maxi-Cosi Stella med Cabriofix babyskydd. Babyskyddet och liggdelen hamnar på en högre och betydligt bättre höjd än vad sittdelen gör. Trots att BeSafe och Cybex babyskydd har samma fästen som Maxi-Cosi passar de inte på Stellas adapter då den är för bred så att babyskyddet inte kommer ner tillräckligt långt för att ”fastna”. Det är alltså bara Maxi-Cosis egna babyskydd som funkar på Stella.

2015-11-19 14.45.40

Maxi-Cosi Stella med Maxi-Cosis ihopfällbara liggdel. Liggdelen är rymlig och mjuk. Den hamnar högt upp på en bra höjd. Suffletten har en extra solkeps och liggdelslocket har en bra kant som gör att liggdelen blir ombonad och skyddar bra. Liggdelslocket sitter fast med dragkedja och du kan bära liggdelen i suffletten. För att fälla ner suffletten måste du trycka in en knapp på vardera sida av suffletten, men de knapparna stannar intrycka så du kan trycka in en i taget och behöver bara en hand. Även de grå runda knapparna på liggdelsadaptern stannar intryckta och det använder du för att lossa liggdelen.

2015-11-19 14.39.23

Liggdelen kan även väldigt lätt bli helt platt. Det är ett handtag under liggdelen som du skjuter från ena sida av liggdelen till den andra för att göra liggdelen helt platt. Du kan inte fälla ihop vagnen med liggdelen på, men lägger du liggdelen ovanpå chassit blir det en riktigt kompakt liggvagn ihopfälld.

2015-11-19 14.43.36

Handtag

DSC03690DSC03692DSC03691DSC03693

Maxi-Cosi Stella har ställbart teleskophandtag som justeras genom att knäppa upp knappar på båda sidorna, ställa in handtaget på önskad höjd och sedan stänga knapparna igen. Det är inte direkt det snabbaste sättet att ändra handtagshöjden men fördelen är att det blir inget glapp i handtaget och handtaget är steglöst ställbart. Handtaget kan ställas in mellan 101 och 109 cm höjd. Jag som är 167 cm lång har hela tiden haft handtaget i lägsta läget, min bedömning är att handtaget fungerar bra även till längre personer. Handtaget är klätt med skumgummi. På insidan av handtaget finns små knappar som är till för att hänga skötväskan på och Maxi-Cosis egen skötväska har inbyggda öglor som passar på knapparna. Knapparna på handtaget är godkända för en vikt på 1,5 kg.

Varukorg

DSC03685DSC03686DSC03687DSC03688DSC036892015-11-17 16.44.35DSC03739

Maxi-Cosi Stella har en liten varukorg som det är svårt att få plats med större grejer i. Den mäter 41×37 cm och höjden är väldigt begränsad eftersom sittdelen är så låg. När sittdelen är bakåtvänd har man okej åtkomst framifrån och när sittdelen är framåtvänd har man okej åtkomst bakifrån. Men lägger man i en skötväska är varukorgen proppfull sedan och ska man handla med vagnen ryms en del men inte särskilt mycket. Det finns också en ficka bakom ryggstödet för förvaring av småsaker.

Broms

DSC03705DSC03706

Maxi-Cosi Stella har en fotbroms med en pedal som är lätt att fälla ner för att bromsa och fälla upp för att lossa bromsen.

Hjul

DSC03695DSC03694DSC03696DSC03697

Maxi-Cosi Stella har fyra hjul. De främre hjulen är svängbara men kan låsas genom att trycka ner en grå knapp ovanför hjulet. Hjulen är gjorda i PU, en plast som är tåligare än den vanliga EVA-plasten vilket gör att det inte fastnar sten i hjulen. Hjulen är dock hårda och inte mjuka som gummihjul. Bakhjulen är 24 cm i diameter (10 tum) och framhjulen är 20 centimeter i diameter (8 tum).

Fjädring

DSC03698

Maxi-Cosi Stella har bra fjädring i chassit med en fjäder som ger bra dämpning på ojämnt underlag. Dock har chassit inget direkt gung. Framhjulen har också lite fjädring med ett visst giv i hjulet.

Hopfällning

För att fälla ihop Maxi-Cosi Stella behöver du antingen vända sittdelen framåt eller ta loss sittdelen helt. Väljer du att fälla ihop vagnen med sittdelen på blir den större, men den låser sig ihopfälld, står själv och du har allt i ett paket.

Du vänder alltså sittdelen framåt först. Vagnen kan fällas ihop med bågen på och blir mest kompakt om fotstödet är i det mest infällda läget. Du viker fram ryggstödet mot sitsen och det gör du genom att lyfta på handtaget i ryggen samtidigt som du drar spärren åt ena sidan.

DSC03653DSC03654

Sedan tar du tag i knapparna på båda sidor av chassit och drar dem mot dig samtidigt som du viker handtaget framåt och sedan neråt.

DSC03655

Vagnen fäller då ihop sig och låser sig ihopfälld. Den kan stå själv i det läget.

DSC03657

Det röda är låset som håller den ihopfälld:

DSC03658

Ihopfälld med sittdelen framåtvänd blir Maxi-Cosi Stella 95x54x50 cm, både ganska lång och hög.

DSC03659

Du kan också välja att fälla vagnen i två delar och den blir då kompaktare. Efter att du fällt ihop chassit kan du trycka in en knapp på ett handtag ovanför varukorgen, chassit fälls då ihop ett steg till och blir mycket plattare, men detta kan du alltså bara göra när du tagit av sittdelen.

DSC03707DSC03708

Chassit blir då endast 74x54x28 cm ihopfällt. Men det kan inte stå själv och har heller ingen spärr som håller det ihopfällt. Hjulen är inte så lätta att klicka loss, det krävs tex. en penna eller skruvmejsel så att man kan trycka på små metallpiggar i chassit. Räkna därför inte med att kunna plocka av hjulen för att få vagnen mer kompakt annat än enstaka gånger.

DSC03709

Med sittdelen ovanpå blir vagnen 83x54x43 cm.

DSC03710

Körkänsla & Hanterbarhet

Maxi-Cosi Stella är lättrullad och riktigt lättsvängd när man har sittdelen bakåtvänd. Har man sittdelen framåtvänd är den snarare ganska trögsvängd. Även med sittdelen bakåtvänd i liggläge blir den mindre lättsvängd. Den har bra dämpning och är mjuk att köra på de flesta underlag. Hävkraften är helt okej när man har sittdelen bakåtvänd, även om handtaget är i lägsta läget. Vagnen känns stadig och stabil och den rullar bra över de flesta underlag. Den Stella jag har testat har skramlat och gjort ett vibrerande ljud ifrån sig hela tiden, dels skramlar den från knapparna på chassit som man använder för att fälla ihop vagnen och dels skramlar den från någonstans runt framhjulen, jag har inte kunnat lokalisera exakt var, det skulle kunna vara från knapparna för att låsa framhjulen. Detta skramlande pågår hela tiden när jag kör vagnen, förutom när jag kör den på helt plana golv inomhus. Detta ljud ska utredas hos Maxi-Cosi för att kolla om det bara är på denna vagn som har ljudet och vad det beror på.

Maxi-Cosi Stella är som sagt riktigt lättkörd när sittdelen är bakåtvänd i sittläge, vilket är det läge jag använt mest. Det gör att den är skön att köra runt i affärer med och att den är så smal gör att den tar sig fram fint även i trånga utrymmen. Hade den varit kortare hade den varit ännu smidigare, tex. är den lite för lång för att gå att vända i ett trångt utrymme.

2015-11-03 11.13.36

Maxi-Cosi Stella går fint att köra över gräsmattor, grusvägar och stigar med småstenar och ytor som är lite ojämna. I riktigt tuff terräng, på små stigar med stora stenar, går det att ta sig fram med låsta framhjul, men det blir ganska hoppigt. Detta är en vagn som fungerar i grov terräng om man går där någon gång ibland, men behöver man ta sig fram i grov terräng ofta och generellt går mycket på lite mer ojämnt underlag skulle jag rekommendera en vagn med större hjul. Jag tycker Maxi-Cosi Stella gör sig bäst på plana underlag, tex. asfalt, även om den fungerar på mer ojämnt underlag också.

2015-11-30 10b

Jag har åkt pendeltåg med Maxi-Cosi Stella ett par gånger. Den är ganska smidig att åka kollektivt med. Den är väldigt smal vilket är en fördel, men den hade gärna fått vara kortare så att den inte sticker ut så mycket när folk ska gå förbi. Den är 96 cm lång med handtaget i lägsta läget och liggläge blir den ytterligare lite längre. Det är ingen kort vagn direkt.

2015-11-03 13.46.52

Maxi-Cosi Stella blir stor och klumpig ihopfälld om du fäller den med sittdelen på. Dessutom väger den 13,4 kg så det är ingen lättviktare. I Vår Saab 9-5 måste man vända den med hjulen inåt om den ska få plats på längden när man har sittdelen på.

2015-10-24 08.53.24

Tar man av sittdelen och fäller den i två delar blir den betydligt kompaktare, men då har man det ständiga problemet var man ska göra av sittdelen medan man fäller ihop chassit. Ofta vill man inte lägga den på marken eftersom den blir blöt och smutsig. Men Stella är dock det smidigaste att fälla ihop den i två delar, särskilt om man har sittdelen bakåtvänd och ändå måste lossa den. Som ni ser tar den avsevärt mindre plats:

2015-11-15 09.55.28

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel ovanpå: 83x54x43 cm
Med sittdelen framåtvänd: 95x54x50 cm
Chassit med hjul: 74x54x28 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 96 cm
Längd med handtaget utfällt: 105 cm
Bredd: 54 cm
Hjulbas (Svängradie): 55 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 27 cm
Sitsens bredd: 26 cm
Fotstöd: 15/25 cm
Ligglängd: 92 cm
Höjd till sittytan: 46 cm

Vikt:

Chassi: 8,9 kg
Sittdel: 4,5 kg
Vagn med sittdel: 13,4 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: –

 

Tillbehör

Till Maxi-Cosi Stella ingår adaptrar till liggdel och babyskydd, de har jag beskrivit mer under rubriken Liggdel & Babyskydd. Det ingår även ett regnskydd i klarplast som har kardborre fästen för att det ska sitta bra på vagnen och förlängning med dragkedja för att passa sufflettens förlängning. Regnskyddet har också hål för vädring.

DSC03712DSC03713DSC03714

Det ingår även ett parasollclips om man vill köpa till ett parasoll till vagnen.

DSC03711

 

Sammanfattning & Betyg

Jag har svårt att ge en sammanfattning av Maxi-Cosi Stella då jag tycker att den både har några riktigt bra egenskaper och några dåliga egenskaper. Jag gillar att den har vändbar sittdel med plant liggläge, jag gillar bågens design, fjädringen är bra och jag gillar att den är lättkörd med sittdelen bakåtvänd. Jag gillar att liggdelen och babyskyddet kommer högt upp och de har många smarta funktioner med memoryknappar och ihopfällbar liggdel.

Samtidigt gillar jag inte att sittdelen är så låg, att fotstödet är kort och smalt, att varukorgen är liten och svåråtkomlig och att den är ganska bökig att fälla ihop.

Jag gillar de smarta egenskaperna Stella har som liggvagn och travelsystem men ska man använda den från födseln passar den enligt mig bäst som cityvagn på grund av de små hjulen. I mina ögon gör de små hjulen och den låga sittdelen att den mer påminner om en vändbar sulky men samtidigt är den i mitt tycke för krånglig att fälla ihop för att vara en smidig vändbar sulky.

Vill man dock ha en vagn med vändbar sittdel och helt plant liggläge och inte har något emot att ta av sittdelen när man ska fälla ihop vagnen kan detta absolut vara ett alternativ. Stella skulle också kunna vara ett lite rejälare travel system än de enklaste vagnarna eller en cityvagn som passar från födseln upp till 2-3 år.

Maxi-Cosi Stella finns i sammanlagt 11 olika färger, dock är inte alla tillgängliga på den svenska marknaden. Den kostar 5000 kronor som sittvagn och liggdelen kostar 2600 kronor. Maxi-Cosi Stella får 3 av 5 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

4 reaktion på “Recension av Maxi-Cosi Stella

  1. Emma Andersson

    Hej!
    Det här hör inte till denna vagn. Men du verkar ju ha så himla bra koll på vagnar och speciellt Kronan vagnar 🙂 så frågar här:

    Det är så att vi har en Duo från 2014 och tänkte köpa en Duo/s begagnad som enbart har liggdel och chassi – men nu till frågan. Funkar Duo 14 sittdel på ett Duo/s chassi från i år?

    Mvh Emma

    Svara
  2. Marie

    Hej! Jag har precis köpt en Maxi Cosi mura plus 4 (ej levererad än) Vad är det egentligen för skillnad på den och Stella? Vet du? Tack för svar!

    Med vänlig hälsning, Marie

    Svara
  3. Bea

    Hej, vet någon var någonstans går att köpa två par adaptrar till liggdelen Till Maxi-Cosi Stella ?
    Tacksam för svar.
    Beata

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.