Recension av Joolz Geo

Joolz_Geo_01

Märke: Joolz
Modell: Geo
Årsmodell: 2015
Färg: Parrot Blue

Joolz Geo är en vändbar sittvagn eller duovagn som även går att göra om till syskonvagn, jag har dock bara testat den som sittvagn till min son på 17 månader. Jag har testat Joolz Geo i ett samarbete med Jollyroom. Jag har kört Joolz Geo på många promenader, i affärer, åkt buss med den och packat den i bilen. Nu är det dags för min recension.

Sittdel

Joolz_Geo_04Joolz_Geo_05Joolz_Geo_06Joolz_Geo_07Joolz_Geo_10Joolz_Geo_11Joolz_Geo_12Joolz_Geo_14Joolz_Geo_16Joolz_Geo_15DSC02491bDSC02492b

Joolz Geo har en ergonomisk vändbar sittdel som är ställbar i tre olika lutningslägen. Det översta läget är riktigt upprätt och liggläget är helt horisontellt även om liggläget aldrig blir helt plant eftersom sittdelen är ergonomisk, dvs. skålad. Lägena på sittdelen justeras genom att trycka in en rund knapp på varje sida av sittdelsfästet, en lösning som inte är ovanlig men som jag inte är helt förtjust i eftersom det blir tungt att luta sittdelen när man har båda händerna upptagna med att trycka in knapparna. För att vända sittdelen trycker du in de fyrkantiga gråa knapparna på båda sidorna vid sittdelsfästet. Till en början tyckte jag att de knapparna var riktigt tröga och jag fick trycka in en sida i taget och använda båda tummarna för att orka trycka in dem. Nu när jag gjort det väldigt många gånger börjar det bli lite lättare och jag behöver inte ta i lika mycket men gör fortfarande en sida i taget. Även när sittdelen ska klickas i igen behöver man trycka till den ordentligt med kraft för att den ska gå i fästena ordentligt.

Bågen går lätt att knäppa loss på ena sidan och svänga undan. Bågen är klädd med leatherette som sitter tajt och snyggt och som klarar lillens bitattacker utan att det blir märken. Dock är jag inte riktigt förtjust i placeringen av bågen, den sitter väldigt högt och det har hänt att lillen slagit i ansiktet eller halsen i bågen när jag kört upp för någon kant eller över andra ojämnheter. Bågen hade också fyllt sin funktion bättre om den hade suttit lite längre ner då det är väldigt mycket plats mellan sits och båge.

Sittdelen är förvånansvärt rymlig, med en ligglängd på 97 cm ryms min 4-åring på 103 cm utan problem, hon ligger också hyfsat bekvämt i sittdelen. Hon har dock passerat maxvikten som ligger på 15 kg. Även lillen på 17 månader och drygt 80 cm sitter bra i vagnen, till honom kan jag dock sakna uppfällbart fotstöd.

Sele

Joolz_Geo_17Joolz_Geo_18

Joolz Geo har en fempunktssele som har ställbar höjd i två olika lägen. Axelbanden går att knäppa loss om man inte vill använda dem men de halkar ändå inte av utan man behöver trycka in spännet för att lossa axelbanden, en riktigt smart lösning. Selen har ställbar längd på alla delar. Det finns D-krokar i sitsen för att fästa extern sele eller sittdyna. Axelmuddarna fästs ihop med kardborre bakom ryggen så att de inte glider ner. Mudden som sitter runt spännet har en knapp så att den går att knäppa fast över spännet. Snyggt och smart för att förhindra att klåfingriga barn spänner upp spännet.

Sufflett

Joolz_Geo_21Joolz_Geo_22Joolz_Geo_23Joolz_Geo_24Joolz_Geo_09Joolz_Geo_25Joolz_Geo_192015-07-07 15.39.52

Joolz Geo har en sufflett som är ställbar i tre olika lägen och har en väldigt liten extra solkeps som går att fälla ut. I sittläget täcker suffletten bra, när man fäller ner sittdelen i liggläge och suffletten följer med bak blir dock suffletten lite för kort för min smak och jag har ibland använt en extra solkeps eller solskydd när lillen sovit i vagnen. Det finns också en extra solskärm med inbyggt UV-skydd som tillbehör till Geo, den rekommenderar jag verkligen för att göra suffletten lite längre. Baktill i suffletten finns en vädringsöppning som du öppnar genom att lossa på kardborren och vika fram det bakersta sufflettyget. Vädringsöppningen är också bra placerad för att använda som tittlucka när sittdelen är framåtvänd.

Fotstöd

Joolz_Geo_26Joolz_Geo_27

Joolz Geo har inte ställbart fotstöd utan ett fast fotstöd. Det är helt i tyg och har en extra skyddskant längst ner som barnet kan stödja fötterna på och som förhindrar att det värsta smutset åker ner i varukorgen.

Liggdel & Babyskydd

Det finns liggdel att köpa till Joolz Geo, jag har dock inte testat den. Joolz Geo går också att använda som syskonvagn eller tvillingvagn genom att placera ett barn i en extra sittdel eller liggdel där varukorgen brukar sitta.

Joolz-Geo-liggdel

Joolz-Geo-tandem

Det finns också adapter att köpa till Joolz Geo som gör att babyskydden Maxi-Cosi Pebble & Cabriofix, BeSafe iZi Go och Cybex Aton går att klicka fast på vagnen.

Joolz-Geo-Maxi-cosi

Handtag

Joolz_Geo_41Joolz_Geo_42Joolz_Geo_43Joolz_Geo_46

Joolz Geo har ställbart teleskophandtag som justeras genom att vrida på metallknappar på sidan av handtaget med tummarna, väldigt lätt att göra. Handtaget är klätt med leatherette med en snygg söm på insidan. det har också en skön något vinklad vinkel. Eftersom Joolz Geo även är en syskonvagn så är handtaget konstruerat så att det förutom att bli högre även blir en bra bit längre när det dras ut, i högsta läget hamnar det riktigt långt ut från vagnen vilket är en fördel om man är lång så att man inte sprakar i men också om man tex. vill använda ståbräda bakom vagnen. I lägsta läget skjuts handtaget in nära vagnen vilket är en fördel om man åker kollektivt med vagnen.

Handtaget kan justeras i sex olika lägen mellan 92-110 cm. Jag upplever vagnen som mer lättkörd ju längre upp man har handtaget och rekommenderar därför vagnen främst till långa föräldrar.

Varukorg

Joolz_Geo_29Joolz_Geo_28Joolz_Geo_30Joolz_Geo_32Joolz_Geo_33Joolz_Geo_34Joolz_Geo_35Joolz_Geo_272015-06-25 09.55.292015-06-25 09.55.382015-06-25 09.55.45

Joolz Geo har en annorlunda varukorg. För det första är den avtagbar och lossas lätt genom att klickas loss med handtagen på sidan. Den har också bärhandtag vilket gör att man lätt kan bära den med sig. Detta har jag tyckt varit en fördel dels om man har packat varukorgen full och ska packa vagnen i bilen, då kan man bara klicka loss varukorgen innan man fäller ihop vagnen. Vi har också använt det när vi lämnat vagnen och har då kunnat klicka loss varukorgen och burit med oss det som är i.

Varukorgen är riktigt stor med ett mått på 61×31 cm och har också en maxvikt på hela 10 kg. Men det finns några grejer som gör att jag ändå inte är helt nöjd med varukorgen. När sittdelen används bakåtvänd i sittläge (vilket är den position jag oftast använder) går fotstödet ner i varukorgen och delar av den samtidigt som det tar upp en hel del av platsen i varukorgen. Du får då ett läge där den främre delen av varukorgen är svåråtkomlig och den delen av varukorgen är väldigt grund så där är det svårt att packa större grejer. Längst bak i varukorgen är det inte mycket plats över och dessutom trillar det ner smuts från barnets skor ner i varukorgen. När vi skulle gå och bada sov lillen på vägen dit och sittdelen var därför i liggläge och vi rymde allt i varukorgen. På vägen hem var han dock vaken och vi tvingades vända sittdelen framåt för att få plats med allt i varukorgen. Detta problem hade lätt kunnat åtgärdas genom att göra fotstödet ställbart så att man kunde fälla upp det när man ville ha bättre åtkomst och mer utrymme i varukorgen. Slutsatsen är alltså att med sittdelen bakåtvänd i liggläge är varukorgen dålig och svåråtkomlig, med sittdelen i viloläge är den okej men med sittdelen i liggläge eller framåtvänd är varukorgen riktigt stor och rymlig. Med liggdelen på vagnen ser varukorgen också ganska svåråtkomlig ut.

Broms

Joolz_Geo_39Joolz_Geo_38

Joolz Geo har en vanlig pedalbroms av revolvertyp på sidan av bakaxeln. Den är både lätt att fälla ner och fälla upp.

Hjul

Joolz_Geo_36Joolz_Geo_37

Joolz Geo har lufthjul bak som är 30 cm i diameter (12 tum). Framhjulen är svängbara och låsbara EVA-hjul och har en diameter på 19 cm (7,5 tum). Framhjulen är riktigt enkla att låsa genom att trycka ner den går knappen ovanför hjulet och låses upp genom att trycka ner samma knapp igen.

Fjädring

Joolz_Geo_40Joolz_Geo_37

Joolz Geo har bra fjädring, den är både mjukt fjädrad i chassit och har riktigt bra framhjulsfjädring. Det ger ett skönt gung och framförallt så dämpar den väldigt bra när man går på ojämnt underlag, som grus tex.

Hopfällning

För att fälla ihop Joolz Geo ska handtaget vara i lägsta läget och sittdelen måste var vänd i framåtvänt läge. Som jag tidigare nämnde tycker jag det är lite trögt att trycka in knapparna för att vända sittdelen och att trycka dit sittdelen och det har faktiskt hänt att jag lämnat sittdelen framåt när vi kört korta sträckor eftersom jag inte orkar vända på den. Men när sittdelen väl är vänd framåt är det riktigt lätt att fälla ihop den. Man kan lämna småsaker i varukorgen för den hålls i samma läge så det kommer inte att trilla ur, men större saker går inte att ha i, då fälls inte vagnen ihop ordentligt.

Joolz_Geo_48

Du drar de grå knapparna på båda sidorna av handtaget mot dig och kan sedan vika ner handtaget så att vagnen fälls ihop.

Joolz_Geo_49

Framhjulen viks in under vagnen och vilar på hjulens plastdetaljer vilket borde leda till repor så småningom. Ihopfälld blir vagnen 97x60x51 cm.

Joolz_Geo_50

Man kan också klicka loss bågen lätt, men suffletten är lika hög som bågen så det gör ingen skillnad för yttermåtten.

Joolz_Geo_51

Vagnen har automatiskt lås ihopfälld. Man kan dra vagnen efter sig på bakhjulen genom att ta i handtaget som finns framtill på chassit.

Joolz_Geo_52

Körkänsla & Hanterbarhet

Joolz Geo är en ganska stor och rejäl vagn, den är stadig och något av det första som slår mig när jag kör vagnen är hur bra dämpad den är. Den har fjädring både i chassit och i framhjulen med en bra dämpning och ett skönt gung. Vagnen rullar bra men jag upplever den som lite tyngre att svänga, särskilt när sittdelen är i liggläge blir den tungsvängd. Sittdelen är placerad ganska högt upp med 57 cm från marken till sittytan, den är dock några centimeter lägre än Joolz Day. Höjden gör att man kommer närmre barnet och det är lättare att kommunicera och att kolla till barnet. Det går också att använda vagnen som matstol eftersom den år såpass hög att den hamnar i bra höjd till bordet.

2015-07-07 12.33.38

Hävkraften varierar såklart beroende på hur man har handtaget. Jag är 167 cm och har handtaget ett eller två hack upp och upplever då vagnen som tung att häva. Även min man på 184 cm har handtaget så eller ytterligare något hack upp och tycker också att den då är tung att häva. Har man dock handtaget i något av de högsta lägena blir vagnen både lättare att häva och mer lättsvängd, dessutom blir benutrymmet förstklassigt, en bra vagn till långa föräldrar alltså.

DSC02936

Joolz Geo fungerar helt okej att köra i affärer, den är 60 cm bred vilket är ganska genomsnittligt och den är inte så trög att svänga att det stör mig när jag kör på plant golv. Den kan vara lite trög att svänga med hand men med två händer går det utmärkt. Den är inte heller särskilt lång. För att vara en duovagn tycker jag den fungerar bra i affärer, även om det inte är den mest optimala shoppingvagnen.

DSC02515

Joolz Geo går riktigt bra på ojämnt underlag som gatsten, grusväg och ojämna gräsmattor. Den har en bra dämpning som gör att det inte blir så skumpigt. Även i riktigt tuff terräng som skogsstigar med mycket rötter och stenar tar den sig fram helt okej utan att det blir särskilt skumpigt. Däremot om det kommer något större hinder som en stor sten så tar det stopp eftersom framhjulen ändå är ganska små. Generellt ändå en bra vagn om man vill kunna ta sig fram nästan överallt utan att det blir skakigt.

2015-07-08 16.11.47

Jag har inte testat Joolz Geo i snö, jag kan dock tänka mig att den är helt okej i snö eftersom den har ganska stora hjul, lufthjul bak och smala hjul.

Jag har åkt buss med Joolz Geo flera gånger och tycker det fungerar bra. Vagnen är inte särskilt bred och handtaget går att fälla in långt så att det inte är i vägen. Vagnen står stadigt på bussen tack vare lufthjulen och att den är stabil. Jag hade dock önskat lite bättre hävkraft för att vara helt optimal så att det var lite lättare att komma på.

2015-06-25 10.03.422015-06-25 10b

För att fälla ihop Joolz Geo måste man vända sittdelen framåt och de knapparna är ganska tröga, men när det väl är gjort är vagnen lätt att fälla ihop. Framhjulen viker sig under vagnen men den står ändå med hjulen neråt och inga andra delar riskerar att bli smutsiga. Den har automatiskt lås ihopfälld som gör att man kan lyfta nästan var som helst. Vagnen väger 14 kg som sittvagn, det gör att det inte är någon lättviktare och jag tycker den är ganska tung att lyfta in i bilen. Jag har dock kört många lättviktare senaste tiden och jämför nog mycket med dem. Det är ingen jättetung vagn, men den är inte särskilt lätt heller. Den tar ändå ganska stor plats ihopfälld, men ryms bra i vår Saab 9-5 på längden.

2015-06-19 16.25.40

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 97x60x51 cm
Chassit med hjul: 91x60x30 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 84 cm
Längd med handtaget utfällt: 101 cm
Bredd: 60 cm
Hjulbas (Svängradie): 54 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 58 cm
Ryggstöd: 53 cm
Sitsens djup: 22 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 23 cm
Ligglängd: 97 cm
Höjd till sittytan: 57 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 13,9 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Joolz Geo, det finns dock många tillbehör att köpa till, som adapter för babyskydd, skötväska, regnskydd, myggnät, UV-skydd, åkpåse, ståbräda och parasoll.

 

Sammanfattning & Betyg

Joolz Geo går att köpa som sittvagn, duovagn, syskonvagn eller tvillingvagn till olika kostnader. Jag har den som sittvagn och den kostar då ca 8500 kronor, som duovagn, dvs. med liggdel kostar den ca 10 000 kronor. Geo finns i fem olika färger, denna heter Parrot Blue men det finns även Lobster Red, Turtle Green, Elephant Grey och Hippo Anthracite. Vagnen kan bland annat köpas hos Jollyroom.

Joolz Geo är en allroundvagn som fungerar bra i de flesta avseenden, både i affärer, i tuffare terräng, att åka kollektivt med och att packa i bilen. Att den går att göra om till syskonvagn är ett plus även om jag inte har möjlighet att bedöma hur den fungerar som syskonvagn. Sittdelen är rymlig och vagnen går att använda från födseln och långt upp i ålder, maxvikten på 15 kg begränsar dock litegrann. Jag rekommenderar Joolz Geo särskilt till långa föräldrar då handtaget är högt och långt ut från vagnen och sittdelen också är ganska hög.

De största nackdelarna med Joolz Geo tycker jag är att den är lite tung att svänga och häva och att fotstödet delar av och tar upp plats i varukorgen när sittdelen är bakåtvänd i sittläge. Suffletten är lite för kort och bågen är väldigt högt placerad.

Jag har valt att ge Joolz Geo fyra av fem i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

11 reaktion på “Recension av Joolz Geo

  1. Stina

    Hej,

    Tack för en toppenblogg. Jag skulle önska att du kunde ge mig ett tips om en bra barnvagn för oss.

    Jag önskar en sittvagn som är smidig att fälla i hop i ett styck med sitsen bakåtvänd och lufthjul som klarar snö är ett krav då vi bor på landet i Norrland. Framhjulen ska vara rörliga men kunna låsas. Gärna med ergonomisk sittdel och en sufflett som kan fällas ut ordentligt. Fullt ryggläge då vår son endast är 6 månader.

    Alternativet är att ha två vagnar. En nätt sittvagn för stadskörning, smidigt att fälla ihop med lätt vikt och en mer rejäl vagn för promenader i tuff terräng. Bägge ska fortfarande ha fullt ryggläge och vara bakåtvända. Kan du snälla ge mig något bra tips? I dagsläget har i en Bugaboo Donkey.

    Med vänlig hälsning,
    Stina

    Svara
  2. Nathalie

    Hej!

    Jag undrar om du kan tipsa om ngn bra sulky alternativt en liten sittvagn där man kan ha barnet vänt mot sig. Har en Emmaljunga citycross idag, men känner att den är rätt klumpig att ha med i bilen om man ska iväg och handla. Eftersom det är en extravagn jag är ute efter, så vore det bra om den inte sticker iväg i pris. Tack på förhand.

    Svara
  3. Cecilia

    Tack!! Skrev på din cybex priam recension att vi velade mellan joolz geo och priam. Nu när du recenserat båda. Vilken är bäst?
    Mvh Cecilia

    Svara
  4. Kristina

    Hej! Jag letar efter en sittvagn, jag har mitt första barn som är tre månader och vill snart köpa en sittvagn som passar mina behov. När jag söker på olika vagnar kommer jag alltid in på din blogg och den är så himla bra, tack för det!! Så jag undrar om du kan hjälpa mig med detta, du som är expert:) Letar efter en sittvagn där barnet sitter högt upp, vändbar sittdel, kunna fällas ner till helt liggläge, ställbart handtag (gärna knäleds handtag), punkteringsfria hjul, fyra hjul, lätt & smidig att fälla ihop, sufflett som man kan fälla ut långt och skydda mot solen. Några förslag? Har tänkt på brio smile men har hört lite om hjulen att man får pumpa, och jag vill helst ha så jag slipper det, alltså punkterings fria hjul! Sen tittade jag på Graco Evo XT men där läste jag att den skramlade mycket? Vill ha en vagn som ändå går att köra lite vi ojämnt underlag.

    Svara
  5. Cecilia

    Hej! Jag behöver hjälp i barnvagnsdjungeln. Vi får barn i november/december. Det jag söker är en smidig vagn med fyra hjul, svängbara fram. Ska kunnas köras i de flesta terränger även snömod. Vändbar sittdel och bra suflett som skyddar mot sol. Bra och lätt att häva. Och sist men inte minst en ordentlig varukorg.
    Har du tips?
    Kram

    Svara
  6. caroline

    hej hej! försöker hitta en joolz geo duo, begagnat. men verkar inte vara så många som använder den…
    kanske konstigt fråga: men skulle DU vilja sälja din? Eller kanske fortfarande används?
    vår hiss är bara 69 cm. och har nu joolz day som vi älskar.

    MVH
    Caroline

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.