Minirecension av North 13.5 Speeder cykelvagn

DSC02852

Märke: North 13.5
Modell: Speeder
Årsmodell: 2015
Färg: Blue

Jag har testat North 13.5 Speeder i ett samarbete med Jollyroom. Vagnen är en multifunktionell vagn som går att använda som cykelvagn eller joggingvagn till ett eller två barn. Det finns också ett svängbart promenadhjul att köpa till som jag dock inte testat. Jag har främst använt vagnen som cykelvagn till två barn, men även testat att promenera med den.

Sittdel & Sele

DSC02853DSC02865DSC02867DSC02866DSC02869DSC02620bDSC02868

North 13.5 Speeder har en gemensam sits för båda barnen. Sitsen är plan och ganska hård medan ryggen är ganska bakåtlutad och lite mjukare. Det finns bara ett fast läge på ryggstödet och det finns inget liggläge, det är väldigt ovanligt med liggläge på cykelvagnar. Det finns ingen öppning för barnens hjälmar upptill vilket har gjort att deras huvuden trycks framåt och framförallt lillen på 17 månader har sett ut att sitta ganska obekvämt. För att ge lite mer plats har jag valt att ta bort huvudkuddarna när vi cyklat med vagnen, de sitter med kardborre. Det är gott om utrymme på bredden inuti vagnen, hela 60 cm vilket motsvarar två “vanliga” sittdelar i bredd. Det är även gott om plats på höjden för ett stort barn med en invändig höjd från sittytan på 62 cm. Sitsen är 25 cm djup. Däremot upplever jag utrymmet för ben och fötter som ganska begränsat vilket gör att min 4-åring på 103 cm för böja mycket på benen och det gör även att hennes ben gärna viker ut sig mot sidan.

Selen är rejält och mjukt vadderad, den är också ställbar i höjd. Spännet liknar mycket ett bilstolsspänne och känns rejält, men det går att knäppa i en sida i taget vilket jag tycker är positivt. Det går också att göra om selen så att det passar ett barn som är placerat i mitten, så att det blir jämn balans om bara ett barn ska åka.

Överdrag & fönster

DSC02861

DSC02862DSC02863DSC02864DSC028572015-06-28 15b

Vagnen har många olika öppningsbara fönster och tittluckor. Överst finns en lucka i plast som kan täckas för eller öppnas upp så att man ser barnen bättre när man promenerar eller springer med vagnen. Framtill finns en lucka  i två olika lager, först en palstruta som går att öppna upp och sedan ett myggnät som går att använda för sig. Det går också att öppna upp helt och hållet framtill om man vill ha det helt öppet. Baktill finns en vädringslucka med nät som kan öppnas upp för bättre ventilation. På sidorna finns också fönster så att barnen kan se ut bättre. Alla plastade fönster är i lite mörkare plast så jag skulle gissa att det är visst UV-skydd i plasten.

Handtag

DSC02854DSC02855

North 13.5 Speeder har ställbart knäledshandtag som är ställbart i många olika lägen mellan 69-110 cm. Handtaget skruvas fast på vagnen och sitter ihop med jogginghjulet framtill med bromsvajern. Antingen får man alltså skruva loss handtaget när man ska cykla med vagnen, eller så får man lossa bromsvajern om man vill att handtaget ska sitta kvar. Handtaget är klätt med skum och skönt att hålla i.

Liggdel & Babyskydd

Det går inte att använda vagnen från födseln utan först när barnet kan sitta upp. Jogging och cykling brukar man rekommendera tidigast från 8 månaders ålder.

Varukorg

DSC02856DSC028582015-07-03 13.53.06

Baktill på vagnen finns en stor förvaringsficka för alla prylar man behöver ha med sig. Det finns också två fickor baktill för småsaker. Det är helt okej förvaringsutrymme men jag hade önskat att öppningen inte var så smal så att större grejer rymdes. Det blev minst sagt fullt när vi skulle få i vår badkasse i fickan när vi skulle cykla och bada.

Broms, hjul & fjädring

DSC02859DSC02860

North 13.5 Speeder har lufthjul, bakhjulen är 50 cm i diameter (20 tum) och jogginghjulet är 30 cm i diameter (12 tum). Framhjulet är endast fast, det är inte svängbart, men det finns ett svängbart framhjul att köpa till för 399 kronor.

Fjädringen är riktigt bra, vagnen har ordentliga fjädrar ovanför bakhjulen som dämpar mjukt. Jag upplevde de dock nästan som lite för mjuka, när båda barnen satt i vagnen så gjorde endast deras vikt att fjädern trycktes ner en bit. Då väger de ändå ca 11 kg mindre än max viktkapacitet. Men fjädringen är väldigt bra när man tex. cyklar nerför eller uppför trottoarkanter, då det hade blivit väldigt skumpigt annars.

North 13.5 Speeder har handbroms när den används som joggingvagn. Handbromsen kan man använda för att bromsa i nerförsbackar, det är faktiskt väldigt användbart för den blir tung och svårhanterlig annars. Det går också att låsa bromsen i låst läge så du får någon form av parkeringsbroms. Det ingår också två röda remmar som är till för att dra runt ekrarna i hjulen för att ha som en mer permanent parkeringsbroms.

Funktioner för cykelvagn och joggingvagn

När du använder den som cykelvagn har du ett litet fäste som du skruvar fast i cykeln genom att lossa vänstra hjulmuttern, sätta dit fästet och sedan skruva tillbaka hjulmuttern igen. Fästet kan man sedan låta sitta kvar hela tiden och man man köpa till ett extra fäste för 149 kronor man man vill använda den på flera olika cyklar.

Du fäster sedan cykelarmen i fästet med hjälp av en sprint. Det finns också en extra säkerhetsrem som ska träs runt cykeln och fästas i en hake.

DSC02618

För att omvandla vagnen från cykelvagn till joggingvagn behöver du ta bort cykelarmen. För att ta bort cykelarmen behöver du skruva upp en skruv och lossa säkerhetssprinten. Det är lättast att göra om man ställer vagnen på högkant.

DSC02849

Jogginghjulet fästs i mitten framtill genom att skruva in en skruv.

DSC02850

Handtaget fäster du genom att skruva fast det med två skruvar på ramen baktill. Se till så att bromsvajern inte hänger ut och fastnar i något. Det är en hel del skruvande när man ska göra om vagnen och visst tar det en liten stund när det ska skruvas, skruvas och skruvas.

DSC02851

Hopfällning

För att fälla ihop vagnen drar du i de två svarta plastringarna bak vid förvaringskorgen, och viker sedan handtaget framåt mot framhjulet.

DSC02872

Med alla hjul kvar blir vagnen extremt stor och jag kan nästan lova att den inte går in i någon vanlig bil.

DSC02870

För att få den kompakt måste man lossa bakhjulen vilket är lätt gjort genom att trycka in i mitten av hjulet.

DSC02871

Även framhjulet behöver man skruva loss om vagnen inte ska bli väldigt lång. När man tagit av alla hjul blir vagnen 90x70x35 cm. Om man jobbar lite på det kan man alltså få den ganska kompakt.

DSC02935

Har man den som cykelvagn behöver man också lossa bakhjulen och cykelarmen för att få den någorlunda kompakt ihopfälld.

När man fäller upp vagnen igen är det viktigt att trycka till på det röret som sticker upp på bilden, så att det blir rakt och vagnen spärras i uppfällt läge.

DSC02873

Körkänsla & Hanterbarhet

Det första jag måste säga är att North 13.5 Speeder är en riktigt stor vagn, jag skulle till och med vilja kalla den enorm. Med jogginghjulet på är den hela 165 cm lång och 84 cm bred. Utan att överdriva är den lika lång som två mindre vagnar tillsammans. Det beror delvis på att bakhjulen sitter långt bak vilket gör både att vagnen blir lång och att den är tung att få upp på bakhjulen. Bredden som ligger på 84 cm har också ställt till problem i alla fall för oss. Eftersom en standarddörr är 79 cm i öppningen går denna vagn inte in genom några standarddörrar. Inte ens i vår extra breda förrådsdörr gick vagnen in utan vi fick ta av ena bakhjulet varje gång. Eftersom vagnen är så stor är det riktigt bökigt att få in den i förrådet med bara ett bakhjul på. Jag vet att det även finns cykelvagnar som är betydligt mindre och smidigare, både kortare och smalare, dock får man kanske gå upp lite i pris, eller köpa en enklare modell med förre funktioner om man vill ha någon som är mindre. Å andra sidan en av fördelarna med att den är så stor är att den även är rymlig för barnen, bredden på 60 cm invändigt imponerar.

2015-06-28 16.09.19

Jag har aldrig joggat med vagnen men jag har gått en promenad med jogginghjulet och med båda barnen i vagnen. Barnen väger sammanlagt ca 29 kg och med dem i är det väldigt, väldigt tungt att häva vagnen på bakhjulen när man ska svänga. Jag får i princip hänga mig med min tyngd på handtaget för att jag ska lyckas häva den. Kör man alltså bara rakt fram går det bra, för vagnen rullar lätt, men ska man svänga blir det tungt. Jag vet inte alls hur man ska kunna jogga med vagnen med två barn i, man kommer behöva stanna varje gång man ska svänga vagnen. Med bara lillen på ca 11 kg i vagnen är den dock betydligt lättare att köra och går då att häva utan större problem. Kort sagt, ska man promenera med vagnen rekommenderar jag verkligen det svängbara framhjulet som finns som tillbehör.

2015-06-28 15.53.32

Detta är den första cykelvagnen jag testar och att cykla med cykelvagn är alltså en ny upplevelse för mig. Jag tyckte att det gick väldigt bra när det var plant, jag upplevde inte alls att det blev särskilt mycket tyngre att cykla. Däremot så fort det börjar luta lite uppför tappar man farten väldigt fort och det blir väldigt tungt. När man cyklar upplever jag inte alls vagnen som klumpig och stor på samma sätt, det spelar helt enkelt inte lika stor roll när man cyklar eftersom cykelbanor brukar vara ganska rymliga. Som jag tidigare nämnde är dämpningen riktigt bra och det är en stor fördel när man cyklar med vagnen. Det blir lätt skumpigt vid ojämnheter och trottoarkanter annars. Som cykelvagn tycker jag alltså att den fungerar bra, om man har tillräckligt stort utrymme att förvara den på vill säga.

DSC02634

Barnen har verkligen uppskattat cykelvagnen och tyckte att det varit roligt att åka i den. Särskilt i nedförsbackarna när man får lite fart eller när det guppar lite har barnen tyckt det varit väldigt roligt och tjoat i cykelvagnen bakom, nästan som Liseberg. Cykelvagnen möjliggör att man kan cykla lite längre sträckor med små barn som är för små för att cykla själva och man kan göra trevliga cykelutflykter hela familjen och komma betydligt längre än vad man gör när man går.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Utan hjul: 90x70x35 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 148 cm
Längd med handtaget utfällt: 165 cm
Bredd: 84 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 62 cm
Sitsens djup: 25 cm
Sitsens bredd: 60 cm
Fotstöd: 15 cm

Vikt:

Som joggingvagn: 15 kg
Som cykelvagn (inklusive handtag): 14,4 kg

Maxvikt: 20+20 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till North 13.5 Speeder. Att köpa till finns regnskydd, svängbart framhjul och extra cykelfäste om man vill använda den på två olika cyklar.

 

Sammanfattning & Betyg

North 13.5 Speeder är en cykelvagn och joggingvagn som säljs av Jollyroom. Den finns i blått och rött och kostar ca 4000 kronor.

North 13.5 Speeder är en bra cykelvagn med gott om plats för barnen och mjuk och skön dämpning. Förvaringsutrymme finns även om det kunde varit större. Att den går att omvandla till joggingvagn är ett plus även om jag tyckte den var för tung att köra så och i sådana fall rekommenderar det svängbara framhjulet som finns som tillbehör. Det fungerar nog bra om man ska gå promenader, räkna dock inte med att kunna köra vagnen i affärer eller områden med mycket folk då den är väldigt stor.

Jag tycker North 13.5 Speeder fungerar bra som cykelvagn och rekommenderar den för det användningsområdet om man har plats att förvara den.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

4 thoughts on “Minirecension av North 13.5 Speeder cykelvagn

 1. Sana Nilsson

  Om du får en möjlighet så prov Nordic Cab. Backdäck är justerbar vilket går så att man kan ändra hur mycket kraft behövs för att häva. Sittytans position är justerbar, minska benutrymme för att få mer bagage bakom barnen. Det finns möjlighet att göra den som liggvagn och man kan ta ut alla sittdelar och gör som cykelkärra. Dock vagnen är lite för liten för två barn och lite för kort för att två barn ska sova bekväm.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag har köpt en Babyjogger POD nu, otrolgit smidig och jag är väldigt nöjd hittils. Hade gärna testat Nordic Cab iofs.

   Svara
 2. Andreou Georgios

  Tragic service from Jollyroom.se, it’s better to buy something more expensive from a store or a well-known firm. It’s impossible to find an extra front wheel although shown on the site. It was a very bad choise.

  Svara
 3. Pingback: TEST: North 13.5 Roadster+ Cykelvagn (Recension & Omdöme) - Köpabästa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.