Recension av Crescent Compact 360 XT Air

DSC04035

Märke: Crescent
Modell: Compact 360 XT Air
Årsmodell: 2015
Färg: Desert Sand

Crescent Compact 360 XT Air är en traditionell sulky med svängbara framhjul och lufthjul. Den är endast framåtvänd. Jag har främst använt din till min 2-åriga son. Jag har använt den i min vardag i en månad och främst kört den till förskolan men även på olika utflykter och på promenader. Nu är det dags för min recension av vagnen.

Sittdel

DSC04038DSC04040DSC04041DSC04044DSC04039DSC04046DSC040492015-11-14 15bDSC04673bDSC04671bDSC04672b

Crescent Compact 360 XT Air har en fast framåtvänd sittdel. Ryggen kan fällas i tre olika lägen och det gör du genom att dra i en spak på baksidan av ryggstödet. Sittläget är helt upprätt, sedan finns ett viloläge och ett liggläge som dock inte är helt plant. Det är lätt att fälla upp och ner ryggen tack vare handtaget. Sittläget är alltså helt upprätt och sittytan plan vilket gör att min son sitter väldigt bra och upprätt i vagnen. Han gillar också att axelbanden går att knäppa loss från selen så att han får sitta mer självständigt.

Crescent Compact 360 XT Air har en fast båge som inte går att ta loss eller svänga undan. Det är förhållandevis gott om plats upp till bågen, men grenbandet är ganska brett vilket gör att jag upplever det som ganska tajt att få igenom barnets fötter och det har hänt vid flera tillfällen att min sons skor har trillat av när jag lyft upp honom ur vagnen.

Sittdelen är rymlig och framförallt är ryggen väldigt hög. Det är också gott om plats upp till suffletten. Dock är fotstödet ganska kort och när min 4,5-åring provsitter vagnen är det svårt för henne att få plats med benen. Om hon ska få plats med fötterna på fotstödet  när hon har skor på sig måste hon pressa knäna mot bågen. Min fyraåring är inte särskilt stor, hon är 107 cm lång och väger ca 18 kg. Maxvikt i vagnen är hela 25 kg så för den saken skulle hon kunna åka i vagnen länge till. Ryggen är som sagt hög vilket ger gott om plats för lite större barn att sova i vagnen, dessutom har vagnen uppfällbart fotstöd, fint vadderar sittdel och ganska bra sufflett så den ger god sovkomfort. Min son på snart 2 år som är 89 cm lång och väger 12,5 kg har gott om utrymme i vagnen och har mycket utrymme kvar, särskilt på ryggstödet.

Sele

DSC04048DSC04047

Crescent Compact 360 XT Air har en fempunktssele med ställbar höjd i två olika lägen. Det går att ställa in längden på alla remmar, dock upplever jag grenbandet som väldigt långt. Axelbanden kan lätt kopplas bort från selen om en endast vill använda grenband och midjeband, något som vi använt flitigt. Det ingår även axelmuddar med vagnen, som jag missat att sätta tillbaka på bilderna här.

Sufflett

DSC04050DSC04051DSC04052DSC04042DSC04043DSC04053

Suffletten är ganska kort i sitt ursprungsläge, men det finns en förlängning som öppnas upp med dragkedja och då kommer ett vädringsnät fram. Under sommarmånaderna är det bra med ett vädringsnät som ger extra ventilation i vagnen, men under stora delar av året har vi blåsigt och kallt här i Sverige och då hade jag hellre sett en förlängning i tyg. Med förlängningen utfälld täcker suffletten helt okej. Det finns ingen tittlucka, vädringsförlängningen kan användas som tittlucka om vädret tillåter.

Fotstöd

DSC04054DSC04055DSC04056DSC04058

Crescent Compact 360 XT Air har ett fotstöd som är ställbart i tre olika lägen. För att fälla upp eller ner det trycker du in fotstödet mot vagnen och drar sedan ut det i det läge du vill att det ska stanna. Fotstödet är i metall (med en klädsel utanpå) och även fotstödets fäste är helt i metall vilket gör att det är tåligt. Det håller till exempel för att barnet klättrar på det, även om det inte direkt rekommenderas att det sker regelbundet.

Liggdel & Babyskydd

Det finns ingen liggdel och inga babyskyddsadaptrar till Crescent Compact 360 XT Air. Den har inte helt plant liggläge vilket gör att den rekommenderas först från 6 månader. Min rekommendation är dock att vända barnet framåtvänt tidigast vid 12-18 månaders ålder.

Handtag

DSC04059DSC04060DSC04061DSC04062DSC04063

Crescent Compact 360 XT Airs handtag är ett knäledshandtag som justeras genom att trycka in knappar på insidan av knäleden. Det är ställbart i många olika lägen och kan justeras mellan 67 och 111 cm. Handtaget är ganska högt i ursprungsläget och min bedömning är att det fungerar bra även till långa personer. Handtaget är klätt med leatherettedetaljer som sitter med dragkedja. Jag tycker att leatherettedetaljerna sitter sådär, de vrider sig lite och sitter inte så tajt, jag har sett betydligt tajtare och snyggare, även på vagnar där de också sitter med dragkedja. Fördelen med att de har dragkedja är att du kan ta av dem om du inte vill ha dem, under finns vanligt skumhandtag, och du kan lätta byta ut dem om det skulle bli märken i.

Varukorg

DSC04066DSC04064DSC04065DSC040672015-12-14 11.42.19

Crescent Compact 360 XT Air har en varukorg i tyg som inte är så stor men ganska djup. Den är 37×30 cm, så det är en helt okej storlek för att vara sulky. Varukorgen har en maxvikt på 5 kg. Den rymmer en liten kompletteringshandling eller en skötväska, men inte så mycket mer.

Broms

DSC04074DSC04075

Crescent Compact 360 XT Air har en traditionell kugghjulsbroms med en båge som trycks ner för att bromsa och lyfts upp för att lossa bromsen. Den kan vara lite trög både att fälla ner och lyfta upp och jag behöver trycka till den lite när jag fäller ner den för att se så att den gått i ordentligt.

Hjul

DSC04070DSC04071DSC04068DSC04069

Crescent Compact 360 XT Air har riktiga pumpbara lufthjul både fram och bak. Bakhjulen är 9 tum (23 cm) och framhjulen är 8 tum (20 cm). Framhjulen är svängbara och låsbara, de låses genom att skjuta en knapp åt sidan. Både framhjul och bakhjul är enkelt avtagbara genom att trycka in en knapp. Lufthjulen är tåliga, det fastnar ingen sten i och det fastnar ingen snö på. De är mjuka och dämpar bra.

Fjädring

DSC04072DSC04073

Crescent Compact 360 XT Air har fjädring både i framhjulen och bakhjulen och riktigt bra dämpning. Den har ett skönt gung, särskilt när den är i liggläge.

Hopfällning

Crescent Compact 360 XT Air medellätt att fälla ihop. Det är inte krångligt men det är några moment.

Du kan välja om du vill att ryggstödet ska vikas framåt eller fällas ner i liggläge när du fäller ihop vagnen. Jag brukar alltid vika fram det för jag tycker det är enklast och vagnen blir kortare då.

DSC04076

Sedan tar du tag i de runda handtagen på båda sidor av vagnen och drar de mot dig.

DSC04077

På högersidan av vagnen finns en spärr som måste lyftas upp innan vagnen kan fällas ihop.

DSC04078

Sedan viker du fram hela vagnen och viker ner handtaget mot vagnen. Om inte framhjulen är låsta vill de ofta peka framåt när du fällt ihop vagnen, och då blir vagnen 100x54x43 cm ihopfälld. Med framhjulen bakåt blir vagnen 92x54x47 cm ihopfälld. Det är ingen särskilt liten vagn ihopfälld.

DSC04080

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag tycker Crescent Compact 360 XT Air är riktigt skön att köra. Den rullar bra, svänger lätt och den har ett skönt gung med bra dämpning. Det är en skön vagn att gå promenader med. Särskilt när barnet ligger ner i liggläget blir den extra lättsvängd och både hävkraften och dämpningen blir också bättre, men även i sittläge är vagnen lättkörd. Hävkraften är också ganska bra. Tack vare lufthjul som ger bra dämpning och som det inte fastnar sten i, rullar vagnen ljudlöst. Jag vet att andra haft problem med knarr från sina Compact XT Air men det går att reklamera och det finns en lösning på det. Min är helt knarrfri. Crescent Compact 360 XT Air är en traditionell rejäl sulky som känns stadig och ombonad för barnet och med god sovkomfort.

Vagnen är smal, bara 53,5 cm bred men ganska lång, 105 cm med handtaget utfällt. Den är ändå smidig att gå i trånga utrymmen med, mycket tack vare sin smalhet. Den är också lättsvängd och går lätt att köra med en hand vilket är en fördel om en går i affärer.

2015-12-14 10b2

Jag har kört Crescent Compact 360 XT Air i skogen, på skogsstig med mycket stenar och ojämnt underlag och med låsta framhjul tar den sig fram ganska bra. Det är ingen vagn som jag skulle vilja gå långpromenader i skogen med varje dag, men det går bra att ta sig fram utan att det blir allt för skumpigt och det kan vara en bra vagn om du vill ha en som tar sig fram överallt men som främst används på lite planare underlag. Gräs, grus och liknande underlag klarar Compact 360 XT Air utan några problem.

2015-12-14 10b

På grund av en snöfattig vinter har jag ännu inte kunnat testa Crescent Compact 360 XT Air i snö, men tack vare ganska stora lufthjul tror jag inte att det skulle vara några problem alls att köra den i några centimeters snö.

Det blir allt mer sällan jag åker kollektivt med barnvagn nu för tiden, så jag tror faktiskt inte att jag gjort det med Compact, men min bedömning är ändå att den bör vara helt okej att åka kollektivt med, den blir inte särskilt stor om en fäller in handtaget, utan är ganska kompakt.

2015-11-24 13.12.02

Desto fler gånger har jag packat in Crescent Compact 360 XT Air i bilen. Det är inte den lättaste vagnen att fälla ihop, det är inte en vagn som blir särskilt kompakt ihopfälld, den har inget lås som håller den ihopfälld och den väger ganska mycket, 13,5 kg. Det är alltså inte den smidigaste vagnen att lasta i bilen, med detta sagt ska jag ändå säga att den är smidigare än tex. många duovagnar. Men det är ingen optimal bilvagn som du frågar mig. I vår bil, en Saab 9-5, måste vi ställa in den med bakhjulen inåt om den ska få plats på längden och då tar den upp ganska mycket plats på bredden också.

2015-11-14 15.55.28

Jag har använt Crescent Compact 360 XT Air med ståbrädan BuggyBoard Maxi, både med och utan pall och tycker de fungerar väldigt bra tillsammans. Du kan läsa mer om det här.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med framhjulen framåt: 100x54x43 cm
Med framhjulen bakåt: 92x54x47 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 85 cm
Längd med handtaget utfällt: 105 cm
Bredd: 53,5 cm
Hjulbas (Svängradie): 52 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 63 cm
Ryggstöd: 54 cm
Sitsens djup: 25 cm
Sitsens bredd: 29 cm
Fotstöd: 23 cm
Ligglängd: 100 cm
Höjd till sittytan: 43 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 13,5 kg

Maxvikt: 25 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Crescent Compact 360 XT Air. Inte heller finns särskilt många tillbehör att köpa till, det finns en skötväska i matchande färg och ett universellt regnskydd från Crescent.

 

Sammanfattning & Betyg

Crescent Compact 360 XT Air är en traditionell sulky med bra sittläge och god sovkomfort med ett uppfällbart fotstöd. Vagnen är skön att köra, den både rullar bra, svänger lätt och har en skön dämpning. De stora lufthjulen gör att vagnen kan ta sig fram på de allra flesta underlagen.

Nackdelar med vagnen är att den är lite tung och klumpig att lyfta in i bilen och att fotstödet är lite kort i förhållande till den rymliga sittdelen och maxvikten. Jag hade hellre sett en förlängning i tyg än en med vädring, för att bättre skydda från väder och vind.

Crescent Compact 360 XT Air är en bra sulky om du söker en rejäl som klarar många olika underlag och väder men ändå är smidig att gå på stan med. Den är bra till större barn eftersom maxvikten är hög och den är ganska rymlig. Det är ett bra val av vagn om du prioriterar barnets sovkomfort högt. Den säljs till ett rimligt pris med tanke på vad du får. Det är dock inte en optimal vagn om du åker mycket bil och vill ha något som är smidigt att lasta i bilen.

Crescent Compact 360 Air av årsmodell 2016 kommer till butikerna i februari, den kommer att kosta 3000 kronor, förutom den gråmelerade som kommer att kosta 3500 kronor.

Jag har valt att ge Crescent Compact 360 XT Air 4 av 5 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

13 reaktion på “Recension av Crescent Compact 360 XT Air

  1. Nygårds Helle Jonsson

    Fotstödet på den med fyra fasta är längre, jag frågade på en mässa varför de valt att ha olika längd på fotstöden och den jag frågade sa att det var designen att 360 såg konstig ut med det långa fotstödet.

    Svara
  2. Mia

    I ditt förra inlägg om denna vagn när den kom ut skrev du att maxvikten va 20kg. Nu skrev du 25? Vilken stämmer? (Nyfiken mamma med denna gråa) ?

    Svara
  3. Elin

    Hej! Jag har lite små frågor om Baby Jogger City Mini Zip.

    x Vet du om det kommer någon ny variant i år? Eller varför säljs den till så bra pris just nu?

    x Visst kan man lita på att man köper en vagn med den uppdaterade bromsen om man köper på tex Jollyroom?

    x Funkar det att ha sittdyna i den? Eller blir det svårt att fälla ihop den då?

    Tack på förhand! 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, alla som säljs nu har den nya bromsen. Den slutade i princip säljas helt innan den nya bromsen kom så jag tror ingen har kvar med den gamla bromsen. Jag tycker det funkar bra med sittdyna om man tar in handen bakom dynan när man ska fälla ihop vagnen. Vad jag vet kommer ingen ny version.

      Svara
  4. Susanne

    Hej! Tycker din är till så himla bra hjälp och jag har en fråga jag hoppas att jag kan få klarhet i. Min son på 2,5 år är i stort behov av ny sulky då han är alldeles för lång för sin gamla graco evo. Han är ca 94 lång. Har tittat på kronan sulky s (den var för kort i sitsen i liggläge) emmaljunga scooter (för små hjul fram), crescent compact 360 xt air och compact xt air. Vill helst ha svängbara hjul, men frågan är: är compact 360 xt air för kort? Borde jag välja compact xt air istället? Har kollat i månader på flera vagnar och jag skulle behöva några visa ord som kan detta☺
    Mvh Susanne

    Svara
  5. Susanne

    Mer än nöjd, tack!? Tack vare din blogg är det ju så himla mycket lättare att veta vad man ska välja också?

    Svara
  6. Anna

    Crescent Compact 360 XT Air Angende vagnen. Vi har precis köpt den. Men suffletten när vi viker ihop den ramlar den av. Minns du om din var så med?

    Svara
  7. claudia orellana, mamma till isak

    Hej! Vi har bestämt oss för att köpa en crescent 360 XT air, men har lite beslutsångest och står mellan en blå navy med vit chassi, eller gråmelerad. Vet du för och nackdelar på färger eller om det kanske är olika material osv. hade varit till stor hjälp =) mvh

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.