Recension av BT Jogger Terrain

DSC03186

Märke: BT (Babytravel)
Modell: Jogger Terrain 3
Årsmodell: 2015
Färg: Blue

Jag har testat BT Jogger Terrain i ett samarbete med Babyproffsen. Jag har använt vagnen i ett par månader och testat den på skogspromenader, på stan, åkt kollektivt med den och packat den i bilen. Jag har använt vagnen främst till min son på 19 månader men även min dotter på 4,5 år har använt den ibland. Nu är det dags för min recension av vagnen.

Sittdel

DSC03189DSC03190DSC03204DSC03202DSC03203DSC03193DSC03194DSC02918b2015-08-12 11b

BT Jogger Terrain har en fast framåtvänd sittdel där ryggen fälls med rem och klämma från sittläge till plant liggläge. Jag upplever det som att man kan få ryggen riktigt upprätt om man drar remmen lite uppåt när man fäller upp ryggstödet, det går extra bra om det inte sitter något barn i. Sittytan är plan och lutar inte bakåt. Liggläget är så gott som plant, det har lite lite lutning men det är marginellt. När ryggen är fälld i liggläge går bakstycket att knäppa loss och rulla upp så att det bara finns ett vädringsnät baktill, det har vi använt flitigt varma dagar. Dock sitter tyget inte så tajt mot och jag märker att det blir en glipa även när man har rullat ner tyget vilket säkert kan släppa in en del snålblåst på hösten och vintern.

BT Jogger Terrain har en hög båge som är klädd i leatherette och går att knäppa loss på ena sidan och svänga undan. Det är dock något jag sällan gör då det är så gott om plats under bågen att det är lätt att lyfta i och ur barnet ändå.

Sittdelen på BT Jogger Terrain är riktigt rymlig. Min 4-åring på 106 cm och 18 kg sitter riktigt bra i vagnen och har ett par decimeter kvar innan hon slår i suffletten (och hon slutade åka vagn för ett år sedan). Maxvikten ligger på hela 20 kg så även där har hon stor marginal. Min 1,5-åring på 85 cm och 12 kg har riktigt gott om plats både att sitta och ligga i vagnen. Det uppfällbara fotstödet och det plana liggläget gör att han sover riktigt bra i vagnen. Dessutom har den riktigt bra sufflett så att man kan skärma av och ryggen gungar lite skönt i sina remmar. Hon har sovet många långa timmar i den här vagnen.

Sele

DSC03195DSC03196

BT Jogger Terrain har en fempunktssele med två olika höjder för axelbanden. Selen har ställbar längd i alla remmar och det är lätt att knäppa loss axelbanden från selen om man endast vill använda midjeband och grenband. Det finns också D-krokar om man vill fästa en extern sele eller sittdyna. Jag upplever selens band som lite hala och det händer att banden åker ut när man dragit åt dem.

Sufflett

DSC03197DSC03198DSC03199DSC03201DSC03200

Suffletten på BT Jogger Terrain är fantastisk! Den har ett bra ursprungsläge där barnet ser ut bra men har skydd ovanifrån, det finns också två stycken förlängningar som öppnas upp med dragkedja och med båda förlängningarna ute går suffletten sjukt långt fram, långt nedanför bågen, ingen kan säga att denna suffletten är för kort i alla fall. Däremot kan jag tycka att den nästan är väl lång i mest utfällt läge och att det blir lite instängt. Därför har jag ofta använt bara ena förlängningen eller fällt ut båda man haft suffletten något hack upp (den blir dock lite veckig då). Något som däremot saknas på suffletten är en tittlucka, det finns ingen vilket jag kan tycka är synd då vagnen endast är framåtvänd.

Fotstöd

DSC03210DSC03209DSC03208

BT Jogger Terrain har ett ställbart fotstöd som fälls upp genom att dra upp det och fälls ner genom att trycka in knapparna på sidan av fotstödet. Jag gillar ställbara fotstöd, de gör att små barn sitter bättre och många barn brukar sova bättre när fötterna inte hänger. Fotstödet är dock ganska kort så till ett äldre barn som behöver mer plats för benen får man ha det nerfällt och barnet kan då sätta sina fötter på det inbyggda fotstödet som är täckt med vatten- och smutsavvisande tyg. Det går också att ta bort nedre delen av tyget helt om man hellre vill ha bara metall, så att det är riktigt lätt att torka av äldre barns smuts från skorna.

Liggdel & Babyskydd

Till BT Jogger Terrain kan man använda samma liggdel som till BT Quattro Duo Combi alltså den här. Den kostar 1299 kronor. För att fästa den på BT Jogger Terrain behöver man även en adapter som kostar 99 kronor. Det finns även en universal babyskyddsadapter till BT Jogger Terrain, den här. Jag har dock inte använt någon av dessa alternativ själv.

Handtag

DSC03205DSC03206DSC03207

Handtaget på BT Jogger Terrain är ett knäledshandtag som kan justeras mellan 71-109 cm. Det är lätt att justera genom att trycka in knappar på sidorna. Handtaget är rakt så det är lätt att få ett brett grepp om handtaget. Handtaget är klätt med leatherette som sitter med dragkedja men som sitter tajt och snyggt på handtaget och inte halkar runt.

Varukorg

DSC03218DSC032172015-08-03 17.24.10

BT Jogger Terrain har en riktigt rymlig varukorg som är lätt att komma åt så länge vagnen är i sittläge. Den här varukorgen rymmer mer än vad man tror och det ryms nästan en hel veckohandling. Måttet på varukorgen är 53×33 cm. Dock blir det som alltid på denna typ av vagn lite svårare att komma åt varukorgen när barnet ligger ner. Maxvikt i varukorgen är 5 kg.

Broms

DSC03216DSC03215

BT Jogger Terrain har en vanlig fotbroms med en pedal som styr en revolverbroms. Det är lätt att fälla upp och ner bromsen och den fungerar bra.

Hjul

DSC03212DSC03213DSC03214DSC03211

BT Jogger Terrain har tre stycken lufthjul som är 27 cm i diameter dvs 11 tum. Framhjulet går att ställa in i tre olika lägen, antingen swivel-läge där hjulet kan snurra helt fritt, eller ett läge där hjulet kan svänga åt båda sidorna men inte kan snurra helt runt, eller ett läge där hjulet är låst och det kan då låsas framåt eller bakåt. Det är mycket lätt att ändra de olika lägena eftersom det bara är att vrida på “klumpen” som sitter ovanför framhjulet så att den pekar på de olika lägena. Jag har haft problem med att ett av hjulen tappar luften så att det har behövt pumpas nästan en gång i veckan. Jag vet även en annan som hade samma problem så tyvärr verkar det vara problem med slangarna som sitter i denna vagnens hjul. Dock ska det funka bra om man byter ut slangarna.

Fjädring

DSC03219DSC03220

BT Jogger Terrain har riktigt bra fjädring, som dämpar bra i hela chassit och ger vagnen ett skönt gung. Den är lätt att stå och gunga om barnet ska sova och den dämpar också bra om man går där det är mer ojämnt underlag.

Hopfällning

BT Jogger Terrain är riktigt lätt att fälla ihop. Har man inget behov av att kunna fälla ihop vagnen med en hand tycker jag nästan att denna fällningen är enklare än sulkys med enhandsfällning. För att fälla ihop vagnen trycker du spakarna som sitter vid knäleden på handtaget mot dig och viker sedan hela handtaget framåt så fälls vagnen ihop. Du kan göra det i ett enda moment och vagnen ligger på marken utan risk för att bli skitig. Den har automatiskt lås och är sedan lätt att lyfta upp i sidan av chassit. Vagnen är också lätt att fälla upp genom att bara lossa låset och lyfta i handtaget.

DSC03221

BT Jogger Terrain blir 84x62x35 cm ihopfälld, riktigt kompakt.

DSC03232

Den har lås som automatiskt håller den ihopfälld.

DSC03228

Tar man av hjulen blir den riktigt kompakt, 67x47x33 cm.

DSC03231

Körkänsla & Hanterbarhet

BT Jogger Terrain är väldigt skön att köra, den rullar bra, svänger lätt och har en skön mjuk dämpning med ett bra gung. Även när man lastar vagnen tungt med min 4-åring på 18 kg i och massor av mat i varukorgen så är den förhållandevis lättkörd. Även hävkraften är bra och den tar sig lätt upp för trottoarkanter, dock får man eftersom det är en trehjuling, tänka på att inte snedda ner för kanter då den kan bli ostabil. Annars har jag aldrig upplevt den som ostabil, som de flesta trehjulingar är den både ganska lång och bred vilket gör att den blir stadig. Inte ens när jag kört i traktorspår har jag upplevt att den känts ostabil. Det har också hänt att lillen klättrat i och ur vagnen själv, jag är alltid där och håller en hand på vagnen för säkerhets skull men det har aldrig hänt att vagnen varit nära att välta.

2015-07-23 13.13.11

BT Jogger Terrin är som sagt både ganska lång och lite bredare, den har en bredd på 62 cm vilket är någon sorts maxgräns för mig, jag håller mig gärna under 60 cm, och längden ligger på 111 cm med handtaget utfällt. I affärer med mycket utrymme, som mataffärer, är det inga som helst problem att ta sig fram, det är om man ska gå i trånga klädaffärer eller liknande som det kan bli lite mer besvärligt, men det fungerar absolut att ta sig fram. Vagnen är lättkörd och lätt att svänga runt med och har bra förvaring i varukorgen så på så sätt fungerar den bra som shoppingvagn.

2015-07-21 22b

BT Jogger Terrain är en bra terrängvagn, jag har varit ute på skogspromenad med Jogger Terrain och kört den i traktorspår och över lera, stockar och stenar och i princip aldrig haft problem att ta mig fram. Vid riktigt svår terräng, som typ traktorspår, är det bäst att låsa hjulet framåt för bättre stabilitet.

2015-07-22 16.28.30

Jag har inte testat BT Jogger Terrain i snö men trehjulingar med lufthjul brukar vara riktigt bra i snö och jag tror inte att detta är något undantag. Tror absolut att detta är en bra vintervagn.

Jag har åkt buss med BT Jogger Terrain ett flertal gånger. Personligen tycker jag att vagnen är lite för stor för att fungera optimalt på bussen. Den sticker ut lite i bussgången och är några centimeter för bred för min smak. Men åker man bara buss någon gång ibland så är det helt klart genomförbart. På pendeltåg och spårvagnar brukar det vara lite mer gott om plats så där tror jag faktiskt inte att det är några problem.

BT Jogger Terrain är riktigt lätt att fälla ihop och packa in i bilen. Fäller ihop den gör du i en enda rörelse, den har lås som håller den ihopfälld, den är lätt att få grepp om på sidan och väger bara 10,5 kg så den är lätt att lyfta in i bilen. Den tar inte heller mycket plats, särskilt inte om man tar av hjulen. Jag tycker BT Jogger Terrain är en riktigt bra vagn för de som åker mycket bil. I vår SAAB 9-5 blir det mycket plats över.

2015-07-20 17.27.48

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 84x62x35 cm
Chassi och sittdel utan hjul: 67x47x33 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 95 cm
Längd med handtaget utfällt: 111 cm
Bredd: 62 cm
Hjulbas (Svängradie): 63 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 60 cm
Sitsens djup: 26 cm
Sitsens bredd: 31 cm
Fotstöd: 18/24 cm
Ligglängd: 98 cm
Höjd till sittytan: 49 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 10,5 kg

Maxvikt i sittdelen: 20 kg
Maxvikt i varukorgen: 5 kg

 

Tillbehör

Till BT Jogger Terrain ingår en fotsack som fästs på chassit med hjälp av tryckknappar och ett resårband som dras runt chassit. Det går alltså bra att använda fotsacken även om man inte använder bågen. Fotsacken tillsammans med suffletten ger ett riktigt bra heltäckande skydd.

DSC03222DSC03223DSC03224DSC03225DSC03226

 

Sammanfattning & Betyg

BT Jogger Terrain är en vagn som är skön att köra, fungerar bra på promenader i skogen och på asfalt och är lätt och smidig att packa in i bilen. Jag rekommenderar BT Jogger Terrain främst till barn från 12-18 månader och uppåt då vagnen endast är framåtvänd. Å andra sidan är den såpass rymlig och med en riktigt hög maxvikt att man med lätthet kan använda den barnvagnsperoiden ut, dessutom är den så liten och smidig ihopfälld att den är mycket lättare att ta med sig i bilen än många traditionella sulkys.

Jag rekommenderar BT Jogger Terrain om man bor lite mer lantligt och behöver något rejälare men fortfarande vill ha en vagn som är smidig att ta med sig i bilen. Jag rekommenderar den generellt som alternativ till en sulky för lite äldre barn.

Fördelarna är många på BT Jogger Terrain så det är svårt att välja ut vilka som är de bästa. Den rymliga sittdelen med hög maxvikt är en stor fördel, likaså att den har helt plant liggläge men uppfällbart fotstöd och en enorm sufflett vilket ger en jättebra sovvagn. En annan stor fördel är att den är så lätt och smidig att fälla ihop och den stora varukorgen. Att den är bra dämpad med stora hjul så att den tar sig fram bra även på ojämnt underlag och i terräng. Lägger man dessutom till att prislappen inte är särskilt stor så gör det vagnen ännu bättre i mina ögon.

De största nackdelarna är att den är lite större uppfälld och inte den smidigaste vagnen att åka kollektivt med, att den endast är framåtvänd och att det är en trehjuling. En trehjuling är mindre stabil och medför tex. att man behöver ta det lite försiktigt när man går uppför och nerför kanter, men det vänjer man sig fort vid och det är inget jag ser som ett problem.

BT Jogger Terrain finns i tre färger, Black, Blue och Grey. Vagnen säljs endast i Babyproffsens butiker och kostar 3499 kronor. Jag har valt att ge BT Jogger Terrain fem av fem i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

29 reaktion på “Recension av BT Jogger Terrain

    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, det kan man inte, ryggstödet sitter ihop med tyget bakom suffletten. Jag tycker dock att det brukar gå att pilla över fick när vagnen är i sittläge åtminstone, om man fäller fram ryggstödet ordentligt.

      Svara
      1. SmålandsJenny

        Okej, synd. Man vill ju ha åkpåse i vagnen ibland och att den inte ska glida runt. Har en emmaljunga åkpåse som jag har använt i sittdelen av duo edge som stora sonen sov i på förskolan hela vintern, tyvärr gled den iväg ofta så sonen låg långt ut i vagnen när jag hämtade honom, fanns ju inga saker att knäppa fast den i, inte heller på scooter 2.0 finns ju sådana fästen som är på åkpåsen så jag fick köpa en elodie åkpåse till lillebror och den går ju trä på över ryggen på båda vagnarna. Men nu ska duo edge flytta vidare inom släkten å jag vill ha en vagn med liggläge å föll för denna och även sambon gillade den.
        Får väl fundera lite till…

        Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Det går att trä över en ficka när vagnen är i sittläge. Emmaljungas åkpåse har band med krokar som du kan fästa både i Edge och i Scooter. På Edge finns en metallpinne du kan fästa krokarna i och på Scooter finns öglor.

          Svara
  1. Sanna

    Hej! Vi ska komplettera vår vagnpark med en sittvagn. Har en Super Nitro som vi gillar men vill ha en vagn som tar mindre plats i bilen men ändå är rejäl. Den ska ha högre maxvikt än 15kg. Gärna 20kg. Fullt liggläge vill vi ha. Hade varit bra med bakåtvänd men framåtvänd funkar funkar. Tror du denna vagn kan vara bra? Något annat förslag? Tack för hjälpen!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tror jag absolut, jag gillar ju den mycket 🙂 Easywalker Mosey eller Stokke Scoot tex. om ni vill ha bakåtvänt. Annars kanske BabyJogger City Mini GT eller Britax B-Motion 4 plus tex. kunde vara något?

      Svara
      1. Sanna

        Tack för svar! Beställde en EasyWalker Mosey idag när Jollyroom körde rabatt på den så hoppas den motsvarar förväntningarna ? Din blogg är verkligen toppen!

        Svara
  2. Anna

    Är det många förbättringar från Amsterdam eller kan man köpa en sån begagnad?
    Finns ju till oerhört bra priser…

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, jag skulle säga att det är ganska många förändringar jämfört med amsterdam. Framförallt fjädringen och det är mycket den som gör att jag gillar vagnen så. Men amsterdam kan säkert vara bra den också.

      Svara
  3. Emma

    Hej,

    Jag är ute efter en bra sovvagn till min dotter. Tanken är att vi bara ska ha den när vi är i husvagnen i fjällen. Den ska alltså klara av lite terräng och framförallt snö.
    Fullt liggläge och bra sufflett är också krav.

    Just nu velar jag mellan BT Jogger Terrain och Bumbleride Indie.
    Du som testat båda, vilken av dessa två skulle du rekommendera om vi bortser helt från prisskillnaden?

    Tack på förhand!

    Svara
  4. Veronika

    Vilken skulle du välja av BT Jogger Terrain och Britax B-motion 4 plus ? Jag vill helst ha lufthjul mrn även 4 hjul (svängbara framhjul är ett måste). Den här vagnen verkar ju superba, men det gör även B-motion… HJÄLP!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      BT Jogger Terrain, mer lättkörd, mycket bättre gung, bättre i terräng. B-Motion är smalare och lite mindre ihopfälld dock.

      Svara
  5. Emma

    Hej, har den dämpning och kan klassas som en joggingvagn? Eller kan du rekommendera någon annan jogging/löpvagn för någon med thigt budget 🙂
    Med vänlig hälsning, Emma

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Den har jättebra dämpning men är inte godkänd som joggingvagn. Jag har inte testat så många joggingvagnar tyvärr så det är svårt att rekommendera någon.

      Svara
  6. Melinda

    Hej! Om jag kompletterar med liggdel till denna vagn visst fäster man den så den blir bakåtvänd då? Försökte läsa mig till detta på babyproffsen hemsida men kan inte hitta något om det. Står inte heller att liggdelen du skrev passar till denna vagn ska passa? Tack för en mkt bra blogg ?

    Svara
  7. Nina

    Hej!
    Tack för en bra blogg. Jag har ett barn på 20 månader som åker vagn till förskolan, vid längre promenader och i affärer. Vi har just nu en Emmaljunga superviking, men börjar lessna på hur stor plats den tar i bilen. Vi funderar på denna vagn eller Cybex balios. Vilken av dem hade du valt och varför? Tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Svårt, jag gillar båda två. En stor skillnad är att balios är vändbar, kanske skötn att kunna hab arnet mot er ett tag till? BT jogger är dock mycket mer terränggående och har skönare gung, så det är att föredra om man ska gå på mer ojämnt underlag.

      Svara
  8. Victoria

    Hej
    Söker vagn till vår son som är ca 2,5 år. Ska funka som sovvagn, på skogspromenader men ändå kunna förvaras utan att den tar upp hela hallen. Har en Kronan sulky -15 men tycker att den är för tung att köra/svänga. Tycker du denna är bättre? Alt nya kronan sulky s? Har Babytravel större/längre sits? Den vagn vi köper nu måste räcka barnvagnstiden ut 😉

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      BT har definitivt mycket större sits och jag tycker den låter som ett bra alternativ om du ska gå i skogen också. Den är mycket större uppfälld men ungefär samma storlek ihopfälld.

      Svara
      1. Victoria

        Tack för snabbt svar och en mkt bra blogg ?
        Ska genast lägga ut min kronan på Blocket och ge mig ut på barnvagnsjakt – bland det roligaste som finns- och söka BT!

        Svara
  9. Amanda Magnusson

    Hej!
    Har varit på Babyproffsen idag och kollat på denna vagn. Tycker den verkar mycket bra, det jag saknar är tittlucka eller vädringslucka, benrem och två svängbara lufthjul i fram istället. Har du tips på någon? Har funderingar på en Emmaljunga scooter 4s air som ett alternativ också. Det vi är ute efter är att kunna köra i svårare terräng (typ skogsstigar & grova grusvägar). Din blogg är verkligen toppen. Tack på förhand.

    Svara
  10. Caroline

    Hej!
    I din recension står det att maxvikten på sittdelen är 20 kg. Det var en av anledningarna till att vi köpte vagnen, men när jag nu läser den medföljande instruktionen till vagnen som vi köpte idag står det att maxvikten är 15 kg på sittdelen och 5 kg i varukorgen. Är mycket besviken då jag hoppades att sonen skulle kunna ha denna vagn hela barnvagnsperioden ut. Har de sänkt maxvikten sedan denna recension gjordes?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.