Petite Cherie åkpåse med summer cover – recension

Jag har testat Petite Cheries åkpåse i ett samarbete med Jollyroom. Redan förra året testade jag deras åkpåse men nytt för i år är att åkpåsen har fått en ficka baktill för att fästa den på vagnens ryggstöd och att det finns ett sommarlock som tillbehör. Därför kommer jag att fokusera extra mycket på de delarna i denna recension.

DSC03237

Åkpåsen jag testat är i färgen Moroccan Ocean, en superfin petrolblå färg, men åkpåsen finns i massor av olika färger och mönster så det finns något som passar alla. Det ingår en fuskpälskant i brunt till alla åkpåsar, men det går även att köpa till fuskpälskant i vitt eller svart, här har jag en fuskpälskant i vitt.

DSC03983

Petite cheries åkpåse är mjuk och varm. Den är riktigt fluffig och go. Utsidan är vind- och vattenavvisande polyester, jag upplever den som glansig och när det regnar på den blir det droppar på åkpåsen, den suger inte åt sig. Insidan är i fleece och stoppningen är i polyester. Jag har använt åkpåsen även när det varit flera minusgrader ute och med vinterlocket på är den riktigt varm, min bedömning är att den absolut klarar en hel vinter i de södra delarna av Sverige. Åkpåsen har resår runt om öppningen så den smiter åt ganska bra runt barnets huvud, men det finns ingen ställbar dragsko eller liknande så man kan inte dra åt lite extra även om man skulle vilja.

Åkpåsen har uttag för fempunktssele på baksidan med två olika höjder för grenbandet och två höjder för axelbanden. Det finns också antiglidmaterial på baksidan för att den ska sitta på plats bättre.

DSC03981

Nytt för i år på Petite Cheries åkpåsar är en ficka längst upp på baksidan av åkpåsen så att man kan trä den över ryggstödet på vagnen. Denna ficka får åkpåsen att sitta på plats betydligt bättre i de flesta vagnar och är en stor förbättring enligt mig. Fickan är gjort i ett tunt tyg så det är lätt att dra över den även där det är trångt, det blir inte bylsigt.

DSC03982

När du köper Petite Cheries åkpåse kommer den med ett tjockt vinterfodrat lock. Nytt för i år är att det också går att köpa ett tunnare sommar-lock som tillbehör. Sommarlocket är i vind- och vattenavvisande softshellmaterial med fleecefoder på insidan. Det är betydligt svalare än vinterlocket men jag tycker ändå att det är lite att ta i att kalla det sommarlock då baksidan av åkpåsen är fortfarande fodrad med tjock polyester. Jag tycker sommarlocket håller lagom temperatur när det är runt 10 grader ute och ner till några plusgrader. Det gör att åkpåsen har kraftigt förlängd användningsperiod eftersom man kan använda den även hela hösten och hela våren. Det är riktigt lätt att byta lock, bara att ta av locket genom att dra upp hela dragkedjan och sedan dra ihop dragkedjan på det nya locket. Detta gör att det också är lätt att byta mellan locken vid skiftande temperaturer. Du kan tex. använda vinterlocket en kylig morgonpromenad och byta till sommarlocket på eftermiddagen när solen värmt upp, utan att behöva byta ut åkpåsen i vagnen som ibland kan vara riktigt meckigt.

DSC03978

Precis som vinterlocket har sommarlocket knappar så att du kan vika ner översta delen av locket om du vill. Sommarlocket är tunt, mjukt och väldigt följsamt. Jag gillar att åkpåsen inte blir riktigt lika bylsig med sommarlocket som med vinterlocket.

DSC03979DSC03980

Den största nackdelen med Petite Cherie-åkpåsen tycker jag är att den är lite i minsta laget. Nu när min son kommer fylla två år under vintern märks det att åkpåsen börjar bli liten och jag är tveksam till om han skulle få plats i den hela vintern. Åkpåsen är 92 cm lång när den ligger helt platt på golvet. Men så fort du stoppar i ett barn blir den rundad och krymper därmed några centimeter. Min son som jag skulle gissa är runt 87-88 cm lång håller alltså på att växa ur den. Men är man ute efter en åkpåse att främst ha de första 1,5-2 åren av barnets liv så tycker jag att Petite Cherie-åkpåsen kan vara ett bra val, särskilt med tanke på att man med sommarlocket kan använda den så stora delar av året.

Som jag tidigare skrivit har Petite Cherie-åkpåsen fått en ficka längst upp på ryggen på årets modell. En förbättring som gör att den sitter avsevärt bättre i de flesta vagnar. Även i vagnar där ryggstödet sitter ihop med bakstycket tycker jag att det brukar gå att få i alla fall en liten del av fickan över ryggstödet om man fäller fram ryggstödet ordentligt så att allt tyg åker bakom ryggplattan.

Fixar man till det så sitter åkpåsen riktigt bra i Moweo Magro.

DSC03411

Samma sak i BT Jogger Terrain.

DSC03418

I Kronan Sulky S

DSC03425

Och i Babyjogger City Mini ZIP

DSC03436

Cybex Balios M var nog den vagn jag tyckte var svårast att få åkpåsen att sitta bra i. Suffletten sitter fast med tryckknappar så man måste i sådana fall lossa alla dem för att kunna trä över fickan.

DSC03433

Även i Stokke Scoot har jag testat åkpåsen, det är svårt att få någon åkpåse att funka bra i Scoot det går inte att trä över någon ficka, sittdelen är dessutom brant med kort sittyta och fotstödet går inte att fälla upp så åkpåsen glider väldigt lätt ner. När barnet väl sitter i åkpåsen och man spänt fast hen med selen funkar det dock helt okej.

2015-10-18 10.46.042015-11-01 13b

Petite Cherie åkpåse har ett ordinarie pris på 1100 kronor för åkpåsen och 499 kronor för sommarlocket. Då tycker jag att man får ganska mycket för pengarna, men  åkpåsen  och locket har vid flera tillfällen reats, ibland till så lite som halva priset, då måste jag säga att det är ett otroligt bra pris med tanke på vad man får. Petite Cherie är en bra vinteråkpåse som funkar upp till ca 2-års ålder och med sommarlocket förlänger du användningsperioden så att åkpåsen kan användas höst, vinter och vår. Den sitter bra i de allra flesta vagnar och finns i roliga uppiggande färger, eller mer neutrala om man önskar det. Petite Cheries åkpåse säljs endast hos Jollyroom.

5 thoughts on “Petite Cherie åkpåse med summer cover – recension

 1. Mika

  Kommer ha åkpåse till barn som kommer vara både 1,5 och 2,5 i sittdel emmaljunga dubbelviking. Hade tänkt köpa den här åkpåsen för att den ser så gosig ut och fina färger. Men vill inte behöva köpa nya efter ett år. Tror du att Elodies är bättre då med sina extra cm på längden eller är det samma där att den kan bli för liten? Vad rekommenderar du annars? 🙂

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Elodies är ungefär en decimeter längre, så den är ju bättre. Vinter & Bloom är ytterligare en decimeter, så den skulle jag rekommendera om de vill ha dem länge.

   Svara
 2. Isra

  Hej
  Jag har en petite Cherie åkpåse men jag kan inte lista ut hur man tar bort locket på åkpåsen?

  Svara
  1. Lisette

   Jag har samma problem!
   Har precis denna åkpåse moroccan ocean.
   Drar dragkedjorna åt båda håll men lyckas inte få av det.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.