Orbit Baby G3 och Helix – en första titt

På underbara barn tittade jag även på Orbit Baby G3 och Helix för första gången. Orbit Baby G3 är en uppgraderad modell av G2, och även om den ser ut att vara väldigt lik sin föregångare så är det faktiskt ingenting på hela vagnen som är det samma. Allt är utbytt till andra material och vagnen tillverkas i en annan fabrik.

DSC07786

Orbit Baby G3 är känd för sin 360 graders rotation, både liggdel, sittdel och babyskydd går att rotera 360 grader på chassit. Sittdelen är ergonomisk och ställbar i tre lägen. Suffletten har nu i ett kraftigare canvastyg och har fortfarande kvar sin solskärm, eller paparazziskydd, som de brukar kalla det. Fotstödet är ställbart i tre olika lägen och kan bli väldigt långt för de äldre barnen. Bågen är sving away.

DSC07793DSC07802DSC07803DSC07804DSC07808DSC07783

G3 har till skillnad från G2 fått svart chassi, den har också skumfyllda gummihjul bak istället för EVA-hjul. G3 har en dubbel mugghållare mitt emellan handtagen. Orbit har nämligen delat handtag som är ställbart i tre olika höjder. G3:ans handtag är skumbelagt, skönt att hålla i.

DSC07777DSC07805DSC07806

Liggdelen är djup och blir därmed väldigt ombonad. En smart funktion är att den har väldigt långa och böjliga bärhandtag vilket gör att du lätt kan bära den med armarna nära kroppen vilket gör att man belastar kroppen mindre och det blir inte lika tungt att bära den. Till liggdelen (och sittdelen) finns även vaggmedar så att du kan använda den som vagga inomhus.

DSC07791DSC07810DSC07809DSC07807

Orbit G3 har också ett eget babyskydd med isofix-bas. Babyskyddet har samma fäste som liggdelen och sittdelen vilket gör att den fästs på vagnen utan adapter. Basen har samma fäste och det innebär att du kan rotera babyskyddet medan det sitter i basen vilket förenklar i och ur lyft ur bilen mycket. Babyskyddet har samma smarta bärhandtag som liggdelen vilket gör att du kan bära nära kroppen.

DSC07795

Orbit Baby handlar mycket om detaljerna, det finns många smarta detaljer på Orbits vagnar kan jag tala om, och även smarta tillbehör. Ett av dem är ståbrädan som fästs runt ena bakhjulet vilket gör att den som kör vagnen lätt kan gå som vanligt bredvid ståbrädan, det gillas! Ståbrädan kan också lätt vikas upp och fästs med en liten hake när den inte används.

DSC07787

Ett annat smart tillbehör är Orbits sidoväskor, så kallade Pannier. Det som är så smart med just Orbits sidoväskor är att de är superlätta att lossa och bära med sig genom att bara lyfta i det inbyggda handtaget, de går dessutom väldigt lätt att vika ner när de inte används och de har ett regnskydd inbyggt på sidan. Dessutom är den befintliga varukorgen ordentligt stor med smarta sidor som går att öppna både fram och bak. En dröm för någon som mig som ofta handlar med vagnen.

DSC07789DSC07799DSC07800DSC07788DSC07779

Ett annat tillbehör är matbrickan eller snack tray som fästs direkt på bågen. Den är BPA- och PVC-fri och klarar att diskas i diskmaskin.

DSC07801 När man ser Orbit Baby G3 tänker man kanske att detta är en typisk cityvagn som helt saknar fjädring, men så är verkligen inte fallet. Orbit har riktigt skönt gung och bra fjädring. Jag provkörde den och tyckte den var skön att köra. Handtagen är skönt ergonomiska att hålla i och vagnen rullar bra.

Extra spännande är Helix, den nya syskonförlängningen till G3. Jag fick förmånen att provköra den och titta lite närmre. Till Helix får man förutom själva extravagnen som fästs bakom även med ett handtag som är helt och som både kan förlängas utåt och justeras i höjdled. I detta handtaget finns också en speciell ficka för Ipaden. Fästet på helix vagnsdel är det samma som till det vanliga chassit så både liggdelen, sittdelen och babyskyddet passar där.

DSC07776

Med knäledshandtaget i mellanläget (som jag tyckte var lagom till mig som är 167 cm och gillar att ha handtaget ganska lågt) så ger det lite begränsat utrymme i sittdelen eftersom den hamnar under handtaget. Jag mätte utrymmet från sittytan upp till handtaget till ca 56 cm. Med handtaget i ett högre läge blir det mer plats. Sitsen kan inte lutas något och bara användas framåtvänd. Det går dock att vrida den åt sidan när barnet ska kliva i och ur.

DSC07778DSC07796DSC07797

Jag provkörde Helix utan barn i och på det sättet tyckte jag i alla fall att den var lättkörd. Det var inte heller några som helst problem att ta ut stegen bakom, syskonsitsen sitter så högt att det blir gott om plats för fötterna under. Jag kunde till och med gå utan problem bakom utan att fälla ut teleskophandtaget.

Ett stort problem med Helix är dock att man inte kan häva vagnen mer än några centimeter. Helix-stommen är fixerad vid chassit och det går därför inte att vinkla upp vagnen. Det kan därför bli svårt att ta sig upp för kanter, tex. trottoarkanter. Att ta sig ombord på en buss med denna är nog inte att tänka på. På bilden nedanför har jag hävt upp framhjulen så mycket som det går med Helix-delen på.

DSC07798

Jag mätte också hela vagnen med Helix-delen på. Den var då 135 cm lång vilket jag ändå inte tyckte var så farligt, ungefär lika lång som Emmaljunga Super Viking och bara 10 cm längre än min Phil & Teds.

Jag fick ett positivt intryck av Orbit och kanske framförallt av G3 och alla dess smarta och genomtänkta funktioner. Du har väl inte missat att det just nu pågår en tävling där man kan vinna sin dröm-orbit, kolla in den här.

2 thoughts on “Orbit Baby G3 och Helix – en första titt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.