Kronan Sulky/S 2016 vs Kronan Sulky/S 2015

Kronan har uppdaterat sin modell Kronan Sulky S. De har haft mycket problem med den nya sulkyn med svängbara hjul och den största uppdateringen de gjort är att förkorta chassit så att det blir stabilare. Jag har fått förmånen att testa en Kronan Sulky S årsmodell 2016 och hemma hade jag redan en av årsmodell 2015, här kommer därför en ingående jämförelse mellan de två.

DSC04943

Till vänster i blått är Kronan Sulky S årsmodell 2016 och till höger i svart syns Kronan Sulky S 2015.

DSC04945DSC04947DSC04948

Största skillnaden är denna, båda vagnarna står med bakhjulen mot samma kant och som ni ser sitter framhjulet mycket längre fram på årsmodell 2015, på årsmodell 2016 har armen kortats med ca 2,5 cm. Placeringen av det tvärgående staget är också annorlunda, det sitter längre ut mot framhjulet och har fått en kraftigare fästning i chassit med ett plasthölje utanpå. Detta ska göra att problemet med skeva chassin och sneda framhjul är helt åtgärdat.

DSC04956DSC04957DSC04958

Det tvärgående staget är flyttat och det medför också en del små förändringar på varukorgen, den har nämligen blivit ca 3 cm längre och är nu 39×27 cm.

Att framhjulen sitter längre in mot chassit gör också att hela vagnen blir något kortare. Fotstödet sticker dock ut lika mycket så för längden när vagnen är uppfälld gör det ingen skillnad, den är fortfarande 75 cm lång med handtaget infälld och 89 cm lång med handtaget utfällt. Väldigt kompakt för denna typ av vagn. Ställer man den dock med framhjulen mot en kant blir det några centimeters skillnad på längden.

DSC04949DSC04950

Kronan Sulky S 2016 är också något kortare ihopfälld, den blir 63x53x44 cm ihopfälld, jämfört med 2015 som blir 67x53x40 cm.

DSC04963DSC04964

Hjulbasen, alltså måttet från bakhjulsaxeln till framhjulets mitt är ca 45 cm på Sulky S 2016 jämfört med 48 cm på årsmodell 2015.

Båda vagnarna väger 11,5 kg.

I övrigt är det inga skillnader, det är samma sittdel, samma handtag och samma hjul på båda årsmodellerna.

DSC04953DSC04954

Men att chassit är förstärkt och förbättrat är ändå en stor fördel eftersom Kronan haft stora problem med det tidigare chassit och det nu förhoppningsvis ska vara helt avhjälpt.

Jag upplever också att det finns en skillnad i körkänsla mellan vagnarna. Kronan Sulky S 2016 känns lite mer lättsvängd och det känns som att den är lättare att köra med en hand och svarar fortare på min styrning. Det här säkert att göra med att framhjulen har en annan placering.

En vagn som gillar mycket och som redan fått fem av fem i betyg har alltså blivit ännu lite bättre. När jag nu kört Sulky S igen slås jag av hur mycket jag gillar den. Tyvärr har sonen också växt en del och jag kan konstatera att sittdelen inte är den största, det blir trångt för honom när han vill ligga raklång i vagnen, däremot i sittläge har han gott om plats fortfarande. Kronan Sulky/S 2016 köper du till exempel på kronan.com. Läs också hela min recension av Kronan Sulky S här.

8 thoughts on “Kronan Sulky/S 2016 vs Kronan Sulky/S 2015

 1. Isabell

  Jag har en modell 2015. Jag upplever att framhjulen ofta ”fastnar” när man svänger med vagnen eller exempelvis står och gungar den fram och tillbaka (vilket ofta händer när min son ska sova). Jag älskar vagnen i övrigt men detta är ett störningsmoment. Vad ska man göra? Vet du vad Kronan själva säger om detta, lär ju vara fler än vi som har detta problem.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Menar du att de fastnar i varandra eller att de låser sig? Har du fettat in hjulaxlarna på framhjulen? Jag har inte upplevt att mina framhjul fastnar.

   Svara
 2. Stefan

  Hej Elin!

  Jag och min sambo har länge funderat på att köpa en Kronan Sulky till våran son. Men vi kan inte riktigt bestämma oss för vilken variant vi ska köpa, och därför tänkte jag kolla med dig ifall du kan hjälpa oss.

  Vi bor i Norrland så vi måste räkna med att vi kommer att behöva gå i snö, och sedan gillar vi att vara ute i naturen. Så en vagn som är lätt att ta sig fram med är ett måste känner vi.
  Och då är frågan, är Sulky S tillräckligt bra i ”terräng”, eller bör vi hellre skaffa den med 4st fasta hjul?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Då hade jag valt en med fyra fasta, fast helst en -13 eller äldre, de nya är så tunga att häva. Sulky S är inte särskilt bra i terräng.

   Svara
 3. Sofie

  Tack för en kanonbra blogg! Jag skulle behöva lite tips om du har möjlighet. Jag har en kronan duo s som jag gillar. Nu ska dock sonen börja förskola till hösten så vi vill ha en smidig vagn/sulky till förskolan. Vi vill även att han ska kunna sova bra och att den är smidig hopfälld. Vi har tittat lite på Kronan Sulky S men är osäker på om det är bästa alternativet. Han är 17 månader till inskolningen och är längre och tyngre än andra i hans ålder. Tacksam för tips.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Den stora nackdelen är att den är så kort i liggläge tycker jag. Men det beror också på hur barnet sover, gillar de att sova ihoprullade till en boll är det ju inga problem. Britax B-Motion 4 Plus är rymligare i liggläge och liten ihopfälld.

   Svara
 4. Sofie

  Tack så mkt för tipset! Bra att den var till 20 kg. Kan nog tänka mig den. Om man struntar i hur den är hopfälld och vill ha större framhjul finns det någon bra kandidat?

  Svara
 5. Hanna

  Vi har en Kronan S Sulky från i år och nu när vi satt på en ståbräda (buggy board maxi) och vår som står på den så känns det som att vagnen ska tippa bakåt. Något du upplevt?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.