Graco Evo XT – en första titt

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan jag senast kikade på Graco Evo XT som då var en prototyp. Det känns som att det har hänt en del till slutprodukten som jag fick chans att se på babyproffsen.

DSC00280

Jag har tidigare haft Graco Evo som jag ändå tyckte ganska mycket om och tyckte var en bra vagn med tanke på priset. Jag tyckte dock att den var lite plastig och hade dåliga hjul och att handtaget var för kort. Nu har man åtgärdat alla de grejerna. Evo XT är en utveckling av Evo och är en mer terränggående vagn gjord för det nordiska klimatet. Den har fått större hjul, hjulen har betydligt bättre mönster och det kändes som att de var gjorda i någon typ av gummi. Dessutom har vagnen fått ordentlig och mjuk fjädring både på bakhjulen och framhjulen.

DSC00277DSC00284

Man har också gjort om handtaget så att det numera är ett längre, ställbart knäledshandtag. Skönt att hålla i. Jag fick också känslan av att hela vagnen var högre, handtaget var också högt och borde passa långa föräldrar bra. Som en extra bonus har man också gjort varukorgen ännu större, den är nu riktigt stor men ser lite svåråtkomlig ut.

DSC00283

Sittdelen har jag alltid tyckt om och där har inga stora förändringar skett. Suffletten har blivit ytterligare lite bättre genom en utfällningsbar solkeps. Sittdelen är vändbar och har tre olika lutningslägen inklusive plant liggläge. Bågen går att knäppa loss och svänga undan.

DSC00282

När sittdelen vänds framåt finns ett fotstöd i ramen som barnet kan placera fötterna på vilket förlänger användningstiden.

DSC00285DSC00286

Graco Evo XT blir mest kompakt om man tar av sittdelen då man fäller ihop den. Men den kan även fällas med sittdelen framåtvänd och blir då ganska lång ihopfälld, man kan dock fälla in fotstödet. Den har automatiskt lås ihopfälld. Graco Evo XT väger 10,5 kg. Den ska vara 60 cm bred, även om jag tyckte den var mer 61 cm när jag mätte och den är 79 cm lång med handtaget infällt. Chassit blir 88x60x28 cm ihopfällt. Maxvikt är 15 kg.

DSC00287

Det går också att köpa liggdel till Evo XT och det finns adapter för Graco Logico S som tillbehör.

DSC00276

Med tanke på att denna vagn bara kostar 3500 kronor som sittvagn, och att den har fått förbättringar på både hjul och chassi som borde förbättra körkänslan avsevärt, vågar jag säga att detta verkar vara en prisvärd vagn som kanske skulle funka som endavagn.

34 thoughts on “Graco Evo XT – en första titt

 1. Stina

  Hej!

  Jag undrar vad som hände med den fullständiga recensionen av Stokke Trailz. Jag hittar nämligen inte den på bloggen någonstans. Superbra blogg!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det som hände var att Stokke Trailz blev återkallad eftersom det är ett problem med handtaget. Stokke ville därför att jag väntade med recensionen tills den finns ute på marknaden igen. Recensionen finns dock färdig så inom några veckor borde den kunna publiceras för då väntas nya chassin till Trailz vara på väg. Det är dock en vagn som jag varit nöjd med och som jag verkligen kan rekommendera, kan jag redan nu avslöja 😉

 2. Elin

  Jag har haft min Graco Evo XT sen i höstas och det enda jag kan anmärka på är att den skramlar ganska mycket. Har du något tips på hur jag kan minska skramlandet?
  När jag gått i terräng tex skogen har framhjulen ibland fastnat i rötter och liknande. Eftersom jag är lång (175, pappan till barnet är 2 m.) har jag handtaget alltid på maxlängd, trots detta gick jag och sparkade i kanten på vagnen i början innan jag vande mig vid att ta kortare steg och hävningen blir trög när man har handtaget på maxlängd vilket är kämpigt när man ska över trottoarkanter.
  Min son åker alltid framåt och varukorgen blir då väldigt lättåtkomlig och är enorm! Har tidigare haft Emmaljunga Nitro som va lätt och skön att köra men varukorgen va värdelös. Vagnen har också stänkskärmar på bakhjulen vilket säkert många ser som ett plus. Själv älskar jag att bågen är avtagbar och vändbar. Det underlättar verkligen när man ska sätta ett motvilligt sprattlande barn i vagnen.
  Storleken när man fäller ihop vagnen är visserligen en nackdel om man inte orkar plocka av sittdelen varje gång. Jag tycker inte om att gå längre promenader med den här vagnen, men det är överlag en väldigt bra vagn om man inte går mycket i terräng.

  1. Sofia L

   Elin: igår fick jag hem min evo xt. Provkörde den idag. känns gedigen och härlig, men skramlar?! Jag försökte se var det kom ifrån, men jag gissar på fjädringen fram eller bromspedalerna som hoppar lite. Har du hittat nån lösning? Tänkte Maila graco och kolla annars. Tråkigt på en sån fin vagn.

 3. Sofia L

  Räknas inte denna sittdel som ergonomisk? Jag har lite svårt att förstå då det står i tidigare recensioner att sittdelar med ergonomisk utformning inte har helt plant liggläge egentligen… Men på graco evo xt tycker jag det borde va samma? Inte helt plant?

   1. Sofia L

    Tack tack. Hade svårt att se om graco evo xt hade vanlig eller ergonomisk. vet du hur lång ligglängden är på den?

     1. Sofia L

      Tusen tack för info och råd! Det har varit till stor hjälp! Igår beställde jag en graco evo xt efter att ha velat fram och tillbaka några veckor. Väntar med spänning på paketet. tack återigen!

      Mvh Sofia L

 4. Elin

  Min har också skramlat från första stund, jag tog bort stänkskärmarna men det hjälpte inte. Jag gissar också på bromspedalerna och det är otroligt störande efter ett tag.

  1. Sofia L

   Vad trist att höra, Elin! Jag ska skicka till graco och fråga. Det är ju väldigt onödigt liksom. Men du är nöjd annars? Min flicka som vanligen sover endast korta stunder (30 min ca) sov idag en timme i nya evo xt. Bra betyg 🙂

 5. Elin

  I övrigt är jag hyffsat nöjd. Den fungerar bra som vardagsvagn men jag är för lång för den egentligen. Jag tycker inte om att gå promenader med vagnen och jag får dålig hävkraft när jag har handtaget på max. Samt att jag antingen inte går bekvämt, eller så sparkar jag i varukorgen hela tiden.

  1. Sofia L

   Hej igen Elin. Nu har jag varit i kontakt med babyland, där jag köpte vagnen. Har du kontaktat din återförsäljare angående oljudet? Jag ska iaf skicka in en film till dem där man hör (och ser?) oljudet. Sen ska de föra ärendet vidare till Graco. Jag hoppas på en lösning. Tråkigt som sagt.

 6. Ellenor

  Har en men som stått i ett par veckor nu pga väntan på ny broms (skramlade och guppade något så djuriskt) och sen fick jag inte bort hjulen från gamla fick skicka in så nu är de på väg hem igen. Hoppas innerligt att skramlet minskat avsevärt.

  1. Sofia L

   Jag fick en ny broms för några veckor sedan. så, rent ut sagt, jävla tråkigt…. Men det gjorde ingen jättestor skillnad. Jag ringde babyland igen och de inväntar svar från graco, samtidigt fick jag kommentaren: ” alla vagnar skramlar mer eller mindre”. Vilket jag absolut inte håller med om! Har tre begagnade vagnar här hemma, ingen skramlar som Min NYA graco evo xt. När jag för en gångs skull köper en helt NY vagn liksom. Jag kommer
   driva detta… Gör det du också . Var köpte du din? Jag ska ringa babyland igen och ligga på.

 7. Lisa

  Hej Elin, tack för en superbra blogg!! Jag behöver en lätt och smidig vagn att ha i bilen och som är enkel att fästa ett babyskydd på och där sittdelen går att ha bakåtvänd. Gillar evo xt, men hittar ingen begagnad (har rätt begränsad budget), vet du om man kan köpa dem nya hjulen separat och sätta på dem på dem gamla graco evo? Det är mest hjulen som stör mig på den, annars fyller den nog våra behov.
  Andra förslag på vagn mottages förstås också tacksamt!
  Tack, vänliga hälsningar Lisa

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det vet jag tyvärr inte om det går. Quinny Zapp xtra brukar finnas att få tag på billigt.

 8. Gabby

  Hej, är i farten och ska köpa en ny vagn. Är lite inne på graco evo xt och babyjogger versa gt, vilken skulle du rekommendera? Går det att ha bumpride ståbräda till Graco? Tacksam för snabbt svar 🙂

  1. Elin Inläggsförfattare

   Versan är mycket rejälare och mer som en riktig vagn medan Evo XT är ganska plastig. Versan är dessutom mindre ihopfälld, så jag skulle föredra Versa. Bumprider ståbräda går att fästa på alla barnvagnar. Däremot har jag inte själv testat hur den fungerar på Evo XT.

 9. Sofia L

  Här slutar min resa med graco evo xt. Idag fick jag besked från babyland. Jag har all rätt att reklamera, och skicka tillbaka, min vagn om jag önskar. De har insett att beskrivningen av vagnen är felaktig. Den beskrivs som en vagn som klarar terräng, men är rentav en cityvagn, skriver babyland. En beskrivning som i grunden givetvis kommer ifrån tillverkaren. nu börjar min jakt på en ny Vagn, som inte skramlar och knakar.

  1. Jessica

   Jag har samma problem med min evo xt, den skramlar väldigt mycket och jag är inte helt nöjd med den, och då går jag nästan uteslutande i citymiljö. Undrar om jag också kan reklamera..?

   1. Sofia L

    Hej Jessica. Jag har nu skickat tillbaka min evo xt till babyland. Måste säga att de hade väldigt bra service. Hoppas du får samma bemötande. prova att reklamera.. Jag har nu köpt en teutonia beyou som är äkta kvalitét!

 10. Heidi

  Först av allt vill jag tacka för en mycket bra sida! Gillar dina utförliga recensioner med tydliga bilder och lättlästa texter! Trots denna fina sida tycker jag att det är enormt svårt att välja barnvagn. Jag har insett att det inte finns en barnvagn som uppfyller alla behov så vi köpte Graco Evo xt som ”kompis till vår Brio Happy, men känner att vagnarna är för lika varandra och inte det perfekta paret, så tänkte våga fråga dig om du kunde hjälpa. Vår bebis är nu 9 månader och som första barnvagn köpte vi Brio Happy kombi med hårdlift. Vagnen är stabil och har rullat flera (hundra?) mil i ur och skur, med mängder av matkassar och annat tillbehör i varukorgen. I det stora hela tycker jag att Happyn varit mycket bra MEN den är bökig och stor då man rör sig i affärer, i lokaltrafiken och på tåg- och flygresor (vi bor i en mindre stad). Eftersom vi behövde en smidigare vagn, särskilt för resor, så köpte vi Graco Evo xt. Vi ville ha en smidigare vagn där sittdelen kunde svängas, vagnen skulle kännas ombonad för en liten (då 6 mån) som sover 2ggr/dag i vagn, ha rymlig varukorg, bra sufflett, förlängbart handtag och lätt att fälla ihop. Jag tycker Gracon är smidig att köra, har jättebra varukorg och täckande sufflett i flera lägen, är lätt att fälla ihop, ryggstödet är lätt att justera (betydligt bättre än på Happyn!) och priset är lämpligt. Men för två långa personer (ca 180 cm respektive 200 cm) sparkar vi lätt i vagnen då vi går, vagnen har dålig ventilation och det blir mycket varmt inne nu på sommaren och hävningen är enormt dålig, Vagnen skramlar lite, men det tänker jag att hör till billigare vagnar… Men framför allt är jag mycket missnöjd med att vagnen tar så mycket plats som hopfälld! Så nu funderar jag på att sälja bort Gracon för att den inte är så liten och smidig (rese)vagn som jag önskat. På basen av min beskrivning, har du någon barnvagn som du skulle kunna rekommendera till oss?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag skulle nog rekommendera att ni går upp i pris lite och kikar på Cybex Balios M, Easywalker Mosey/Mini eller Stokke Scoot tex.

 11. Linda

  Hej! Jag har en akta graco evo XT och jag tycker det knakar fruktansvärt i plast fästena? kan jag göra något åt detta? Köpte vagnen av en tjej som köpt den ny i december 2014. Så kan inte kontakta nån återförsäljare utan kvitto:(

 12. Sofia L

  Linda: är ledsen men finns troligen inte mycket du kan göra. Oljudet kommer troligen från bromspedalerna och där vill man ju inte hålla på och greja kanske. Min resa med graco evo xt kan du läsa om här ovan. Tyvärr . Jag fick min reklamerad men graco ville inte erkänna att det var nåt fel med vagnen . tråkigt på en så i övrigt bra vagn

  1. Linda

   Har gått igenom hela vagnen nu och knakandet är från fästena i plast där man fäster liggdelen och sittdel på chassit. När plasten trycks mot ”metall” chassit…:(((

 13. Elin

  Har nu läst hela tråden 🙂
  Vi är påväg att köpa en evo då den vagn vi haft tidigare är hysteriskt stor och otymplig för ändamålet. Vagnen kommer fungera som en ”gå på stan”- vagn och kommer ligga i bilen hela tiden. Vi har en annan rejäl offroad-vagn som används till vardags och i terräng. Barnet är bara 4 månader men har vuxit ur liggdelen till den tidigare ”gå på stan”-vagnen och därför uppskattar jag liggläget på evon. (Tänker mig den med en rejäl åkpåse i vinter för kortare citypromenader och shoppingrundor)
  Min fråga är egentligen; tror du jag behöver en ”riktigare” vagn eller funkar evon till detta? Viktiga faktorer som jag tycker evon verkar ha: den går att ha bakåtvänd, den har liggläge & den har en sufflett som mörklägger o får vagnen att kännas ombonad (hen sover dåligt i den vi har nu pga att den är så öppen)

  Gör jag ett knasigt köp?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag har aldrig haft Evo XT själv så det är svårt att säga. Men jag blir inte så positivt inställd när jag läser om de reklamationer och problem som andra upplevt med den. Svårt att hitta alternativ i samma prisklass dock om den ska ha helt plant liggläge.

 14. Isabelle

  Hej!

  Går det att använda ståbräda till syskonet på en graco evo xt?
  Mvh
  Isabelle

 15. Isa

  Hej. Detta är ett Gammalt inlägg .men jag kollar lite efter en lättkörd sittvagn till min dotter som snart är 1 år. Har en trille viper 4s nu och den är vi inte riktigt nöjda med. Sååå tung vagn iaf nu med sittdelen . Så jag letar efter en bra o prisvärd begagnad vagn . Kollat på Acta Graco evo Xt och cybex balios M.. Vilken av dessa tycker du är bäst att satsa på . ?Båda verkar ligga på runt 2000 i fint begagnat skick . . Vill gärna ha en vagn man kan använda i 2 år eller så .
  Hoppas på att få din åsikt.?mvh

 16. Charlene

  Hej

  Har du lyckats hitta en ståbräda som passar till vagnen? Jag har en Gracco Evo och det är verkligen svårt att hitta en ståbräda som funkar.

Kommentarer är stängda.