Första intrycket av Phil & Teds Smart

Vi har utökat vagnparken här hemma med en Phil & Teds Smart som vi ska ha som resevagn. Den kom idag och vi har bara kört den inne i lägenheten så detta blir bara mina spontana reaktioner. Så småningom kommer vi komplettera med en sittdyna och en verso adapter som gör vagnen vändbar. Jag kommer jämföra den en del med Emmaljunga Ozone eftersom det är den vagn jag har mest erfarenhet av att köra.

IMG_0369IMG_0373

Här sitter min dotter Tilda, 8 månader i den. Hon trivdes bra. Det blir dock inget fotstöd för så små barn (man ser fotstödet mellan framhjulen). Sitsen är rätt smal och sittytan är inte speciellt djup men jag vet att andra använt vagnen till äldre barn så det borde funka.

Handtagen är inte justerbara och sitter nästan direkt över hjulen vilket gör att hävkraften blir dålig och det blir svårt att få upp vagnen på bakhjulen. Av samma anledning är också vagnen lite trögstyrd, mer trögstyrd än vår Ozone och då väger ändå denna 3 kg mindre.

Suffletten är mer ett solskydd, tyget är riktigt tunt och jag skulle tro att det blåser rakt igenom den. Den sitter inte fast i sittdelen vilket gör att barnet lätt kan leka med den och det har Tilda redan förstått, trots att hon bara är 8 månader och endast suttit i vagnen några minuter. Men jag tror att suffletten ger riktigt bra solskydd och man kan flytta den hur man vill vilket är ett plus!

IMG_0376

Hjulen är riktigt stora, 24 cm i diameter bak och 20 cm i diameter fram. Framhjulen är alltså större än Ozonens framhjul vilket jag tycker är jättebra, det gör antagligen vagnen mer lättkörd på ojämnt underlag.

Viloläget på vagnen är otroligt futtigt, men det är tillräckligt för att huvudet inte ska trilla framåt när barnet sover och jag tror att Tilda kommer kunna sova bra i den ändå. Dessutom blir liggläget mycket bättre om man sätter dit adaptrarna. (Sittdelen är i viloläge på bilden ovan). Från början tyckte jag det var svårt att fälla sittdelen till viloläge men efter att ha testat ett par gånger så börjar det gå enklare så man vänjer sig nog.

Vagnen är otroligt lätt att fälla ihop vilket är jättebra, tyvärr försvinner den lättheten om man har sittdelen bakåtvänd. Det går att fälla ihop vagnen så men då hamnar sittdelen på tvären och vagnen blir då jättestor (Se video här ca 3 min in). Alltså måste man ta bort sittdelen när man fäller ihop vagnen om man har sittdelen bakåtvänd. Jag har ju inte adaptrarna själv än men jag tror det borde funka att lägga sittdelen ovanpå chassit, då slipper man ta bort adaptrarna och sätta dit sittdelen igen. Men då har du å andra sidan en vagn i två delar som inte går att bära på något smidigt sätt. Något som dock är jättebra är att det går att låsa vagnen hopfällt så att den inte fäller upp sig, den blir väldigt enkel att bära då.

IMG_0378

Det har varit svårt att hitta mått på vagnen hopfälld MED hjul på så nu har jag tagit mina egna mått. 100 x 57 x 25 cm fick jag det till och det gör mig lite besviken faktiskt. Framförallt tycker jag att den blev väldigt lång och det är framhjulen som sticker ut rätt mycket. De är dessutom ganska svåra att ta av, man måste ha något långt att peta med eftersom pluppen som man ska trycka in sitter en bit in. Men för flyg- eller biltransport går de absolut att ta av och även bakhjulen (som är lätta att ta av). Utan hjul blir vagnen 75 x 45 x 20 cm (jag har dock inte kontrollmätt detta).

Varukorgen är ganska liten, men helt okej för en så liten och smidig sulky och bromsen är enkel att hantera.

Jag tycker vagnen känns lite skraltig, nästan lite ömtålig. Vår Ozone känns mycket mer gedigen och hållbarare. Tex. så skramlar hela vagnen varje gång man kör över en tröskel.

Sammanfattning

(och här har jag bara tagit med det jag själv tycker är viktigt)

+ Sittdelen är VÄNDBAR (med adapter)

+ Stora hjul

+ Lätt att fälla ihop

+ Lätt

+ Liten (framförallt platt) hopfälld utan hjul

 

– Svår att få upp på bakhjulen

–  Ganska lång hopfälld med hjulen på

– Dålig och lekvänlig sufflett

– Jobbig/stor att fälla ihop med sittdelen bakåtvänd

Jag kommer komma med en mer utförlig recension när vi använt den mer och testat med adaptrarna. Men det dröjer nog några månader eftersom det inte direkt är någon vintervagn 😉 Jag avslutar med en bild på Tilda som också vill utforska sin nya vagn 🙂

IMG_0380

UPPDATERING 2/1 -12: Efter att ha kontrollmätt visade det sig att den inte alls blev 75 cm lång hopfälld utan drygt 90 cm. Vi kontaktade Phil & Teds angående detta, de sa att måttet egentligen skulle vara 95 cm och har nu ändrat detta på hemsidan. På grund av detta och eftersom vi inte var så nöjda med vagnen i övrigt har vi lämnat tillbaka den, så det blir ingen mer recension av denna vagnen, vi får se oss om efter en annan resevagn istället.

One thought on “Första intrycket av Phil & Teds Smart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.