Vilket regnskydd ska jag välja till barnvagnen?

På förfrågan har jag tänkt göra en liten jämförelse mellan olika regnskydd.

Enligt mig ska ett bra regnskydd:

 • Täcka hela vagnen, även i liggläge.
 • Hålla tätt! (lite sorgligt att behöva skriva det men tyvärr är det inte alla som gör det).
 • Ha en väska eller ett fodral med spännen så att du kan sätta fast det på vagnen.
 • Ha en öppning i regnskyddet så att du kan ta i och ur barnet när regnskyddet fortfarande sitter på.
 • Ta liten plats när man viker ihop det.
 • Ett plus är om det finns reflexer på så att vagnen syns ordentligt i mörkret även när regnskyddet är på.

Om man väljer ett regnskydd med öppning för handtaget baktill kan man ofta ha det på alla typer av barnvagnar och slipper köpa massa olika modeller.

De regnskydd jag har hemma är Tullsa, Brios, Elodie Details och Tinkafu och sedan har jag även valt att ta med ett regnskydd i klarplast som jag använder med Lills fodral för regnskydd. Anledningen till att jag har Tullsas regnskydd i Emmaljungas fodral är helt enkelt att det är så jag använder det, Tullsas fodral är ganska stort och gick sönder ganska fort, Emmaljungas regnskydd är värdelöst men med Tullsas regnskydd i Emmaljungas fodral blev det helt perfekt.

DSC09735b

Man ser ganska tydligt att Tinkafus regnskydd är absolut störst ihopvikt. Till och med större än regnskyddet i klarplast när det förvaras i Lills fodral. Både Elodie Details, Brios och Tullsas (även originalfodralet) har fästen så att man kan hänga upp regnskyddet på chassit, en riktigt smart funktion enligt mig som gör att man har regnskyddet “ur vägen”. Tullsas originalfodral är lite större än Elodie Details och Brios fodral, men inte lika stort som de andra.

I testet har jag provat alla regnskydd på tre olika typer av vagnar, en liggvagn, Kronan Duo S, en sittvagn, Emmaljunga Viking och en Sulky, Kronan Sulky S.

Tinkafu regnskydd är riktigt kraftigt och av bra kvalité, det har massor av bra specialfunktioner, till exempel skärmen som gör att det inte regnar in i hålet. Regnskyddet har inget separat fodral utan förvaras i sin egen ficka. Det har aldrig läckt för mig. Däremot tar det stor plats ihopvikt så man får göra en avvägning om tycker att det är värt det för att få ett kraftigt regnskydd med bra funktioner. Regnskyddet är stort och sitter allra bäst på större vagnar, som Kronan Duo S liggdel, men fungerar även okej på mindre vagnar. Mer info om Tinkafu regnskydd finns här.

DSC09753DSC09741DSC09747

För regnskydd i klarplast har jag valt Akta Gracos universala regnskydd i klarplast. Ett regnskydd i klarplast håller garanterat tätt. Nackdelen är att det blir stort ihopvikt. Använder man Lills fodral för regnskydd tar det inte farligt stor plats. Ofta när man har ett regnskydd i klarplast är det ett som är specialanpassat för just den barnvagnen vilket gör att det har bra passform på vagnen. Det saknar ofta reflexer. Ett regnskydd i klarplast gör att barnet ser bra ut, det bör dock ha vädringshål annars immar det lätt igen. Ett regnskydd i klarplast är ett superbra val om man tex. lämnar vagnen ute på förskolan hela dagen, det håller garanterat tätt och det finns inget hål som gör att det kan regna in i vagnen.

DSC09752DSC09740DSC09748

Elodie Details regnskydd finns i roliga mönster och färger vilket är väldigt trevligt när det är en regnig och gråmulen dag. Det har också de flesta grundläggande funktionerna som öppning med dragkedja för att ta ut barnet, öppning för handtaget baktill och ett fodral med upphängning. Något Elodie Details regnskydd saknar är dock reflexer. Elodie Details regnskydd har en smart lucka i klarplast med tre knappar som gör att den täcker öppningen framtill om man önskar det, så att det inte regnar in i hålet. Det har hänt att Elodie Details regnskydd har läckt för mig i ösregn, det håller oftast tätt men är inte det allra tätaste regnskydd jag testat. Läs mer om Elodie Details regnskydd här.

DSC09751DSC09739DSC09745

Brios regnskydd för sittvagn ska jag vara ärlig och säga att jag inte använt så jättemycket. Jag tycker det har en lite för stor öppning vilket gör att det lätt regnar in i vagnen. Den har en dragkedja för att öppna upp och ta ur barnet, dragkedjan sitter mitt på framtill vilket är smidigt. Det har alla grundläggande funktioner som reflexer, öppning för handtaget baktill och ett fodral med upphängning. De gånger jag använt regnskyddet tycker jag det har hållit tätt bra och det känns ganska kraftigt.

DSC09750DSC09738DSC09743

Tullsas regnskydd finns i flera olika mönster och designer, men även i helsvart. Det finns också i flera olika modeller. Jag har modellen som heter framåtvänd sittvagn eller stor sulky. Detta regnskyddet håller tätt riktigt bra, jag har haft det i över tre år och det fungerar fortfarande lika bra. Det har suttit bra på i princip alla barnvagnar jag testat det på. Det har reflexer, öppning far handtaget baktill. Originalväskan tycker jag är något stor (men då är jag petig) men tillsammans med Emmaljungas fodral fungerar det jättebra. Det enda jag kan sakna är något som täcker hålet, för om vagnen har kort sufflett kan det hända att det regnar in där. Tullsas regnskydd är ett av de billigaste vilket gör det till ett riktigt bra budgetval.

DSC09749DSC09737DSC09742

Jag vill också passa på att höja ett varningens finger för det sämsta regnskydd jag testat och som jag av den anledningen inte har kvar. Emmaljungas regnskydd i nylon som ibland ingår när du köper en Emmaljunga är det sämsta jag testat. Jag har haft flera olika och alla har läckt efter bara en kort stunds regn. Använd alltså inte detta utan köp ett bättre, tex. Tullsas som är i samma prisklass och dessutom finns i fina mönster.

IMG_0324

Emmaljungas nya Exklusiva regnskydd har jag däremot hört gott om och det ska hålla tätt, jag har däremot inte haft möjlighet att testa det själv.

4 thoughts on “Vilket regnskydd ska jag välja till barnvagnen?

 1. jonna

  Ville bara säga att jag har ett emmaljunga regnskydd och har varit ute i ösregn med det. Det höll tätt jättebra!

  Svara
 2. Linda

  Jag har använt regnskydden som följer med till min emmaljunga city cross och scooter och har aldrig upplevt det som dåligt! Har använt vagn nu i 4 år och jag är väldigt ofta ute med vagnen oavsett väder! Enda minus dock är ett lite för stort hål in till barn att det kanske kommer in vatten vid spöregn.

  Svara
 3. sara

  Hejsan. Jag köpte Tullsas regnskydd för sittvagn eftersom det var det märket som fanns i butik här i vår stad. Men jag upplever att jag inte får det att passa. Vi har en Babyjogger city lite 4 wheel, och jag upplever att jag inte får regnskyddet att nå ner runt fotstödet som är väldigt lågt på babyjogger, och iom det hänger det löst ovanför vilket inte blir så bra, och sen verkar det bara täcka ifall jag har vagnen i sittläge, så om barnet vill sova och jag fäller ner den baktill så funkar det inte. Eller gör jag fel på något sätt. Har du nån erefarenhet av denna kombo av vagn och skydd? Ser ju att du till och med har sittvagnsskyddet på en liggvagn här ovan så tycker spontant att det borde funka på vår sulky med men jag får inte till det. Nu har denna vagnen en jättelång suflett och är den fullt utfälld verkar det inte heller passa, DET känns ju som en grej som inte känns superviktig, går ju ha sufletten lite invikt ifall det regnar, men de andra delarna känns ju som lite avgörande för att det ska fungera. Har du annars något bra tips på regnskydd till just denna vagn? Vill ha ett svart regnskydd, så inte elodie details, och vill inte ha i klarplast som babyjoggers egna =/ Tacksam för lite tips.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hm, just babyjoggers vagnar är väldigt stora plus att det inte finns något att fästa runt framtill så det är oftast svårt att få vanliga rengnskydd att sitta bra på dem, därför brukar jag rekommendera baby joggers egna regnskydd. Jag har nog inte tips på något som jag vet passar tyvärr.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.