Recension av Stokke Scoot

DSC03550

Märke: Stokke
Modell: Scoot V2
Årsmodell: 2015
Färg: Black Melange

Jag har testat Stokke Scoot i ett samarbete med Stokke. Stokke Scoot är Stokkes minsta vagn, en vändbar sulky eller liten cityvagn. V2 har till skillnad från första versionen bland annat skumfyllda gummihjul och knäledshandtag. Jag har testat Stokke Scoot främst till min son på 21 månader. Jag har använt vagnen i drygt en månad i fler olika situationer och nu är det dags för min recension av vagnen.

Sittdel

DSC03551DSC03552DSC03553DSC03554DSC03555DSC03556DSC03558DSC03559DSC03557DSC035682015-09-25 18b22015-09-25 18b32015-09-25 18b

Stokke Scoot har en vändbar sittdel med liggläge. Sittdelen är lätt att vända genom att trycka in vita knappar vid sittdelen. Det finns en indikator som visar grönt om sittdelen sitter fast korrekt. Det är en vanlig sittdel, dvs inte en ergonomisk. Ryggen kan ställas i tre olika lägen, i sittläget är den riktigt upprätt. Du fäller ner till viloläge eller liggläge genom att trycka upp spännen som sitter på båda sidorna i ryggen. Vill du ha viloläge får du sedan klämma fast spännena i de längre remmarna. Och när du vill fälla upp till sittläge igen behöver du klämma fast båda spännena i de korta remmarna. Med andra ord behöver du alltså två händer för att fälla ner och upp och det är inte enkelt gjort med ett klick. Det är långt ifrån den smidigaste lösningen av ryggfällning som jag stött på men det funkar helt okej. Ryggen kan fällas till i princip helt plant liggläge. Dock har vagnen inget uppfällbart fotstöd och det i kombination med ett det är så bökigt att fälla ner ryggen gör att det inte känns som en optimal vagn till ett barn som sover mycket i vagnen. Min son har i och för sig sovit bra i vagnen trots att fötterna hängt, men då blir det kanske någon gång varannan vecka som han sover i den. Jag hade inte valt denna vagn om barnet skulle sova i den varje dag.

Det finns ingen båge till Stokke Scoot.

Sittdelen är rymlig, min 4,5-åring på 106 cm ryms fortfarande bra i den, i alla fall sittandes, hon har dock passerat maxvikten på 15 kg. Min 21-månaders på ca 87 cm har inga problem att få plats varken sittandes eller liggandes, han har gott om plats. Ryggen är ganska hög och det är gott om plats upp till suffletten. Dock är sittytan ganska grund och det finns ingen båge till vagnen, det i kombination med ett upprätt sittläge gör att man ibland får känslan att barnet håller på att glida ur sittdelen eller nästan står upp i vagnen. Det är dock inte möjligt om man spänner fast barnet med selen. Jag tror också att det främst är en känsla och jag har uppfattningen att båda mina barn har suttit väldigt bra i sittdelen, de har en bra upprätt position och säckar inte ihop alls när de sitter i vagnen.

Sele

DSC03570DSC03573DSC03572

Stokke Scoots sele är en fempunktssele, den har ställbar höjd i tre olika lägen. För att ställa om höjden på selen måste man öppna upp tyget på baksidan och trä igenom selen, inte jättelätt men inte heller särskilt krångligt. Selen har axelband som fästs i midjebandets spänne med krokar vilket gör att det är lätt att kroka loss axelbanden från selen om man inte vill använda dem. Selen är lätt att knäppa och knäppa upp.

Sufflett

DSC03574DSC03575DSC03576DSC03577DSC03556DSC03578

Stokke Scoot har en sufflett som är ställbar i flera olika lägen, den är dock klart snyggast helt infälld eller helt utfälld. Framtill finns en stor solkeps som ger extra skydd och med den utfälld blir suffletten riktigt bra. Solkepsen sitter med dragkedja så det går lätt att ta av den helt om man tycker suffletten blir för lång med den på. Öppnar man upp en dragkedja finns en vädringslucka i suffletten. Det kommer också fram små vädringsluckor på sidorna när vagnen fälls i liggläge.

Fotstöd

DSC03560DSC03569DSC03563DSC03567

Stokke Scoots fotstöd och jag är inte kompisar. Dels gillar jag inte att det inte går att fälla upp när barnet ska sova. Dels tycker jag det är lite konstigt placerat ganska långt bak, när min son sitter i vagnen är det bara den bakre delen av hans hälar som kan vila på fotstödet, fotstödet sitter nästan under sittdelen. Men det jag har mest emot Scoots fotstöd är att det är så svårt att sätta dit och ta loss. Fotstödet består av en plast”bricka” som sätts fast med piggar i små hål i chassit. Det finns två olika lägen för det när sittdelen är bakåtvänd och ett läge när den är framåtvänd. Att ta loss fotstödet är egentligen inte så svårt, man ska snurra på den grå ringen på båda sidorna för att lossa fotstödet men ibland verkar det inte funka så bra utan det tar stopp halvvägs så att man får försöka några gånger. Det stora problemet är dock att sätta fast fotstödet igen. Det är alltså en liten pigg som ska i ett hål, och det är omöjligt att se hålet för att passa in piggen eftersom själva fotstödet täcker hålet helt. Piggen är i metall vilket orsakar repor på chassit när man drar fotstödet upp och ner för att försöka hitta hålet. Ibland har det tagit flera minuter för mig att hitta rätt och få dit fostödet.

Liggdel & Babyskydd

Det finns ingen liggdel till Stokke Scoot, det finns dock en ligginsats, nästan som en åkpåse, som är specialdesignad för Scoot och placeras i Scoots sittdel. Jag har tagit mig en titt på denna Soft bag.

DSC03604

Softbagen öppnas med dragkedjor från båda sidor, det går att vika ner översta delen av bagen och fästa locket med knappar. Det finns också särskilda kardborre remmar för att fästa softbagen i sittdelen och det går att trä igenom sittdelens sele. Scoot har inte uppfällbart fotstöd men softbagen skjuts så långt in att den får stöd hela vägen. Softbagen har mjuk botten och det går inte att bära bebisen i bagen. Måtten på den är ca 80×30 cm.

DSC03598DSC03599DSC03600DSC03603

Stokkes eget babyskydd Stokke iZi Go kan klickas fast på chassit utan adaptrar. Det finns även en adapter som passar Maxi-Cosi, Besafe och Cybex babyskydd att köpa till.

Stokke-Izi-Go-på-scoot

Handtag

DSC03579DSC03580DSC03581

Stokke Scoot har ställbart knäledshandtag. Handtaget kan ställas i tre olika kör-lägen och ett läge där det är infällt mot vagnen. I kör-lägena är handtaget 92 cm, 101 cm eller 109 cm högt. Handtaget är brett och har en skön vinkel. Vagnen passar bra till långa föräldrar då sittdelen sitter högt upp, handtaget är ganska högt och bakaxeln är upphöjd så att det finns nästan ingen risk att man sparkar i. Handtaget är klätt med skumgummi.

Varukorg

DSC03582DSC035832015-10-17 16.55.402015-10-13 11.51.09

Stokke Scoot har en varukorg som är stor och rymlig för denna typ av kompaktare vagn och den är också väldigt lättåtkomlig. Vår skötväska och en hel del andra smågejer går att stoppa i varukorgen utan problem och en kompletteringshandling ryms bra. Varukorgen är 44×38 cm.

Broms

DSC03588DSC03589

Stokke Scoots broms är lätt att använda, det är en orange pedal som trycks ner för att bromsa och trycks upp för att obromsa.

Hjul

DSC03584DSC03585DSC03586

Stokke Scoot V2 har skumfyllda gummihjul, det innebär att hjulen istället för att vara fyllda med luft i en slang är fyllt med skum vilket gör att du aldrig behöver pumpa däcken och inte kan få punktering. Hjulen är riktigt mjuka, faktiskt är de så mjuka att om det hade varit lufthjul hade jag tänkt att de behövde pumpas och satt i mer luft så att de blev hårdare. Jag tror att mjukheten i däcken bidrar till att vagnen känns lite trögsvängd. Eftersom däcken är i gummi är de tåliga, det fastnar ingen sten i och de borde klara snö bra utan att det fastnar. Bakhjulen är 24 cm i diameter (10 tum) och framhjulen är 20 cm i diameter (8 tum). Framhjulen är svängbara men går att låsa.

Fjädring

DSC03590

Stokke Scoot har riktigt bra fjädring, den har fjädring både i chassit och i framhjulen, dessutom känns chassit lite mjukt och gungigt och hjulen är väldigt mjuka. Allt detta bidrar såklart till att vagnen har en mjuk fjädring och ett bra gung. Det går till och med att köra på riktig kullersten utan att det blir obekvämt för varken föraren eller barnet.

Hopfällning

Stokke Scoot är förhållandevis lätt att fälla ihop och blir riktigt kompakt ihopfälld. När jag säger förhållandevis lätt så beror det endast på att knappen för ihopfällningen är trög och att jag tycker det är svårt att få till att dra knappen åt sidan samtidigt som man trycker in den. Särskilt när vagnen ska fällas upp brukar det kunna bli ett problem. Det hela ska kunna göras med en hand men det får jag sällan till. Men knappen blir lättare att trycka in för varje gång man fäller ihop vagnen och jag börjar få in snitsen på ihopfällningen nu. De två moment som ska genomföras är inte alls svåra eller krångliga, det är bara knappen som bråkar med mig.

Scoot kan fällas ihop oavsett som sittdelen är framåtvänd eller bakåtvänd. Det första man gör när man ska fälla ihop vagnen är att vika upp Scoots sittplatta mot ryggstödet. På så sätt kommer man enklare åt knappen för ihopfällningen.

DSC03591DSC03592

Den övre delen av den vita knappen ska glidas åt sidan samtidigt som hela den vita knappen trycks in och det är det som jag inte riktigt får till. Att ha någon typ av memory-knappen som spärr för ihopfällningen hade underlättat mycket. När knappen är intryckt så lyfter man bara så fälls hela vagnen ihop, så det är egentligen väldigt smidigt.

DSC03593

Stokke Scoot blir riktigt kompakt ihopfälld för att vara en vändbar vagn som är så rejäl. Ihopfälld med sittdelen bakåtvänd blir den 76x56x40 cm, den blir flera centimeter lägre om man tar av solkepsen.

DSC03595

När du fäller ihop vagnen med sittdelen framåtvänd gör du på precis samma sätt.

DSC03596

Vagnen blir då 76x56x44 cm.

DSC03597

Vagnen är låst på detta sätt och för att fälla upp den igen måste man göra likadant med den vita knappen, skjuta undan plattan och trycka in den samtidigt som man viker upp vagnen. Det är främst detta som brukar vara lite krångligt. Men jag håller på att få upp snitsen på det också så man lär sig med tiden. Det finns en indikator på varje sida av chassit som visar grönt om vagnen är korrekt uppfälld.

Endast chassit blir 76x56x32 cm ihopfällt.

DSC03602

Körkänsla & Hanterbarhet

Stokke Scoot V2 är en lättrullad vagn. Det är inte en av de mest lättsvängda vagnar jag testat men inte heller en av de mest trögsvängda. Vagnen är trevlig att köra, den har ett skönt gung och är bra dämpad. Hävkraften är helt okej. Jag gillar att sittdelen sitter högt upp, på många vändbara kompakta vagnar sitter sittdelen väldigt lågt, men Scoot har en högt placerad sittdel och känns ändå stadig. Vagnen känns rejäl och det känns som att den håller hög kvalité, den är helt ljudlös att köra och är väldigt komfortabel att köra. Den känns inte klen och inte plastig.

2015-10-18 10.46.04

När man fäller ner ryggen till liggläge och sittdelen är bakåtvänd så sticker ryggen ut mycket framtill. Det gör dels att vagnen blir väldigt lång när den är i liggläge, 117 cm inklusive handtaget. Dels blir vagnen lite framtung med ett barn i liggläge och därmed ganska trögsvängd. Detta i kombination med att fällningen av ryggen är lite krånglig och att vagnen inte har något uppfällbart fotstöd gör att jag ytterligare vill trycka på att det inte är en optimal vagn om barnet sover mycket i vagnen.

2015-10-13 10b

Stokke Scoot är smidig att köra med i trånga utrymmen, den är endast 56 cm bred och även ganska kort vilket gör att den är lätt att navigera där det inte är så mycket plats. Den hade varit ännu lite smidigare om den hade varit lite mer lättsvängd men bara man använder båda händerna så går det bra ändå. Detta är en vagn som passar att tex. gå på stan med där det kan vara trångt att ta sig fram. Vi har tex. använt den en välbesökt dag på Liseberg vilket gick bra.

2015-10-31 17.22.35

Jag har testat att köra Stokke Scoot i skogen. Den tar sig fram förvånansvärt bra även i riktigt tuff och ojämn terräng om man låser framhjulen. Visst det är ingen terrängvagn och det blir lite guppigt, men det går att ta sig fram. Gräsmattor, grusvägar och liknande klarar Stokke Scoot utan problem.

2015-11-02 16b

Jag har inte testat Stokke Scoot i snö men kan tänka mig att den borde klara sig helt okej i snö. Hjulen är ganska stora och det är gummihjul, dessutom en bra dämpning så den borde ta sig fram bra.

2015-10-11 16.17.43

Stokke Scoot är smidig att åka kollektivt med, den är bara 56 cm bred och blir bara 80 cm lång om man fäller in handtaget. Dessutom får den bra grepp tack vare sina gummihjul.

Stokke Scoot är ganska lätt att fälla ihop och det går fort att göra bara man får in snitsen. Vagnen låses automatiskt ihopfälld och blir kompakt ihopfälld. Den är dock inte jättelätt, väger nästan 13 kg, men det kompakta formatet gör den ändå ganska lätt att lyfta in i bilen tycker jag. I vår bil, en SAAB 9-5, blir det massor med plats över i bagaget.

2015-09-27 09.45.25

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 76x56x44 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 76x56x40 cm
Chassit med hjul: 76x56x32 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 80 cm
Längd med handtaget utfällt: 97 cm
Längd i liggläge med handtag: 117 cm
Bredd: 56 cm
Hjulbas (Svängradie): 53 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 60 cm
Ryggstöd: 50 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 29 cm
Fotstöd: 14/17 cm
Ligglängd: 80 cm
Höjd till sittytan: 56 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 12,7 kg

Maxvikt: 15 kg

 

Tillbehör

Tillbehör som ingår med Stokke Scoot är myggnät och regnskydd. Båda är måttanpassade för Scoot. Myggnätet fästs med tryckknappar i Scoots sufflett och börjar längst ut på suffletten. Den har också en ficka nere vid fotstödet för att insikter inte ska komma in på baksidan av fotstödet där det är öppet. Både myggnätet och regnskyddet har små band nertill som fästs i små krokar på chassit så att de sitter på plats bra.

DSC03605DSC03606DSC03607

Regnskyddet är mestadels i klarplast. Baktill finns en knapp så att man kan knäppa ihop det så att det inte blir så påsigt när vagnen är i sittläge. Regnskyddet har luftningshål på sidan men trots det immade det igen ordentligt enda gången jag använde det. Eftersom det är i klarplast tar det också stor plats ihopvikt.

DSC03608DSC036102015-11-01 13.14.40

Sammanfattning & Betyg

Jag gillar Stokke Scoot som en vändbar sulky till ett lite äldre barn som inte sover så ofta i vagnen. Jag gillar att den har ett skönt gung, en hög och rymlig sittdel som barnen sitter bra i, en stor varukorg och bra hjul. En stor fördel är att det är få moment för att fälla ihop vagnen och att den blir riktigt kompakt ihopfälld.

De största nackdelarna med Stokke Scoot tycker jag är att den blir lång och framtung i liggläge, att den inte har uppfällbart fotstöd och att maxvikten ligger på bara 15 kg, en så kompakt vagn med en så rymlig sittdel hade nog gärna använts av större och tyngre barn om maxvikten hade legat högre.

Jag gillar att köra Stokke Scoot, den rullar bra och har ett skönt gung, den är kompakt och smidig men ändå rejäl och robust. Den har många genomtänkta detaljer och bra funktioner. Söker man en vändbar smidig vagn till ett lite äldre barn tycker jag verkligen att det här är en vagn att överväga. Den passar långa föräldrar och passar extra bra till de som åker mycket bil.

Stokke Scoot finns i sju olika färger, den här färgen heter Black Melange. Stokke Scoot säljs som sittvagn och kostar ca 5500 kronor. Jag ger Stokke Scoot 4 av 5 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

8 reaktion på “Recension av Stokke Scoot

  1. Isabelle

    Är den smidigare och mer lättkörd än Ozone? Hur är handtagshöjden och körkänslan pâ Scoot, Mosey och Viking eller kanske Teutonia Fun jämfört med Ozone?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Beror på vad du menar med smidigare. Den är lättare att fälla ihop och blir mycket mindre ihopfälld än Ozone men Ozone är mer lättkörd, uppfälld är Scoot bara lite mindre. Av de tycker jag Ozone och Mosey är mest lättkörda men Scoot och Fun har tex. bättre dämpning. Handtaghöjden är ganska samma skulle jag säga. Du hittar handtagets höjd i alla recensioner.

      Svara
  2. Jessika

    Jag letar efter en vagn med vändbar sittdel som vi ska ha med när vi reser. Jag har fått så mycket hjälp av att läsa dina recensioner men jag känner mig fortfarande lite lost i barnvagnsdjungeln.

    Innan jag började sätta mig in så mycket i olika barnvagnar hade jag bestämt mig för en Stokke Scoot men när jag tittar på foton tycker jag att sittdelen ser så kort ut och att barnen sitter och hänger med benen vilket jag inte gillar.

    Andra vagnar som jag har fastnat för är Easywalker Mosey och Cybex Balios M.

    Jag söker en vagn som vi ska ha med när vi reser, främst till större städer. Vi kommer inte att röra oss ute i skog med vagnen men pä ojämna underlag, till exempel kullersten. Vagnen får inte kännas för plastig och ranglig, den ska vara så stabil som möjligt för en liten vagn. Jag tycker att det är en fördel om barnet sitter ganska högt så att man har bra ögonkontakt utan att behöva titta ner på barnet.

    Min dotter kommer att vara 6 månader när vi åker på vår första resa. Jag vill att hon ska sitta och ligga så bekvämt som möjligt. Det är viktigare att vagnen är bra för henne nu och ett par år framåt än att den är bra när hon är 4-5 år.

    Vi har en Bugaboo Donkey som huvudvagn och vi är väldigt nöjda med den.

    Har du några tips eller goda råd?

    Tack för en fantastisk bra blogg!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Svårt, Scooten är absolut bäst fjädrad och fungerar därför bäst och är mest komfortabel på ojämna underlag. Att sova i skulle jag säga att Mosey är bekvämast men den har dålig dämpning och sittdelen är låg. Baliosen kanske är det bästa medelvägen, hyfsat hög, okej dämpning, okej komfort.

      Svara
  3. Maaria Frank

    Förstår mig inte varför hittar jag info om att scoot liggdel säljes ? .då der överallt annars står att scoot inte ha nåt liggdel.vågar kag löpa denna ändå till min scoot?

    Sök produkt här…
    Sök
    MENY
    Hem / Barnvagnar / Varumärken / STOKKE / Stokke Scoot Liggdel Black Melange | Scoot – STOKKE – Varumärke
    Stokke Scoot Liggdel Black Melange i gruppen Barnvagnar / Varumärken / STOKKE hos Köpbarnvagn.se (471001)
    Stokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black MelangeStokke Scoot Liggdel Black Melange
    2199 kr
    STOKKE
    LÄGG I KUNDVAGNEN
    Lagerstatus
    Leveranstid:Finns i lager
    Frakt:Stokke fraktfritt
    Artnr: 471001
    Liggdel till Stokke Scoot barnvagn Black Melange
    Praktisk liggdel som gör att du kan använda din Stokke Scoot som liggvagn från nyfödd. Robusta bärhandtag för att man tryggt och säkert kan bära liggdelen. Ficka för förvaring av handtag för att förhindra att barnet fastnar/trasslar in sig i dem.

    Överdrag fordrat med skum för extra skydd. Avtagbart för temperaturreglering av barnets miljö samt för bättre tillgänglighet för barnet.

    Innermått: längd 74 cm och bredd 34 cm.

    Sufflett säljes separat: För att få en komplett liggdel behöver du köpa en sufflett separat. Här kan du själv välja vilken färg du vill ha till liggdelen eller om du vill ha flera olika suffletter för att ha att byta efter årstid, tycker och smak. Det är samma sufflett till sittdelen som till liggdelen. Bastyget på liggdelen är i färgen Black Melange.

    Svara
    1. Anna

      Liggdelen är helt ny, kom typ nu 2017 så har inte funnits någon tidigare . Va o såg den i affären igår.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.