Recension av Baby Jogger City Premier

DSC05485

Märke: Baby Jogger
Modell: City Premier
Årsmodell: 2016
Färg: Taupe

Jag har testat Baby Jogger City Premier i ett samarbete med Baby Jogger. Premier är en ny modell som kom för några veckor sedan och är en uppdatering av Baby Jogger City Versa. Vagnen har vändbar sittdel och blir väldigt kompakt ihopfälld. Jag har testat Premier under ett par veckors intensiv testkörning med min son som är 2 år. Jag har testat vagnen på många olika underlag och i olika situationer och nu är det dags för min recension.

Sittdel

DSC05486DSC05487DSC05490DSC05491DSC05493DSC05494DSC05495DSC05488DSC05492DSC054962016-04-20 15b2016-04-20 15b2

BabyJogger City Premier har en ergonomisk sittdel som är vändbar och ställbar i tre olika lutningslägen oavsett vilket håll sittdelen är placerad. För att ändra lutningen drar du i ett handtag längst upp på baksidan av ryggen, det är alltså enhandsfällning av sittdelen. För att vända sittdelen trycker du in de vita knapparna ovanför sittdelens fäste. Där kan du även se på tre markeringar vilket lutningsläge sittdelen är i. Sittläget är lite bakåtlutat men det är ingenting som har stört min son. Liggläget är bra men blir inte plant eftersom sittdelen är ergonomisk.

Det ingår ingen bygel till Premier men det finns en bygel att köpa till som tillbehör, den har jag dock inte testat.

Premier har en rymlig sittdel med långt liggläge, båda mina barn ryms utan problem i sittdelen, dottern på 5 år och 110 cm får böja lite mer på benen än vad lillebror på 90 cm får. Lillen har dock lång överkropp så det är nästan så att han slår i suffletten, inte jättemycket växtmån. Maxvikten ligger på hela 22,5 kg.

Sele

DSC05497DSC05498DSC05499

Baby Jogger City Premier har en sele som har ställbar höjd i tre olika lägen för axlarna och ställbar längd på alla delar. För att ändra höjden på axelremmarna behöver du trä ut dem på baksidan och trä om dem i ett annat hål. Axelbanden går lätt att knäppa loss från selen om du inte vill använda dem och med en delbar sele är det också lätt att trä i en sittdyna eller åkpåse i vagnen.

Sufflett

DSC05500DSC05501DSC05502DSC05507DSC05503DSC05504DSC05506

BabyJogger City Premier har en sufflett som går att fälla ut och sätta i ett par olika lägen, men sufflettbågarna har inga fasta lägen vilket gör att suffletten aldrig riktigt stramas åt, jag hade önskat ett läge åtminstone längst ut så att suffletten spändes ordentligt när jag fäller ut den. I sitt mest utfällda läge täcker suffletten bra även i liggläge och det finns två olika tittluckor för att kunna titta till sitt barn. Båda tittluckorna stängs igen med magneter. Suffletten har också UV-skydd 50+.

Fotstöd

DSC05508DSC05509DSC05510DSC05511DSC05512DSC05513DSC05514

Baby Jogger City Premier har både ställbar längd och ställbar höjd på fotstödet. Längden på fotstödet kan justeras ett par centimeter med knappar på sidan som du trycker in så att du kan dra ut det. Fotstödet är också ställbart i höjdled genom att trycka in knappar på sidan och ställa in höjden.

Liggdel & Babyskydd

Det finns både liggdel och adaptrar för babyskydd att köpa till BabyJogger City Premier, jag har dock inte testat någon av dem. Liggdelen är BabyJoggers Lux-liggdel som passar även till resten av BabyJoggers vagnar. Det är en rymlig och ombonad liggdel med vädring i sluffletten, lock med hög kant och den bärs i suffletten. Liggdelen hamnar högt upp på Premier så att du kommer nära barnet.

Baby-Jogger-Premier-Lux-carrycot

Handtag

DSC05519DSC05520DSC05521DSC05515DSC05518DSC05517

BabyJogger City Premier har ett teleskophandtag som är ställbart i tre olika lägen. Det är enkelt att justera genom att trycka in knappen i mitten av handtaget. De tre lägena är 102, 104 respektive 107 cm. Jag hade egentligen föredragit det lägsta läget men använder jag det sparkar jag lätt i bakaxeln. Handtaget är klätt med gummi. Handtaget är smalt, det är vinklat i en vinkel som gör att handlederna får en mindre skön vinkel och det är en stor knapp i mitten vilket gör att du inte kan hålla i mitten av handtaget. Det går heller inte att hålla brett ut på sidorna eftersom handtaget är så rundat. Jag hade gärna sett ett bredare handtag med en vinkel som var skönare för handlederna.

Varukorg

DSC05522DSC055232016-04-18 15.18.322016-04-21 09.43.43

Baby Jogger City Premiers varukorg är enorm. Den rymmer riktigt, riktigt mycket och är även lättåtkomlig, särskilt när sittdelen är bakåtvänd. Men även framåtvänd fungerar det bra att stoppa i större saker eftersom sidorna är elastiska. Jag är osäker på vad det är för maxvikt på varukorgen men det brukar vara 9 kg på Baby Joggers varukorgar. Kort sagt, varukorgen på Premier är skitbra.

Broms

DSC05529DSC05530DSC05528

Baby Jogger City Premier har en handbroms som viks upp för att bromsa och för att lossa bromsen trycker du först in de vita knapparna på bromsspaken och viker sedan ner den. Handbromsen styr en revolverbroms i bakhjulen. Jag tycker handbromsen är enkel att använda och ser fördelar med det, som att den är lätt att komma åt, men i vissa fall tex. i trånga utrymmen, eller om du vill parkera med sidan mot en vägg kräver det lite mer plats.

Hjul

DSC05526DSC05527DSC05525DSC05524

Baby Jogger City Premier har riktigt bra hjul som det inte fastnar sten i, känns precis som gummi men de är inte luftfyllda och behöver inte pumpas. Bakhjulen är 30 cm i diameter (12 tum) och framhjulen är 21 cm i diameter (8 tum). Framhjulen är svängbara men kan enkelt låsas genom att vrida en grå bricka till andra sidan, enkelt gjort.

Fjädring

DSC05528DSC05525

BabyJogger City Premier har fjädring både i framhjulen och i chassit vid bakhjulen, detta är faktiskt den första Babyjoggern som har chassifjädring, en klar förbättring. Fjädringen gör att vagnen går jämnare och att kanter och ojämnheter inte gör det skakigt eller hoppigt. Framhjulsfjädringen gör också att vagnen tar sig fram bra på ojämnt underlag. Dock finns det inte så mycket gung i vagnen.

Hopfällning

Baby Jogger City Premier kan fällas ihop med sittdelen på, oavsett vilket håll sittdelen sitter. På Premier har man ersatt de röda remmarna med tryckknappar som fanns på Versa och resten av Babyjoggers vagnar med en knapp som ska tryckas in innan vagnen kan fällas ihop. Idén i sig tycker jag är bra, ingen knäppte någonsin de där tryckknapparna och det är bättre att ha ett lås som stängs automatiskt. Dock är det väldigt svårt att komma åt den lilla röda knappen som ska tryckas in när sittdelen är bakåtvänd. Det går dock att göra det, om man har små fingrar och kommer ihåg att göra det innan man fäller fram ryggstödet.

Det första du bör göra när du ska fälla ihop vagnen är alltså att trycka in den lilla röda knappen. (I alla fall om du har sittdelen mot dig, är sittdelen framåtvänd är det enklare att göra det efter att ryggen har fällts fram.)

DSC05532DSC05533

För att fälla fram ryggen trycker du in de grå knapparna på sidan av ryggjusteringshandtaget och viker fram sitsen.

DSC05489DSC05535

Under sitsen finns sedan en rem som du lyfter i så fälls vagnen ihop.

DSC05537

Vagnen har ett automatiskt lås som håller den ihopfälld, men den går inte att ställa upp, den är faktiskt svår att ens balansera stående trots att den lutar mot något. Därför upplever jag den som svår att byta grepp på när jag ska lyfta in den i bilen.

Hopfälld med sittdelen bakåtvänd blir vagnen 93x63x30 cm.

DSC05484

Har du sittdelen framåtvänd är det lättare att komma åt både den röda lilla knappen och remmen som du lyfter i.

DSC05542DSC05543

Med sittdelen framåtvänd blir vagnen 82x63x30 cm ihopfälld.

DSC05544

Tar du av hjulen blir vagnen otroligt kompakt, 65x50x25 cm.

DSC05545

Körkänsla & Hanterbarhet

BabyJogger City Premier är en lättrullad vagn. Den är rejäl och otroligt stabil. Den rullar helt ljudlöst och känns väldigt gedigen. Med den nya bakhjulsfjädringen är den också mjuk att rulla och den tar sig fram på de flesta underlag. Vagnen rullar lätt, men är lite trög att svänga och är svår att köra med den hand. På promenader har jag inte märkt av trögsvängdheten utan det är mer när jag kör i affärer eller andra ställen där jag behöver svänga mycket som jag upplever att den är trögsvängd, det är också svårt att köra den med en hand. Hävkraften är inte särskilt bra men det är sällan jag behöver häva vagnen för den rullar bra uppför nersänkta kanter.

BabyJogger City Premier är i mina ögon ingen bra vagn att gå i affärer med, den är både stor och trögsvängd, den är 63 cm bred och ca 100 cm lång och dessutom då som sagt lite trög att svänga. Men är det bara gott om plats så går det förstås att gå en sväng på stan med Premier, det är bara det att det finns smidigare vagnar.

DSC05638

Jag har kört Premier i skogen och tyckte att det gick förvånansvärt bra. Det gick till och med bra att köra utanför stigen, även om det var ganska jämnt underlag även utanför stigen. Jag upplever att Premier tar sig fram överallt, utom möjligtvis på de värsta stigarna som är fyllda med stenar och rötter. Jag tror att det mycket är på grund av framhjulsfjädringen som den tar sig fram så bra i terräng och även eftersom den är så stabil, den blir inte framtung och fastnar på små ojämnheter. På grusväg tar den sig också fram utan problem, däremot kan den bli lite smått hoppig om det är lite grövre grus, förmodligen för att hjulen är ganska hårda. Generellt tycker jag dock att Premier har bra terrängegenskaper och fungerar på de allra flesta underlag.

DSC05612

Jag har inte testat Premier i snö, men tycker att den borde fungera ganska bra i snö tack vare stora gummihjul.

Premier är inte den smidigaste vagnen i kollektivtrafiken eftersom den både är ganska bred och lång. Handtaget är teleskophandtag som bara går att fälla in så att den blir 94 cm lång. Däremot har jag testat att åka pendeltåg med den och på tåget är det gott om plats så det tyckte jag fungerade bra. Det går såklart att åka kollektivt med Premier men det finns betydligt smidigare alternativ.

2016-04-18 13.07.49

BabyJogger är kända för sin enkla ihopfällning och visst, Premier är lätt att fälla ihop, men det finns några nackdelar också. Att spärren för ihopfällningen är placerad som den är gör tyvärr att det blir lite krångligt att fälla ihop den med sittdelen bakåtvänd, det är synd, för det är annars en av Premiers stora fördelar. Själva hopfällningen är enkel men när man kommer till momentet att byta grepp för att sedan lyfta in den i bagaget hade jag verkligen önskat att den kunde stå hyfsat och det hade inte skadat om den var några kilo lättare. Att den inte kan balansera alls och att den väger 13 kg gör att jag upplever den som lite bökig att lyfta in i bilen. Jag har alltid föredragit vagnar som står på sina egna hjul när de är ihopfällda och det är för att det helt enkelt är lätt att sätta ner dem utan att det blir smuts eller repor. Samma sak när den ska fällas upp, det blir svårt att hålla i den så att den står någorlunda upp samtidigt som jag fäller upp den. Alternativet är såklart att lägga ner den med chassit i marken men då riskerar man båda smuts och repor. Den stora fördelen med Premier är dock att den blir så kompakt ihopfälld, onekligen är det en av de mest kompakta vändbara vagnarna ihopfälld och den mest kompakta vändbara vagnen ihopfälld som känns såhär rejäl. Framförallt blir den väldigt platt men också ganska kort, särskilt om sittdelen är framåtvänd (framhjulen faller då på ett annat sätt vilket gör den kortare). I vår bil, en Saab 9-5 kombi blir det massor av plats över. Det är inga problem att få med sig den här vagnen när en ska på bilsemester eller till fjällen.

2016-04-24 12.59.44

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 82x63x30 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 93x63x30 cm
Vagn utan hjul: 65x50x25 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 94 cm
Längd med handtaget utfällt: 102 cm
Bredd: 63 cm
Hjulbas (Svängradie): 61 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 59 cm
Ryggstöd: 56 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 31 cm
Fotstöd: 23/26 cm
Ligglängd: 103 cm
Höjd till sittytan: 50 cm

Vikt:

Chassi: 9,8 kg
Sittdel: 3,3 kg
Vagn med sittdel: 13,1 kg

Maxvikt: 23 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till BabyJogger City Premier. Att köpa till finns bygel, snacktray, liggdel, adaptrar för babyskydd.

 

Sammanfattning & Betyg

BabyJogger City Premier är en rejäl och stadig vagn som tar sig fram på de allra flesta underlag och som blir väldigt kompakt ihopfälld. Vagnen fungerar från födseln och hela barnvagnsperioden ut, den har riktigt lång användningstid.

En av nackdelarna med Premier tycker jag är trögsvängdheten, som jag personligen har väldigt svårt för, men för längre promenader tycker jag att den fungerar bra, det är främst när jag går i affärer som det stör mig att den är trögsvängd. En annan nackdel är att det är en stor vagn som inte lämpar sig så bra för trånga utrymmen, till exempel i kollektivtrafiken.

Fördelarna med Premier tycker jag är att den är en rejäl vagn som klarar de allra flesta underlagen, att den har lång användningstid med rymlig sittdel och hög maxvikt och att den blir kompakt ihopfälld. Den har också riktigt bra varukorg vilket alltid ger ett stort plus från mig.

BabyJogger City Premier passar dig som vill ha en barnvagn för hela vagnperioden, för dig som inte går så mycket i stan och inte åker kollektiv, men åker mycket bil och kanske har lite utrymme i bilen. Den passar dig som vill promenera på skogsstigar då och då.

Baby Jogger City Premier finns i tre färger, Taupe (beige), Indigo (blå) och Granit (mörkgrå). Den köps som sittvagn och kostar ca 7000 kronor, liggdel finns som tillbehör. Vagnen säljs inte på webbshoppar, endast hos Baby Joggers fysiska återförsäljare.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

11 reaktion på “Recension av Baby Jogger City Premier

  1. Sara

    Vad bra med en recension! Tack!
    Trist att den inte står själv ihopfälld, det är ju dålig design tycker jag.
    Skulle du sikta på denna eller Stokke Scoot som en vagn som ska dagligen i bilen? Inte så mkt terrängkörning (det kommer vi ha en annan vagn till) utan mer som ”finvagn”. Typ shopping och kortare utflykter. Det ska vara från nyfödd men kommer mest använda babyskydd på shassit de första månaderna.

    Eller har du nåt annat förslag?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag hade nog valt Balios eller Mosey om den inte ska köras i skogen. Riktigt små och smidiga och lättare än de andra två.

      Svara
      1. Sofia

        Hej en fråga bara är så intresserad av Balios vagnen men han i butiken föredrog den inte om man då och då ska gå i skogen (alltså inte stig) vad tycker du?

        Svara
  2. Annika

    Tänk vad olika vi tycker 🙂
    Hoppas det är ok att jag också ger lite synpunkter, är det för långt ta bort det!
    Jag bor lantligt med grusvägar och skog och på vintern som är lång så kommer snö. Jag tycker definitivt att det är en cityvagn. Upplever den som skumpig när underlaget blir ojämnt men jättesmidig och inte alls trögsvängd i citymiljö. Hann prova den lite på snö då våren fick ett bakslag här och den gled som ovanpå snön, så vintervagn är den inte tyvärr 🙁 tycker jag, även om det är stora hjul.
    Är handtaget på det kortaste är den mycket mer svårhävd än om man har den på längsta.
    Håller med dig i att man sparkar i bakaxeln när handtaget är på kortaste, och suffletten håller sig aldrig på plats förutom i fullt utfällt läge :-/
    Varukorgen är UNDERBAR! 😀
    Upplever inga problem att fälla och lyfta in i bilen men det är inget enhandsgrepp. Tycker chassit är lite lättrepat också.
    Jag har en amerikansk variant och kanske kan det skilja på det som vi tycker olika? Tydliga skillnader är att jag har ingen röd säkerhetsknapp så fällning är väldigt smidigt! Jag har dessutom en annan klädsel där tyget är mer glansigt, känns lite mer funktionellt men inte lika snygg som den europeiska.
    En vagn som måste bytas innan vintern dock…tyvärr. Upplever den annars som väldigt stabil och gedigen!
    HaD gott! //Annika

    Svara
  3. Elin

    Hej!
    Skulle du föredra premier eller Babyjogger city versa som en allroundvagn från nyfödd och uppåt. Bor i stan men går på grusvägar etc ibland. Vi har en city gt (tror jag den heter) men den går ju inte att vända sittdelen på och det vill jag gärna kunna göra när man precis går från liggdel till sittdelen. I övrigt tycker jag att vår babyjogger city gt är fantastisk ☺

    Svara
    1. Sara

      Jag har också en city mini GT som jag älskar. Vill också kunna vända barnet.
      Borde man välja premier eller versa eller kanske en Mosey?
      Tack
      Mvh Sara

      Svara
  4. Simon

    Hej,

    Vet du om det går att använda samma tillbehör till Çity Versa GT? Den är tyvärr borttagen ur sortimentet och således även alla tillbehör, och nu är vår bygel trasig vilket gör vagnen inte är lika användbar längre..

    Svara
  5. Ann-Mari Kärkäs

    Hi! I’m currently trying to decide between this stroller and Cybex Balios M. We are looking for a stroller that would be good in the city ( shops & public transport) and gobbelstone streets, and would work ok in the parks as well. Compact and easy to push. Our other stroller is Mountain buggy Terrain (huge and clumsy). My husband is very tall, and this stoller would be more for me, but hopefully ok for him too 🙂 Which one would you recommend for us, or would you have something else in mind we might want to consider? Preferably looking for something with the reversible seat.

    Thank you so much in advance!
    Ann

    Svara
  6. Emilie

    Hej
    Jag söker efter en lättkörd vagn att ha hemma. Har nu en äldre Emmaljunga som jag tycker har ett bra gung och funkar bra i terrängen här hemma. MEN den är så tung att svänga och att lyfta in i huset (trotts att det bara är två trappsteg). Vi går på mycket grusvägar med grövre grus och traktorstigar, jag vill gärna kunna köra och svänga vagnen med en hand då jag har hund med mig på promenaden. Kan Baby Jogger City Premier vara ett alternativ för oss? Eller har du några andra tips?

    Svara
  7. Frida

    Tung och klumpig och knarrar även om jag oljat in! Köpte denna som resevagn men den är stor och inte smidig! Är nöjd med hur den ser ut o bra liggläge o suflett men tänk mer stor o klumpig än smidig!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.