Nordlys åkpåse – recension

I samarbete med Jollyroom har jag testat Nordlys fårskinn-/lammskinnsåkpåse. Jag har testat svart åkpåse med vit oklippt lammskinn inuti. Åkpåsen är otroligt mjuk och mysig, den är dessutom riktigt varm. Fårskinn är ett naturligt material som ventilerar och anpassar temperaturen så att barnet alltid är lagom varmt.

DSC09467

Åkpåsen har öppning med dragkedja i mitten framtill, jag har inte haft några problem med att fårskinnet fastnar i dragkedjan när man ska stänga den. Närmast dragkedjan är det tyg utan fårskinn, så bara man ser till så att dragkedjan är rak innan man stänger den så brukar det gå bra. Det går också att öppna upp dragkedjan en liten bit och vika ner kanten på åkpåsen framtill med hjälp av tryckknappar. Det är användbart när barnet vill ha lite mer rörelsefrihet eller man vill undvika att barnet får päls i munnen.

DSC09471DSC09468

Det finns också en öppning nertill vid fötterna så att barnets fötter kan sticka ut nedanför åkpåsen om de har skor på sig, och så att man kan öppna upp hela åkpåsen och vika ut den som en lekmatta.

DSC09472DSC09478DSC09474

På baksidan finns uttag för fempunktssele med två olika höjder för axelbanden. På grund av den otroligt tjocka pälsen kan det vara svårt att hitta hålen från insidan, men då får man ta hjälp av baksidan.

DSC09470

Baktill finns även en ficka med resårband som man kan vika över ryggstödet så att åkpåsen hålls uppe och det finns även antihalkpluppar på hela baksidan av åkpåsen. Eftersom åkpåsen är så tung och tjock tycker jag att den sitter på plats ganska bra i vagnen även om det inte  går att vika över fickan.

DSC09469

Upptill runt huvudöppningen finns en dragsko så att man kan dra åt öppningen runt barnets huvud. Snoddarna göms sedan i en liten ficka som fästs med kardborre, så att barnet inte kan få tag på snoddarna och trassla in sig.

DSC09479DSC09480DSC09481b

Nordlys lammskinnsåkpåse är 105×49 cm, en rymlig åkpåse. Att åkpåsen har långhårigt fårskinn på insidan gör att den upplevs otroligt mjuk och mysig. Mer eller mindre okända personer har kommenterat hur mysigt det ser ut för lillen när han ligger i åkpåsen. Den tjocka pälsen gör också att åkpåsen är otroligt varm (när det krävs). Jag har testat den i –10 grader då lillen har sovit utomhus i den. Han hade du vinterjacka, mössa, vantar och fårskinntossor på sig och var varm och go när jag tåg upp honom. Jag tror att han hade klarat sig även med mindre kläder och jag tror att åkpåsen också skulle klara betydligt kallare väder än så. Nackdelen med långhårigt fårskinn är att åkpåsen blir ganska tung och att den tar en del plats. Denna åkpåsen är nog inget för de minsta vagnarna, i alla fall inte om man har ett större barn som ska få plats i den. Men i en stor och rymlig vagn är denna åkpåse hur mysig och varm som helst.

2014-12-14 15b2014-12-23 11.12.39

Ett bevis på att åkpåsen isolerar bra och håller värmen är att snö som ligger på åkpåsen inte smälter. Hade åkpåsen läckt varme hade snön på utsidan snabbt smält.

2014-12-28 15b

Jag har testat åkpåsen i flera olika vagnar. Min bedömning är att den sitter allra bäst i vagnar med vanlig sittdel, men att den också går bra att använda i vagnar med ergonomisk sittdel, jag har tex. använt den i Stokke Trailz, eftersom det inte går vika över fickan i den behöver man dra upp åkpåsen då och då, men den glider inte farligt mycket (jag hatar annars åkpåsar som glider).

2014-11-28 14.07.492014-11-28 14.08.532014-11-28 14.06.53

I Petite Cherie Heritage upplever jag åkpåsen som lite för stor, Petite Cherie Heritage har en ganska trång sittdel.

DSC08100DSC08099

I Emmaljungas vanliga sittdel tycker jag åkpåsen sitter som gjutet, jag hade inget chassi till men jag hoppas ni ska se bra ändå.

DSC09462

I Kronan Sulky S sitter åkpåsen också riktigt bra.

DSC00008DSC00009

Jag är sammantaget väldigt nöjd med Nordlys lammskinnsåkpåse som är otroligt mysig och dessutom riktigt varm, ett riktigt bra alternativ för barn som sover ute och jag själv har använt den när vi besökt Norrbotten över jul och kommer antagligen också ta med den till fjällen senare i vår. Med Nordlys åkpåse kan jag känna mig helt trygg med att lillen har en lagom temperatur hela tiden, även när det är riktigt kallt och mysfaktorn är ett stort plus för mig. Den enda nackdelen jag egentligen upplevt med åkpåsen är att den fäller lite päls så att barnet kan bli luddigt.

Nordlys åkpåse i lammskinn finns i flera olika färger och även med korthårigt lammskinn. Den finns att köpa på Jollyroom och kostar ca 1000 kronor.

5 reaktion på “Nordlys åkpåse – recension

  1. nadja

    hej då jag inte fick svar tidigare testa jag här skulle behöva din hjälp det är nämligen så att jag ska skaffa mig en vagn och det står mellan phil&teds smart lux och crescent trike ? vilken skulle du rekomendera?jag bor i norrland så det är mycket snö här.tacksam för svar

    Svara
  2. Caroline

    Hej!
    Grym sida! Du har hjälpt mig så många gånger med dina recensioner!
    Nu har jag en fråga till dig. Min dotter är 1,5 år och jag känner att det är dags att byta ut vår brio Smile till en enklare sittvagn. Jag vill ha en bakåtvänd sittvagn/sulky som inte har en ergonomisk sits, och den ska ha fullt liggläge och helst svängbara framhjul men det är dock inget krav. Hittar ingenting när jag googlar. Kan du hjälpa mig? Vad finns på marknaden?
    Tack för en fantastisk sida!

    Svara
      1. Frida Gustavsson

        Hej.
        Är intresserad av att köpa just denna Åkpåse från Nordlys men är osäker på vilken modell jag bör ha, den mindre eller den större? Vilken modell är det du testat? Kan du säga på ett ungefär vilken strl som passar ålder?
        Tack på förhand.

        Med vänlig hälsning,
        Frida

        Svara
  3. Carro

    Hej jag har en likadlikadan åkpåse , men jag undrar hur du har tvättat den ?
    Eftersom jag hittar ingen tvättråd.
    Jag har tvättat min 1 gång med ullschampoo och lufttorkad den men den luktar så konstigt fortfarande ?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.