Minirecension av Teutonia Fun System -07

För några månader sedan köpte vi en Teutonia Fun System från 2007 för 600 kronor. Den var lite solblekt och bågen saknades men det viktigaste för oss var att den var billig eftersom vi bara skulle ha den som extravagn hos mina svärföräldrar i Norrland. Jag kommer skriva lite vad jag tycker om vagnen, som vi använt på en resa hittills. Men det är viktigt att påpeka att det inte är säkert att denna vagn är likadan som en ny Teutonia Fun. Dels kan det skilja på de olika årsmodellerna och dels kan denna vagn ha slitits och ändrats under tiden den har använts.

IMG_0789

IMG_0788

Teutonia Fun är en liten vagn, den är endast 54 cm bred och den är också låg. Av den anledningen lämpar den sig ganska bra som resevagn. Den kan enkelt ta sig fram i trånga utrymmen, vi kunde till och med köra den i tåggången på nattåget och ha den inne i den minimala sovkupén. Något annat som är litet är sittdelen. Ryggstödet är bara 43 cm högt. Höjden till suffletten är 50 cm. Liggläget är 85 cm, men eftersom suffletten är så säckig och hänger den ner och tar i 6-7 cm före ryggstödet tar slut. Barnet ligger alltså med huvudet i suffletten redan när det är 75 cm långt. Jag har använt vagnen till min ettåring på 75 cm och 10 kg och hon får plats helt okej, den är inte för liten men hon kommer inte få plats så väldigt länge till och både Emmaljunga Ozone och BabyJogger City Mini GT har oceaner av plats i jämförelse.

IMG_0632

Tyvärr så tillämpas inte Funs litenhet när den är hopfälld. Den osmarta hopfällningsmekanismen gör att den blir riktigt stor när den är hopfälld. Med sittdelen bakåtvänd får jag den till ungefär 113x54x46 cm. Dessutom låser den sig inte när den är hopfälld utan man måste greppa runt båda chassirören för att den inte ska fälla upp sig igen när man lyfter den. Den är ett riktigt åbäke att hantera hopfälld. Att den dessutom väger ungefär 14 kg gör det inte lättare.

IMG_0792

Det faktum att den blir så stor hopfälld gör den inte direkt lämplig som resevagn, här nedanför ser ni Teutonia Fun hopfälld i en Volkswagen Golf Plus. Är det det här man kallar gott om plats? 😉 Med tanke på att det är en bakåtvänd och rejäl vagn kan jag ändå leva med att den blir stor när man fäller ihop den.

IMG_0813

Jag tycker om att köra Teutonia Fun. Våra krav när vi skulle köpa extravagn var att den skulle vara vändbar, ha svängbara hjul och gå att köra i lite terräng (ingen Bugaboo Bee här alltså) och så skulle den kosta under 1000 kronor. Vi valde alltså denna eftersom den hade svängbara hjul men ändå helt okej fjädring och ganska stora hjul fram så att den skulle kunna ta sig fram både på skogsvägar och i snö. Bakhjulen är 24 cm i diameter och framhjulen är 18 cm. Teutonia Fun har ingen fjädring på framhjulen (i alla fall inte denna –07:a) vilket gör att den skakar rätt mycket när man kör den på asfalt med grus ovanpå. Den har däremot helt okej fjädring i chassit och klarar sig därför rätt bra i lite mer ojämn terräng som grusvägar och gräsmattor. Den är inte lika lättsvängd som Emmaljunga Ozone utan det krävs lite styrka för att svänga runt den. Det märks att den är några kilo tyngre faktiskt. Handtaget är skönt, det är vikledshandtag som går att justera från 69 till 108 cm.

Det är några smågrejer som irriterar mig på Teutonia Fun, en av dem är att suffletten sitter så långt bak. När barnet sitter upp hamnar större delen av suffletten bakom barnet och man måste dra fram suffletten nedanför barnet för att den ska skydda från sidorna. När man sedan fäller ner den i liggläge hamnar ryggstödet väldigt långt bak och suffletten hänger ner för långt fram. En annan grej som är irriterande är att fotstödet fälls ner varje gång man fäller ihop vagnen. Och så är varukorgen svåråtkomlig, den går endast att komma åt från sidan.

Sammantaget tycker jag att Teutonia Fun System –07 är en helt okej vagn. Den är definitivt värd sina 600 kronor. Den är trevlig att köra och tar sig fram bra på de flesta underlag. Den är otroligt liten uppfälld men blir rätt stor när man fäller ihop den. Som resevagn är den inte direkt optimal, men som vanlig sittvagn tycker jag den är helt okej. Jag tycker dock att nypriset är ganska saftigt för denna vagn och hade jag funderat på denna vagn hade hellre köpt begagnat.

4 thoughts on “Minirecension av Teutonia Fun System -07

 1. Anna Söderberg

  Hej!
  Jättebra blogg!
  Du får säkert hur många frågor som helst men jag chansar att ställa en fråga så får du svara om du har tid 😉
  Jag väntar mitt första barn och är helt lost i barnvagnsdjungeln. Vad rekommenderar du för smidig vagn i 3-4000kr klassen som man kan ha från födseln och tills barnet är några år? Alltså någon vagn som går att ”bygga om”.

  Jag skulle bli överlycklig om du ville svara 🙂

  1. Anonym

   Vi har en tako jumper x som vi är nöjda med! Det är en kombivagn som du alltså kan bygga om, du kan även ha babyskyddet på den. Den är ganska liten och därför smidig, svängbara framhjul som är ganska stora i diameter, de går å låsa svängfunktionen så man lättare kan köra på kupperad mark. Kostar 4000 kr, (5000 kr med babyskydd)

 2. Elin Inläggsförfattare

  Hej! I princip alla vagnar utom retrovagnar och sulkys finns med både liggdel och sittdel. Vill du ha en så billig vagn rekommenderar jag en begagnad vagn eftersom nya vagnar till det priset inte är så mycket att ha. Du skriver inte om du vill ha vanliga eller svängbara hjul, men tex Emmaljunga City cross och nitro, brio happy och go och teutonias olika modeller är bra vagnar som går att hitta begagnade till de priset. Om du går på kategorin köpa barnvagn här till höger så hittat du massor med bra information.

 3. Anonym

  Hej!
  Här hemma hos oss har vi testat ett antal olika vagnar under åren (Brio, Emmaljunga & Teutonia) och nu med vårt tredje barn körde vi på med Teutonia som är det varumärket vi varit mest nöjda med. Då vi bor på landet har vi lite olika behov beroende på vad vi ska göra, så vi köpte dels en begagnad Teutonia Mistral – med vändbart handtag och fyra rejäla hjul (en sådan har vi haft tidigare och varit grymt nöjda med, den är dock lite robust och kan nog upplevas som något otymplig ibland). Vi köpte även en begagnad Teutonia Cosmo (Lyx!! som är en dröm att köra!!).
  När vi går i skogen eller ska köra lite ”off road” använder vi Mistralen. Annars är det Cosmo vi använder allra mest. Det är en oerhört smidig vagn som har två mindre rörliga framhjul (som går att låsa). Den är smal men ändå rejäl och har bra stötdämpning (jämfört med t ex Fun och Brio Go) Vi köpte till en ligginsats som vi använde till Cosmo i allra första början. Den gick sedan väldigt lätt att sälja vidare på Blocket. Vi köpte även en mjuklift som vi fortfarande använder i sittdelen. Den går att vända och använda som ”åkpåse”, när den inte används som lift längre. Den formar en ”sarg” vid fötterna som gör att leksaker och skor inte ramlar ur vagnen då vi är ute. Vi har faktiskt använt mjuklift till båda vagnarna, då den funkar bra till en nyfödd som till en sex-månaders bebis.
  Fördelen med Teutonia, som jag upplever det, är att tyget är av bättre kvalitet än i Brios vagnar. Stötdämpningen är mjuk även på den lilla Cosmo, och när vi provat Emmaljunga och även Brios vagnar i affärerna har det endast varit de större, mer otympliga vagnarna i dessa varumärken som gett samma mjuka gung. En annan sak som jag noterat med Cosmon är att kullagren i hjulen är oerhört smidiga och mjuka. Det känns oerhört lyxigt att köra den – hjulen har aldrig kärvat!! Peppar peppar.. 🙂

  Sedan – högst ovetenskapligt – upplever jag att Teutonia inte rostar efter ett par år så som jag sett att vagnar från t ex Brio, Bugaboo och Urban Jungle gör.. Visserligen går det att fixa till med lite Svinto och kromspray, men vem har tid med det..?

  Det som vi upplevt som negativt med Teutonia är att ryggstödet ibland är svårt att fälla i nedersta läget utan att ta till med våld. Det beror säkert på att det är begagnade vagnar, men vi fick samma problem efter ett tag med vagnen innan, som vi köpte ny. Sedan är fotstödet på sittdelen lite jobbigt och vill gärna falla ner när man fäller upp eller ihop vagnen – vilket kan vara oerhört irriterande! Fotstödet är dessutom i plast och en av spärrarna har gått av på vår ena vagn vilket är lite dåligt med tanker på att vagnarna är rätt dyra nya.

Kommentarer är stängda.