Låt din barnvagn synas i mörkret

Såhär års är det hög tid att ta fram reflexer för att synas i mörkret. Men även barnvagnen behöver synas ordentligt för andra trafikanter. Det finns många olika sätt att se till att barnvagnen syns och jag tänkte nämna några.

Om du är ute och promenerar i mörkret syns du på ungefär 20-30 meters avstånd, om det finns gatlyktor, om du (eller barnvagnen) bär reflex syns ni på 125 meters avstånd, och med en led-lampa syns ni på 300 meters avstånd.

Många barnvagnar har inbyggda reflexer i klädseln och i vissa fall även runt hjul och chassi. Men en reflex håller inte hur länge som helst, utan en normal livslängd är ungefär tre år. Dessutom är det bästa att ha reflexerna i knähöjd, samma höjd som bilens lyktor, vilket få av barnvagnarna har. Därför kan det vara en mycket bra i idé att komplettera din barnvagn med lite reflexer.

Självklart kan du nöja dig med att placera en helt vanlig reflex på vagnen. Nu för tiden finns de också i alla möjliga färger och former om man vill ha något roligare. Vanliga reflexer finns att köpa i princip överallt. Så kallade glimmisar är ofta lagom stora och finns i roliga former, kanske ett hjärta till din älsklings barnvagn?

Förr var det ofta vanligt med ekerreflexer på barnvagnar. Nu är det långt ifrån alla vagnar som har stålekrar, men för de som har det finns fortfarande alternativet. Vi har faktiskt ekerreflexer på terränghjulen till vår Kronan Sulky.

På vår första barnvagn, en Emmaljunga City Cross, satte vi reflextejp. Vagnen hade grått chassi och vi valde vit reflextejp från Clas Ohlson som knappt syntes alls på chassit. Vi satte en tejpbit på vardera sida av chassit och även en lång tejpbit på hjulaxeln fram, så att vi skulle synas för mötande trafik. Detta alternativ tycker jag är bra om man har grått chassi och ofta glömmer bort att sätta på reflexer. (Övre bilden utan blixt och undre bilden med blixt).

IMG_0292IMG_0327

En nyhet inom reflexer är reflexspray. Det kan sprayas på vagnen och i dagsljus så är det helt osynligt, men när man lyser på det i mörker så blir det reflekterande. Sprayen går att tvätta bort med vatten. Chassit är sprayat på båda bilderna, första bilden utan blixt och andra bilden med blixt.

Reflexspray-barnvagnReflexsspray-barnvagn

Vill man synas ordentligt finns det överdrag som blir som en reflexväst för barnvagnar. Det är ett Reflexöverdrag till suffletten som finns både från Clas Ohlson och Tullsa.

Reflexöverdag

Som jag nämnde tidigare syns man 300 meter med led-lampa jämfört med 125 meter med reflex. Därför kan det vara en bra idé att komplettera reflexerna med någon LED-lampa. Vi har små Led-lampor från Clas Ohlson som man helt enkelt fäster i sig själva. Det går att välja om man vill att de ska lysa med fast ljus eller blinka. En annan fördel med Led-lampor är att de faktiskt lyser upp lite där man går också, om man går där det är riktigt mörkt.

DSC02240DSC02241DSC02243

Något som är viktigt att tänka på är att se till att man syns även när regnskyddet är på. Många regnskydd har inbyggda reflexer, men vissa har det inte och då är det extra viktigt att se till så att det finns reflexer på övriga delar av vagnen.

Här ser ni Teutonia BeYou som har inbyggda reflexer både på varukorgen och framhjulen. Vi har också kompletterat med ett reflexband (till höger) och en ledlampa (till vänster) under sitsen.

2012-12-16 18.21.18

För att visa ett exempel har vi här en MB Swift, på första bilden helt utan reflexer och lampor. (Denna vagn har inga inbyggda reflexer, då är det jätteviktigt att själv förse den med det).

DSC02283

Med led-lampor på syns den.

DSC02279

Med led-lampor och två reflexer syns den ännu bättre.

DSC02278

Oavsett vilken typ av reflex du väljer så är mitt stående råd att faktiskt inte köpa den i en speciell barnvagnsaffär. För det är i princip alltid dyrare än vanliga affärer. Det spelar egentligen inte så stor roll vilken typ av reflex man väljer, det viktiga är att man har reflex och att den används varje gång man är ute i mörkret 🙂

One thought on “Låt din barnvagn synas i mörkret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.