“Danska” vagnar

En typisk dansk vagn är en vagn med riktigt stor liggdel, upp mot en meter i ligglängd och riktigt stora hjul. Anledningen till att många danskar har dessa vagnar är att barnen sover ute i vagnen till de är ca tre år gamla. Man använder alltså liggdelen (om har uppfällbart ryggstöd) hela vagnperioden och till en nyfödd har man även en lite mindre lift i liggdelen.

På senare tid har en del svenskar fått upp ögonen för danska vagnar och det går ibland att hitta dem på blocket i Sverige. Trots att även de svenska märkena tillverkar dessa danska modeller går det inte att köpa dem i Sverige. Vill man köpa en ny dansk vagn måste man ta sig till Danmark.

Emmaljunga har två olika modeller av danska liggvagnar. Det är Big Star Supreme som är den lite lyxigare varianten och finns med två olika chassin. Big City är lite mer en budgetvariant som bara finns med ett chassi i en färg.

Emmaljunga Big Star Supreme: Skulle man kunna säga är den danska versionen av Edge. Den finns med två olika chassin, Supreme Stel Cryptonite, som har knäledshandtag, punkteringsfria hjul som är 36 cm i diameter dvs. 14 tum. Big Star Supreme väger 18,3 kg och blir 110x62x41 cm hopfälld. Det andra chassit är alldeles nytt och heter Big Star S, det är svängbara hjul fram. Det är bara 58 cm brett, och har precis som det andra chassit knäledshandtag och punkteringsfria hjul. Big Star Supreme S väger 16,8 kg. Emmaljunga Big Star Supreme har ett liggläge på 95-97 cm, ställbar fjädring, Easyfix-fästen (ja, den går att kombinera med våra vanliga svenska vagnar), huvudskydd och ventilation i liggdelen och inbyggt solskydd och myggnät i suffletten. Här finns en film om vagnen. En nyhet för årsmodell 2014 är att den kommer med svarta hjulsidor.15521 - Big Star Supreme, PetrolEmmaljunga-Big-Star-Supreme

 

 

Emmaljunga Big City: Är en enklare budgetversion av Big Star Supreme. Den liknar lite mer de klassiska danska vagnarna som ofta dyker upp på blocket. Den har lufthjul som är 26 cm i diameter och den är lite enklare, men har ändå många funktioner tex. ställbar fjädring, huvudskydd och vaggfunktion. Det finns ingen sittdel till Emmaljungas danska vagnar eftersom tanken är att man ska använda liggdelen vagnperioden ut. Men det går som sagt att sätta på en sittdel från en vanlig Emmaljunga-vagn. Emmaljunga Big City väger 19,5 kg och blir 105x62x56 cm hopfälld. Mer info om Emmaljungas danska vagnar hittar du här. Emmaljunga-Big-City

Brio gör också danska vagnar, de har två modeller, Brio Sense och Brio Flow.

Brio Sense: Är den mest utrustade av vagnarna. Precis som med Brio Happy finns här många valmöjligheter, chassit kan fås i svart eller silver, du kan få lufthjul eller punkteringsfria hjul och liggdelen finns i fem färger. Ligglängden är hela 98 cm och bredden är 37 cm. Liggdelen har reflexer och UV-skydd 50+. Vagnen har knäledshandtag och tygvarukorg. Vagnen väger 17 kg med lufthjul och den blir 106x61x42  cm hopfälld.

Brio-Sense

Brio Flow: Har samma chassi som Sense men en enklare liggdel. Även Flow finns med svart eller silvrigt chassi och med lufthjul eller punkteringsfria hjul. Liggdelen finns i två färger. Flow har reflexer och UV-skydd 50+. Liggmåttet år 98×37 cm. Flow väger 16,6 kg med lufthjul och blir 106x61x56  cm hopfälld.

Brio-Flow

Även det danska märket Trille (som ju också säljs i Sverige) har flera olika danska modeller. Jag tänker inte gå in så ingående på varje modell, men jag ska ändå nämna dem och skriva några ord om dem.

Trille Gigant: Är en traditionell dansk lite lyxigare vagn. Den har ett liggmått på 95×40 cm och den har också den traditionella danska bromsen med ett stativ som fälls ut på varje sida av vagnen, så att den inte ska välta när en treåring sover i. Vagnen finns både med lufthjul och punkteringsfria hjul. Vagnen väger 15,4 kg och chassit blir 96x62x31 cm hopfällt. Video

Trille-Gigant

Trille har också modeller som heter Fix Alu och Dream och vad som skiljer dem från Gigant det vet jag faktiskt inte. De har också en modell som heter Trille Dream Light och den har de stora hjulen bak men lite mindre svängbara hjul fram. Även på denna är ligglängden 97 cm och den kan fås med lufthjul eller punkteringsfria hjul. Den har ställbart ergonomiskt handtag. Chassit blir 97x63x31 cm hopfällt och den väger 15,5 kg. Till trilles vagnar finns en extra sittdel som man kan köpa till om man vill använda den som sittvagn. Det finns även en tvillingvariant som heter Trille Twin, den har alltså plats för två treåringar att ligga med en ligglängd på 95 cm och en bredd på 68 cm. Mer info om Trilles vagnar hittar du här.

Trille-Dream-Light

Dessutom finns förstås en hel del andra danska vagnar av andra märken som inte är så kända för oss här i Sverige. Men som sagt går det inte att beställa de danska vagnarna i Sverige utan de måste köpas i Danmark. Ibland dyker det upp danska vagnar på blocket och Tradera i Sverige, det är främst Emmaljungor som man brukar se.

Vill man ha en vagn liknande de danska finns det dock några svenska alternativ. Det finns ingen svensk vagn som har så stor liggdel som de danska vagnarna men, Trille Hippa och Trille Hippa Light finns till salu i Sverige och har ett liggmått på 89×41 respektive 85×41 cm. De har dock inte speciellt stora hjul. Söker man en vagn med stora hjul finns tex. Kronan Duo med terränghjul på 16 tum. Teutonia Elegance med 14 tums hjul och nya Emmaljunga Edge med Chrome de Luxe-chassi.

6 thoughts on ““Danska” vagnar

 1. My Love

  Briovagnarna finns att köpa i sverige, bla på Lekmer.

  Jag köpte just en begagnad Trille Gigant, min son på nästan 2 älskar den, och sover super i den. Den kommer helt klart stanna.

  Svara
 2. Stina

  Hej,

  Vet du vilken svensk vagn (utöver de du nämnt ovan som ”danska” vagnar) som har rymligast liggdel? Jag är framförallt intresserad av bredden i liggdelarna (men även längden) då jag tycker många barnvagnstillverkare är dåliga på att skriva ut just bredden.

  Tack på förhand! Och tack för en fantastiskt blogg 🙂

  Svara
 3. Anton Larsson

  Borde det inte gå att köpa 4st big star Supreme hjul för att få lite större och montera på ett chassi för edge?
  Dom ser ju ut att vara nästintill identiska.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.