Åker ditt barn säkert i bilen?

Jag brukar så gott som aldrig gå off topic här på bloggen, men jag har bestämt mig för att göra ett undantag, för ett ämne som är extremt viktigt. Jag vill vara med och bidra till att alla barn sitter säkert i bilen och detta är ett sätt som jag kan hjälpa till. Nedan kommer några punkter som är viktiga för att ditt barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen. Ta dig tid att läsa igenom dem.

 • Placera aldrig en bilbarnstol, varken babyskydd, bakåtvänd eller framåtvänd, där det finns en AKTIV airbag (avstängd är helt okej), det är livsfarligt för barnet om airbagen löser ut. När barnet är minst 140 cm och helst 14 år kan det åka framför en aktiv airbag.
 • Byt från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol när barnet kan sitta med stöd och når upp med axlarna till selens hål, vänta inte tills barnet väger 13 kg eftersom bilbarnstolen är säkrare (mer upprätt) än babyskyddet.
 • Livslängden på ett babyskydd och bas är 5-7 år, kassera babyskyddet när det blir äldre.
 • Vill du ha en garanterat säker bakåtvänd bilbarnstol, välj en plusgodkänd stol som är godkänd upp till 25 kg, den har genomgått extra hårda tester.
 • Läs bruksanvisningen när du monterar stolen, är du det minsta osäker, ta hjälp av till exempel affären där du köpte stolen, gruppen bilbarnstolar på facebook eller NTF. Att stolen sitter rätt monterad är avgörande för att den ska fungera som den ska, stolen ska också sitta hårt och inte gå att rucka.
 • Bältet i bilbarnstolen ska dras åt hårt runt barnet, du ska inte få in mer än två fingrar mellan barnet och bältet. Använd inte tjocka overaller i bilstolen då det gör det omöjligt att dra åt bältet tillräckligt hårt.
 • Barn ska åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt, absolut minst till de är 4 år och väger minst 18 kg, gärna till 5-6 år. Bilstolen är urvuxen när mer än en tredjedel av huvudet sticker ovanför kanten på stolen. Stolen är INTE urvuxen för att barnet får trångt för benen (montera stolen längre ut/i framsätet, ta av barnets skor, visa att barnet kan sitta skräddare).
 • Livslängden på en bakåtvänd bilbarnstol är 10 år, när stolen är gammal ska den kasseras.
 • När barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen och ska vändas framåt bör du köpa en framåtvänd bältesstol, använd inte en så kallad kombistol som även kan användas bakåtvänd. De är väldigt tunga och barnet pressas mellan bältet och stolens vikt vid en krock. Använd heller aldrig internselen då barnet sitter framåtvänt, påfrestningen på nacke och rygg blir hög med risk för svåra skador.
 • Bältesstolen används till barnet är minst 135 cm lång (enligt lag) men bör användas så länge som möjligt, tills barnet är 10-12 år.
 • En bilbarnstol som suttit i bilen vid en krock ska omedelbart kasseras och du ska begära ut nya bilbarnstolar genom bilförsäkringen.

Tänk noga efter när du placerar ditt barn i bilen, det handlar om ditt barns säkerhet!

Mer information hittar du på NTFs hemsida och Bilstolslotsen.

Som en bonus bjuder jag på en bild på mina små i sina bilstolar. Lillen åker i en Britax Hi-way 2 i mitten och stora (3 år 8 månader, 102 cm, 16 kg) i en Axkid Kidzofix bakom passagerarsätet, bilen är en Saab 9-5. Stora har gott om plats i stolen och kommer att åka bakåtvänt minst ett par år till.

2014-11-23 09.44.14

8 thoughts on “Åker ditt barn säkert i bilen?

 1. Tony

  Det som är ”drygt” med alla dessa propagandor är ju om man har ett barn som följer den övere delen av skalan på vikt och längd. Vår 4åring har mindre än 20cm kvar till utan barnstol och har ständigt koll på hans vikt. För snart är de bälteskudde för han

  1. Elin Inläggsförfattare

   Kolla gärna in den här listan, där finns tips på stolar som 114 cm långa barn fortfarande ryms i. http://bloggen.fi/bilstolslotsen/lista-pa-sakra-bilbarnstolar/bilbarnstolarna-sorterade-efter-rygglangd/
   Kolla också gärna in det här svaret från en som är otroligt kunnig på bilbarnstolar http://www.sakerhetsbutiken.se/fraga-dr-bob/50-bakatvaent-vid-25-kg
   135 cm utan bilkudde är ett absolut minimum, de flesta bältesstolar går att använda upp till 150 cm, och det bör man göra.

  2. Eva

   Tony det måste finnas en bältesstol han kan sitta i men jag förstår att ni måste byta från bakåtvänt tidigt det var vi också tvungna att göra med vår son då han växte ur stolen sin på vikt och längd innan han var 4 år.

   Vad har ni för bältesstol nu om du överväger kudde. Bältesstolar som jag anser är stora i sitsen är besafe sina och de tål högre vikt än vad det står på bruksanvisningen är du osäker kontakta företaget så får du info. Gränserna sätts ofta utifrån dockorna som används inte för att de inte går att sätta tyngre barn i dem.

   Hopas ni hittar ett bra alternativ för kudde är inte att rekommendera till en fyraåring oavsett.

 2. Johanna

  Hej Elin!
  En kort kommentar ang ovanstående om säkerhet i bil. Vi har på en HLR-kurs för barn nyligen och då pratade ambulansföraren som höll i kursen om just det här med kläder. Ett misstag som man lätt gör både på sig själv och sina barn är att man har för lite kläder på sig i bilen och sen vrider upp temperaturen till 22 grader. Vi en eventuell krock där föräldrarna blir fastklämda finns det risk för att man fryser ihjäl om det är kallt ute och man inte får hjälp i tid. Det hade han varit med om vilket ju får en att rysa!! Kanske lite lagom med kläder och en rejäl filt runt barnen på vintern är att rekommendera och temperaturen betydligt lägre inne i bilen!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Självklart ska inte barnen sitta i bilen helt utan ytterkläder. Problemet är tjocka vinterjackor och overaller som gör att bältet inte går att dra åt tillräckligt hårt, risken är att barnet inte sitter fast säkert utan får skador av att slungas runt i stolen eller i värsta fall slungas ut ur bilen. En förutsättning för att barnet ska kunna frysa efter krocken är ju faktiskt att de överlevt själva krocken… Häromdagen när vi skulle till Liseberg hade dottern overall på sig (det har hon vanligtvis inte när vi åker bil men nu behövde hon det eftersom vi skulle gå på liseberg) Under overallen hade hon en vindfleece. När vi kom till bilen drog jag ner hennes overall till knäna, och satte henne i stolen. Hon hade du alltså vindfleece, mössa, vantar, overall från knäna och ner och vinterskor på sig. Sedan får hon självklart ha en filt på sig efter att vi spänt fast henne i stolen, barnen har varsin stor fleecefilt som alltid ligger i bilen. Barn i bil på facebook skrev bra om ytterkläder i bilen häromdagen. https://www.facebook.com/Barnibilen/photos/a.318980094920683.1073741828.304247409727285/422794977872527/?type=1&theater

 3. Sandra

  Har en kille som fyller 4 år om några dagar som suttit framåtvänd sen innan han var 3 för han blev så åksjuk och kräktes av att åka bakåtvänd.
  Vi har en Britax med 5-punktsbälte framåtvänd (godkänd för det men kommer inte ihåg namnet) är det fel då att han har 5-punktsbälte? Eller missuppfattar jag texten? Trodde det var säkrare än vanliga bältet?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Han bör åka i en bältesstol (som är mycket lättare än en vändbar stol) och använda bilens trepunktsbälte. I bilstolens fempunktsbälte sitter barnets kropp väldigt hårt fastspänd vilket gör att huvudet åker fram mycket och nacken påfrestas extra mycket vid en krock. Det är alltså inte säkrare än bilens bälte. NTF har bra info om detta (och beskriver det lite bättre än vad jag gör 😉 ) http://www.ntf.se/konsument/default.asp?fragor_RecID=1307&katID=29 Här finns också bra informatiom om nackdelen med vändbara stolar http://www.sakerhetsbutiken.se/fraga-dr-bob/58-problemet-med-kombistolar

Kommentarer är stängda.