Besök hos Brio- Del 1

Idag har jag varit och besökt Brio i Osby. På förmiddagen var vi på kontoret och spanade in deras produktutveckling, testlabb och enorma lager i Osby. På eftermiddagen blev det Brios historia på Lekoseum och även en sväng till Brios lilla outletbutik. Däremellan hann vi förstås med en hel del barnvagnssnack. Med på besöket var även två tjejer från Brio Store och Anna från Allt om Barnvagnar.

Jag tänkte börja berätta om besöket på kontoret där vi främst tittade på deras testlabb där de interntestar alla sina vagnar av varje årsmodell innan de går till externa tester. Själva produktionen av vagnarna sker sedan några år tillbaka i Asien, men produktutveckling och testning sker i Sverige. Även textilier till vagnarna provas ut och mönstren ritas upp och provas ut i Sverige, för att sedan tillverkas i Asien.

Som jag nämnde testas alla Brios modeller varje år i deras testlabb. De testas i alla tester som ingår i EN-standarden, men i flera fall testas vagnarna fler gånger än vad standarden kräver och man utför även en del egna tester. Här är en maskin som de själva byggde efter att de upptäckt att vissa vagnar blev dålig när de fällts ihop riktigt många gånger. Denna maskin testar alltså hopfällningen på vagnen och fäller upp och ihop vagnen ett antal tusen gånger motsvarande tre års användning.

DSC00524DSC00525

Detta är en maskin som testar gummihandtagets kvalité och hållbarhet. Brio har haft lite problem med handtaget på Brio Go och därför har man försökt utveckla materialet. Man byggde då denna maskin för att testa om det nya verkligen håller bättre än det gamla. Banden dras upp och ner över handtaget för att se hur mycket det slits. Sedan ungefär att halvår tillbaka har alla Brio Go ett nytt gummi som ska hålla bättre än det gamla och inte ge några sprickor.

DSC00527DSC00526

Den testmaskin som jag tyckte var häftigast var den som testade “körning på landsväg” (om jag minns namnet rätt). Här får vagnarna köra på ett mycket ojämnt underlag med 15 kg vikt i sittdelen och de kör över dessa pinnar 90 000 gånger innan de testats klart. De vagnarna du ser på bilderna (Brio Race och Brio Sitty) hade redan kört över sina pinnar 90 000 gånger och klarat testet med bravur, de såg riktigt fina ut fortfarande! När maskinen kördes förstod man att det var ett riktigt hårt test, trots bra fjädring hoppade vagnarna omkring ordentligt. Som att springa i full fart över stigar fulla med 90 000 rötter Blinkar

DSC00529DSC00531

Vagnarna testas även med 30 kilo i detta test. Men för att bli godkända fullt ut för 30 kilos vikt krävs att vagnarna testas för 30 kilo i alla test och på SP, där vagnarna går igenom sitt slutgiltiga externa test. Det lät inte som att de hade några planer på att börja med detinom en snar framtid i alla fall (tyvärr).

På kontoret i Osby finns tillsammans med produktutvecklingen även en verkstad där man bygger prototyper för kommande vagnar (tyvärr hade de städat undan ganska bra innan vi skulle komma Blinkar). Det finns också massor av reservdelar och om det är något nytt eller väldigt ovanligt fel på en Brio-vagn kan det hända att den hamnar på verkstan i Osby för att undersökas och eventuellt lagas.

Vi gick även igenom det enorma lagret och det var verkligen helt enormt. Jag tyckte första rummet vi kom in i var enormt och sedan kom ett lika stort rum till och ett till! Det är ju svårt att förklara med ord, men det var verkligen enormt, till stor del fyllt av barnvagnar (tyvärr mestadels i kartonger Blinkar). Men vi spanande bland annat en gammal bubbelgumsrosa Happy.

På eftermiddagen fick vi som sagt ta del av lite om Brios historia, men det blir ett senare inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.