Besök hos Brio–Del 2

Del ett från besöket hittar du här.

DSC00560

Efter lunch var det dags för ett besök på Brios leksaksmuseum Lekoseum där vi fick veta lite mer om Brios historia. Brios historia börjar 1878 då Ivar Bengtsson fick möjlighet att följa med på en affärsresa (till fots) till Danmark där han sålde 2000 spånkorgar. Han tjänade 100 kronor och började göra fler resor för att sälja korgar, som köptes in på olika ställen. Så småningom började han själv sätta fast handtaget på korgarna eftersom han tyckte att de han köpte in höll för dåligt. 1884 började han få in beställningar på sina korgar per brev från olika ställen i Sverige och han startade då ”Ivar Bengtssons Korgfabrik Boalt” som han också stämplade på alla korgar. (På bilden syns även Solveig Nordh, som varit med och byggt upp hela lekoseum och själv skänkt många av leksakerna, hon har jobbat på Brio sedan början av 80-talet och var vår guide).

DSC00532

1902 flyttar familjen till Osby för att komma närmare järnvägsstationen där varor ska tas emot och skickas. 1907 började man också tillverka Osby-hästen som blev företagets första leksak.

DSC00534

1908 skrevs företaget över på de tre sönerna Victor, Anton och Emil Ivarsson och fick då namnet Bröderna Ivarsson Osby, som det hette fram till 60-talet.

Bröderna-Ivarsson

Man började även att importera allt fler varor och började sälja husgeråd, främst köksredskap. Mellan åren 1910 och 1920 växte företaget och man hade över 6000 varor i sitt sortiment (leksaker var bara en liten del av detta).

DSC00538

Korgar sålde man mest på hösten och julen och man behövde därför komplettera med en annan säsongsvara för att jämna ut försäljningen över året. Valet föll på barnvagnar (eftersom det föds flest barn under våren) och utemöbler. Första barnvagnen såldes 1920 och man hade då tre modeller av ihopfällbara barnvagnar. Dessa var dock importerade från Tyskland och tillverkades inte av företaget själva. Här nedanför syns en bild på en Brio-vagn från 1920-talet. När man ser den inser man att steget från korgar till barnvagnar inte var så jättelångt 😉

Old_Pram-1920

Under 30-talet föds så många barn i Tyskland att exporten minskar, dessutom kom krigsåren och det blev det svårt att importera barnvagnar och man var inte heller helt nöjd med kvalitén på barnvagnar och man bestämde sig därför för att börja tillverka egna barnvagnar. Underreden tillverkas på Hedbergs verkstäder i Osby och montering av korgar, ytbehandling och sufflettillverkning görs i BRIOs egen verkstad.Old_Pram-1930

På 1940-talet blir det babyboom i Sverige och Brio startar egen barnvagnsfabrik som tillverkar barnvagnar i färgerna elfenben, nygrå, nygrön, beige och marinblå.

Old_Pram-1940-1

“1959 introduceras ”Silvana” som kommer att bli BRIOs största barnvagnssuccé genom tiderna. ”Silvana” är först i världen med ha en helsvetsad ihopfällbar vagnskorg som lätt kan fraktas i bil. Från och med ”Silvana” tar BRIOs barnvagnstillverkning ordentlig fart.”

Old_Pram-1950

På 1960-talet talet lanseras Expressen som tillverkas i manchester. BRIO är bland annat först på marknaden med att presentera liggvagnar med ett avknäppbart och tvättbart innerfoder i frotté.Brio Expressen

1970 övertar Brio AW Nilssons tillverkning (som är Sveriges äldsta barnvagnstillverkare).

Old_Pram-1969Old_Pram-1970

På 80-talet kommer den första kombivagnen och på 90-talet börjar man tillverka chassin i aluminium. Det tas även fram många chassin i flera nya färger såsom marin, rött, grönt och även i klarlacksbaserade röda och blå som har neonskimmer över sig.

Old_Pram-1980Old_Pram-1990

DSC00541

På 60-talet byter man namn från BRöderna Ivarsson Osby till BRIO.

2002 började delar av tillverkningen att flyttas utomlands. Brios huvudkontor finns numera i Malmö, men produktutveckling, testlabb, lagret och Brio Lekoseum finns fortfarande kvar i Osby.

I denna lokal fanns Brios kontor sedan starten. Numera finns där Brios outletbutik som vi också hann besöka. Där säljer man utgående modeller av både barnvagnar och leksaker. De hade bland annat en liggdel till Brio Go i den eftertraktade och utgående färgen Berry.

DSC00558

Brio fanns i familjen Ivarssons ägo fram till 2004 då Proventus tog över. I maj i år köptes Brio upp av Britax. Vad det får för konsekvenser är det nog ingen som riktigt vet men Brio är ett väl inarbetat och högt ansett märke i Sverige så att Britax skulle avveckla eller ta över Brios barnvagnsproduktion inom den närmaste tiden känns inte så troligt. Mer troligt är det kanske att Britax kan hjälpa till och få igång försäljningen av Brios vagnar utomlands.

Tyvärr fick vi inte veta mycket om vad som kommer i framtiden från Brio, vad vi däremot fick veta är att lanseringen av nästa årsmodell, 2014, antagligen kommer att blir lite senare än vad den var förra året. Just på grund av ägarbytet. Vi ska nog inte räkna med att det kommer några Brio 2014 förrän just år 2014 🙂 (Även om de såklart kan komma tidigare).

Mer information om Brios historia hittar du här och här. Här finns mer info om Brios barnvagnshistoria.

Jag tyckte det var riktigt roligt att besöka Lekoseum och man inser att Brio har gjort väldigt många leksaker som man lekt med genom åren. Visste ni tex. att det var Brio som tog Barbiedockan till Sverige? De här clownerna är klassiska Brioleksaker för mig, den första modellen kom redan 1958. Känner ni förresten igen mönstret på leksakernas hjul?

DSC00550

Museet är också väldigt barnvänligt med stora lekytor och möjlighet att leka med träjärnväg eller se på film. Man kan också ge ner i källaren och se på tomteverkstaden där tomtarna tillverkar alla Brio-leksaker. Här rullar de sedan ut på rullande band precis som i Kalle Anka 🙂

DSC00545

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Lekoseum under sommarsemestern. Mer info om Lekoseum hittar du här.

6 thoughts on “Besök hos Brio–Del 2

    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har faktiskt ingen koll ska jag erkänna. Men brio själva har bild på den rutiga när de skriver om Expressen. Silvana googlade jag och tyckte inte den såg ut som någon av de på bilderna.

      Svara
  1. Peka

    Kul! Skulle verkligen vilja besöka det där stället 😀
    Undra om någon där vet varför man slutade med gummidäck och ist började med plastdäck 😉
    Finns ingen logik i det tycker jag!

    Svara
  2. Micke

    Grymt coola bilder på retrovagnarna! Även om funktionerna och prestanda har utvecklats en hel del så är det ändå något visst med dom där gamla vagnarna tycker jag. Mina föräldrar har kvar vagnen som jag hade (grön galon) och nu får min son åka i den när vi är där på besök. Funkar klockrent!

    Svara
  3. hana machanova

    Hej, jag vill be om brio leende är fortfarande i produktion och hur mycket är priset? Vi kan inte komma i Tjeckien. Bryr jag mig om hur många åtgärder ryggstödet i sportversion. Hanna

    Svara
  4. Hasse Hjorth

    Hej. jeg har en gammel brio klapvagn i flet. Er der en adresse jeg kan sende billeder til? klapvagnsmuseum Brio. eller andet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.