Sittdelsöverdrag till Kronan Sulky

När vi skulle åka till Gran Canaria med vår Kronan Sulky sydde min man ett sittdelsöverdrag till sulkyn. Det skyddar både från sand, slitage, smuts och solblekning. Dessutom piffar det upp vagnen lite och gör den lite finare än den bruna färg som den annars har (jag gillar egentligen inte färgen). Ända sedan det syddes för ett år sedan har det suttit på vagnen och den tjänstgör numera som förskolevagn och då kommer överdraget verkligen till användning. Jag är väldigt glad att dotterns leriga stövlar inte hamnar direkt mot klädseln, utan istället på överdraget som är lätt att plocka bort och tvätta.

Men detta inlägg ska handla om hur man syr överdraget. Jag är ingen syexpert så det blir ingen proffsig beskrivning, men jag hoppas att den som ska sy har lite allmänkunskaper så ska det nog gå bra att få ihop ändå. Tyget kommer från IKEA och heter Annamoa, men det har tyvärr utgått.

IMG_0168IMG_0169IMG_0170

1. Min man som sydde överdraget använde tidningspapper för att göra mönstret. Hela ryggen och sittytan är ett tyg, det har han gjort genom att mäta bredden på ryggen längst upp och bredden på ryggen längst ner. Och även längden på ryggen och sedan dragit ett streck där emellan. Han mätte även sitsens yta och ritade sedan ut måtten för både ryggen och sitsen på ett tidningspapper.

2. Fotstödets mönster fick han genom att lägga ut tidningspapper över fotstödsklädseln och rita av.

IMG_0173

3. Han vek också tidningspapper runt armstöden och ritade ut mönster för dem. Det finns också en extra ficka upptill på ca 5 cm för att kunna vika över ryggstödet och en extra ficka nertill för att vika runt fotstödet.

IMG_0175

4. När du har mönster för alla överdragets delar så lägger du ut dem över tyget du tänkt använda och lägger till en centimeters sömsmån innan du klipper ut.

5. I änden på armstödstygen finns snören som man knyter under sitsen så att överdraget hålls på plats ordentligt.

6. Sedan gäller det att sy ihop alla delar, om du vill använda vagnens grenband till bågen så lämna ett lagom stort hål i mitten när du syr ihop sittdelstyget med fotstödstyget. När du sytt ihop alla delar så fålla kanterna, glöm inte att sy in knytbanden längst ut på armstödstyget.

7. Det finns också ett hål för grenbandet, använder man axelbanden på selen måste man göra hål för dem också. Det gör man enklast med symaskinens knapphålssöm.

DSC06363

Så, hoppas att du utifrån denna beskrivning kan få till ett sittdelsöverdrag du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.