Recension av Brio Happy

DSC05631DSC05645

Märke: Brio
Modell: Happy
Årsmodell: 2014 (liggdel 2011)
Chassi: Knäledschassi
Hjul: Lufthjul
Färg: Deep Ocean (Antracit Grey på liggdelen)

Jag har provat Brio Happy i ett samarbete med Brio/Britax. Brio Happy finns med knäledshandtag eller teleskophandtag och med lufthjul eller EVA-hjul, jag har testat den med knäledshandtag och lufthjul. Jag har testat med både liggdel och sittdel, och har använt sittdelen både till min 5-månaders och lite till min treåring. Jag har testat Brio Happy på långpromenader, i affärer, i skogen, på bussen och att packa in i bilen. Jag har använt den flitigt i min vardag och är nu redo att recensera den.

Sittdel

DSC05652DSC05653DSC05654

DSC05655DSC05647DSC05656DSC05648DSC05657DSC05660DSC05661DSC06090bDSC06093bDSC06082bDSC06083bDSC06085bDSC06089

Brio Happy har vändbar sittdel med tre olika lägen för ryggstödet och plant liggläge. Ryggstödet justeras genom att trycka in en stång bakom ryggstödet. Det finns som sagt tre lägen, helt upprätt, viloläge och plant liggläge. Sittdelen är vändbar och klickas loss genom att trycka in handtag på båda sidor av armstöden, tryck först in den lilla röda knappen och sedan den större svarta. Det är lätt att lossa sittdelen och vända runt den. Sittdelen är traditionellt utformad med höga kanter, båge, grenband och en stor sufflett. Mycket ombonad och mysig för barnet.

Bågen går att klicka loss från ena sidan och svänga undan, något som jag tyckt varit smidigt då jag använt den till min äldre dotter på 3 år. Det är ganska gott om utrymme i sittdelen, min treåring på 95 cm har inga problem att sitta upp bekvämt i vagnen. Liggläget är på 90 cm så då behöver hon böja lite på benen för att kunna ligga helt bekvämt. Min lilla på 5 månader, 69 cm och 7,6 kg sitter bra i sittdelen om man använder Inovi-dyna storlek L.

Sele

DSC05662

Jag är inget stort fan av Brios selar. Brio Happy har fempunktssele, den är inte ställbar i höjd, den sitter alldeles för lågt för min treåring och för högt för min 5-månaders. Det går inte att koppla bort axelbanden om man skulle önska att bara använda gren- och midjebandet. För att trä i en sittdyna eller åkpåse måste man lossa selen från en D-ring som sitter i sittdelsramen där midjebandet går in genom ett hål i klädseln. Det är inte helt lätt att komma åt och när man väl lossat ska man ta loss axelmuddarna och trä igenom hela selens band inklusive spännen genom båda hålen i åkpåsen. Det som irriterar mig mest är dock att selen tvinnar sig och snurrar. Eftersom midjebandet sitter fast med en krok som snurrar så är det lätt hänt att hela selen snurrar sig, dessutom snurrar sig själva spännena på selen. Det blir ganska snart väldigt svårt att reda ut vilket håll band och spännen egentligen ska vara åt och det blir helt enkelt lättast att låta hela selen vara tvinnad, men det är varken snyggt eller bekvämt för barnet. Jag gillar selar som går att dela så att man har axelband för sig och midjeband för sig.

Sufflett

DSC05669DSC05668DSC05670DSC05671DSC05667DSC05663DSC05666DSC06086DSC06087

Brio Happy har en jättebra sufflett. Den har massor av olika lägen, går att dra helt bak och långt fram. Den har en liten extra solkeps som man kan fälla fram för extra skydd. Suffletten går att dra väldigt långt fram i sittläge, i viloläge går den också att dra riktigt långt fram, i liggläge tycker jag att den blir på gränsen till kort. Den går att förlänga genom att öppna upp en dragkedja längst ner på suffletten och ta fram en vädringspanel, det fungerar ju på sommaren, men är inget man gör om man vill dra fram suffletten lite extra när det blåser eller regnar under höst och vinter, då får en extra vädringspanel lite motsatt effekt 😉

Men vädringen i suffletten är fantastiskt bra, det finns en vädringslucka på baksida av suffletten som öppnas upp genom att lossa en kardborre och vika fram sufflettyget. Den vädringsluckan går också bra att använda som tittlucka om man har sittdelen framåtvänd. Dessutom finns alltså en extra vädringspanel i bakstycket som man öppnar upp med dragkedja, den är dock bara användbar om liggläget används, om ryggen är uppfälld blockerar ryggen öppningen så att ingen luft kan komma in till barnet. Jag tycker vädringsluckorna har bra mörk färg som inte släpper in solljuset så mycket. Suffletten har också UV-skydd 50+ vilket jag tycker är jättebra.

Det finns också ett reflexband som kan vikas upp runt suffletten när man ska vara ute i mörker.

Sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker suffletten på Brio Happy är bra och att den har fantastiskt bra ventilation, för att vara helt perfekt hade jag önskat att den kunde gå att dra lite längre fram även i liggläge eller att den hade en lite större solkeps så att det blev lite bättre skydd.

Fotstöd

DSC05672DSC05673DSC05650DSC05675

Brio Happy har ett fotstöd som är ställbart i två lägen. För att justera fotstödet trycker du in det mot vagnen och fäller ner det. För att få det att stanna i sitt läge drar du utåt. Det finns också en spärr på vänster sida av sittdelen om du har den vänd mot dig. Det är en liten röd plastbit som kan vridas ner mot fotstödets ram för att förhindra att fotstödet fälls ner. Den spärren ska du använda om du har lift i sittdelen, men den går också att använda om du vill att fotstödet alltid ska stanna uppfällt.

Om du har ett äldre barn som använder skor och vill skydda klädseln från smuts har Brio konstruerat det så fiffigt att det går att vika in halva fotstödsklädseln och fästa med kardborre. Då hamnar barnets fötter istället på fotstödet i plast som är lätt att torka av.

Liggdel & Babyskydd

DSC05632DSC05633DSC05634DSC05637DSC05740

Brio Happy har en separat liggdel som är 73×32 cm invändigt. Den sitter på en ganska bekväm höjd, med 59 cm upp till liggytan. Det ingår ett liggdelslock som fästs över liggdelen, på nyare liggdelar fästs det med tryckknappar. Det har också ett stort vindskydd som går att fälla upp och fästa med knappar. I fickor på utsidan av liggdelen finns fickor där bärhandtag gömmer sig. Liggdelen klickas loss på samma sätt som sittdelen, genom att trycka in knappar på sidan av liggdelen.

DSC05636DSC05635

Suffletten har ett reflexband som går att fälla upp om man ska vara ute i mörkret och det finns också en vädringslucka som öppnas genom att lossa en kardborre och vika fram sufflettyget över suffletten. Under soliga dagar hade jag önskat att suffletten gick att dra fram mer eller hade en större solkeps, nu behöver jag använda ett kompletterande solskydd för att skydda lillens ögon från sol när solen står lågt. Sufflettyget har dock UV-skydd 50+ vilket jag tycker är superbra.

DSC05639DSC05641DSC056402014-06-16 14b

Liggdelen har avtagbart innertyg och madrass med avtagbart tyg. Det finns en liten ryggplatta i botten av liggdelen, jag tycker dock att den är ganska låg och bakåtlutad så det är svårt för barnet att få ordentligt stöd från den. Det finns också fickor på insidan av liggdelen för förvaring av småsaker.

Brio Happys liggdel har ganska genomsnittlig storlek på 73×32 cm, det är ingen jättestor liggdel men de allra flesta barnen ryms nog liggvagnstiden ut. Min son är på bilden 5 månader, 69 cm lång och väger 7,6 kg (han är en stor kille som ligger lite över normalkurvorna) han har som ni ser gott om plats fortfarande.

DSC06117b

Liggdelen väger 5,6 kg, vilket är ganska mycket för en liggdel. Jag gillar Brio Happys liggdel, den är ganska enkel och har inte så många smarta finesser, men alla basfunktioner som man egentligen behöver. Det är ingenting jag saknar på liggdelen, utom möjligtvis en lite längre sufflett eller solkeps.

Brio Happy går också att använda med lift i sittdelen, antingen hårdlift eller mjuklift. Såhär ser den ut med hårdlift.

2014-06-02 11.10.00

Det går att fästa babyskydd på Brio Happy med hjälp av adapter. Du kan fästa Brio Primo, Maxi Cosi Pebble, Maxi Cosi Cabriofix, Britax Babysafe och Cybex Aton på Brio Happy. Jag har dock inte använt den funktionen.

Handtag

DSC05679DSC05680

Brio Happy finns med både knäledshandtag och teleskophandtag. Denna modell har knäledshandtag, men jag har också använt en modell med teleskophandtag ett tag. Funderar du på om du ska välja knäledshandtag eller teleskophandtag tycker jag att du ska läsa min jämförelse här.

Knäledshandtaget justeras genom att trycka in runda knappar på insidan av knäleden. Handtaget går att ställa mellan 60-106 cm. Handtaget har en lite gummiaktig beläggning som nästan är lite klibbig. Det ger bra grepp och är hållbart men jag tycker inte att det är det bekvämaste handtaget.

Varukorg

DSC05676DSC05677DSC056782014-06-17 10.07.35

Brio Happy har en stor och rymlig varukorg med ett mått på 55×40 cm . Varukorgen är i tyg med en platta i kraftig kanalplast som ligger löst i botten. Jag har aldrig tidigare haft en vagn där botten till varukorgen ligger löst, men jag tycker det fungerar bra. Varukorgen är lätt att komma åt och går att lasta mycket i, på nedersta bilden har jag packat en hel veckohandling utan problem. Maxvikten i varukorgen är dock 5 kg.

Broms

DSC05683DSC05684

Brio Happy har traditionell kugghjulsbroms med en rejäl stålpinne som fälls ner för att bromsa och fälls upp för att obromsa. Jag tycker bromsen fungerar riktigt bra och gillar den här typen av gammaldags rejäla bromsar. Ibland behöver man dock rulla vagnen lite eller lyfta upp bakhjulen lite och kontrollera så att den går i (något som man behöver böra med i princip alla bromsar).

Hjul

DSC05681DSC05682

Brio Happy går att få med EVA-hjul eller lufthjul, jag valde såklart lufthjul eftersom jag tycker de ger bättre komfort och håller bättre, dessutom rullar de tystare. Brio Happy har rejäla lufthjul som är 28 cm i diameter (12 tum) och ganska breda. Från och med årsmodell -14 har även lufthjulen hjulsidor i plast. För att ta bort hjulet trycker du in knappen i mitten där det står Brio. De som följer bloggen vet att jag gillar lufthjul och jag har ingenting att anmärka på när det gäller de här. Vagnen rullar helt ljudlöst och den rullar lätt. Det fastnar inget grus i hjulen och lufthjul har bra grepp i snö.

Fjädring

DSC05685DSC05686

Brio Happy har traditionell dressinfjädring. Vill du ha en vagn med bra gung och riktigt bra dämpning i terrängkörning så finns det ingenting som slår denna typ av fjädring. Brio Happy är inget undantag, den har ett riktigt skönt gung och det som framförallt slår mig är att den går så otroligt mjukt. Över trösklar, ner för trottoarkanter, gropar i trottoaren, de märks knappt! Vagnen bara rullar på och det är svårt att avgöra om man bara körde på en myra eller om det faktiskt var en tröskel där. Den går så otroligt mjukt och fint.

Hopfällning

Vagnen fälls ihop med både liggdelen och sittdelen på och sittdelen kan vara vänd åt båda hållen. Vagnen fälls ihop på samma sätt oavsett vilken del du har på. Om du har sittdelen på ska du fälla den i liggläge först.

DSC05687

Tryck sedan ihop de två plastbrickorna mot varandra och fäll fram handtaget.

DSC05649

Lossa även säkerhetsspärren på höger sida.

DSC05688

Sedan är det bara att vika fram handtaget så att vagnen fälls ihop.

DSC05689

Hopfälld med sittdelen bakåtvänd blir den 99×61,5×62 cm.

DSC05691

Hopfälld med sittdelen framåtvänd blir den mer kompakt, 94×61,5×57 cm.

DSC05643

Med liggdelen på blir den 93×61,5×63 cm.

Körkänsla & Hanterbarhet

Det allra första som slog mig när jag körde Brio Happy var den otroligt bra dämpningen. När det är mindre ojämnheter i marken, som trottoarkanter, stenbeläggningar eller gropar i asfalten så märks det knappt, fjädringen och lufthjulen dämpar otroligt bra och vagnen rullar mjukt och fint, inget skakigt alls för bebisen i liggdelen. Dessutom är vagnen lättkörd, den rullar lätt och den har otroligt bra hävkraft, vilket gör det lätt att svänga runt med vagnen. Den rullar dessutom helt ljudlöst, det här är med andra ord en vagn med riktigt hög komfort, både för åkare och förare.

2014-06-11 14b

Brio Happy är dock en stor vagn, den är hela 125 cm lång med handtaget utfällt och den är 61,5 cm bred (inte 60 cm som det står på hemsidan, antagligen är det de nya bredare hjulen som gör den lite bredare). Detta gör att det inte är en helt optimal vagn om man vill köra runt i affärer mycket. Det blir trångt och svårt att vända runt. Tack vare att hävkraften är så bra är det dock inte så farligt tungt att köra runt den ens inne i affärer där man behöver svänga runt hela tiden. Kullersten klarar den förstås utan några som helst problem och trottoarkanter likaså. Brio Happy är en riktigt skön promenadvagn, vi har gått många långpromenader med den, både på asfalt, grus och i skogen och den tar sig fram bekvämt och utan problem var man än går. Om man bor på landet eller går mycket promenader och vill kunna ta sig fram var som helst oavsett årstid är Brio Happy en jättebra vagn.

2014-06-26 14.39.27

Jag har kört Brio Happy i skogen i min vanliga terrängbana. Först ska jag säga att grusväg är inga som helst problem för Brio Happy med de breda lufthjulen. Den ångar på som ingenting. I skogen upplevde jag dock till min förvåning att det blev ganska skumpigt. Vid riktigt stora hinder, sådana som är över 5-6 cm höga, tex. stora stenar och riktigt rejäla rötter, så tyckte jag att vagnen hoppade och skumpade mer än vad jag hade trott. Däremot vid mindre hinder som den delen av stigen som är helt belagd av mindre rötter (som de flesta vagnarna brukar ha svårast att ta sig fram i) där gick det utan problem och blev inte hoppigt alls.

2014-06-27 14b

Jag har inte testat Brio Happy i snö men det här borde vara en utomordentligt bra vintervagn, jag kan inte tänka mig annat faktiskt.

Jag har åkt buss med Brio Happy ett par gånger. Med liggdelen på tyckte jag att den var förhållandevis liten och smidig. Jag har knäledschassit och kan vika in handtaget vilket gör att den tar mycket mindre plats (jag rekommenderar verkligen knäledshandtaget om man tänkt åka kollektivt med vagnen). När jag hade sittdelen på som jag hade fällt i liggläge tyckte jag dock att vagnen blev lite väl lång och stack ut en bit i bussgången. Ska man åka väldigt mycket buss är nog inte Brio Happy den optimala vagnen, då bör man kanske välja någon som är både lite smalare och kortare.

2014-06-17 09.58.39

Brio Happy är lätt att fälla ihop, det är egentligen bara att fälla fram handtaget och sedan är det klart. Den är inte så fasligt tung att lyfta, väger 15 kg. Och jag tycker den får helt okej storlek ihopfälld för att vara denna typen av vagn. Jag gillar verkligen att den går att fälla ihop med liggdelen på. Jag klarar att lyfta in vagnen i bilen själv utan problem och jag tycker den inte tar upp så farligt med plats. Man ska dock vara medveten om att dessa typ av vagnar, duovagnar med fyra fasta hjul, generellt tar stor plats i bilen, väljer man en annan modell kan man få en vagn som tar betydligt mindre plats. Här ser du den ihopfälld i vår SAAB 9-5. Med liggdelen på får den plats bra.

2014-06-20 09.30.59

Med sittdelen bakåtvänd måste man vända den med bakhjulen inåt för att den ska gå in på längden. Har man sittdelen framåtvänd är det antagligen inga problem att få in den oavsett vilket håll man har hjulen åt.

2014-06-26 13.42.13

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 94×61,5×57 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 99×61,5×62 cm
Med liggdel: 93×61,5×63 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 101 cm
Längd med handtaget utfällt: 125 cm
Bredd: 61,5 cm
Hjulbas (Svängradie): 51 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 54 cm
Ryggstöd: 47 cm
Sitsens djup: 27 cm
Sitsens bredd: 29 cm
Fotstöd: 27 cm
Ligglängd: 90 cm
Höjd till sittytan: 55 cm

Liggdel:

Liggmått: 73×32 cm
Höjd till liggytan: 59 cm

Vikt:

Vagn med liggdel: 15,1 kg
Vagn med sittdel: 15 kg

Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt i sittdelen: 15 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

DSC05692DSC05693

Som tillbehör till Brio Happy ingår en fotsack som fästs i sittdelen och har en extra kant att vika upp som ger jättebra skydd. Eftersom det är mitt i sommaren har jag inte använt fotsacken. Till liggdelen ingår ett liggdelslock.

Att köpa till finns även babyskyddsadapter, skötväska, organizer, åkpåse, regnskydd, myggnät, solskydd, hjulskydd och ståbräda.

 

Sammanfattning & Betyg

Brio Happy är en riktigt bra vagn för dig som söker något traditionellt och rejälare, som klarar alla former av underlag och rullar mjukt och komfortabelt genom alla terränger och årstider. Brio Happy är helt enkelt en vagn du kan lita på i alla väder. Den passar dessutom från nyfödd och hela vagnperioden ut om du har ett normalstort barn. Fördelar är att det är en mycket komfortabel vagn som tar sig fram överallt, som är lättkörd, den har vändbar sittdel med fullt liggläge och stor och rymlig varukorg.

Nackdelar är att det är en ganska stor och bred vagn, den tar inte så farligt stor plats ihopfälld, men tar stor plats som uppfälld om man ska gå i affärer eller åka kollektivt. Jag gillar inte heller riktigt selen och suffletten hade gärna fått gå lite längre fram.

Brio Happy finns med teleskophandtag eller knäledshandtag, lufthjul eller EVA-hjul, silverchassi eller svart chassi, två olika tygdesigner med sammanlagt tio olika färger. Du kan också välja om du vill komplettera med liggdel, hårdlift eller mjuklift till nyfödd, jag är ganska övertygad om att du kan hitta en kombination som passar dig. Brio Happy kostar 5500 kronor som sittvagn, liggdel kostar 2100 kr, hårdlift 1400 kr och mjuklift 1200 kronor, den går också att hitta i olika paketpris ofta.

Generellt är det här en riktigt bra vagn som är skön att köra och funkar bra i de flesta situationer. Jag ger Brio Happy fyra av fem i totalbetyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggvagn: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

21 reaktion på “Recension av Brio Happy

  1. Therese

    Jag håller med dig helt och fullt! Älskar den på promenader och snön skär den igenom som en het kniv igenom smör. Jag körde rakt igenom drivor av nysnö utan att få stopp eller särskilt tungt en enda gång!

    Men inte så skön i affärer som du skriver så man får komplettera ifall man stör sig 🙂

    Svara
  2. marie

    Hej. Älskar din blogg. Har precis beställt en emmaljunga viking med lufthjul fram och bak. Jag hittar ingen recension av viking här eller någon annanstans. Är det något som kommer komma? Skulle vara så kul att veta vad du tycker om den.
    Hoppas du har det bra på semestern.

    Svara
  3. Yvonne

    Hej.
    Vilken fin blogg du har. Jag blev väldigt nyfiken på den mjuka insatsen (”sittkudden”) som ditt lilla barn har i sittdelen på Brio Happy. Det kan vara precis vad jag behöver. Vad heter det? Var får jag tag på en? Märke?
    Ha det skönt!

    Svara
  4. emma ahlin

    Hej!
    Tack för en bra blogg, 🙂

    Har en fråga, passar Elodie details sittdyna till happys sittdel?

    Svara
  5. ida

    Hej, har en brio happy 2010 med slitet tyg och beställt nytt men får nu inte loss sufletten pga nitad båge. Hur gör man ? förstod det som att man kan byta suflett tyg. mvh

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag är ganska säker på att vår sufflett var skruvad, i alla fall den till liggdelen. Men jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag vet inte exakt hur sufflettfästet ser ut eller hur man tar loss suffletten.

      Svara
      1. Ida

        Hej, med det nya sittdelstyget så följde det även med en komplett suflett med båge och suflettfästen så det var bara att klickade fast så blev inget problem 🙂

        Svara
  6. Greta Garbo

    Den har inte alls fullt liggläge. Ryggstödet kan fixeras i sittläge och halvsittande, men inte i liggläge av outgrundlig anledning, så ryggstödet åker sakta upp när vagnen körs eftersom det inte sitter fast och ungen glider ner om man har en mjuklift. Om man stöter till något åker ryggstödet också upp. Det går inte att få sittdelen helt plan, hur mycket man än pressar ner heller. Det är krångligt att fälla ner ryggstödet och man gör illa sig på mekanismen om man inte är försiktig. Knäledshandtaget är svårt att fälla upp och ner. Man måste trycka väldigt hårt med tummarna på ett oergonomiskt sätt och trycka med underarmarna samtidigt, onödigt krångligt. Jag måste ta av hjulen för att få ner den i bagageluckan på en volvo.

    Svara
  7. Freja

    Hej! Tack för en superblogg! Jag fick precis hem en Brio happy igår och lyckas inte fälla ner suffletten på liggdelen… Jag kan inte ha monterat den fel, förstår inte hur jag skulle göra på annat sätt… Minns du om du hade problem med detta när du provade vagnen? Det är en duovagn jag har. Tacksam för svar och tack för en bra blogg! //Freja

    Svara
  8. Mia

    Hej!

    Jag köpte en brio happy kombi för några veckor men förstår inte hur jag sätter fast liggdelen ordentligt. Var gör man av handtagen? Vid fötterna är det ju bara ett kardborrespänne och där fram två remmar med knappar, men vad ska man dra dom runt?

    Tack för en bra och utförlig recension =)

    Svara
  9. Monika

    Hej!
    Brio happy verkar perfekt för oss! Dock är det viktigt för mig med svängbara framhjul. Såg på en hemsida att man kan välja ett annat chassi med just det: ”Swivel-chassi -punkteringsfria EVA-hjul.” Vi bor i stadsmiljö men är beroende av att ta oss ut med vagn i alla väder. Har du någon aning om hur dessa hjul klarar ett inte så optimalt underlag? Grus och snö t ex.
    Din blogg är till så stor hjälp, tack 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Brio Happys swivelchassi är inget för terräng, dålig dämpning enligt vad jag hört och framhjulen är små. Titta hellre på Britax Go Next, Emmaljunga Super Viking eller Stokke Trailz tex, med stora svängbara framhjul.

      Svara
  10. Missmartini

    Hur fasen låser man sufletten så den blir fast !!! Min är i upålåst läge å faller bakåt hela tiden!! Har en äldre brio happy där man låser sufletten på sidorna med gängor

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.