Britax Shiny åkpåse – recension

DSC09209

DSC09210

Britax har tagit över Brios varumärke och det är inte bara barnvagnar som byter namn, Brios åkpåse har blivit Britax Shiny Cosytoes och i samband med det också fått sig ett lyft.

Britax Shiny kommer hoprullad i en “korv” ungefär som en sovsäck, det är ett riktigt smidigt format vilket är bra om man ska ha den med sig eller när den ska förvaras. Den är 40 cm lång och har i diameter på ungefär 17 cm. Fodralet har snörning som kan dras åt längst upp och ett handtag längst ner.

DSC09205

Britax Shiny har ett mått på 97×47 cm. Den är gjord i ett glansigt yttermaterial som ska vara vattenavvisande, dock tycker jag att det suger åt sig en del vatten och det blir mörka fläckar där det varit blött. Åkpåsen är inte vindtät. Utsidan och fyllningen är i polyester. Insidan är gjord av mjuk microfleece. Åkpåsen har dragkedja runt om och locket går att ta av om man vill använda bara baksidan, eller om man går in i affärer tex.

DSC09211

Längst upp mot huvudet finns en dragsko så att man kan dra åt åkpåsen runt barnet, det finns dock ingen dragsko i själva locket, där är det resår. Dragkedjan är lätt att öppna och stänga. Dock upplever jag att man måste stänga dragkedjan hela vägen upp alltid, annars glider den gärna upp av sig själv.

DSC09212

På baksidan av åkpåsen finns en ficka längst upp som kan träs över ryggstödet på vagnen så att den sitter på plats bra. Det finns också två knappar upptill för att fästa åkpåsen i de vagnar som har öglor (tex Brios och Kronans vagnar). Det finns också ett parti i mitten av åkpåsen baktill som har kraftigare material, detta antar jag är till för att åkpåsen inte ska glida lika mycket i vagnen.

DSC09215DSC09214

Baktill finns också kardborröppning för selen. Det innebär att du kan trä i en sele i åkpåsen utan att ta isär den. Det är extra praktiskt för vagnar som har selar där det inte går, eller är väldigt krångligt att lossa axelbanden från midjebandet. Från baksidan ser det ut såhär:

DSC09217

Och inifrån åkpåsen ser det ut såhär:

DSC09218DSC09731DSC09732

Det finns också två olika öppningar för grenbandet och åkpåsen passar nästan alla olika selar.

Jag har testat Britax Shiny i flera olika vagnar. I Kronan Sulky S går det bra att fästa knapparna upptill i öglorna som finns i Kronans sittdel. Men jag tycker trots det att åkpåsen glider litegrann, den sitter ju fast upptill med glider gärna framåt i själva sitsen om ni förstår vad jag menar. I övrigt passar den dock bra i vagnen.

DSC09266DSC09268

I Emmaljunga Viking går det bra att trä fickan över ryggstödet vilket gör att den sitter jättebra.

DSC09223

När åkpåsen ska fästas i Easywalker Mini är man riktigt glad att åkpåsen har öppning för selen för annars måste man lossa axelbanden från baksidan för att få i en åkpåse. Fickan går utmärkt att trä över ryggstödet, men som i de andra vagnarna upplever jag att åkpåsen glider lite framåt i sitsen (det blir särskilt påtagligt eftersom åkpåsen går längre ut än vad sitsen gör och tyngdlagen drar den neråt).

DSC09733DSC09734

Åkpåsen är ganska tunn och det är inte en av de varmaste åkpåsarna jag testat. När det är nollgradigt ute behöver barnet ha några extra tjocka strumpor eller tossor om barnet inte ska börja frysa om fötterna efter någon timme. Men det är en bra åkpåse om du söker en tunn som funkar tillsammans med en overall när det är kallare och även med tunnare kläder till vår och höst.

Åkpåsen är tvättbar i 40 grader fintvätt.

Britax Shiny åkpåse finns i nio olika härliga färger, denna färg heter Emeraldgreen. Den kostar ca 700 kronor.

10 thoughts on “Britax Shiny åkpåse – recension

 1. Megan

  Hej! Tack för en utförlig recension! Jag har en fråga angående äldre modeller av denna påse, dvs när den fortfarande heter brio. Har även den åkpåsen kardborrefunktionen för selen du pratar om?
  Tack!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nja, denna åkpåse glider runt ganska mycket och GT har en ganska glidig sits också, utan någonting att fästa den i. Så jag tror inte att det är en jättebra kombination, men jag har inte testat. Det är svårt med åkpåsar i City Mini GT, inte många som sitter bra i den.

   Svara
 2. Maria

  Jag har en brio smile och ska köpa en åkpåse till den! Har hört att elodie details åkpåse och även sittdyna passar sådär. Därför tänkte jag att då köper jag brios egna, ser dock att du skrivit att den inte är vindtät. Jag vill helst ha en åkpåse som du kan använda både vinter och vår, där man kan ta av ett lock, i annat fall en riktigt rejäl vinter åkpåse. Har du tips på någon bra som passar i brio smile? Även om du har tips på sittdynan! Tack på förhand och tack för en toppen blogg!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Tyvärr har jag inte jättebra koll på vilka åkpåsar som funkar till Smile. Frågan är om denna performace-åkpåsen kan ha knappar att fästa den med i ryggstödet? http://www.britax.se/barnvagnar/sittvagnstillbehoer/cosytoes-performance
   Annars har Kronans åkpåse det. Jag tyckte även buppas åkpåse satt helt okej om man vek kanten över ryggstödet. Min Petite Cherie sittdyna sitter bra i Smile om man använder grenbandet. Men generellt tror jag dynor som har någon sorts fästanordning så att man kan sätta fast den i d-ringarna funkar bra.

   Svara
 3. Maria

  Tack Elin, jag har precis beställt hem den åkpåsen så hoppas jag på att den har sådana fästen så den går att sätta fast i ryggstödet!Britax shiny åkpåse har sådana att fästa i ryggstödet och passar bra på smilen men då tål den inte vind.

  Svara
 4. Helene

  Hej Elin! Hittade din blogg genom att jag sökte efter åkpåse för brio go, och undrar om du kan hjälpa mig klura ut vilken åkpåse som kan passa en brio go 2014? Såg att du gjort en utvärdering av britax shine… men vill gärna ha en åkpåse som är vind-och vattentät. Vi bor i skåne så tänker mig en overall till åkpåsen så den behöver inte vara super varm (har du tips på en som är vsrm, så tas det också emot såklart 🙂 ) du några rekommendationer? 🙂 tack på förhand! /helene

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.