Brio

Brio är de svenska barnvagnarnas Rolls Roycs. Brio grundades för 125 år sedan och är numera uppdelad i två delar Brio toy, som tillverkar leksaker och Brio baby, som tillverkar barnvagnar och bilbarnstolar med tillbehör. 1902 flyttade företaget till Osby där det fortfarande ligger kvar, även om deras produkter inte tillverkas där. Produkterna designas och tas fram i Sverige men massproduceras i Kina.
Brio har i 2010 års kollektion i grunden tre olika liggvagnar:

Happy: Happy är en klassisk briovagn med fyra fasta hjul som finns med massor av olika valmöjligheter. Vagnen är indelad i tre olika färgkombinationer som heter Classic, Harmony och Mixed. Till dessa kan man välja separat liggdel och sittdel eller sittdel med lift. De finns också Brio Kombi och då ingår sittdel med hårdlift i samma färg som vagnen. Man kan alltså i stort sätt kombinera hur man vill mellan olika färger och liggdelar i Happy-sortimentet. Chassit till Happy finns i två färger Silvergrey och Black och det finns också två olika sorters hjul som går att kombinera hur man vill, lufthjul och EVA-hjul (plasthjul).

Brio Happy är en traditionell pålitlig vagn, en sådan som har funkat i alla tider. Vagnen har riktigt bra stötdämpning och fungerar mycket bra i terräng. Nackdelen med Happyn är att den är tung och stor, den väger ca. 16 kg och blir stor när man fäller ihop den (86x63x60 cm med liggdel och 97x63x54 cm med sittdel) vilket gör att den tar stor plats i bilen, är tung att lyfta in och inte passar så bra i trånga utrymmen, till exempel i affärer. Brio Happy med sittdel kostar ca 5000 kronor och liggdel 1800 kronor. En mjuklift kostar ca 800, hårdlift ca 1000 och en Brio kombi kostar ca 6000 kronor.

Sing: Brio Sing har bara funnits ett par år och är en lättare och smidigare vagn med svängbara framhjul. Vagnen har separat sitt- och liggdel och finns i åtta färger i 2010-års modell, två av dem med svart chassi. Singen har vändbar sittdel vilket gör att du kan välja om du vill ha barnet mot dig eller från dig. Brios Babyskydd Brio Primo går bra att klicka fast på chassit. Vagnen väger 13 kg och blir ganska låg hopfälld (109x70x37 cm med liggdel och 83x70x32 cm med sittdel) men dock 109 cm lång vilket jag tycker verkar vara en nackdel. Vagnen är också bred i jämförelse med många andra vagnar med svängbara hjul. Den är 70 cm bred vilket kan jämföras med Emmaljunga Nitrons 57 cm. Breda bakhjul gör det svårare att ta sig fram i trånga utrymmen, men gör å andra sidan vagnen stabilare. Brio Sing kostar ca 4500 med sittdel. Liggdelen kostar ca 1300. Den finns dock ofta till kampanjpris och på rea, den finns också billigt på blocket. Det kan ju tyda på att det inte är någon speciellt populär vagn.
Se en film om Brio sing här.

Brio Go: Brio Go är ett helt koncept från Brio, deras försök att göra moderna barnvagnar kan man säga. Brio Go är ett system med liggdel, sittdel och babyskydd som alla går att klicka fast på samma chassi. Chassiet finns i tre färger vitt, svart och grått och väger bara 6 kg. Vagnen har små svängbara hjul fram och ergonomiskt handtag. Till vagnen kommer också en väska som går att packa ner vagnen i om man till exempel ska resa med den. Vagnen väger sammanlagt ca. 11 kg, vilket är lätt. Måtten imponerar inte mig så mycket (78x61x48 cm hopfälld) men man kan troligtvis minska mycket på dem genom att ta av hjulen på vagnen. Brio Go finns i sex färger och sittdelen är vändbar men den har inte fullt liggläge. Brio Go sittvagn kostar ca 6500 kronor, liggdelen kostar 2000 och babyskyddet ca 1400.

Se en film om Brio Go här.

Läs om Brios sulkys här.

Källa: Brio.se

6 thoughts on “Brio

 1. Anonym

  Hej!
  Har du koll på när Brio börjar rea sina 2010 modeller? Jag vill ha en Brio Happy men inte betala fullpris nu, eftersom jag tror de nya modellerna kommer under hösten. Vi ska dock ha barn i början av oktober, så det börjar ju bli lite tight med tid om vi ska beställa någon… Var inne på Babyland men de visste inte när nya modellerna kommer eller om det blir rea (sa de).
  Tack för en bra blogg!
  Jenny

  Svara
 2. Elin Inläggsförfattare

  Jag tror att Brios nya modeller presenteras i september. Antagligen reas de gamla ut ungefär då, eller lite före det. En del rear ut sina visningsvagnar först när de fått in de nya modellerna. Men jag vet att flera affärer rear Brio Sitty nu. Det är väldigt olika hur de gör i olika affärer så man får helt enkelt kolla upp med sin egen barnvagnsaffär.

  Svara
 3. Anki

  Jag har köpt en Happy classic idag! Den va på kampanj/rea så pröjsade 4989 för den(både sitt- och liggdel alltså).

  Svara
 4. Anonym

  ”Brio är de svenska barnvagnarnas Rolls Roycs”
  Nu är du helt ute och cyklar 🙂

  Emmaljungas vagnar håller betydligt högre kvalitet än Brios China vagnar gör.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.