Testfakta testar åtta barnvagnar

DSC00835

På uppdrag av testfakta har SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås, utfört ett test av åtta barnvagnar av olika modeller. Testet finns publicerat bland annat i GP idag 13 juli och Vi Föräldrar nummer 8. Testet omfattar åtta olika vagnar och alla vagnar är testade med både liggdel och sittdel. Man har testat om vagnarna uppfyller standarden som är ny för förra året, EN 1888:2012. Nytt från och med förra året är bland annat att det inte ska gå att bita loss något från vagnen och man har även skärpt kraven på märkning och varningstexter.

Testet har tre olika delar som har vägts in lika tungt i betygsättningen. Första delen är “Säkerhet: detaljer och funktioner” och där ingår risk att fastna, klämrisker, vassa kanter, bittest, kontroll av varningsmärken och information. Andra delen heter “Säkerhet: kvalitét och uthållighet” och omfattar stabilitet, rullbandstest, dynamisk hållfasthet, tryck och lyft i handtag och ryck i handtag. Den sista delen är “körning och hanterbarhet”, där har man låtit en panel testa de olika vagnarna i körning i backe, raksträcka, löst grus, svänga och dra uppför och nerför trappa (det sista finns det nästan ingen vagn som är godkänd för). De har också testat att fälla ihop vagnen och hantera den ihopfälld. De vagnar som ingår i testet är Emmaljunga Mondial med classic chrome-chassi, Kronan Duo S, Crescent City, Bugaboo Buffalo, Brio Go, Teutonia BeYou, Mountain Buggy Mini, Babytravel Amsterdam och TFK Joggster Twist. Av dessa vagnar har testfakta själva köpt in Emmaljunga Mondial, Babytravel Amsterdam och Mountain Buggy Mini, resten har skickats in från tillverkare.

Bäst i test fick Emmaljunga Mondial med classic chrome chassi som fick 5,0 i båda säkerhetsmomenten och 3,9 i körning och hanterbarhet. Det var också den enda vagn som hade all information och säkerhetsanmärkningar som vagnen ska ha.

Kronan Duo S har fått godkänt på alla punkter utom information och säkerhetsmärkningar. Det är en mindre anmärkning som inte påverkar vagnens stabilitet och användning. Den har fått 3,6 i körning och hanterbarhet.

Crescent City har också fått godkänt på alla punkter utom information och säkerhetsmärkningar. Det är alltså en mindre anmärkning. Den har fått 2,5 i körning och hanterbarhet.

Bugaboo Buffalo har fått underkänt i rycktestet av handtaget. Vagnen börjar fällas ihop om man rycker hårt i handtaget. Något annat som är intressant är att Buffalo enligt testets vägning väger 14,6 kg med liggdel och 14,4 kg med sittdel. Trots att den enligt Bugaboo själva bara väger 11,9 kg med sittdel. Det skiljer alltså hela 2,5 kg. Även Buffalo har fått anmärkning på att den inte saknar information och säkerhetsmärkningar. Den har fått 3,3 i körning och hanterbarhet.

Brio Go har fått underkänt i bittestet, barnet kan alltså bita loss något från vagnen och då finns risk för kvävning. Den har också fått anmärkning på information och säkerhetsmärkning, i övrigt klarar den testet. Den har fått 3,4 i körning och hanterbarhet.

Teutonia BeYou har en klämrisk på liggdelen då barnet kan klämma sig i suffletten. Den har också fått anmärkning på information och säkerhetsmärkning, annars har den klarat testet. Den har fått 3,1 i körning och hanterbarhet.

Mountain Buggy Mini har fått en allvarlig säkerhetsanmärkning eftersom det finns risk att barnets fot fastnar i sittdelen. Den har också fått anmärkning i information och säkerhetsmärkning. Betyget för körning och hanterbarhet blev 2,9.

BabyTravel Amsterdam blev näst sämst i testet och detta pga att den gick sönder och började fällas ihop när man ryckte i handtaget, den har dessutom bitrisk och anmärkning på information och säkerhetsmärkningar. Den har också dålig sidostabilitet. I körning och hanterbarhet fick den 3,5.

TFK Joggster Twist har fått sämst i test. Även den började fällas ihop när man ryckte i handtaget, den har också fått underkänt på bittestet och information och säkerhetsmärkning. Den fick 3,4 i körning och hanterbarhet.

DSC00834

Den enda vagn som egentligen blev godkänd var alltså Emmaljunga Mondial, men de enda brister som fanns på Kronan Duo S och Crescent City var att de inte hade tillräckligt med varningstexter.

6 thoughts on “Testfakta testar åtta barnvagnar

  1. Johan Persson

    Hej, Var i testet står det att Bugaboo Buffalo ”går sönder” vid rycktestet? Kan du vara snäll och visa det för oss som Ej har tillgång till GP? Mvh Johan

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Såhär står det ”Patrik Spånglund, testledare på SP, ser allvarligast på det faktum att spärrarna för att fälla ihop vagnen släppte på tre av vagnarna när de utsattes för ryck i handtaget.

      – Om låsningarna lossnar på båda sidor och den extra säkerhetsspärren inte skulle ta vid fälls vagnen ihop och då kan barnet klämmas, säger han.

      Vid testet fungerade extraspärrarna och ingen vagn föll ihop helt och hållet, men det duger inte. BabyTravel, TFK och Bugaboo får alla underkänt på den här punkten.”
      Du kan läsa mer här: http://hd.se/konsument/2013/07/13/atta-av-nio-barnvagnar-klarar-inte/

      Svara
  2. Caroline T

    Jag tycker att testet blir lite meningslöst ur jämförelsesynpunkt eftersom de testar helt olika typer av barnvagnar. Det är ju ingen högoddsare att det är lättare att köra en fyrhjulig vagn på grus än en trehjulig med swivelhjul. Dock är ju säkerhetssynpunkterna intressanta, men de hade ju varit mer relevanta ändå om samma typer av vagnar hade testats rakt över.

    Svara
  3. Sandra

    Jag förstår inte hur bugaboo inte kunde få en anmärkning när det gäller att bita av saker då deras bygel är av skumgummi och jag vet många som har småbarn som fått sina byglar sönderbitna.

    Svara
  4. Anna Larsson

    Men Elin var står det att Bugaboo går sönder- det är något du skrivit på egen hand. I texten står det: om -inte att den går sönder. Och det verkar konstigt att Kronan som är P märkt ej fått godkänt i detta test. Ser framemot svar från Sveriges Tekniska Provningsinstitut…vilket test ska man tro på?/ Anna

    Svara
  5. Rebecca

    Fast om spärren släppte när man ryckte i handtaget så anser iaf jag att den gått sönder, skulle det hända min vagn så skulle jag ju reklamera vagnen för att den är sönder. Elin har ju inte citerat någonstans att vagnen går sönder, det står ju i princip att den går sönder om man läser mellan raderna. Jag förstår inte varför ni hakar upp er på just det? Poängen är väl att om man rycker i handtaget på vagnen så kan det i värsta fall vara så att barnet kommer i kläm och kan skadas. Vilket inte är acceptabelt – tycker jag, Även om risken kan tyckas vara liten så finns den och risken kanske är större på dessa vagnar än vissa andra modeller.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.