Miljövänliga barnvagnar

Miljömedvetenheten har på senare tid ökat mycket och många letar efter barnvagnar som är mer miljövänliga. Vad man menar med miljövänligt kan vara lite olika, om man tänker på vad som är mest långsiktigt hållbart med tanke på jordens resurser, så är det bästa helt klart att köpa en begagnad barnvagn, på så sätt gör du inte åt några alls av jordens resurser eftersom barnvagnen redan är producerad. Enligt en nyligen utförd undersökning så sparar begagnathandeln av barnvagnar faktiskt lika mycket som utsläppen från 830 villors årliga uppvärmning! Begagnathandel av barnvagnar sparar 10 800 ton växthusgaser årligen, då ha man utgått från att varje begagnad barnvagn inte behöver hanteras som avfall och att en ny vara inte behöver tillverkas och transporteras. Det kan också vara kul att veta att en begagnad barnvagn kostar i snitt 2000 kronor mindre än en ny.

Men i vissa fall är man kanske inte ute efter det mest hållbara barnvagnsköpet utan man vill att det ska vara en så miljövänlig produktion som möjligt utan gifter som kan påverka barnet. Då är det kanske en miljömärkt eller ekologisk barnvagn man är ute efter.

Naturkind-VariusNaturkind-Terra

Det finns faktiskt ekologiska barnvagn att köpa i Sverige. Det tyska märket Naturkind tillverkar två olika modeller av ekologiska barnvagnar, Varius som är en duovagn med stora svängbara framhjul och vändbar sittdel. De har också Terra som är en kombivagn med fyra fasta hjul och vändbart handtag. I produktionen av sina barnvagnar använder man bomullstyger från kontrollerad ekologisk odling, till fyllning används 100% ren ekologisk fårull, till madrassen används ökotex-certifierad kokos-latex, trä används för förstärkning av rygg och sits och kork används för värmeisolering av hela sitsen och ströområden (tex. ser handtaget ut att vara i kork). Naturkinds ekologiska barnvagnar finns att köpa hos Petit Barnvagnar och finns även i deras showroom på Värmdö.

En ny miljövänlig barnvagn på marknaden är Greentom, den är gjord helt och hållet i återvunnet material, chassit är gjort av återvunnen plast och bioplast, tyget är gjort av återvunna PET-flaskor och madrassen i liggdelen är i bio-bomull, lin och ull. Hela vagnen är lätt att ta isär för återvinning. Den tillverkas i Holland. Vagnen har tre olika delar till ett chassi, liggdel, vändbar sittdel och framåtvänd sittdel. Vagnen är otroligt lätt, väger bara 7,3 kg och väldigt liten både uppfälld och ihopfälld, en riktigt liten och smidig sulky. Min recension av den hittar du här.

Greentom-Upp-reversible

Greentom-upp-Greentom[3]

Men de vanliga barnvagnarna då? Hur miljövänliga är de? Det finns en hel del barnvagnar som har öko-tex-certifierade textilier. Här ska man dock vara uppmärksam på att ekologisk och öko-tex-certifierad inte är samma sak. Ekologiska textilier odlas utan kemiska bekämpningsmedel och utan handelsgödsel, man ser dessutom till hela produktionskedjan och använder det naturliga kretsloppet. För att uppfylla kraven för ekologiskt jordbruk krävs att man tar ansvar både för miljön och ett socialt ansvar.

Öko-texDe öko-tex-certifierade textilierna testas bara så att den färdiga produkten inte innehåller några produkter som är skadliga för hud och hälsa (man kontrollerar alltså inte om de är farliga för miljön). Barnvagnar och andra babytillbehör certifieras enligt klass 1, som är den hårdaste testningen. Även om Öko-tex inte är en lika omfattande märkning som ekologisk bomull så minimeras användningen av kemikalier även i odlingen av Öko-tex-textilier. Läs mer om Öko-tex här.

Men som sagt, det finns några vanliga barnvagnar med Öko-tex-certifierade tyger. Teutonia har Öko-tex-certifiering på alla sina textilier och alla tillbehör. Orbit har också öko-tex-tyger i sin barnvagn och de gör även ekologiska åkpåsar. Orbit använder inga bromerande flamskyddsmedel (bara andra, mindre farliga flamskyddsmedel) och deras vagn G2 går också lätt att plocka isär för återvinning. Även Crescent använder öko-tex-tyger i de dyrare av deras barnvagnar, tex. Trike, City och Classic. Mountain Buggy har öko-tex certifiering på alla sin tyger. Även Emmaljunga använder öko tex-tyger. Nuna IVVI har öko tex-tyger.

Bumbleride gör vagnar som utvändigt har polyester gjort av återvunna PET-flaskor och invändigt är det bambu.

Men det finns också andra aspekter att fundera på, som hur långt och på vilket sätt vagnarna transporteras och vilka kemikalier som används i övrig produktion.

Den enda barnvagnen som tillverkas i Sverige är Emmaljunga (även om rykten säger att delarna kommer från andra ställen i Europa). Sedan har vi Teutonia som tillverkar i Polen. Resten av barnvagnsmärkena tillverkas (vad jag känner till) i Asien, främst i Kina.

Jag har försökt genomföra en egen liten undersökning och ställt lite frågor till de mest kända barnvagnsmärkena i Sverige, tyvärr har intresset inte varit så stort och jag har bara fått två svar. (Man kan ju undra om medvetenheten är så dålig att de andra helt enkelt inte tycker detta är viktigt?).

De jag fått svar från är Teutonia och Brio. Jag bifogar svaren här nedanför så kan ni själva läsa vad de svarat.

Teutonia:

Var tillverkas era vagnar?

Våra vagnar tillverkas i Polen och samlas i Hiddenhausen i Tyskland. All design, utveckling, ingenjörer osv sitter i Tyskland och utvecklar nya produkter. I Tyskland har vi också testlabb där vagnarna genomgår olika test, värme/kyla, körs upp och ner för backar och belastningstest.

Hur fraktas dem till ert lager och era återförsäljare?

Våra vagnar fraktas direkt från vårt lager i Hiddenhausen till våra återförsäljare i Sverige, Danmark, Finland och Norge med lastbil.

Hur arbetar ni med att minska kemikalieanvändningen i era textilier?

Alla våra textilier har Öko-tex standard klass 1.

Hur tänker ni kring materialval på vagnarna med avseende på miljöpåverkan?

Vi försöker använda så mycket återvunnet material som möjligt och försöker undvika användning av PVC då det är möjligt.

Har ni miljön i åtanke vid framställning och lackering av era chassin?

1. Havy Metal free coating powders.

2. High Tech Powder Coating Plants. (minimal waste)

Innehåller era vagnar något av ämnena på kandidatlistan?

Max det tillåtna värdet om de inte omfattas av Öko-tex.

Behandlar ni era vagnar med några kemikalier? Tex. Flamskyddsmedel eller antibakteriella medel.

Vi använder inga flamskyddsmedel. Bara madrassen är behandlad med antibakteriella medel men de är Öko-tex-godkända.

Hur rekommenderar ni att man går tillväga när vagnen är sönder och man vill slänga den?

Vi har tyvärr ingen rekommendation.

Brio:

Var tillverkas era vagnar?

Barnvagnarna består av olika delar och material. Tillverkning och sammansättning sker i Asien, Europa och i Sverige.

Hur fraktas de till ert lager och era återförsäljare?

Vår distributionskedja består av båt- och lastbilstransporter. I väldigt få undantagsfall flygs saker hem.

Hur arbetar ni med att minska kemikalieanvändningen i era textilier?

Se svaret på nästa fråga.

Hur tänker ni kring materialval på vagnarna med avseende på miljöpåverkan?

Vi strävar efter att ha så miljövänliga material som möjligt. Basen är att uppfylla lagkrav men att även för vissa ämnesgrupper ställa högre krav (t ex textilier). All tyngre produktion sker genom OEM-tillverkning, dvs inte BRIOs egen. Vi arbetar aktivt med insyn och påverkan i dessa externa processer.

Har ni miljön i åtanke vid framställning och lackering av era chassin?

Vi använder till största del pulverlackering, för ett fåtal modeller är ytorna kromade. Pulverlackeringen är mindre riskfylld och inte lika påfrestande för miljön.

Innehåller era vagnar något av ämnena på kandidatlistan?

Nej. Våra specifikationer och kontrollplaner är sådana att de inte får förekomma. Vi jobbar med uppfyllnad av REACH vilket innefattar kandidatlistan.

Behandlar ni era vagnar med några kemikalier? Tex. Flamskyddsmedel eller antibakteriella medel.

Viss behandling av textilier måste ske, men vi testar så att vagnarna är helt fria ifrån eller håller sig inom stipulerade kemikaliegränser. Våra produkter uppfyller definierade kemikaliegränser och flamskyddskrav.

Hur rekommenderar ni att man går tillväga när vagnen är sönder och man vill slänga den? Historiskt har vi inte konstruerat våra vagnar så att det går lätt att demontera och sortera material. Vi kommer att börja anpassa konstruktionen för detta syfte framöver, t ex hitta alternativa lösningar för att demontera plastdetaljer. När det kommer till att skiljas från vagnen så är rekommendationen att ta den till en återvinningscentral, där man kan få hjälp och vägledning. För att underlätta detta kan man göra viss fördemontering och sortering hemma.

Ni är också välkomna att bifoga övrig information om erat miljöarbete.
Miljöarbetet är numera etablerat på beslutsfattares agenda vilket innebär att det är en naturlig och integrerad del i våra affärsprocesser. I det ingår utbildningsinsatser för att skapa kunskap och samsyn inom företaget för vad miljö är, hur vi jobbar och ska jobba inom området. En strategisk plan/road map hjälper oss i vårt arbete. Vi har nyligen även flyttat hela möbelproduktion till Europa vilket ger betydande vinster i form av minskad miljöpåverkan från transporter.

7 thoughts on “Miljövänliga barnvagnar

  1. anna

    Tack för bra research! Är mkt intresserad av detta, det får kanske bli en Naturkind till ev. lillasyskon. Nu är jag på jakt efter en paraplysulky till lillan – vet du om det finns ngn modell som är iaf. öko-tex-märkt? Eller har svanen eller ngt sånt… Att den inte innehåller skadliga kemikalier känns viktigast för mig just nu, men gärna ekologisk också!

    Svara
  2. Pingback: SIMPLY START & HITTA DIN LAGOMNIVÅ | CHIC & FAIR

  3. Angelica Johansson

    Extremt tacksam för denna research! Jag studerar just nu en kurs i företagsekonomi och detta var precis vad jag behövde läsa igenom för att få mer kött på benen. Jag ”utvecklar” nämligen en affärsidé med just eko-vänliga barnvagnar till mitt arbete just nu.

    Svara
  4. Björn

    Jag är också intresserad av att veta hur det går! Har precis beställt emmaljunga. Tydligen så finns det något som heter Green Tom barnvagnar, men vi gick på Emmaljunga.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.