Kronan Duo 2015 – en första titt

DSC07744

På underbara barn tittade jag förutom på Kronan Sulky S även på nya uppdaterade Kronan Duo som är ny för -15 och kommer ut i december. Kronan Duo -15 har fått en ny sittdel som är mer lik sittdelen till den äldre modellen av Duo, den har metallfotstöd, väldigt likt det på sulkyn, som kan ställas i två olika lägen. Fotstödsklädseln går precis som på sulkyn att ta av med hjälp av en dragkedja.

DSC07747DSC07748DSC07749

Kanterna på sittdelen har blivit högre så att den blir mer ombonad och skyddande. Sittdelen har fortfarande swing away-båge men nu finns även ett grenband. Man har också gjort om fotsacken så att den går längre upp över sittdelen, den fästs nu i sufflettbågarna. Fotsacken är precis som till sulkyn ganska tunn, men med lite vaddering i kanten längst upp för lite extra stadga.

DSC07750DSC07751DSC07756DSC07758DSC07759

Suffletten är något längre och den inbyggda solkepsen finns såklart kvar och även vädringsluckan. Sittdelen har precis som tidigare steglöst ställbar rygg med hjälp av rem och plant liggläge. Ligglängden har nu blivit lite längre och är 96 cm.

DSC07754DSC07745DSC07752DSC07755

Jag brukar alltid putta fram ryggstödet lite extra när jag fäller upp det på kronans vagnar, på så sätt får jag bak tyget runt ryggstödet och får ett mer upprätt sittläge. Det var tyvärr väldigt svårt att göra på nya duon, ryggplattan tog emot ramen.

Chassit har blivit några centimeter högre på nya Duo jämfört med gamla. Handtaget är dock samma höjd som tidigare.

DSC07760

När man fäller ihop vagnen har nya sittdelen en möjlighet att fällas fram mot fotstödet så att vagnen kan fällas med sittdelen på utan att bli så hög. Ryggstödet fäller du framåt genom att dra i en stålpinne som finns längst ner vid baksidan av ryggstödet. När du drar i den kan sittdelens ryggstöd fällas framåt. Och sedan fäller du ihop chassit som vanligt. Tar du bort bågen innan blir den ännu mer kompakt.

DSC07761DSC07762DSC07765

En nyhet som kommer att införas på alla vagnar så småningom är en liten svensk flagga som sitter insydd i suffletten. Den finns där för att Kronan är ett svenskt företag men främst för att Kronans vagnar är anpassade för ett svenskt klimat. Oavsett vilken Kronan-modell du har ska du veta att den klarar vintern och den klarar att ta sig fram i det svenska landskapet.

DSC07746DSC07772

En annan förbättring som gäller alla vagnarna är att man har förlängt suffletten med några centimeter, fantastiskt bra och fantastiskt efterlängtat. Kronan City ser nu ut såhär:

DSC07774

Mycket att se fram emot för årsmodell 2015 med andra ord!

2 thoughts on “Kronan Duo 2015 – en första titt

  1. Fia

    Hejsan!

    Jag har en äldre model av Kronan Duo. Vi älskar vagnen och har än så länge bara använt liggdelen. Men idag när jag bytte till sittdelen så ser jag att ryggstödet bara har två lägen. Helt liggande eller helt sittande. Ska det verkligen vara så? Det känns ju så himla korkat. Blev så ledsen och känner att jag nu inte vet vad vi ska göra. Har du någon smart lösning? Kan man köpa endast sittdelen till ett gammalt chassi? Skulle vara bäst om man fick till det på något vis så man kunde använda den sittdel vi har. Åh vad tråkigt det kändes med en annars så bra vagn.

    Med vänliga hälsningar Fia

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det ska vara så. Från början hade Kronan Duovagn fyra lägen på ryggstödet, men i konsumentverkets test 2010 upptäckte man att vagnen gled på lutande underlag med ryggstödet i mellanlägena, därför tog man bort de mellanlägena. Ryggstödet hade alltså bara två lägen, upprätt och plant liggläge från 2010 fram till maj 2012 då den nya duovagnen kom. När nya duon kom 2012 (med svart chassi) ändrade man också fästena så det går inte att sätta nya sittdelar på ditt chassi. Däremot skulle du kunna försöka få tag i en sittdel äldre än 2010, jag är nästan helt säker på att den passar ditt chassi och de har alltså fyra lägen.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.