Brio Happy – teleskophandtag eller knäledshandtag?

Jag har haft förmånen att ha både en Brio Happy med teleskophandtag och en med knäledshandtag hemma. Jag har därför gjort en liten jämförelse för att det ska bli lättare att välja när man ska köpa sin Brio Happy.

DSC05695

Detta är en äldre Happy med teleskophandtag, men köper man nytt så är enda skillnaden mellan de två chassina just handtaget. Teleskopchassit har teleskophandtag som dras ut från vagnen medan knäledschassit har knäledshandtag som viks upp och ner för att ändra höjden. Teleskophandtaget har en knapp på var sida som ska tryckas in för att justera längden på handtaget, knäledshandtaget har en större knapp som är lite trögare. Jag tycker teleskophandtaget är något enklare att justera, men det är en smaksak och ingen avgörande skillnad.

DSC05704

 

Lägsta läget

DSC05699DSC05698

Högsta läget

DSC05701DSC05702DSC05703

Brio Happy Teleskop Brio Happy Knäled
Justerbart handtag: Ja, teleskop Ja, knäled
Handtagshöjd: 97-105 cm 60-106 cm

Brio Happys handtag är inte jättehögt oavsett vilken modell du väljer, jag har ibland kört Brio Happy med knäledshandtag med handtaget i näst högsta läget, det som är helt rakt i samma vinkel som chassit. Jag är endast 167 cm lång och gillar egentligen att ha handtaget lågt, men när vagnen varit tungt lastad har jag känt att jag behövt ha handtaget så högt för att det blir så lågt att trycka ner handtaget när vagnen ska hävas annars. Men oftast har jag knäledshandtaget i läget under det som är i vinkel med chassit. Teleskophandtaget hade jag i näst nedersta läget, det går att reglera i 5 olika lägen. Knäledshandtaget går som ni ser att få mycket, mycket lägre än teleskophandtaget, det är en fördel om man är riktigt kort eller om syskon ska köra vagnen. Högsta höjden är i princip den samma på båda handtagen.

Då pratar vi hävkraft. Ju längre ut från vagnen som handtaget kommer, desto bättre är hävkraften. Gillar du att ha handtaget lågt ger knäledshandtaget bättre hävkraft. I sitt högsta läge kommer teleskophandtaget lite, lite längre ut från vagnen, vilket ger något bättre hävkraft. Men båda handtagen ger bra hävkraft nästan oavsett vilken position du har dem i. Även med teleskophandtaget på lägsta läget blir hävkraften förhållandevis bra.

Handtaget utfällt

DSC05697

Handtaget infällt

DSC05698

Brio Happy Teleskop Brio Happy Knäled
Längd med handtag ute: 120 cm 125 cm
Längd med handtag inne: 109 cm 101 cm

När handtaget är utfällt till max är knäledschassit något längre än teleskopchassit. Med handtaget infällt är dock teleskopchassit ganska mycket längre. Ska man någon gång åka kollektivt med barnvagnen tycker jag absolut att man ska fundera på knäledschassit eftersom det kan fällas in så att vagnen tar mindre plats.

På bilden här nedanför vill jag visa hur jag har respektive barnvagns handtag när jag kör. Teleskophandtaget är på näst nedersta läget och knäledshandtaget ett steg lägre än i vinkel med chassit. I de här lägena ser man att vagnen med teleskophandtag blir betydligt kortare och smidigare än den med knäledshandtag. Men å andra sidan är det längden på handtaget som ger hävkraften. Med knäledshandtaget får jag alltså en längre vagn vilket kan vara otympligt tex när man går på stan, men jag får å andra sidan också bättre hävkraft vilket gör att vagnen blir lättare att häva och mer lättkörd.

DSC05694

Det är en avvägning vilket man tycker bäst om och det beror också på hur lång man är och vad man själv föredrar. Men ska man åka kollektivt med vagnen eller har större syskon som vill köra ibland så tycker jag absolut att man ska överväga knäledschassit. Är man väldigt lång bör man fundera på teleskopchassit.

3 thoughts on “Brio Happy – teleskophandtag eller knäledshandtag?

  1. Johanna

    Hejsan! Skulle du kunna rekommendera en stabil resevagn! Har kollat på stokke scoot, men vett inte så mycket om den. Ett + om det funkar att sätta på adapter till babyskyddet på vagnen. /Johanna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har tyvärr inte testat Scoot och vet inte så mycket om den. Har testat den i butik en gång och tyckte den kändes ganska plastig och stum, men som resevagn funkar den säkert. Har du kikat på detta inlägget? https://www.barnvagnsblogg.com/mailfraga-jag-behover-en-bakatvand-eller-vandbar-sulky-eller-resevagn-vilka-finns-det/ Bugaboo Bee, Stokke Scoot, Easywalker June, Babyjogger, Akta Graco Evo och Quinny Zapp går alla att sätta babyskydd på (beroende på vilket du har). Av de tror jag faktiskt att June är stabilast och rejälast, men den har hemskt dålig hävkraft. Bee känns hemskt ranglig och svajig, Babyjogger är väldigt stabil men kanske lite väl klumpig, Zapp är hyfsat stadig men lite hoppig, den har inte så bra hjul. Mountain Buggy Nano funkar också med babyskydd, men är inte vändbar.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.